SEO състезание – проект за бранд „Slimella“ (част 2)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „Slimella“ (част 2)

 

КОНКУРЕНТИ И СЕГМЕНТАЦИЯ НА ПАЗАРА

Разпределение на търсенето на този продукт няма да как да се изследва, тъй като еквивалент в момента на пазара не  е наличен. Той ще се конкурира и със съществуващите брандове за шоколад (и по-точно със сегмента „черен шоколад“)  заради своите запазени вкусови качества, както и в продуктите за отслабване, които са се наложили вече на пазара и които са на био-основа. Непреките ни конкуренти са огромно количество – от книги за диета, през фитнес центрове до лепенки и мини сауни, които, като по чудо, стопяват излишните килиграми, докато седим след празничната вечеря и гледаме телевизия.

Преки – школадите с високо съдържание на какао на брандовете Lindt, Milka, Своге и т.н. Техните предимства са, че имат вече висок brand awareness, познати са, диструбуцията им е из цялата страна. Lindt (както и Nestle) са свързанис  митологията на шоколада и са от световна класа и самото им име е гаранция за качество. Имат история над 100 години, обширно продуктово портфолио и диструбуция на 4 континента. Своге пък са предпочитани от българите заради митологията, че са пионери в българския шоколадов бизнес. Рекламата на тези продукти е главно телевизионна и не се води от състава на продуктите (който в нашия случай ще е изцяло еко), а по-скоро от вкусовите качества – те парадират с това, че са вкусни.

При продуктите за отслабване като най-разпространени мога да посоча всички от гамата на Vitaslim(рекламирани от нашите родни поп-фолк изпълнители в зората на тяхната поява), както и индийското вълшебно хапче „Лида“ и нашумялото напоследък Зелено кафе, което също се позиционира като натурално.Vitaslim разчитат на кибер пространството за своите реклами. Когато посетиш сайта им се разкрива чудодейна гама от продукти за целия организъм (не само за отслабване), подкрепена от една не малка група специални – доктори, фармацевти и т.н. Има и секция за мнение, в която са включили хора, изключително доволни от употребата на хапчетата им, обясняващи подробно как то с магическа пръчица е оправило живота им. Лида директно се позиционират като „Вълшебно“ хапче, без странични ефекти. Зеленото кафе (разбира се, освен  „Препоръчано от д-р Оз“ се оказва и причината за това звезди от ранга на Дему Мур и Кейти Пери да имат толкова изваяни и страхотни тела), също е от 100% натурални съставки и отново има секция с много потребители, чиито живот то коренно е променило. Отново сепозиционира предимно в онлайн пространството, като рекламите му са посредством facebook платформи или Google AdWords.

 

ПОТРЕБИТЕЛИ

 • Според някои изследвания българите са по-нещастни от останалите страни в Европа, поради ниската консумация на шоколад – годишна консумация на глава от населението – около два килограма;
 • Въпреки споменатото изследване за ръстa на консумациятапрез 2012 година от 370 млн. лв. , според агенцията „Ей Си Нилсен България“ продажбите не растат като абслоютна стойност и  се движат около 110 млн. лв., според участниците на пазара.
 • За дванайсетте месеца до юли 2012 г. продажбите на шоколад в България са се увеличили с над 3% до 6100 т, но са намалели с около 1% в стойност.
 • Увеличениенапродажбитенашоколади е главно в най-нискияценовисегмент, койтоотбелязваувеличениеот 3 до 6% в стойностпрез 2012 г. Купуват се главно собствени марки шоколади на вериги като Carrefour и Lidl.
 • Според даннитена „Нилсен“ най-многошоколадисепродават в търговските вериги с площнад 300 кв.м, следваниотголемитемагазинидо 300 кв.м и традиционнататърговия в обектипод 40 кв.м.;
 • Тенденции в грамажа на шоколада – свиване с около 10 грама от 100 на 90;
 • Все по-популярни са малките шоколадчета, особено през лятото, когато климатът не ползволява да си го носиш дълго време с теб. Ивайло Найденов, изпълнителен директор на „Крафт Фуудс България“ твърди, че 100-грамовите шоколади остават неоспорим лидер на пазара, но те пускат малки грамажи именно зрадаи проблема с носенето извън дома и офиса;
 • Според Nestle презпоследнитегодиниимаголямоувеличениенанякоиотсуровините, при производствотонашоколад, нодългосрочносепланирастабилностприценообразуването. Те твърдят, чебългарскиятпотребителобръщавсепо-голямовниманиенатова, коетоконсумира, и сеопитвадаводипо-активен и балансиранначиннаживот.
 • Според Ивайло Найденов българските потребители купуват 90% млечен шоколад (с три главни вкуса – чист, с лешници и с лешнииц и стафиди) и 10% натурален.
 • Според Nestle производството на качествен шоколад с високо съдържание на какао е една от силните им страни, въпреки че все още заема малка част от българския пазар, те твърдят, че дялът му ще нарасне значително през следващите години.
 • Според данни на International Cocoa Organization процентът продажба на най-органичното какао (главна съставка на нашия продукт) е с дял 0.5%. Страните производители на шоколад от истинско какао са Бразилия, Никарагуа, Доминиканската Република, Коста Рика, Панама, Перу и т.н., като те изнасят около 15, 500 тона сертифицарано органично какао.
 • Според Euromonitor International, световните продажби на органичен шоколад ще се покачват (данните са между 2002 г ( 171 млн шатски долара) до 2005 (304 милиона щатски долара).

