За какво да се внимава при Гражданската отговорност?

С покупката на нова кола възникват и множество задължения за нейния собственик, които не бива да бъдат забравяни. Едно от тях е например сключването на Гражданска отговорност. Без нея  автомобилът не само няма да може да бъде регистриран в КАТ, но и няма как да бъде използван.

Какво представлява Гражданската отговорност?

Гражданската отговорност е вид застраховка, която покрива вреди, причинени от инцидент, при който виновен е застрахованият. В случай на автомобилна катастрофа например Гражданската отговорност покрива причинените материални и нематериални щети върху невинните участници в инцидента.

Какви видове застраховки Гражданска отговорност има?

Съществуват различни видове застраховка Гражданска отговорност в зависимост от лицето, което се застрахова. Гражданска отговорност могат да сключат брокери, превозвачи, лекари, нотариуси, туроператори, както и хора, използващи огнестрелно оръжие. Във всички тези случаи, лицата се застраховат за потенциалните опасности, при които могат да причинят някаква вреда на друг човек. Някои от изброените застраховки са доброволни, но други, като например Гражданската отговорност за собствениците на автомобили, са задължителни.

Защо се появи нуждата от сключване на Гражданска отговорност за шофьорите?

Германия може да бъде обявена за майка на съвременния автомобил, а годината на раждането е далечната 1885 г. Тогава Карл Бенц, създателят на компанията Mercedes-Benz, конструира собствена триколка, за която получава и патент. Десет години по-късно Бенц продава и първия серийно произвеждан модел автомобил.

Първоизточникът на днешните коли обаче са колелата, които започват да се използват още през 3 век пр. Хр. През следващия век стартира и масовата употреба на колесници, задвижвани от коне.

Първата голяма стъпка към съвременния автомобил е направена чак през 15 век, когато Леонардо да Винчи скицира задвижваща се самостоятелно кола. До този момент единствено се е допускала възможността, някога в далечното бъдеще, да бъде произведено превозно средство, което не се задвижва от животни.

През 17 век се създава и първият двигател на автомобил, задвижван от барут. Това е и далечният братовчед на съвременните двигатели с вътрешно горене. През следващото столетие парните двигатели постепенно се усъвършенстват. А през 19 век, благодарение на Бенц, се конструира и първата съвременна кола, задвижвана от двутактов двигател.

През 20 век постепенно автомобилът се превръща от иновация в основно средство за придвижване.  Броят на

Гражданска отговорност 1 - кола

Гражданска отговорност за автомобил

колите по света днес е около 600 милиона. Пада се средно по едно превозно средство на 11 души. За България статистиката не е много по-различна. Увеличеният брой автомобили по пътищата обаче предизвика и скок в честотата на катастрофите. Това въведе и нуждата от застраховка Гражданска отговорност, която да покрие рисковете при настъпване на подобни инциденти.

Съществува ли алтернативно решение за такъв вид злополуки?

Притежанието на застраховка Гражданска отговорност за собствениците на автомобили в България е задължително. Изключение е единствено, ако превозното средство е спряно от движение. Във всички други случаи, ако собственикът няма Гражданска отговорност, той подлежи на санкция. Това важи и когато колата не се използва.

Как действа застраховката Гражданска отговорност?

След покупката на автомобил е необходимо всеки собственик да избере добра застрахователна компания, с която да сключи договор за Гражданска отговорност. Чрез това споразумение фирмата се задължава в случай на катастрофа да покрие материалните и нематериалните щети, причинени от нейния клиент. Пример за подобни вреди са, от една страна, повредата по автомобил – счупен фар, предно стъкло, врата или друга част на колата. От друга страна, нематериалните щети са увреждането на психическото или физическото човешко здраве. Това включва например травми на вътрешни органи, счупени крайници и дори смърт.

Гражданска отговорност 2 - щета

Гражданска отговорност – щета

Произтичащите от тях финансови задължения застрахователната фирма изплаща на пострадалото трето лице. Важен елемент е, че всяка една Гражданска отговорност не покрива щетите по автомобила на виновния за катастрофата водач. Тя действа спрямо задълженията му към другите пострадали лица.

Гражданската отговорност също така се отнася за определен автомобил, а не за човек. Тоест не само собственикът на колата, но и този, който я кара, е застрахован при причиняване на вреди при катастрофа.

Има ли значение застрахователят при сключването на Гражданска отговорност?

Въпреки че Гражданската отговорност за шофьори е задължителна и съществува единна рамка с условия, то изборът на компания не е без значение.

На първо място, застрахователните компании предлагат различни ценови условия за сключване на Гражданска отговорност. Цената навсякъде се формира на база  стойността на щетите, които компанията смята, че ще бъдат причинени. При нас обаче, тя се определя  винаги въз основа на ясни критерии като възраст на водача, шофьорски стаж, статистически наблюдения (миналогодишни катастрофи и инциденти), технически характеристики на превозното средство и други. Поради това финансовото ни предложение е най-доброто възможно на пазара.

