SEO състезание – проект за бранд „Slimella“ (част 1)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „Slimella“ (част 1)

Мислите, че мечтата на жената

 е да намери перфектният мъж?

Грешите! Мечтата й е да яде, без да дебелее.

Реших да пиша за шоколада. Това вечно удоволствие, този грях, този мит, за който се говори, че доставя удоволствие на сетивата и организма. Нашият верен спътник в радостите и мъките. Чували сме, че всички хубави неща са или незаконни, или неморални, или от тях се дебелее. Е, да речем, че шоколадът е третото. Замислих се…ами ако имаше шоколад, от който няма да се дебелее? Ще можем да си доставяме удоволствие без грам да чувстваме вина към себе си и да се обвиняваме, че сме напълняли и не се харесваме, просто, защото сме се осмелили да вкусим от тази забранена сладка нирвана. В мантрата и така прослувутия филм „Яж, моли се и обичай“ се споменаваше, че човек не трябва да се чувства виновен за това, което яде, ако му се хапва, пък  ако ще и да не може да се побере в дънките си. И не само шоколад, от който не се дебелее, а още повече – от който се отслабва? Нима това е възможно – хем да си доставяме удоволствие на сетивата и душата, ами и да отслабваме и да се чувстваме добре? Звучи твърде хубаво да е истината, нали? Но много прекрасни неща и продукти се раждат именно след тези, по мое мнение, прибързани заключения.

Замислих се, че такъв бранд в България още няма, макар и да има много продукти за отслабване, както и много шоколадови изделия. Оказа се, че такъв шоколад действително е възможно да се постигне, но го няма на нашия пазар.

Да хвърлим един поглед в историята, за да видим как шоколадът се е превърнал в това, което е днес и какви са ползите от вълшебното какао.

Една сладка история

Най-ранните сведения за шоколада са от 1500 години от тропическите гори в Централна Америка, където обилните дъждове, високата температура и влажност през цялата година осигуряват идеален климат на растението , от което се извлича шоколада – Какаовото дърво. То е било боготворено от маите, вярващи в божествения му произход.  Ацтеките  също са почитали какаовите зърна, но се е налагало да добиват зърната чрез търговия и военни трофеи, и го използвали за валута. Ацтеките смятали шоколада за афродизиак, определяйки го като „божествената напитка, която бори умората и те прави издръжлив. Чаша от тази скъпоценна напитка позволява на човек да се движи цял ден без да яде”. Шоколадът бил ценен повече и от златото и среброто. Шоколадът е донесен в Европа от Кортез, като рецептата за него бива пригодена към европейския вкус, като какаовите зърна били смесвани  със захар и ванилия. Първите шоколадени фабрики са в Испания, а рецептата се пази в тайна. За първи път твърд шоколад се произвежда в Англия от средата на 17 век, когато сладкари започват да слагат какаов прах в различни сладкиши.През 1875 година швейцарецът Даниел Петерс открива начин да комбинира какаов прах, какаово масло, захар и сухо мляко на прах и започва да произвежда първия млечен шоколад.

През 1867 г. швейцарският химик Анри Нестле открива начин да се получи чрез изпаряване мляко на прах. Швейцарският производител от  елзаски произход Peter Daniel открил че  млякото  на прах може да се използва за производството на нов сорт шоколад. През 1879 г. е направена първата млечна шоколадова плочка.

През 1879 Рудолф Линд създава конширането –  разбъркване на вече приготвения шоколад за продължително време в специално пригодени за това машини в условията на контролируема температура, като крайният шоколад има гладка и хомогенна консистенция  и при допир с небцето и езика, създава усещането за топене и втечняване.

Не случайно и досега Nestle и Lindtсa едни от най-големите шоколадови гиганти в целия свят – те са участвали в създаването на шоколадовата митология.

