Проект за бранд „So fresh“ (част 3)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „So fresh“ (част 3)

 

1.2. На потребители
След проведено проучване за употребата и отношението на хората към натуралните сокове и нектари резултатите от него могат да бъдат синтезирани както следва:
• Структурата на пазара изглежда относително фрагментирана (на спонтанно ниво бяха регистрирани близо 30 марки) и се характеризира с един изявен лидер (Cappy), който е предпочитана марка. До 80% от анкетираните познават добре марката Капи, докато „склонността към опитване” на марката е около 58%, а също 20% от запитаните притежават продукт от марката в техните домове.
• Обикновеният българин може да има легендарна слабост към праскова и кайсия, но когато става въпрос за плодови сокове, неговите желания са в крак с международните тенденции. Следователно портокаловият сок е най-предпочитан в България, следван от ябълка, сладък портокал и мултифрут.
• Резултатите от проучването показват потребителите, които пътуват консумират повече пакетирани сокове.
• Друга отличителна черта на хората, консумиращи натурални сокове е здравословен начин на живот, като 85% от запитаните посещават класове по аеробика, фитнес или спортуват нещо друго.
• Нивото на осъзнатост е долу-горе еднакво във всички краища на страната.
• Потребителите, които консумират натурални сокове в къщи предпочитат предимно разфасофката от 1- литър (около 60%), а останалите по –малките разфасовки (около 40%). Сред потребителите на негазирани безалкохолни напитки жените, които традиционно се грижат за продуктите за дома, са съвсем малко повече от мъжете. Мъжете също самостоятелно пазаруват сокове и нектари, както за себе си така и за семейството. Сред жените – потребители на сокове и нектари, специфичен сегмент са майките с деца между 3-12 г., които са специално ориентирани към продукти подходящи за деца, със здравословни характеристики, произведени при стриктен контрол на хигиената и качеството. Значително по-висок е и делът на децата, които консумират сокове и нектари в сравнение с консумацията на негазирани напитки с ниско плодово съдържание.

1.3. На конкуренти
На пазара, на който ще се боря за пазарен дял конкуренцията не е никак малка. Има много компании производители на безалкохолни напитки и още доста вноснители. За щастие производителите на чист 100%-тов натурален сок не са толкова много, а микс като този на моят продукт все още няма на пазара.
– Един от най-големите конкуренти на пазара на натурални сокове е Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани АД със своите сокове марка Cappy. Те в голяма степен могат да се нарекат лидер на пазара. Може би са компанията с най-голям пазарен дял, макар соковете им да са по-малко известни от продуктът Coca-Cola. Имат база в страната, в гр. Костинброд. Имат изключително добри реклами и рекламни кампании и са компанията, от чиито пазарен дял би могло да бъде отнето изключително трудно.

– Следващия по пазарен дял конкурен са Тимбарк България ЕООД със соковете си марка Queens. Соковете Queens се проивеждат в гр. Ловеч. Те също са много добре рекламирани, имат присъствие и в интернет, а и продуктите им са качествени. Те обаче, също като Cappy нямат вкус подобен на този, който смятам да предложа на потребителя.

– Друг играч на пазара на натурални сокове са Флорина България АД. Те предлагат богат асортимент от нектари и плодови напитки. Рекламните им кампании са доста малко през последните две-три години, но все пак са на ниво. Присъствието им в интернет е само с фирмен сайт, без банери или някакви игри.

– Последния голям конкурент на пазара на натурални сокове са вносната марка Pfaner. Внася и предлага на българския пазар натурален сок, био сокове, безалкохолни напитки, Capri Sonne сокове, Олио от авокадо – Avocadoil.

Разбира се, има и други проиводители и вносители на натурални сокове, но техните пазарни дялове са прекалено малки.

Връзка към следващата статия

Проект за бранд „So fresh“ (част 3)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

So Fresh бранд 2So Fresh brand 4