 

 

 • Според потреблението на шоколад разпределението е:
 • 70% – бели
 • 53% – семейни
 • 53% – работещи
 • 43% – семейства с деца под 18 годишна възраст
 • 28% – висшисти
 • 24% – със среден годишен доход от 6000лв.
 • Според честотата на консумация на шоколад разпределението е:

 

 • 87% от възрастните и 86% от децата консумират шоколад
 • 40% от възрастните и 42% от децата консумират шоколад веднъж или повече от веднъж седмично
 • 1/3 от възрастните и децата консумират шоколад веднъж седмично

 

 • Според пола ежедневно ежедневно 57% са жените, които консумират шоколад, следвани от мъжете – 43%. Средпотребителите никога не опитвали шоколад процентното съотношение е 55% мъже и 45% жени.

 

Според личен  мониторинг на потреблението на продукти за отслабване, главно уеб-сайтовете на компаниите ни конкуренти, най-серионзи потребители са жените, главно между 25-60 годишна възраст, въпреки че този сегмент може да бъде и много по-голям, тъй като като манията да си слаб е отдавна наложена като мода и скоро не се очаква да залезе. Но тенденция е да се отслабва по-здравословно и когато потребителят няма време за спорт се обръща към полезните био-продукти, с които и отслабва, и се грижи за здравето си. Мъжете също не правят изключение, но не може да разчитаме на това, че те ще си признаят за факта, че са на диета или, че употребяват дадени лекарства или продукти за отслабване. Също така, тенденция в България е те да водят по-застоял начин на живот и да се хранят по-нездравословно.

ТАРГЕТ

Според демографската сегментация, потребители на нашия продукт ще бъдат:

 • Мъже и жени (момчиета и момчета) на възраст от 15 до 50 (таргетът ми е твърде широк и всеобхватен, тъй като от затлъстяване и нездравословен начин на живот могат да страдат както и деца, така и възрастни хора, като за децата, разбира се, разфасовката ще е по-малка, тъй като колкото и да био и полезно какаото, в големи количества причинява и вреди на организма (стомашни, жлъчни, чревни), но нашият шоколад ще ес по-ниско съдържание на мазнини и без холестерол,  смятаме, че ще се поема много по-добре от организма. По образование, това ще са хора с от основно до висше образование, с доходи от средни до високи за страната. Ще са главно от големите градове на България. Няма конкретна сегментация спрямо професия или семейно положение.
 • Според психографската сегментация по модела, разработен от Ipsos:

Избрах да се съсредоточа върху Насладата – потребителите се наслаждават на живота, не се чувстват виновни към себе си, че са си позволили наслада, импусливни са, спонтанни, живеят за момента. Силата – потребителите искат да са най-добри, да са признати в обществото, да бъда уважавани и да се ползват със специален статут. Жизнеността – потребителите обичат да тестват нови продукти, нови изживявания, да излизат от границата на познатото и да пътуват. Сигурността – потребителите обичат да са сигурни, да са отпуснати, да са далеч от грижите на ежедневния живот, да нямат отговорности и притеснения.

 

CUSTOMER INSIGHT

Кремена /35/ от град Пловдив е бизнес дама, която работи в сферата на маркетинга. Преди да използва „Slimella” не е можела да си намери работа никъде, заради проблеми с килограмите й. Споделя, че преди да започне употребата на продукта, диетите не са й помагали, тъй като веднага след това е качвала свалените килограми, а за фитнес упраженения е била твърде срамежлива да се покаже сред хора. След като започва да хапва по един шоколад на ден, тя има достатъчно енергия, за да се движи и ходи на упражения през свободното си време. Горещо препоръчва продукта ни на колеги, приятели и по форуми за отслабване.

