Проект за бранд „Био лютеница“ (част 1)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „Био лютеница“

Липса на време, липса на здраве

Здравословното хранене е един от основните проблеми днес. Проблемът се поражда от липсата на време, завземането на пазара от ГМО продукти и разрастването на fast/junk food културата. В последствие на тези фактори, нашата стара и така обичана лютеница е забравена и останала старомодна и „бабешка“

Пазар

 • От всички консервирани храни, водещи са консервираните зеленчуци, които притежават 36,3% пазарен дял в обем. Следва лютеницата с 33,3% важност, определена от продажбите в обем.
 • Фино смляната лютеницата е фаворит в предпочитанията на българските потребители (76%). Едро смляната се предпочита от 22,8% от потребителите. При едро смлените (2,95 лв.) средната цена леко нараства, докато при фино смлените стабилна – 1,83 лв.
 • Най- голям дял в продажбите в обем на традиционния за българския вкус продукт държат супермаркетите (>301 кв. м) – 43,3%. Следват големите хранителни магазини (31 – 300 кв. м) с 35-процентен дял и обектите за традиционна търговия (0 – 40 кв. м) – с 21,7%.
 • Според собственици на фирми в страната годишно се продават около 25 000 – 30 000 тона лютеница.
 • В топ 5 на фирмите, предлагащи лютеница, са „Дерони“ (с марките „Дерони“, „Велика“, „Царица“, „Тодорка“, „Петел“), „Олинеза“ („Олинеза“, „Наша марка“, „Селце“), „Филикон-97“ (Philiсon – „Домашна“, „Екстра“, „Нашенска“), „Булконс Първомай“ („Лютеница Първомай“, „Лютеничко“), „Консервинвест“ („Първомайска лютеница“).
 • Търсенето на лютеница е относително постоянно, макар че някои фирми отчитат известен скок на продажбите около Коледа и Нова година. Други твърдят, че през лятото има лек спад, тъй като се консумират повече пресни зеленчуци.
 • По инициатива на браншовия съюз от 11 ноември 2011 г. влезе в сила стандарт за лютеницата, който е доброволен. Всеки производител, който иска да работи по него, трябва да се регистрира в Агенцията по безопасност на храните, която ще контролира спазването му. Продуктите ще имат специално лого върху етикетите си, а санкцията при нарушение е до 10 000 лв.
 • За последните 10 г. глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти.
 • Напоследък расте вносът в САЩ на органични продукти от Европа, заради взаимното признаване между САЩ и ЕС на сертификатите за доказване на биологичния произход на стоките.
 • Независимо от растящото производство в ЕС на биопродукти, в България, както в САЩ, има недостиг, който се покрива с внос.
 • Загубата на доверие в конвенционалните продукти е сред основните причини, поради които хората се ориентират към биохраните, освен това в тях няма пестициди и ГМО.

 

Връзка към следващата статия

 

Проект за бранд „Био лютеница“ (част 1)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!