Уеб дизайн и изработка на сайт от екипа на Optimystica

Изработка на сайт и уеб дизайн

Изработка на сайт

Красив уеб дизайн или продаващ сайт? Ние можем да ви предложим и двете!

Вашият бизнес уникален ли е? Имате ли нужда от изработка на сайт, който да бъде неговото качествено представяне в онлайн пространството? Търсите ли уникален и впечатляващ уеб дизайн, който да кара потребителите да желаят да го посещават и да пазаруват от него? Екипът на Optimystica е готов да ви помогне с изработката на сайта и уеб дизайна, за да може да получите качествен продукт, който да бъде конкурентен на всички останали фирми във вашия бранш!

Проучване на пазара преди изработката на сайта ви и уеб дизайна

Искате ли да сте една крачка пред Вашите конкуренти? Ние ще ви помогнем в това! Преди да започне изработката на сайта ви, ние от екипа на Optimystica ще извършим задълбочено проучване на вашия бранш, за да определим водещите тенденции, ще анализираме световните ви конкуренти, ще извлечем най-добрите практики от тях и знаейки поведението на потребителите ще изградим UX уеб дизайн, който да продава.

Изработка на сайта от екипа на Optimystica

Каква е целта на вашия сайт? Да бъде най-добре обученият ви търговец, нали?

Дали ще бъде онлайн магазин, корпоративен сайт, блог, новинарски сайт или друг? Ние ще ви предложим изработка на сайта ви на едни от най-популярните CMS системи (Content Management Systems), като WordPress и OpenCart, а ако нашият екип от специалисти прецени ще изградим индивидуално решение за вас. Изработените от нас сайтове освен с уникален уеб дизайн и са изключително лесни за поддръжка и управление.

Искате ли Вашият сайт да излиза пред тези на Вашите конкуренти? Имаме решение за това! По време на изработката на сайта ви, ние ще имплементираме цялото си know-how от 252 фактора, оказващи влияние за позиционирането на сайта ви на първо място в Google, за да може той да отговаря на всички съвременни технически изисквания за SEO оптимизация. Това не само ще ви помогне да се класирате много по-добре в търсачките, но и ще ви даде сайт, който зарежда изключително бързо и създава подходящия user experience за всички потребители.

Уеб дизайн

Уеб дизайнът е сложна съвкупност от всички елементи – логото, съдържанието, изображенията, както и самият изглед на сайта. Уеб дизайнът е изключително важен елемент и изисква внимание, защото той представя вас пред потенциалните купувачи, вашата идентичност, корпоративната ви култура.

Изработка на сайт и уеб дизайн

Изработка на сайт и уеб дизайн от екипа на Optimystica.com

Изграждане на уеб дизайн и sitemap (структура на сайта)

По време на изграждането на уеб дизайна, ние ще изградим и sitemap-а на уебсайта ви, които определят визията, структурата и функционалността за нашите бъдещи клиенти. Ще се позовем на стъпките за изработка на сайт и уеб дизайн, за да създадем уебсайт, който да бъде атрактивен за потребителите и да ви носи повече нови посетители и продажби!

Уеб дизайна в помощ на user pathways

УЕБ ДИЗАЙНА В ПОМОЩ НА USER PATHWAYS

Изработка на уеб сайт и уеб дизайн в помощ на user pathways

Какво искате потребителят да направи на сайта? Да купи, да направи запитване или просто да прочете Вашата история? Добре подреденият уеб дизайн и структуриран сайт удължава „потребителския път“ или user pathway. Потребителският път включва канала, от който идва посетителя, престоят му на сайта до момента на покупка. Важно е да го предвидим, защото именно с него ще доведете клиента до мястото, където искате или до действието, което търсите. Със сигурност практиката показва много предимства на използването на user pathways в уеб дизайна, като например за разпространяване на корпоративна мисия, да увеличите продажбите и посещенията си. Именно затова ние сме го включили в нашето предложение и ще го приложим при изграждането на сайта ви и създаването на уеб дизайна!