Иван /29/от Стара Загора е фармацевт, който е женен с две деца. Споделя, че бракът му е бил в опасност, поради ниското му самочувствие и нежеланието на жена му да излиза с него пред хора. Това е започнало да ги отдалеча, тъй като когато са се оженили, той е бил с нормално телосложение. Професионалист в работата си, много дълго време е търсил продукт, с който едновременно отслабваш и няма негативни (а напротив) странични ефекти върху организма ти. Сега бракът му е щастлив и с жена му и децата им предстои екскурзия до Малдивите. Препоръчва продукта на всички свои колеги фармацевти, както и на клиентите си. Пише статии за експертно мнение на специалист по сайтове и форуми.

Борислава /26/ от София е инструктор по йога. Това е нейното хоби и нейната страст. Преди е изпитвала затруднения със съсредоточаването поради липса на енергия. Пробвала е с протеини, но те натежават на организма, а е скептична към протеиновите блокчета, тък като според нея съдържат много химически бещества, които са с неизяснен произход. Когато открива “Slimella” тя открива продукт, който същевременно й дава сили за дългите тренировки, помага и в съсредоточаването, не натежава на стомаха й и я кара да се чувства щастлива и удовлетворена. Препоръчва продукта на всички свои приятели и колеги, както и на хората, които посещават нейните йога класове, за да не се чувстват виновни към себе си, че си позволяват твърде калорични ястия и да са сигурни в себе  си.

Павел /16/  от Плевен е ученик, който е пристрастен към сладкото. Успява да свали излишните килограми с фитнес и специални диети, но протеините и млякото му усилват хроничното младежко заболяване – акнето. Когато опитва “Slimella”, който е произведен от 100% натурално какао, той забравя за този проблем. Сега може да си позволява сладко, от което да не връща предишните си килограми, а и лицето му се изчиства. От аутсайдер на класа, той се превръща в популярен, всички момчета му подражават,а всички момичета искат да са му приятелки.Когато споделя тайната си, продуктът става известен и сред тийнейджърите.

 

ПОЛЗИ – BENEFIT LЕVELS

 

 

Slimella
Обществена отговорност  Помага в борбата срещу затлъстяването, изработен е от изцяло био-продукти, опаковката му е от рециклирана хартия.
Себереализация  Колко добре се чувстват клиентите в кожата си и са щатсливи от това, което са.
Социален успех  По-висок статут в обществото, по-възможно е да си намериш работа и да работиш в бизнес сектора
Емоционална полза  Клиентите мислят, че могат да се справят с всичко, тъй като вече са преборили един доста сериозен проблем, който е затлъстяването и нездравословния начин на живот
Рационална полза  Зарежда с енергия за работния ден  или трениворката
Функция  Храни те, без да напълняваш, даже и отслабваш, разкрасяваш се
Качество на продукта  Силно
Параметър на продукта  Произведен от 100% био-какаоот Перу и Санто Доминго

 

ПРОДУКТ

Новият продукт няма алтернативна на настоящия пазар в България. Не може да го причислим нито изцяло към категорията на черните шоколади, нито изцяло към продуктите за отслабване. Със своята концепция за бранд аз искам да създавам уникален продукт, който чрез дизайна си да кара потребителите да се чувстват различни от останалите. Шоколадът съдържа хранителна добавка спирулина (водорасло, съдържащо високи нива на витамини A и B12, които спомагат за намаляване на телесното тегло), аминокиселини, създаващи чувство на ситост и предпазващи от преяждане, както и фенилаланин, който стимулира пептидния хормон холецистокинин, който мозъкът отделя, за да потиска глада. Шоколадът не съдържа холестерол и улеснява храносмилането, като увеличава здравословното ниво на чревните бактерии. Той е 100% натурален  – приготвя се от биологично какао от Перу и Санто Доминго, има свойства на антиоксидант. Препоръчителната доза е един шоколад преди лягане. Заради водораслото, обаче, се налага цветът да е леко зеленикав. С опаковката си от рециклирана хартия потребителите са социално отговорни, изцяло „био“ – и към себе си, и към околната среда, като същесвременно не вредят на здравето си и помагат на фигурата си.

Връзка към следващата публикация

SEO състезание – проект за бранд „Slimella“ (част 2)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!