Проект за бранд „So fresh“ (част 2)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „So fresh“ (част 2)

Обем на пазара

Продажбите на тази категория три поредни години нарастват в обем – от 66 млн. л за 2014 (годините са до април) до 70 млн. литра през 2016 г., по данни на „Нилсен България“. Измерени в стойност обаче, те се свиват от около 121 млн. лева на 114 млн. лева за същия период. Средната цена в категорията пада от 2.83 лева на литър през 2014 г. на 1.95 лева на литър през последните двe години. Разнообразието от плодови сокове и нектари расте. На пазара има над 1400 вида плодови сокове и нектари (вкл.разфасовки и опаковки) от над 65 марки местно производство и от внос.
Тенденции на пазара
• Българинът е все по-взискателен към това, което консумира като причината за това е по-големия интерес към здравословен и пълноценен начин на живот и повишената култура на потребление. Със здравословния начин се отъждествяват и 100%-овите натурални сокове. Голяма част от хората ги смятат за добър заместител на прясно изцедените фрешове, заради по-ниската им цена.
• В средносрочен план конкуренцията на пазара на сокове ще става все по-голяма. Борбата няма да е лесна, защото пазарът е малък, а цената все още е основен движещ фактор. Соковете са продукт, който се влияе до голяма степен от силните маркетингови инициативи, промоциите и рекламата. Същевременно ще расте делът на собствените марки на търговските вериги, каквато е тенденцията във всички централни и западни пазари.

Цикличност, сезонност и честота на търсенето

Цикличност при закупуването на този продукт не се наблюдава, защото спада към категоврията на бързооборотните стоки.
Съществува единствено слабо изразена сезонност – като се наблюдава лек спад в продажбите единствено през зимата, но през лятото отново търсенето се увеличава.
В Наредба 37 от 21.07.2009г. отнасяща се за здравословното хранене на учениците в и оклоло училищата се забранява продажбата на редица нездравословни храни и напитки, съдържащи консерванти и различни Е-та. Чл. 5 от същата наредба гласи, че: „В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки се предлагат само следните напитки:
1. бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води;
2. натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове;
3. плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта;
4. мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2 %;
5. плодов и билков чай;
6. топъл шоколад.“
Разрешена остава продажбата само на 100%-ови сокове или прясно изцедени такива.
Други нормативни актове, с които трябва да се съобрази бранда са:
– законите свързани с хигиенните норми, производството и продажбите на храни и напитки
– европейските директиви, свързани с производството и продажбата на безалкохолни напитки.

 

Връзка към следващата статия

Проект за бранд „So fresh“ (част 2)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

So Fresh бранд 1So Fresh бранд 3