Индексиране след изработката на сайта и уеб дизайна

Важно ли е за Вас потенциалните Ви клиенти да Ви намират в Google? Несъмнено! Именно затова след изработката на сайта и уеб дизайна и пускането му в онлайн пространството, ние ще използваме Webmaster Tools – инструмент на Google, с чиято помощ не само ще следите състоянието на сайта си, както и броят на показванията му в SERP (Search Engine Result Page), но и ще имате възможността да „уведомявате“ Google, когато качите ново съдържание. Но защо това е важно? Защото това ще индексира страницата ви веднага, а не след няколко седмици. Така вие ще се появявате в резултатите и ще достигате лесно до потребителите си възможно най-бързо.

Запазване на позициите и трафика от Google

Чували ли сте „ Спряха ми продажбите, падна ми трафика и сайта ми не е на първа страница?“. Свидетели сме на компании загубили над 80% от своя трафик защото не са им пренасочили старите URL адреси към новите. Не е сложно, но е трудоемко. Освен познания в изработката на сайт и уеб дизайн се изискват и познания за заместване на един сайт с друг. Разчитайте на нас!

Имплементиране на бутони към социалните мрежи в уеб дизайна

Изработка на сайт и уеб дизайн

Бутони, които водят потребителите ви към вашите профили в социалните мрежи

Прекарвате ли доста време във социалните мрежи? Сигурно и Вашите клиенти правят същото! Ние много добре знаем това, именно по тази причина още при изработката на сайта и изграждането на уеб дизайна, ние ще заложим бутони, които да водят потребителите ви към вашите официални профили в социалните мрежи. Екипът на Optimystica ще интегрира и бутони за харесване, споделяне, както и Likebox в уеб дизайна ви. По време на целия процес, вие ще имате професионалисти, които ще ви съветват и помагат във взимането на решения. По този начин ще получите уеб дизайна, който търсите, а ние ще заложим на изработка на сайт, който е функционален, удобен, и най-вече оптимизиран – разпознаваем от всички търсещи машини.

SEO оптимизация при изработката на сайта

Изработка на сайт и уеб дизайн

Изработка на сайт и уеб дизайн

Ако все още се чудите защо да изберете Optimystica за изработката на сайта си, както и уеб дизайна му, то ние сме ви приготвили още изненади. Освен технически екип, който ще работи по изработката на сайта, за който сте мечтали, ние ще ви предоставим още един екип от професионалисти, които ще се занимават изцяло със SEO оптимизацията на сайта ви. SEO оптимизацията на Optimystica гарантирано е извела на първи места в Google десетки страници по стотици ключови думи и словосъчетания и вярваме, че тя ще бъде изключително полезна при изработката на сайта ви. Екипът, който ще се занимава с SEO оптимизацията включва:

 • Уеб дизайнер – човек, който ще претвори вашите идеи в реалност
 • Програмист – Ще превърне мечтата на уеб дизайнера в работещ жив механизъм
 • Онлайн маркетинг консултант – запознат с последните тенденции в потребителското поведение и възможностите за привличане на нови клиенти
 • Оптимизатор – той ще се грижи всички технически параметри на сайта ви да са оптимални, както за потребителите, така и за търсачките
 • Копирайтър – той ще създава съдържание на вашия сайт относно различните категории или статии в блога
 • Персонален project manager – той ще координира целия процес и ще ви предоставя отчетите за свършената работа, както и отговор на вашите въпроси.

Изработка на сайт и уеб дизайн от Optimystica

Екипите на Optimystica са готови да ви помогнат с изработката на сайта и вашия уеб дизайн. Ние ще ви предоставим оптимизиран и структуриран сайт и запомнящ се уеб дизайн.

Изберете Optimystica за вашия уеб дизайн и изработка на сайт.