Друг важен критерий в избора на застрахователна компания е териториалното покритие, което тя предоставя. Всяка Гражданската отговорност действа не само на територията на България, но и в останалите държави членки на Европейския съюз. Това се случва без да е необходимо издаването на някакъв допълнителен документ. Нашата компания обаче предлага и безплатно издаване на зелена карта. Тя представлява международен сертификат към Гражданската отговорност, чрез който застраховката става валидна и на територията на други държави като например Русия, Турция, Македония, Украйна и Албания. При катастрофа или при пътна проверка в съответната държава, зелената карта  ще бъде изискана, за да се установи дали застраховката важи там.

Гражданска отговорност 3 - пътуване

Гражданска отговорност – пътуване в чужбина

Нашата застрахователна компания не изисква и заплащането да се осъществява на един път. Ние даваме възможността за плащане чрез месечни вноски. За разлика от другите застрахователни компании, които предоставят същата услуга, при нас разсроченото плащане не завишава крайната цена.

Предлагаме също така възможност и за онлайн поръчка на Гражданска отговорност. От една страна, това спестява пари, тъй като почти всички банки взимат комисионна за всеки направен превод. От друга страна, поръчката на Гражданската отговорност през интернет спестява допълнително ценно време.

Има ли специални предложения?

Освен застраховката Гражданска отговорност за автомобилисти предлагаме и други специфични видове застраховки. Такава са например Гражданската отговорност за превозвачи, лекари, нотариуси, охранители и брокери, както и застраховката живот и дом. При сключване на Гражданската отговорност за шофьори предоставяме и процентова отстъпка за всички останали видове застраховки, включително допълнителните за автомобила като например каското.

За какво да се внимава при сключването на Гражданска отговорност?

Задължителната застраховка Гражданска отговорност  на автомобилите се сключва за срок от една година. Този период не се променя от застрахователната компания. Допуска се подписването на Гражданска отговорност и за по-кратък срок, но това е само в специфични случаи. Такива са например застраховката за автомобили с временна или транзитна регистрация. В това изключение попадат също застраховките на фирми, които извършват внос и продажба на автомобили, както и самоходните машини и бавно движещи се превозни средства. На предложения за по-дълъг или по-кратък срок е препоръчително да не се гласува доверие.

Финансовите граници на застрахователите са с определен минимален праг. Не са надеждни компаниите, които предлагат по-ниски от следните рамки на отговорност. За всеки инцидент с едно пострадало лице, застрахователят трябва да заплати сума до 2 000 000 лв. Ако пострадалите са повече на брой лица, то сумата скача на 10 000 000 лв. При материалните вреди границата на отговорност е 2 000 000 лв.

Гражданска отговорност 4 - подпис

Гражданска отговорност – подписване

Ако компанията, с която сключвате Гражданска отговорност, изисква да й заплатите допълнителна сума, която не присъства в договора, е препоръчително да не се съгласявате. Застрахователите нямат основание да искат нещо подобно от вас. Възможно е да има допълнителни плащания, но те или са към друга институция (такси към банка), или се отнасят за допълнителна услуга (издаването на зелена карта).

Какво се случва, ако нямам Гражданска отговорност?

Макар Гражданската отговорност да е задължителна за всеки собственик на автомобил, тя е на практика инвестиция за вашето спокойствие. В случай, че се допусне голяма грешка и причините на някого финансови или нематериални щети, може да бъдете спокойни, че няма да се наложи заплащането на непосилна за вас сума.

Чрез подписването на Гражданска отговорност си спестявате и опасността от налагане на санкция от страна на държавата. Евтиното понякога излиза по-скъпо, като глобата често е с по-голяма стойност от годишната вноска към застрахователната компания.

Какви са тенденциите?

Според застрахователния бизнес най-търсеният вид застраховка е именно Гражданската отговорност за автомобилисти. Тази услуга устойчиво се повишава с оглед и на увеличаващия се брой нови шофьори и автомобили в страната.

Кои са най-често задаваните въпроси?

Най-голямо притеснение в хората будят клаузите от договора. Често отправените въпроси са във връзка с определени части на споразумението. За разлика от другите застрахователни компании, ние имаме на разположение служители, които отговарят на всички запитвания на клиента, още преди подписването на договора.

По този начин предотвратяваме развитие на случай като този на Иван. Той бе силно недоволен от друга застрахователна компания клиент, който ни сподели за своя лош опит. На него му се е наложило да подпише договор с друг застраховател, без да има възможност внимателно да прочете условията. Няколко месеца по-късно компанията отказва да изплати щети на Иван с аргумента, че според договора тя не носи отговорност в този конкретен случай. В последствие Иван открива наличието на въпросните разпоредби в договора, с които обаче той не е бил предварително запознат.

Най-добрият съвет, който може да дадем на нашите клиенти, в такъв случай, е винаги да четат внимателно условията по споразумението. Единствено по този начин може да се направи информиран и правилен избор.

Какво представлява Гражданската отговорност?
Какви видове застраховки Гражданска отговорност има?
Защо се появи нуждата от сключване на Гражданска отговорност за шофьорите?
Съществува ли алтернативно решение за такъв вид злополуки?
Как действа застраховката Гражданска отговорност?
Има ли значение застрахователят при сключването на Гражданска отговорност?
Има ли специални предложения?
За какво да се внимава при сключването на Гражданска отговорност?
Какво се случва, ако нямам Гражданска отговорност?
Какви са тенденциите?
Кои са най-често задаваните въпроси?

За какво да се внимава при Гражданската отговорност?
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!