SEO за социални мрежи

SEO за социални мрежи
SEO за социални мрежи

SEO за социални мрежи

SEO претърпя много промени в последните години, като една от най-съществените и важни днес е ролята на социалните мрежи в оптимизацията за търсачки. Много известни SEO оптимизатори признават SEO за facebook и като цяло SEO за социалните мрежи е неразделна част от модерната маркетинг стратегия за всеки онлайн бизнес. Бившият Google директор и SEO гуру Мат Кътс пръв започна да отделя внимание на социалните сигнали и SEO за facebook страници, като още преди 4 години даде прогноза, че SEO за социалните мрежи ще играе основна роля в SEO оптимизацията.
Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, LinkedIn са само част от стотиците, дори хиляди социални мрежи по целия свят. Водещите социални платформи предлагат много възможности за платена реклама, но има и достатъчно безплатни способи за успешно промотиране и набавяне на аудотория, посредством различни тънкости и похвати.

Ползи от SEO за социални мрежи
Ползи от SEO за социални мрежи

Какви са ползите от SEO за социални мрежи ?

Въпреки, че социалните сигнали не са доказано влияещи директно върху SERP резултатите, предимствата им са достатъчно сериозни, за да се полагат усилия за качествен SEO за социални мрежи, SEO за facebook страници и т.н.

Възможност за линкове. Всички знаем, че линковете са сред най-важните елементи на добрата SEO оптимизация. Наличието на споделяния в социалните мрежи неминуемо увеличава шансовете да забележат вашата публикация ( и респективно линк към вашия сайт) и да го сложат в трети сайтове, извън социалните мрежи.

Голяма международна компания е направила интересно маркетинг изследване. В него компанията изследва резултатите от кампания във Facebook, в която подсилва определена публикация в мрежата за точно определена ключова дума и линк към целева страница в сайта си. След точно 4 дни, ключовата дума, която не е подсилвана с други методи заема №5 място в SERP, като конкуренцията е средна. След още седмица и подсилване със споделяния в Twitter и Youtube видео с линк към същата публикация, позицията която тя заема в Google е №2. С други думи – разчитайки само на SEO за социални мрежи, SEO за facebook и SEO за facebook страници компанията извежда ключова дума със средна конкуренция за 11 дни на второ място в Google. Трябва да признаем, че публикацията има над 45 000 харесвания и 6500 споделяния само в мрежата на Зукърбърг, но резултатите са на лице и то светкавично бързо.

Ние, екипът на Optimystica направихме подобен експеримент с ключова дума, която е с ниска конкуренция и целева страница на сравнително нов сайт, без никакви беклинкове към него. Резултатите бяха повече от задоволяващи – ключовата фраза излезе на №1 място само след седмица, като сборът от харесванията и споделянията на статията във Facebook бе само 2000. Наистина впечатляващо бързи резултати, които може да потвърдим, с условието, че самата статия е SEO оптимизирана като текст, снимки и атрибути, което неминуемо води до още по-добро класиране в SERP.

Изграждане на аудитория. Може да имате най-добрия продукт или услуга, но ако никой не знае за тях – тогава няма смисъл да се занимавате с този бизнес. SEO за социалните мрежи и по-специално SEO за facebook страници ще ви помогне много, ако искате да изградите ваша аудитория в онлайн пространството.

Ако си говорим в цифри – Facebook има близо 2 милиарда потребители и възможността да достигнете до правилните за вас хора е почти 100%. Нуждата да изпъкнете в интернет вече е задължителна, тъй като всяка минута се създават над 500 сайта ! Представете си колко голяма е конкуренцията, а ако започвате нов сайт, то със сигурност ще имате вече конкуренти с изградено онлайн присъствие. SEO за социалните мрежи ще ви помогне да натрупате последователи, харесвания и споделяния много бързо. Ако умеете да правите качествено SEO за facebook страници ще можете още по-ефективно да натрупате база от потенциални или вече реални клиенти, които да разбират за вашите продукти/услуги и да ги споделят на своите приятели. Качественото поддържане на facebook страница е важен елемент от SEO за facebook страници. Малко са хората, които умеят да привличат интереса на своите последователи, както и да успяват да намират лесно нови такива. Важно е да се знае, че както ви харесват и последват за една публикация, така може и да спрат да ви следят, дори и да ви unlike-нат , ако прекалите. Има тънкости в начина на SEO за facebook страници, за които е нужно специално обучение и много практика.