Свържете се с нас още днес за безплатна консултация на телефон 0884 725 333 или имейл office@optimystica.com.

Тук ще откриете всички елементи, които се включват в уеб дизайна и се използват за изработката на 99,99% от интернет сайтовете. Независимо дали ще изработвате сайт за себе си или ще предложите уеб дизайн на своите клиенти, този списък със сигурност ще ви помогне много. Много рядко ще срещнете интернет сайт, на който да присъстват всички от изброените елементи за изработка на сайт и уеб дизайн. Затова и вие не се опитвайте да използвате всички от тях при изработката на сайта си.

1. Структура на сайта (дърво на сайта)

Правилната организация на уеб сайта е изключително важна за изработката на сайта и уеб дизайна. Тя е също така от голямо значение и за SEO оптимизацията му, особено когато става въпрос за голям уеб сайт с много продуктови категории и голям брой артикули във всяка от тях. За SEO оптимизацията малки корпоративни сайтове или блогове структурата на сайта не е от такова значение, докато големите онлайн магазини е задължително да бъдат добре структурирани и с приветлив уеб дизайн. Ето и пример за добра архитектура при изработката на сайт за онлайн магазин.

Изработка на сайт и уеб дизайн

За още по-добра ориентация на посетителите на уеб сайта разгледайте и елемент Карта на сайта.

2. Header

„Глава” – Хедърът е заглавната част на всеки уеб сайт. Неговото използване, разбира се не е задължително, но повечето разработки за уеб дизайн го включват. Елементите, които най-често присъстват в хедъра, още при изработката на сайта, са:

Изработка на сайт и уеб дизайн

 • Лого и слоган на фирмата
  В най-добрите практики логото се поставя в левия горен край на хедъра, а слогана или непосредствено около него или в дясната част на хедъра.
 • Банер
  Възможно е в уеб дизайна на хедъра да бъде поместен и банер. Но той не е задължителен елемент при изработката на сайта. Най-често банерът се поставя в дясната част на уеб дизайна на хедъра и може да се използва, за да се промотира събитие, свързано с конкретния уеб сайт, за да се акцентира върху някоя промоция или върху друга важна информация. Възможно е в уеб дизайна при изработката на сайта, това банерното пространство да се използва за реклама на трети лица (например като се постави банер на партньорски сайтове, adsense или реклама от други рекламни платформи).
 • Поле за търсене
  Ако искате да извършите изработка на сайт с уеб дизайн тип каталог или онлайн магазин, трябва да предлага възможност за търсене по категория и/или по вид продукт. Този уеб дизайн улеснява в значителна степен потребителите и е препоръчително да го заложите още при изработването на сайта. Има много и различни уеб дизайни и страници, които успешно интегрират търсачка е хедъра си.
 • Езикови версии
  Практиката е наложила ако даден бизнес се позиционира на локален пазар, сайтът да е на съответния език. Обикновено в допълнение към основния език, още при изработката на сайта, се включва и английски език. Ако сайтът е с международно присъствие име няколко варианта за уеб дизайн. Сайтът да бъде или изцяло и само на английски език (като най-широко използван) или на няколко езика едновременно.

3. Главно меню

Навигационното меню е един от ключовите елементи в уеб дизайна и е важно при изработката на сайта. На практика всеки уебсайт притежава навигация. В уеб дизайна са познати няколко типа навигация, които се имплементират още при изработката на сайта:

 • Хоризонтална навигация
  Това е най-честно използваната форма на навигация при изработка на сайт – подходяща е за уеб дизайна на малки, средни и големи по обем сайтове.
 • Вертикална навигация
  Подходяща е при изработката на сайтове и уеб дизайн с малък, среден и голям обем.

Разликата между изработката на сайт с хоризонтална и вертикална навигация в уеб дизайна е изцяло визуална, а не функционална. Изборът за използването на единия или другия тип навигация трябва да бъде направен при изработката на сайта от гледка точка на уеб дизайна. Важно е това решение да се вземе още в началото, при изработката на сайта.

