SEO състезание – проект за бранд „GingerBee“ (част 2)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „GingerBee“ (част 2)

 

Увеличените продажби на продукти от групата на витамините или такива, които подобряват тонуса, са признак на края на кризата във фармацевтичния сектор и наред с козметиката са сред артикулите, които подпомагат изключително много аптеките да се справят със спадащите печалби от лекарства. През последните години фармацевтите работят с нулева или минимална печалба при продажбата на медикаменти и компенсират това с останалите продукти.
За разлика от лекарствата, които са строго регулирани от държавата, никой не контролира цените на добавките и те се продават като бързооборотна стока.
„За разлика от пациентите, които ползват лекарства, предписани от лекарите, при добавките се оформи един сегмент от клиенти с много високо лично потребителско съзнание – те знаят какво искат, имат високи критерии, грижат се за своето здраве и разчитат на себе си и за информацията за продуктите, които ползват. Те движат пазара и купуват най-новото и естествено най-скъпото“, коментира д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на IMS Health.
Вероятно това е и причината в челните позиции в сектора да са компании с голямо портфолио, които произвеждат добавките си във фармацевтични заводи по стандартите за лекарства (т.нар. добра производствена практика).

Лидерите
Първа по пазарен дял е чешката компания Walmark, която има ръст над пазарния и портфолио от 80 добавки в най-различни категории.
„Причината за увеличените продажби е, че ние сме познати на пазара, всяка година имаме нови продукти и внасяме допълнителна стойност в досегашните, вече познати тава. Заради широкото портфолио и новите си продукти ние представляваме около 10% от целия пазар и следващите в класацията са с няколко пъти по-малък дял от нас“, коментира Десислава Райчинова, генерален мениджър на Walmark за България. По думите й с голям принос за нарастването през миналата година са продуктите за стави, детските мултивитамини, новият тип витамини, които се дъвчат, и продуктите за отделителната система. „Нашата цел е не само новите продукти да растат, но макар и с по-малък процент да се увеличават и продажбите на досегашните ни добавки – развиваме самия бранд с допълнителни иновации, с нови съставки, с комуникация“, допълва Райчинова.
На второ място по пазарен дял в сектора е Actavis, която има най-широко портфолио от лекарства, продукти без рецепта и хранителни добавки. В сегмента лекарства без рецепта и хранителни добавки компанията има 73 продукта.
На трето място по продажби е френската Boiron, чиито хомеопатични лекарства попадат в категорията продукти без рецепта.

 

Връзка към следваща статия

 

SEO състезание – проект за бранд „GingerBee“ (част 2)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!