SEO оптимизация цена: проект за бранд „Учене от ново време“ (част 5)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „Учене от ново време“ (част 5)

ТАРГЕТ 

Ще използвам модела на Synovate за анализ на таргет групите ми, които се базира на човешката мотивация, като двигател за поведението ни. Идеята на модела е, че между предлаганата услуга и човешкото желание трябва да има връзка, задължително

За тях е важна връзката с околните, социалната страна на нещата. Ще са мотивирани да направят нещо, ако то ще им достави удоволствие, ако така ще се срещнат и ще общуват с други младежи. Да бъдат активни и да се движат – това е важно за децата. В един открит урок всичко това ще бъде на лице. Няма спор, че подобни неформални форми ще се харесат на децата.Ученици

Напоследък, вещите стават все по-важни. Моята цел е поне за малко, децата да забравят за тях, да не искат нов модел техническа джаджа, нито да показват какво имат и какво не. За да бъдат все пак доволни, залата, в която ще се провеждат занятията ще има модерен интериор, с цел да бъде близка до красивите дизайни, с които са свикнали.

Признанието е важно за децата, особено в началното училище. Това да бъдат похвалени от класния си ръководител повдига самочувствието и мнението им за себе си. Тук похвалите ще бъдат групови. Всяка фирма изисква от служителите си отборна игра, а в училище никой не те учи да работиш в екип. Заданията ще бъдат групови, децата ще се учат да си помагат и да разчитат на съучениците си.

За щастие, в тази ранна детска възраст (до 13,14 години) контролът и властта не са определящи. Децата искат да са лидери, но не налагат контрол. По-скоро последователите идват сами, ако си достатъчно интересен и различен. Именно това ще провокираме и ние.

 

Учители

Тук вече мотивацията на възрастните – ако изключим материалната, на емоционално ниво тя се води от желанието за власт, признание и контрол. Доказано е, че една реч бива изслушвана, когато слушателите изпитват уважение или страх от говорещия. Това е демонстрацията на власт. За преподавателите в детските градини, може би водеща е обичта към малките деца, тяхната чистота и други подобни възвишени идеи, но при по-големите ученици тези наслади са изместени. След като демонстрираш властта си, идва контролът над другите. Наравно с него стои признанието – ти си образован и знаеш повече от другите. Предаваш знанията си ежедневно на поне 50 деца. Именно срещу тези основни мотивации заставаме ние (контрол и власт). На тяхно място искаме да поставим общуването и сигурността. Вместо да виждат враждебна група у учениците си, готови да тичат и да ругаят, учителите трябва да видят съмишленици, приятели, които искат подкрепа.

Учителите преподават, защото се чувстват живи и полезни на обществото. На тази мотивация ще разчитаме. Ще надградим тази емоционална полза, която получават от работата си, тя ще идва по-естествено и без нужда от напомняне.

На социално ниво, учителите ще са мотивирани да посещават школата, тъй като това е начин за срещи и общуване с други хора, за излизане от ежедневната среда. От друга страна, събирането на едно място с други учители ги прави част от общност, от колектив.

 

Родители

Родителите имат емоционалната нужда от признание на родителските си качества. Те искат да знаят, че са направили максималното, за да бъдат децата им образовани, креативни и любознателни. Затова те биха подкрепили всяка дейност в тази насока – и по отношение на допълнителен курс за децата и по отношение на по-добри преподаватели.

 

 

CUSTOMER INSIGHT

 

В свое изследване от 2013г., организацията за икономическо сътрудничество и развитие сравнява 65 държави, за да покаже къде са най-добрите училища и къде децата са най-щастливи. Ето го и резултата:

 

 

За щастливи са определяни учениците, които отговарят положително на въпроса „Щастлив ли си в училище?“. А за качеството на училищата, данните са обединени от оценките по математика, четене и наука. Най-щастливи и с най-добри резултати са децата в Тайван, Сингапур и Щвейцария. Пълната противоположност се регистрира за Катар и Аржентин.

Нашето място в класацията – в зоната на нещастните и с лоши резултати в училище…  Ето го факторът, който би подтикнал потребителите да повярват на нашия бранд. Това е добавена стойност, нещо повече над стандартното образование. Подсъзнателно всеки си мечтае за добра работа, да бъде изключителен, харизматичен и да се отличава. И когато се даде такава възможност за нашите деца, вътрешно пламва една надежда, че именно това е начина детето ни да порасне гении.