 • Drop-down навигация
  Подходяща е за средни и големи по обем сайтове, които използват в уеб дизайна си подкатегории за представяне на продукти или допълнителна информация.
  Изработка на сайт и уеб дизайн

  Изработка на сайт и уеб дизайн от Optimystica

Бутоните в при изработката на сайта и уеб дизайна на главното меню могат да бъдат не само текстови, но и графични или пък могат да представляват комбинация на текст и изображение.

4. Ето и основните елементи на уеб дизайна на главното меню, които не трябва да забравяте при изработката на сайта:

 • Начало
  Задължително за уеб дизайна при изработката на сайт от всеки тип, независимо какви са по-обем и насоченост. Разбира се при по-специфичен уеб дизайн, този елемент може да бъде пропуснат.
 • Продукти/Услуги
  Това е задължителен елемент при изработката на сайта и уеб дизайна за онлайн магазини, а също и за продуктови сайтове или корпоративни сайтове.
  На уеб дизайна на страницата с резултатите е много добре да се показват и други продукти, предлагани от сайта – с „подобни продукти“ или „закупилите този продукт закупиха също и…“ – това повишава продажбите на сайта ви.
 • Новини
  Задължително е да присъства в уеб дизайна при изработката на сайтове за продукти, корпорации, блогове. Обикновено, новините за бранша или тези, свързани с компанията са приоритет при изработката на сайта за средния и голям бизнес.
 • Събития
  Може да присъства в уеб дизайна на основното меню ако брандът често организира събития, независимо дали това са PR дейности, или са събития с чисто търговски характер, на които посетителите си плащат, за да присъстват.
 • Магазин
  Задължително е да присъства в уеб дизайна при изработката на сайтове – тип онлайн магазините. Еквивалент е на „Продукти/Услуги“.
 • Промоции
  При наличието на специални предложения е добре те да се отразят и в уеб дизайна на сайта. Най-често се използват при изработката на сайтове тип онлайн магазините. Може дори да се проведе онлайн кампания за промоции само в уеб сайта (която не се предлага във физическите магазини) като по този начин се стимулира онлайн потреблението.
 • Често задавани въпроси (FAQ)
  Задължително я използвайте при изработката на сайта и уеб дизайна на онлайн магазин (как се пазарува), при продуктов сайт (как да го използвам), при сайт, предлагащ услуги (как се използва услугата). На практика може да се използва за изработване на сайтове от всякакъв характер, които дават информация или предлагат нещо, при чието използване може да възникнат въпроси.
 • Галерия

  Използва се предимно в уеб дизайна при изработката на сайтове, които предлагат някакъв тип систематизирана информация като например при продуктов уеб сайт, онлайн магазин.
  Обърнете внимание на разликата при организацията на галерията и уеб дизайна при сайтовете с малко информация (продуктовите сайтове) и тези с голям обем информация (онлайн магазини или фирми, предлагащи много на брой услуги).
  При малки продуктови сайтове „галерия“ може да като отделна част от менюто в уеб дизайна. При големи по обем сайтове, галерията може да не е изнесена като отделна секция в уеб сайта, а да е интегрирана във всяка една страница с детайлен преглед на продукт или услуга.
  При желание, всеки който иска да покаже снимки на продуктите или услугите, които предлага може да включи такава секция в уеб дизайна още при изработката на сайта си. Подходящо е също за отразяване на PR събития – в този случай „събития“ и „галерия“ стават тясно свързани и обикновено едно отразено събитие води до галерия със снимки или пък самата галерия е интегрирана в конкретната новина.

