Проект за бранд „Happy Biofresh“ (част 3)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „Happy Biofresh““ (част 3)

ПАЗАР
В България делът на стопанствата, сертифицирани за извършване на органично земеделие е пренебрежимо малък, а земята, която се използва за производство на биохрани у нас е едва 0,1 на сто от общата използвана селскостопанска територия, пише БТА. Зад нас по тези показатели е само Малта, където почти няма интерес към производството на биопродукти. Това сочат данни на Евростат за политиката на ЕС в областта на органичното земеделие. Общо в света сертифицираните земеделски земи за биопродукти са над 33 млн. хектара, а фермите за биологично земеделие са над 650 хиляди. Според изискванията на ЕС само храните, които съдържат най-малко 95 на сто биологично чисти съставки, могат дабъдат етикетирани като „биологични“ продукти.
Съгласно новото европейско законодателство от 1 юли 2012 г. производителите на биохрани вече задължително трябва да използват биологичното лого на ЕС. Наред със зеления етикет с 12 звезди – трябва да бъдат обозначавани мястото на производство на продукта, както и съставките му. Наскоро бе подписано и споразумение между ЕС и САЩ за еквивалентност на биологичните продукти, което ще намали бюрократичните процедури и разходите на производителите им при търговията между двата континента.
Над 95 на сто от произвежданата биопродукция у нас се изнася.
Според проучване за търсенето на биопродукти у нас, извършено от експерти от Аграрния университет в Пловдив, пазарният дял на биопродуктите у нас е под 1 на сто.Около 95 на сто от произвежданата у нас сертифицирана биопродукция се изнася в чужбина – предимно в САЩ, Канада и ЕС. Българската биопродукция се свежда предимно до билки – сушени и на чайове, свежи, замразени или консервирани плодове и зеленчуци, ядки, мед и др.
Около 300 фирми у нас се занимават с производство, преработки и износ на биопродукция, като само 80 фирми членуват в Българската асоциация за биопродукти. Едва 5 на сто от продукцията на родните ферми за биопродукти обаче намира място на вътрешния пазар. Оценката на експертите е, че макар пазарът на биопродукти у нас още да не е разработен, той има голям потенциал за развитие. За това обаче трябва активна намеса на държавата, тъй като секторът е изключително подходящ за България – природни дадености, незамърсена земя, имидж на традиционен производител на селскостопански продукти.
Като пример експертите дават страна като Словения, която е близо 5 пъти по-малка като площ и близо 3 пъти по-малка като население. Въпреки това Словения е с два пъти повече биологично обработвана земя, там се отглеждат по екологичен начин 5 пъти повече кози, 20 пъти повече овце и 44 пъти повече говеда. В Европейския съюз шампиони в биоземеделието са Италия с над 49 хил. биоферми и Австрия с повече от 18 хил. биоферми. В България има и Национален план за развитие на биологичното земеделие за периода 2007-2013 г. с общ бюджет от около 165 млн. лева. Очакванията на този план са към 2013 г. около 3 на сто от всички продадени в България хранителни продукти да бъдат биологични и около 8 на сто от използваната земеделска земя да бъде обработвана по биологичен начин. За да се постигнат тези цели обаче, трябва близо 30 пъти да се увеличи сегашният дял на площите за биопродукти. Оборотът на био пазара в България за 2012 г. бележи ръст от 40% на годишна
база, увеличават се с 20% на продажбите в специализираните био магазини. Увеличават се с 50% продажбите в търговските вериги.
ПОТРЕБИТЕЛИ
През последните години в Европейския съюз производството на биологични продукти нараства с високи темпове. То се дължи на нарасналото търсене на потребителите да получат продукти с по-високо качество.
Преобладава разбирането , че този тип земеделска практика влияе благотворно върху развитието на селските райони и съдейства за опазването на околната среда. Поради засиленият потербителски интерес все повече се увеличава делът на внасяните от Европейския съюз биологични продукти. Така се създава пазарна ниша и възможност на страни като България да изнасят съответната продукция. Интересът на потребителите на биологичните храни се изразява в потенциялният здравословен ефект и по-високо качество на биологичните продукти спрямо конвенционалните. Все още , обаче, българските потребители са много слабо запознати с биологичните продукти, със спецификите на тяхното производство и с графичното изображение (лого), с което се маркират тези продукти. Осезаема е нуждата от повече информация за правилата на биологично производство и сертификация на биологичната продукция. За момента , обаче , по-високата цена , е основна пречка пред желанието за консумация на този вид храни от средно-статистическия български потребител. Био продукти се продават в Европейския съюз , както и в България се продават в специализирани магазини или на съседни щандове с обикновенните храни в хранителните магазини. При плодовете и зеленчуците артикулите са отделени като излагане – на блок само с био плодове и зеленчуци или са изложени на отделни кошници , с което да се отличават от останалите продукти. Всички имат надпис „БИО“. На етикета пише , че продуктът е произведен в екологично стопанство, но не пише кое е стопанството. На останалите продукти , ако са внос , пише само страната. Таргет групата на био храните е 25 – 55години.
КОНКУРЕНТИ
Фирма “Гимел” е създадена през 1995 г. Днес компанията е безспорен лидер в производството на оранжерийни краставици и домати в България, основен доставчик на биологични оранжерийни зеленчуци за Европа и един от най – желаните бизнес партньори в тази сфера. “Гимел” АД разполага с четири оранжерийни комплекса, с обща покрита площ 56 ха. Обектите са разположени в различни региони на страната: с.Звъничево, област Пазарджик, гр.Левски, област Плевен и гр.Мартен, област Русе.
От 2001г. в оранжериите на компанията започват да се отглеждат зеленчуци по методите на биологичното производство. Пакетирането на биологичната продукция се извършва
съгласно европейските стандарти и изисквания за качество в специално създаден за целта манипулационен цех. Обектите на компанията притежават следните сертификати:
BCS Oko Garantie – за биологично производство и пакетиране;
EUREPGAP – международен сертификат за приложение на добри производствени практики;
ISO 22000:2005 – “Системи за управление на безопасността на храните – изисквания към организациите от хранителната верига”.
На външния пазар, биологичните зеленчуци “Gimel Organic” се предлагат в магазините на германските концерни Rewe group, METRO и EDEKA, във веригите Marks & Spenser и Sainsbury’s в Англия и в т. нар. Healthy Shops в Холандия и страните от Скандинавието.
На Българският пазар, биологичните продукти на фирмата се продават под запазената марка “Gimel Organic”. Фирмата поема отговорността да проследи безопасния път на зеленчуците от оранжериите до трапезата на българското семейство.
БИО-ФЕРМА „Софина“, Елин Пелин – Пълноправен член на Асоциация биопродукти България , както част от мрежата за Солидарно земеделие в България.Фермата съществува повече от 15 години. В момента е в процес на био-сетификация, който продължава задължителните 3 години. Това означава, че всички продукти се отглеждат при стриктно спазване на изискванията за био-производство, а нашият био-сертификатор извършва наблюдение и необходимите проверки за издаване на био сертификат.
Екотерра ООД ,Пазарджик – Дейността на фирмата е насочена към биологично производство на: -малки плодове – култивирани ягоди, малини, касис и къпини; -зеленчуци – тиква, пипер и други. – овощни градини – ябълки, сливи, праскови, череши, кайсии, лешници; -билки;Производството е сертифицирано от QC&I Интернешънъл сървисис АД.

Връзка към следващата статия

Проект за бранд „Happy Biofresh“ (част 3)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!