В България първата фабрика за шоколад  е открита през 1901 година. След като се разраства, тя е преместена в град Своге. До 15 ноември 1993 година фабриката се казва Завод за шоколадови изделия „Република“, когато международната компания Kraft Foods я купува от държавата.  Така се поставя началото на историята на шоколад Своге, която ще се запомни и със силния си маркетинг и реклама. Първото телевизионно излъчване на реклама  на шоколад Своге е през  1994 година, когато мил швейцарски експерт се усмихва  от екрана и с акцент заявява: „Български, от Своге“ .  Този израз остава символ на марката.

ПАЗАРЪТ В БЪЛГАРИЯ

Нашият продукт не  есамо шоколад, но е и най-вече продукт за отслабване. Не можем да го третиране като само едно от двете, тъй като той е същевременно вкусен, био и с отслабващ ефект. Това е много трудно от пазарна гледна точка, защото трябва да се бори едновременно с био-храните, производителите на шоколади, както и всички видове хапчета, сиропи, дъвки, лепенки и прочее, които съществуват на пазара.

Относно пазара на шоколадови изделия:

 • Според агенцията за проучвания MarketsandMarkets световният пазар на такива изделия се очаква да стигне $98.3 милиарда през 2016 година (за справка през 2010 година той е бил $83.2 милиарда, което прави ръст от 2.7% между 2011година и  2016 година). Тенденциите в глобален план до 2016 г. пазарът на шоколади да се държи главно от Азия и Северна Америка. В Европа шокаладовите лидери са Англия, следвани от Германия.
 • Относно България шоколадовият пазар у нас възлиза на 370 млн. лв. (годишно) според изследване, проведено от „GfK Bulgaria“ за 2012г.
 • Според изследване на същия институт в България най-висока средно човек консумира между 20-50 грама шоколад, докато в Европа средното е 30-90 грама. Също така до момента българинът предпочита на консумира млечен шоколад.

Относно пазара на продукти за отслабване трудно може да се намери информация, тъй като те са много, потреблението им е трудно доказуемо, има най-различни видове в най-различни опаковки.

Тенденции:

 • При потреблението на шоколади потребителите предпочитат все повече здравословни продукти като натурален шоколад, шоколад без захар или шоколадови бисквити с витамини.
 • Модерен става и диетичният шоколад без захар.
 • Забелязва се усилена консумация на луксозни, вносни шоколади – търси се вече качеството.
 • При използване на продукти за отслабване българинът разчита все по-малко на продукти с неизвестен произход (като всякакви видове хапчета), а разчита на продукти, които са само и единствено съдържащи „био“ съставки;
 • Българите все още са по-слконни да разчитат на диети, отколкото на спорт, поради забързаното си ежедневие и застоялия начин на живот.

Характеристики на търсенето:

 • Ако говорим само за шоколад, той спада към бързооборотните стоки и няма някаква твърде обозрима и твърде изявена цикличност или сезонност на търсенето, освен по празници около Коледа или Великден, когато се пускат лимитирани серии на любими марки (в красиви опаковки, с разноцветни панделки), често през лятото (когато, може би заради сезона, всички решават да пуснат лимитирани серии с бял шоколад или всякакви пъстроцветни пълнежи);
 • При продуктите за отслабване, в общи линии, зависи от човека. Обикновено се характеризира в началото на новата година, пъро число от месеца или понеделник, но рядко това е истинската дата. Обикновено се случва и след гореизброените Коледа и Великден, както и преди лятото, за да можем да влезем в линия за плажа, или да се отървем от излишните килограми след коледни и великденски трапези.

Регулация:

 • Относно регистрацията на търговска марка (символно като лого, слоган, цветове и всичко, което може да се защити от Патентно ведомство), не трябва да копираме друг вече създаден бранд (проверява се на страницата на Ведомството, където се съхранява база данни). Хубаво е веднага, след като създадем бранда, той да бъде защитен и регистриран.
 • Възможни са регулации относно специфичните съставки на продукта, дали те не са вредни за организма, дали някой не се е оплакал;
 • Чисто хигиенни и производтсвени норми и наредби на ХЕИ.

 

Връзка към следващата статия

SEO състезание – проект за бранд „Slimella“ (част 1)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!