 

ПОЛЗИ

УЧЕНЕ ОТ НОВО ВРЕМЕ
Обществена отговорност  Да повишим нивото на образованието в България и да бъдем фактор за едно мислещо общество.
Себереализация  Ас съм по-непосредствен и алтернативен човек.
Социален успех  Намиране на по-престижна работа.
Емоционална полза  Доволен съм от себе си, защото вече съм по-развита личност.
Рационална полза  По-добре работя и по-добре възприемам информацията около мен.
Функция  Да провокира мисленето и да направи хората отворени към новите методики.
Качество на продукта  Алтернативен.
Параметър на продукта  От ново време, за да достигнем нивото на Индонезия.

 

REASON TO BELIEVE

 

Като цяло, върху мотивацията за работа трябва да се работи постоянно. Дори в началото човек да е бил мотивиран, това не значи, че той ще остане такъв завинаги. Школата за учители ще обучава периодично!

Човек се учи докато е жив – след дипломното обучение има полза, в която не е нужно никой да бъде убеждаван. А школата ще залага на нови техники, с които да дава насоки на възрастните.

Всяка форма на обучение, която извежда децата извън класната стая, е полезна. Най-малкото, з ада подишат въздух. Каквото и да им се показва, то ще бъде едно стъпало нагоре и ще ги обогатява.

 

ЛИЧНОСТ, ЦЕННОСТИ, ТОН

Личност. Ако си представим, че брандът е човек, то този човек ще бъде Ива Дойчинова. Тя е водещ на шоуто „Ива от сутрин до обед”по радио ФМ+. Била е водещ и програмен директор на радио ФМ+, водеща на Хит – 1, Нота бене, Хубавите къщи, както и на  предаването “Искам работа” по Нова ТВ. Била е водеща на „Денят е прекрасен” по БТВ, а именно това предаване е приемник на „Часът на мама”.

Избирам именно нея, тъй като е решителна, има позиция, от различните журналисти. Гостите и изказванията и показват, че има множество интереси, отворена е към новото, новатор е, обича да опитва. Освен това е запазила доброто си име и достойнство.

Ценности. Всяка проява на бранда ми трябва да бъде нестандартна, заредена с идея, поучителна, жива.

 

            Тон. Приятелски. Сериозен. Разбираем/достъпен.

 

БРАНД ИДЕЯ

 Да провокираме реформа в родното образование – и в преподавателите и в учениците!

 

 

БРАНД БОКС

 

 

Feature

 

 

Essence

 

 

Action

Target Учениците – ще имат забавен и интересен час, за който после да си говорят.

Учителите – ще бъдат по-спокойни и по доволни и в работата и в живота си.

Продаваме на родителите на децата.

Продаваме и на директорите на училища.

Ползата е на емоционално ниво, задоволство на личността, израстване.
Brand Никой не се опитва да прави реформа в образованието, като превъзпитава учителите. Също така, на учениците не се предлага неформална форма на обучение. Това е единствения и най-кратък път да върнем българското образование на добри позиции.

 

Нестандартна, поучителна, провокираща промяна, с приятелски, но сериозен тон.

 

Product Курсовете за деца разчитат само на слушане/четене. Не засягат движението и другите сетива, а така информацията се разбира по-ясно.

Тийм билдингите и квалификационните семинари не вършат същото за учителите.

Курсове, които ще направят преподавателите по-добри в работата им, а учениците ще ги слушат повече.

 

Защото ако скоро не се направи, цялата образователна система ще се разпадне.

 

 

Дистрибуция

 

По отношение на школата за ученици, провежданите извънкласни занимания ще се предлагат на училища в София. Ние ще функционираме като образователен център или като туристическа агенция. Предлагането ще бъде чрез презентации в училищата, както и среща в родителите по време на родителските срещи.

Школата за учители ще достига до директорите с пряк контакт и информация за идеята. Информация за школата ще се разпространи и от регионалния инспекторат по образованието, като по този начин ще достигне до максимално много хора.

 Комуникация

Детска градина – за да запознаем обществото с нея, ще разчитаме на интернет комуникация, основно на изброеното по-горе. Отделно ще бъдат предоставени информационни материали в посолствата и международните компании. Ще бъдем активни и ще присъстваме на събития, свързани с отглеждането на деца, панаири и изложения – Форум за родителството, Изложенията на открито пред НДК и Народен театър.

Ще имаме информационна бутка в два от моловете в София. Също, на територията на тези търговски центрове ще организираме няколко демонстрации – игри с деца, млади преподаватели, ще се пресъздаде един ден от детската градина с децата на пазаруващи хора.

По време на пиковите туристически сезони, ще изпратим рекламни материали в по-високо категориини хотели, посещавани от чужденци. Ако има възможност, ще има и човек, който да разказва за детската градина на място.

