SEO оптимизация: проект за бранд „Bio Bell“ (част 3)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „Power hour“ (част 3)

  1. Пазар

Европейският пазар на биокозметика се оценява на 1 млрд. долара (или около 760 млн. евро) по данни на британската консултантска компания Organic Monitor, като тенденцията през последните години е постоянно да расте.

Допитване на „Дневник“ сред фирми от този сектор показва, че все пак потреблението на биокозметика също расте. Появяват се нови марки и категории продукти, които се разпространяват основно в аптеките и специализираните биомагазини. Потребителите са предимно хора с по-високи доходи, ориентирани към „зеления“ начин на живот. Основният проблем пред този бизнес е слабата информираност на потенциалните клиенти и нелоялната конкуренция от други фирми, които спекулират, поставяйки „био“ на етикетите на продуктите си. Заради малкия пазарен дял фирмите, които предлагат биокозметика, не отделят и много средства за реклама. Според представителите на компаниите основният проблем пред развитието на българския пазар е слабата информираност на потребителите за биокозметиката. Проблем според компаниите от бранша е нелоялната конкуренция на фирми, които слагат на етикетите на продуктите си „био“, без да отговарят на изискванията за това. Разпространителите на истинската „зелена“ козметика съветват клиентите да четат внимателно съставките на продуктите, които купуват, както и да следят дали те имат специални сертификати.
Според хората от бизнеса пазаруването на козметика от специализираните биомагазини също е гаранция, че продуктите в тях отговарят на стандартите, тъй като търговците на дребно не си позволяват да предлагат стока с неясно качество.

 

 

  1. Регулации

Био козметиката не е ново явление. Термините „натурален”, „био” или „еко” често пъти може да се окажат съмнителни. Официално няма разпоредба, с която могат да се предприемат действия срещу надписите с подвеждаща информация върху бурканчетата с крем и флаконите с шампоан, тъй като – за разлика от храната – все още няма правно съществуващи стандарти за био козметика.Въпреки това, потребителите могат да бъдат сигурни за продуктите, сертифицирани с един от международните био знаци. Такива частни стандарти има разработени в Германия, Франция, Великобритания, Италия и САЩ (например BDIH, Ecocert, ICEA, Natrue, NSF/ USA, Soil Association), които издават съответния био знак, след като продукта е бил сертифициран. Продуктите, носещи такъв знак са достоверни, както вече и критиците са единодушни за това.

  • “Био” и “Органик”/”Органично”/”Органичен”е едно и също. Използва се САМО за продукти, които притежава био сертификат, издаден от официална сертифицираща организация. Т.е. БИ трябвало да се използва само за сертифицирани продукти и това е проблема в ежедневието ни– твърде много производители спекулират безнаказано с тази дума и крехкото доверие на нас потребителите.Био продукт е само този, който има сертификат! Сертификатът се отпечатва на видно място върху опаковката! Всички останали продукти, които използват тази дума върху своята опаковка – като част от името на продукта или името на марката, или просто за украса – подвеждат!Био сертификата дава гаранция, че продукта съдържа минимум 70% натурални (естествени/природни) съставки. По-голямата част от съставките в даден продукт, който притежава био сертификат, са от био земеделие, а друга част – не (но тези, които не са био издържат на общите тестове на био сертифициращата компания за безвредност в общата консистенция на продукта). Някои от производителите посочват каква част от продукта е био– например 93% био съставки.Био сертификата дава още гаранция, че съставките са от био земеделие, че в продукта няма ГМО, няма парабени, силикони, няма изкуствени оцветители и ароматизатори, както и други добити по химичен път емулгатори, консерванти, т.н.Сертифициращата компания проверя производството на продукта от растежа на растенията, през тяхното бране, сушене, извличане на екстракт, създаване на продукта, опаковане. Ако всичко в този цикъл отговаря на стандартите на сертифицираща компания, тогава тя издава био сертификат за съответния продукт.Също така всеки вносител на био продукти притежава сертификата като документ. Той съдържа логото на сертифициращата компания, описание на продуктите и/или съставките, които са био сертифицирани, дата, до която е валиден, подпис и печат на управляващото лице в съответната сертифицираща организация. Вносителите трябва да предоставят на търговците, с които работят копия от тези документи.

Издават се био сертификати и за отделните съставки. Има редица натурални продукти, които не притежават цялостен био сертификат за продукта, а имат сертификат само за част от съставките.

  • “Натурална”– идва от nature – природа. Използва се предимно за продукти със съставки от природен – т.е. естествен произход – растителен и животински произход, вода. Много често бъркаме „натуралната“ с „био“ козметиката.“Натурална” не винаги означава и “еко” и не винаги означава “био”, защото тези натурални съставки може да не са придобити от екологично чисти райони или да не са био сертифицирани. Възможно е част от растителните съставки да са ГМО.
  • “Еко”– използва се за продукти, които съдържат екологично чисти съставки или са от екологично чисти зони, или са безвредни за околната среда. “Еко” не винаги означава “натурална” и не винаги означава “био”. Т.е. може една козметика да е с еко и натурални съставки, но да не е био, защото няма издаден сертификат от сертифицираща организация. Липсата на сертификат може да е най-общо по две причини – козметичната компания няма или не желае да заделя средства за сертифициране, защото те са доста и оскъпяват значително крайния продукт, или част от съставките (дори и съвсем минимална част) не се допускат от сертифициращите организации.

Връзка към следваща статия

SEO оптимизация: проект за бранд „Bio Bell“ (част 3)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!