Интернет репутация – дигиталната визитка на вашия бизнес

В 21 век интернет репутацията е изключително важна за всеки бизнес. Днес, преди да пристъпят към покупка на стоки или услуги, потребителите се допитват до своята предпочитана търсачка и търсят информация за интернет репутацията на дадения търговец, бизнес или сайт. Ако вашата интернет репутация е лоша и при търсене излизат други сайтове, а не вашият, то вашите потенциални клиенти няма да останат с добро впечатление за вас. А ако имате отлична интернет репутация с добри отзиви в Google My Business и вашият сайт и социални мрежи се класират добре, то тогава нивото на доверието ще е много по-високо! За да помогнем на бизнесите, които не се радват на толкова добра интернет репутация сме събрали част от най-важните неща, които можете да направите за да я подобрите.

Интернет репутация 1 - значение

Интернет репутация – свържете се с нас!

Наблюдавайте непрестанно вашата интернет репутация

Няма как да знаете, че сте започнали да трупате негативна интернет репутация, ако не го следите често. Защото ако някой ви го сподели като проблем, той може и да е доста трудно поправим. Наблюдението на вашата интернет репутация се случва посредством платформи, които са подходящи за вашия бизнес. Например, ако имате ресторант и искате да проследите какво мислят за вас клиентите, ще разгледате приложения и сайтове като TripAdvisor, Foursquare и други. Ако продавате неща онлайн можете да проследите за вашата интернет репутация във форуми, социални мрежи и платформи за продажби. Там можете да видите не само вашата интернет репутация, но и тази на конкурентите ви. Можете да проследите кои са нещата, които клиентите ви харесват и не одобряват. Използването на софтуери за проследяване на интернет репутацията на вашия бранд може да са полезни, но е хубаво и често да извършвате ръчни проверки.

 

Направете си стратегия за преглеждане на интернет репутацията

Коментарите и мненията от ваши настоящи и бивши клиенти са първото нещо, което бъдещите ви клиенти намират за вас. За да подобрите вашата интернет репутация трябва да имате стратегия как да реагирате на позитивни и негативни коментари онлайн. В повечето случаи клиентите не се занимават да пишат отзиви към интернет репутацията на даден бизнес, освен ако не са ядосани и искат да го кажат на близки, познати и непознати. И дори биха поискали същото и от своите приятели! Това може да е пагубно за вашата интернет репутация, особено, ако причината за недоволството на клиента е лесно поправима или не е изцяло ваша вина. Като основна насока при изграждането на подобна стратегия за вашата интернет репутация е хубаво да насърчавате клиентите си да оставят отзиви след всяка своя покупка на стока или услуга. Представете това като част от процеса на подобрение на вашето обслужване, а не като повишаване на интернет репутацията. Ако имате бизнес, който работи с корпоративни клиенти, то тогава акаунт мениджърите могат да насърчават клиентите, с които работят, да напишат такъв отзив или testimonial след приключване на проекта. Публикуването на такива коментари ще помогне значително в повишаването на вашата интернет репутация.

Интернет репутация 2 - важност

Интернет репутация – изключителна важност

За по-добра интернет репутация е важно да сте постоянни и да спазвате обещанията си

Също както при човешките взаимоотношения, доверието е фундаментално за доволния клиент. Няма как да не направи лошо впечатление на потенциалните ви партньори, ако в сайта си рекламирате доставка в рамките на 3 дни, например, а интернет репутацията ви казва друго. Както вече споменахме по-горе, клиентите са значително по-склонни да отделят от времето си и да напишат негативен коментар, ако не сте изпълнили обещанията си. И това е основната причина за спад във вашата интернет репутация. Помислете дали всичко, което обещавате на клиентите си във вашия сайт или рекламни послания, е наистина изпълнимо. Ако не е и само ще доведе до негативна интернет репутация, тогава по-добре го променете. Спазването на подобна политика и въвеждането на промени спрямо отзивите на вашите клиенти ще доведе до повишаването на вашата интернет репутация. Дори и да работите с най-добрия маркетингов екип, които да разполага с неограничен бюджет за подобряването на вашата интернет репутация, промотирайки посланието, че ви е грижа за вашите потребители, клиентът няма да остане очарован, ако звънне по телефона и го посрещне сърдит или груб глас от другата страна. След подобна интеракция няма бюджет достатъчно голям, който да може да спаси вашата интернет репутация.

 

И не на последно място – проследявайте интернет репутацията на вашите конкуренти и техните стратегии на действие

Вашата интернет репутация винаги ще бъде сравнявана с тази на вашите преки конкуренти. Така че винаги е добре да знаете какво казват потребителите за тях – независимо дали е положително или отрицателно. Дали клиентите ги харесват повече от вас? Защо? Какво казва интернет репутацията им – Защо клиентите предпочитат именно тях? Какво казват потребителите, когато правят директно сравнение между вашия и бранда на ваш конкурент? Тази информация ще ви помогне да вземете стратегически полезни решения за вашата интернет репутация.

Проследяването на интернет репутацията на вашите конкуренти ви помага и в преодоляването на много грешки, които иначе можеше да направите. От тяхната интернет репутация можете да вземете добри идеи, които да въведете при вас, но можете да забележите и негативни тенденции, които да избегнете далеч, преди да са станали проблеми. Когато говорим за проследяване на интернет репутацията на вашите конкуренти, препоръчваме да обърнете внимание на техния сайт, социални мрежи, платени кампании за реклама (от всякакъв вид), имейл маркетинг, PR активности и каквото още се сетите! Всеки един канал в онлайн пространството ще ви е полезен за да опознаете интернет репутацията на конкурентите си!

Интернет репутация 3 - доверете се

Интернет репутация – доверете се на професионалисти

Отлична интернет репутация с помощта на Оптимистика

Всички знаем поговорката – Нямаме втори шанс да направим добро първо впечатление! За да вдъхвате доверие и спокойствие на вашите потребители се погрижете първо за вашата интернет репутация. С добра интернет репутация клиентите ще идват сами при вас и ще избират точно вашия сайт! Ако не знаете как да подобрите вашата интернет репутация, то ние можем да ви помогнем за това! Обадете се още днес на телефон +359 884 725 333 или ни пишете на мейл office@optimystica.com за да организираме безплатна консултация, на която да ви разкажем за различни похвати за подобряване на вашата интернет репутация. Подобрете своята дигитална визитка и интернет репутация още днес с помощта на Оптимистика!

Наблюдавайте непрестанно вашата интернет репутация
Направете си стратегия за преглеждане на интернет репутацията
За по-добра интернет репутация е важно да сте постоянни и да спазвате обещанията си
И не на последно място – проследявайте интернет репутацията на вашите конкуренти и техните стратегии на действие
Отлична интернет репутация с помощта на Оптимистика

4.1/5 - (7 votes)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

UI UX дизайн 4 - дизайнерОптимизация на сайт за мобилни устройства 4 - за вашия сайт