Информация за детската гардина ще бъде дадена на общинските детски градини в София. Тъй като те са силно сплотен колектив, а на практика чуждоезиковото заведение не представлява конкуренция за тях, те ще работят като жива реклама. Директорките на тези заведения са наясно къде има търсене на тази услуга и къде точно трябва да се даде информация за нея.

 

Школа за учители и ученици

Тъй като идеята е школите да бъдат признати от МОН, ще потърсим подкрепа от него. По два пъти годишно, регионалният инспекторат по образованието в София провежда среща-семинар с директорите на столичните училища. Това е мястото, на което ще бъде изнесена презентация за школите и директорите ще бъдат запознати с идеята. Презентацията трябва да ги спечели, може би ще бъде нужна и демонстрация, но емоционалната и патриотична част трябва да бъдат много силни. Директорите от своя страна, веднага ще разпространят информация за програмите в своите училища.

Училищата пък често провеждат родителски срещи. Това е идеалното място за среща. Кратка презентация, информационни материали и контактна информация, за да се включат повече хора във форум, социална мрежа и да коментират и питат.

Със учителите ще бъде направена и предварителна среща по време на седмичните съвети, водени от директорите.

Няма как програмата да започне във всички училища едновременно. Ще разчитаме на малък брой училища в началото, в различни райони. Основно на места с повече по-млади преподватели.

На всички образователни изложения ще имаме щанд, ще се дава информация и ще се правят презентации.

 

Форум

Форум срещите са хубаво нещо, стига комуникацията на тях да бъде регламентиране и да успея да следват някакъв план и да бъдат контролирани. Може би по-скоро ще протичат като семинар в рамките на няколко часа. А след това ще бъде давано време за въпроси и дискусия и коктейл, на който хората да поговорят. По този начин ще провокираме медийно отразяване и статии, които да работят в наша полза.

 

ЦЕНОВО ПОЗИЦИОНИРАНЕ

 

Школата за ученици и учители ще работи в ниския сегмент. Услугите и на двете ще бъдат на цена около 3-5 лева. Цената ще варира, ако предлагаме транспорт или ако наемаме зала, различна от нашата или от зала на училището. Ако има договорка с директор на училище, той да получава процент от сумата, събрана от всяко дете (каквато е и съвременната практика), тогава цената ще бъде по-висока.

Детската градина ще бъде „при орлите”, ще се позиционира до частните детски градини и таксите и ще бъдат съизмерими с техните. Тъй като предлагането ще бъде на платежоспособни клиенти, цялата комуникация и визия ще бъдат такива.

 

Финансиране

Школата за ученици ще се заплаща от децата. Ние ще трябва да построим/наемем съвременна зала с тревна площ към нея.

Школата за учители има две опции – или да функционира чрез външно финансиране или да бъде заплащана от делегираните на училищата бюджети. Ако бъде финансирана от бюджета, цената ще бъде много ниска, но това убеждаването на директорите на училища ще бъде по-трудно.

Възможно е да кандидатстваме за европейско финансиране или друга алтернативна форма. Вариант е да кандидатства за финансиране като Start up бизнес. Ще обясня защо вярвам в подобно финансиране. Start up обикновено представлява иновация, нововъведение или подобрение на нещо съществуващо. Старт-ъп може да бъде и социална каузавълна от реформи или събития, целящи някакво раздвижване в обществото. Старт-ъпите са креативни и нетрадиционни. Приемат се за високи рискови начинания, защото или ще бъдат безкрайно полезни за обществото, или то няма да ги разбере. Насоката на такива бизнеси са високите технологии, обучението и устойчивото развитие. В България има две предприемачески организации Start It Smart и StartUp Foundation. Тяхната цел е да провокират креативността и да дават поле за изява на хората с нестандартни идеи. Обявяват постоянно академии, състезания, workshop-и, на които срещат хората с идеи с потенциални инвеститори. Инвеститорите са или физически лица, желаещи да подкрепят кауза, вкоято виждат рентабилност или най-често стартъп акселераторите или seed акселератори. Примери за такива в България са Eleven, Launchub и Voivoda. Акселераторите са организации с комерсиална цел, които предоставя помощ от различно естество на стартиращи екипи,  срещу дя от съответния стартъп. Ако идеята има добра и ясна концепция, тя би получила финансиране по подобен начин.

 

КОМУНИКАЦИОННИ И МАРКЕТИНГОВИ ЦЕЛИ

 

Онлайн пространство

 • Уебсайтът ще бъде с изчистен интерфейс, силно функционален и лесен за ползване. Ще има сайт – майка, от който ще следват отделните направления – „Школа за ученици”, „Школа за учители” и детска градина за чужденци. Така, в зависимост от това, от което човек се интересува, ще бъде пренасочван към нов уебсайт. Основният сайт и прилежащите му ще следват обща линия в дизайна.
 • Значително внимание ще бъде обърнато на създаването на форум. Тъй като образованието е наболяла тема, родиделите ще искат да коментират новите форми на обуение. Също така, учителите са от типа хора, които споделят преживяванията си, обичат да дискутират, да изказват мнение. Ще се получават мнения от тези, преминали програмата – наясно съм, че това е нож с две остриета. Но, за да има промяна и развиетие, трябва да има и дискусия.