Търсения по бранд. Когато изградите име и потребителите ви започнат да търсят ключова дума + вашия бранд, тогава ще имате още повече натурални посещения.
Американската модна компания FashionNova започва стремглаво да развива своя Instagram профил и за две години натрупва 6,3 милиона последователи. Във всяка публикация започва да слага хаштаг името на бранда си и така за още една година нд 88 000 ключови словосъчетания се появяват в анализите на марктинг отдела, по които са влезни клиенти в сайта им. Голяма част от тези думи съдържат бранд името им + някой продукт ( напр. FashionNova Jeans). Този пример говори много за силата на SEO за социалните мрежи, дори и в Instagram, който не се слави със съдържанието на много линкове.

Youtube видео може да бъде от голяма полза. Въпреки, че говорим повече за SEO за Facebook страници и другите социални мрежи, нека да не забравяме, че видео порталът Youtube е втората най-голяма търсачка в света ! Търсенията в нея надминават тези на Bing и Yahoo взети заедно на месечна база. Този факт веднага ни навежда на мисълта, че ползите от видео мрежата са огромни. Много са компаниите, които разчитат предимно на Youtube за да могат да презентират бизнеса си, да привличат нови клиенти и посетители в сайтовете си.  Както във всяко SEO за социални мрежи, така и при “тубата“ имаме специфични изисквания, тънкости и похвати, които трябва да се спазват, ако искаме видеото ни да бъде успешно.
Ако успеете да влезнете в trending секцията на мрежата, тогава ще бъдете показвани в пъти повече от обикновено и резултатите ще надминат вашите очаквания. Много важно е да имате линк в описанието на видеото си, като той трябва да бъде в първите два реда, защото ако е по-долу, тогава няма да се вижда първоначално от посетителите, а ще чак когато се разгъне текста, което се прави от едва 20% от зрителите.

SEO за социални мрежи от Optimystica
SEO за социални мрежи от Optimystica

SEO за социални мрежи и facebook страници

от Optimystica

Екипът на Optimystica води успешно SEO кампании в социалните мрежи от години. Ние имаме нужните познания и опит за да превърнем присъствието ви в социалните мрежи  в мощен инструмент, както за SEO, така и за цялостната ви маркетинг стратегия. Optimystica има доказани резултати в SEO за facebook страници, като сме поддържани такива на едни от най-големите компании в България. Екипът ни има и голям опит в изграждането на Youtube канали, както и предлагаме пълно обучение за всички тънкости в поддръжката на видеа, facebook страници и други профили в социалните медии. Не забравяйте, че нуждата от активно и качествено присъствие в социалните мрежи е наложително днес за всеки бизнес. Всеки бранд се нуждае от последователи, харесвания, споделяния, зрители и т.н. за да може да продава стоките и услугите си. В големите компании има цели отдели, работещи само върху SEO за социалните мрежи, както и за цялостната стратегия в социални мрежи.

Стотици компании могат да ви предложат поддържане на Facebook страницата ви. Да не говорим, че можете да си я поддържате и самите вие. Facebook изглежда просто нещо… Ние обаче го правим по сложния начин! Преди да започнем работа по вашата Facebook страница ние ще анализираме поведението не само на всички конкурентни, но и на всички световни лидери в бранша. Едва тогава може да се определи правилният микс от над 50 типа постове, с които да изградим нашето SEO за социални мрежи и които да предложим на вашите фенове и множеството Facebook групи, където тези постове да се споделят.

И преди да сте попитали – да, ще буустваме някои от постовете ви…

 

Доверете ни се и изберете услугите на експертите в областта, ние ще ви помогнем да задминете конкуренцията и да достигнете максимален брой хора в социалните мрежи !

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!