Проект за бранд „So fresh“ (част 5)

Компанията ни за SEO оптимизация Optimystica представя проект за изграждането на бранд „So fresh“ (част 5)

2.3. Личност, ценности и тон:

– Без нужда от лекари
– За здравословна закуска
– Вдъхва свежест

– Дава вдъхновение
– С грижа и любов към вас

3. Дистрибуция
Смятам да заложа на динамично развитие за първите фази. Ще използвам стратегията на селективна дистрибуция, която ще позволи навлизането и установяването на не малко пазари в началото със сравнително малко разходи. Тоест през първата година основна цел ще бъде навлизането на пазара в няколко главни града в България и установяване на бранд с портокал, пъпеш и манго вкус, който ще се превърне в опорна точка за последващи предложения и вкусове. Тези градове ще бъдат:
• София
• Пловдив
• Варна
• Бургас
• Велико Търново
Наличните количества ще бъдат координирани с дистрибутор. Компанията ще има свои представители във всеки от посочените градове, които ще координират с дистрибуторите и ще комуникират с ритейлърите. Ритейлърите от своя страна ще осигуряват обратна връзка с потребителите.
Ритейлърите ще бъдат сегментирани на база обем, ексклузивност, допълващи продукти, основни изисквания за охлаждаща техника и т.н. Тези фактори ще бъдат разгледани преди да се разработват схеми за поощряване.
So Fresh ще бъде маркетиран чрез различни канали, като соковете ще се предлагат на следните места:

• Супермаркети
• Дискаунтъри
• Кафенета
• Здравни клубове
• Големи хотели и ресторанти
В определени райони няма съществуващи такива обекти, затова в тях соковете ще бъдат налични в специално избрани от представителите и дистрибуторите магазини, които покриват описаните по-горе основни изисквания за съхранение и представяне. За да бъде подпомогната дейността на участниците в каналите за разпространение, ще бъдат инициирани определен брой маркетингови и мърчандайзингови програми. Предвиждам и плащане на част от рекламата, която търговците ще пуснат, за да промотират новия продукт и неговата наличност в търговската мрежа.

4. Ценово позициониране

За продажбата на соковете So Fresh съм се спрял на Стратегията на стойностно ценоопразуване:
– Предвиждам развитие на качеството на продукта, предлагане на по-добро обслужване, въздействие чрез реклама за повишаване имиджа на продукта, услуги с добавена стойност в дистрибуционните канали – като подобряване на обучението в продажбите на база на стойността на продукта.
– Предлагането на ценовата стойност подчертава, че понятието не означава просто продажба, сведена до минимум, на продукти на по-ниски цени. Това може да бъде постигнато чрез комбинирането на висока производителност с по-ниски цени.
– Посрещането на разходите, изисква допълнителни икономии на разходите чрез постигане на висока продуктивност, реформулиране на продуктите, автоматизация и т.н. Така ще опитаме да постигнем по-ниски разходи и благодарение на това – по-ниска от тази на конкурентите цена.
– По нататък във времето смятам да проуча каква стойност влагат потребителите в марката, и по този начин, до каква степен те ще заплатят повече от колкото струва продукта.
– Ценообразуването на So Fresh ще се базира на факта, че целевата група включва средната класа. При наличието само на един начален вкус, цената на продукта ще
бъде много близка до тази на конкурентните такива. Тъй като е важно потребителите да намерят цената на марката за подходяща и разумна, като се има предвид ползите, които те чувстват, че им се предлагат, ще направим едно допитване до тях каква според тях е най-подходящата цена за един такъв продукт.

5. Маркетингови комуникации

5.1. Атрибути на So Fresh

АТРИБУТИТЕ НА SO FRESH

Име So Fresh
Лого
Цвят Жълт, оранжев, червен, зелен
Слоган So Fresh – вдъхновение и свежест в една чаша сок
Опаковка / Дизайн Tetra Prisma
Запазена дума Свежест
Рекламно лице / Говорител Графа
Дизайн на офиса и архитектура Всичко ще е брандирано в цветовете на марката.

5.2. Кампания по комуникационни канали
SO FRESH
Реклама
TV – реклама, плейсмънт,
платени съобщения, спонсорство Да
Радио да
Преса Да, в списания
Билбордове да
Плакати и флаери да
Интернет – реклами и банери в сайтове да
PR
Каузален маркетинг да
Промоции
Кроспромоция да
Отстъпка за количество „6 за 5“ да
Намаления на цената да
Програми за лоялност да
Бранднати и обучени промоутъри да
Промоционални подаръци – химикалки, шапки, тениски, запалки, ключодържатели, значки, хавлии, чадъри, отварачки, фланелки и т.н. Да
Томболи да
Тийзъри да
Интернет
Сайт Да
Социални мрежи и форуми – вайръл ефект Да
Ивент маркетинг
Участие в търговски изложения – специален щанд и фирмено видео да
Тотален Брандинг
Визитки, бланки, пликове, каталози, брошури,
стикери, листовки, годишни отчети, папки,
календари и т.н. да

6. Развитие и разширения на марката (brand extensions)

Една от основните заплахи не само за бизнеса на So Fresh, но и за конкурентите, е влошаването на състоянието на икономиката. Потребителите вече не купуват толкова, колкото преди. Доходите им са по-малки. За да бъде преодоляно това So Fresh ще трябва да покажат нещо ново, което не само да задържи интересa на вече спечелените лоялни клиенти, но да привлече и нови.
По тази причина смятам брандът да бъде развит като индивидуален бранд, т.е брандът ще се определя само в продуктовата категория “натурални сокове“. Така ще се акцентира на асортимента от продукти асоциирани с бранда. Ще използвам стратегията на линейно марково разширение.
Линейното разширение е бизнес стратегия на въвеждане на нов продукт от компания, която вече произвежда поне един продукт в същата продуктова категория.
Продуктовата линия на So Fresh ще бъде разширена с два нови вкуса:
– Горски плодове: Продуктът ще бъде микс от 40% концентриран сок от ягода, 30% сок от червен касис, 30% концентриран сок от череша.
– Ананас, киви, лимон – Продуктът ще бъде микс от 45% сок от ананас, 45 % пюре от киви, 10% сок от лимон.
Спрях се на тези два нови вкуса, защото потребителите харесват сокове, които са от повече от един плод.
Новите продукти ще са насочени към настоящите пазари на фирмата. Развитието на търговската марка ще бъде чрез разширяването на линията. Тоест основната марка ще бъде използвана, за да се брандира новия продукт, чийто таргет е нов сегмент на пазара в рамките на продуктовата категория, понастоящем служеща на основната марка.
Двете нови разновидности на So Fresh ще бъдат 100% натурален сок, без добавена захар и консерванти. Ще бъдат със свеж, приятен вкус.
Дизайнът и характеристиките на опаковката ще бъде същият като на първия продукт – Tetra Prismа опаковка.
Обзавеждане на офиса, магазина или шоурума – стелажи, дисплеи, надписи на стените, POS, плакати… да
Други – Светещи кутии, Калкани, Рекламни пана по време на спонсорирани събития, брандване на градския транспорт.

 

 

Проект за бранд „So fresh“ (част 5)
Оценете тази страница

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

So Fresh brand 4Бранд Сinders slippers 1