Ще се организират регулярни срещи-дискусии с участниците във форума. Така хората ще разберат, че мнението им има значение за нас. Също така ще знаят, че дискусията не остава някъде в пространството, а се води, за да бъде решен деден проблем. Хората ще се срещат и запознават с екипа ни, което ще ни направи близки и съпричастни. Т.е лесно ще бъде открита разликата – ако министерствата и институциите са „затворили вратите” си за обществото, ние ще се срещаме с тях и ще ги изслушваме. Брандът ни ще бъде символ не само на алтернативното и промяната, а ще се възприема като един вид реформа в българското образование. Ще се изгради общност, движение, може би и неправителствена организация, която би могла да се развие и да има силно участие на държавно ниво.

 • Видео клип – ще бъде изработено социално видео, насочено към програмата за обучение на учителите. Мотивиращ клип, който да има вирусен ефект. Идеята му е следната: тъй като учителите са хората, свикнали да дават знания на другите и да обучават, подобна система, целяща да промени начина им на възприемане на децата и работата им, би могла да ги обиди и по-скоро да бъде приемана скептично. Видеото ще провокира гордост, учителите преминали обучението ще са тези, които ще променят обществото и държавата. Родителите ще се гордеят, че децата им учат при подобни учители.
 • Видео клип ще бъде създаден и за школата за ученици. Той ще бъде от тип на вдъхновяващите кратки видеа. Ще показва няколко примера от дейностите, които ще извършваме в часовете. Занятия на открито, приятна визия – най-общо ще показва среда, към която децата сами ще искат да се присъединят.
 • Банери – могат да се поставят банери, свързани с детската градина за чужденци. В случая, те са добра идея, тъй като чуждоезиковите детски градини не са много, а рекламата им е изключително слаба. Ще се поставят в информационните издания на английски – Sofia echo и др., както и в женските списания Ева и др.
 • Относно детската градина с преподаване на английски – ще бъдат изпратени имейли с информация до всички посолства и консулства в София. За работещите в тях чужденци, ще бъде организирано и информационно събитие, среща, за да се запознаят със сградата, обучителите, системата и т.н.
 • Блог. В него ще се публикуват добри практики в образованието по света. Ще се публикува информация, относно проведени обучения на учители – случки, реакции, настъпили промени. В блога ще има секция и с нови образователни методи, не прилагани до сега в България.
 • Ще направим и кратко описание на детската градина в Wikipedia на английски език.
 • Във Facebook ще имаме отделни профили за всеки под-бранд. Няма да бъдат обединявани под една шапка, а всеки ще съществува по отделно в тази мрежа.
 • Twitter профил ще има образователната програма за учителите – от семинарите, тийм билдингите и обученията ще се пускат микро съобщения и тагове.
 • LinkedIn профил ще бъде направен за детската гардина.
 • В Instagram ще споделяме ежедневно снимки на децата, атмосферата в детската градина, на учителите, които работят при нас.
 • Ще използваме Foursquare за детската градина. Според начина на функциониране на foursquare и ние ще имаме игра с купи, значки, титли. Идеята в случая е не само реклама, а и формиране на голяма група хора, със сходни интереси и идеи, алтернативни хора, които знаят, че има много други, споделящи мисленето им.

Играта с Foursquare ще бъде следната – когато родителите идват да взимат децата си, те ще се отбелязват, с нашето местоположение. За всяко отбелязване ще получават точки. В края на годината, на партито за родители, събралият най-много точки ще получи награда. Ще се популяризираме по-бързо и ще създадем добър статус на заведениято така. Това е най-добрият начин за информация – след като видиш, че някой е бил някъде, защо да не го разпиташ какво е това място. Ако пък този човек е авторитет за теб, веднага ще посетиш същото място.

 • Всеки подбранд ще има свой имейл и съответен профил в Google+

 

Ако намеря повече смелост винаги мога да опитам със заниманията с деца в училищата, доброволно, без да имам асоциация или фирма зад мен. За самата проба – децата биха опитали всичко, а на училището няма да коства разходи. Казано е, че провалите и успехите не са вечни, важна е смелостта. А за българското образование определено трябва голяма смелост.

 

SEO оптимизация цена: проект за бранд „Учене от ново време“ (част 5)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!