 • Клиенти
  Уеб дизайн, който включва представяне на клиентите чрез техни лога, статии и др., тестимониъли от доволни клиенти. Тук акцентът пада върху това е изработка на сайт на бранд, който е неоспорим авторитет, в следствие на което е получил доверието на популярни клиенти.
  В уеб дизайна, още при изработката на сайта, можете да поместите и тестимониъли. Тестимониълите или свидетелствата от доволни клиенти могат да се използват, за да се отговори на често срещаните възражения на потенциалните клиенти. Като цяло, позитивната обратна връзка на потребителите е в услуга не само на уеб дизайна, но на прохождащи, малко известни бизнеси или брандове, предразположени към получаване на негативна репутация, въпреки че са известни. Например, при изработката на сайт и уеб дизайна му, който предлага продукти за отслабване без диета или сайтове, които ви дават лотарийни залагания. Разбира се, тестимониали могат да се използват и от други типове бизнес. Целта е да се изгради доверие у потребителите.
 • Партньори
  В корпоративната среда на големия бизнес се използват честно секции с партньори в уеб дизайна. Това е секция, която трябва да заложите още при изработката на сайта. Акцентът е насочен към възможностите пред бранда да извършва дейности извън прякото му поле на действия, чрез тясна колаборация с изброените партньори. А ако тези партньори са известни и с безупречна репутация – още по-добре.
  Изработка на сайт и уеб дизайн

  Изработка на сайт и уеб дизайн – Партньори

  За медиите
  Обикновено тази секция не се използва при изработката на сайтове за малък и среден бизнес. Въпреки това, винаги може да бъде включена в уеб дизайна. Тази секция обикновено се използва като инструмент на офлайн PR на конкретна компания. Всички пресконференции, прессъобщения и събития се публикуват или отразяват в тази секция от уеб дизайна на сайта. Подходяща е за правителствени и неправителствени организации, компании, чиито имидж е важно да бъде поддържан чрез обществени прояви и др.

 • Архив
  Секцията е подходяща предимно за новинарски сайтове или блогове – за такъв тип уеб дизайн на сайтове, в които има постоянен поток на информацията и по-старата информация се отделя в архив. Архивът трябва да се заложи още по време на изработката на сайта. Сайтове със статични страници, нямат нужда от архив.
 • Кариери/работа при нас
  Един добър начин за привличане на нови служители. Големите компании използват този метод за набиране на кандидати и секцията „Кариери“ е задължителна в уеб дизайна им. Като цяло, всеки бизнес, който има нужда от нови служители, може да включи такава секция в уеб дизайна, но е препоръчително това да се направи още при изработката на сайта.
 • За нас / За мен / Нашият екип
  Задължително за всички уеб дизайни и страници. Изгражда доверие у потребителите с това, че бизнесът не е анонимен, а зад него съществуват реални лица. Това е една от основните секции в уеб дизайна при изработката на сайт. Също така, секцията може да се използва за кратко представяне на дейността на фирмата.
 • Контакт
  Съдържа телефон, факс, мейл, скайп, адрес, карта, конкретни служители, на които да се обадиш и техните длъжности. Това поле е задължително за всеки тип бизнес и уеб дизайн. В някой държави законите изискват задължително поместването на такава информация.
 • Подсекции от уеб дизайна на главното меню, които се показват при преминаване с мишка или при кликване – виж „drop-down меню”
 • Списък на вътрешните страници на всяка главна секция, изведени вляво или на друго място – Sitemap. Практиката в последните години наложи използването на сайтмап в уеб дизайна, който да указва архитектурата (дървото) на сайта. Това е важен елемент и при изработката на сайта. По този начин потребителите имат един лесен и бърз начин да се ориентират за информацията, която търсят. Обикновено, ако съдържанието е малко като количество, уеб дизайнът на Sitemap може да бъде изнесен и встрани. Най-честно се обособява като отделна страница при изработката на сайта.
 • Възможност да се виждат последно добавените новини, продукти, услуги, клиенти и т.н. – Recent Posts, Recent News. – по желание за бизнеса и уеб дизайна. Обикновено се използва от блогове или новинарски сайтове и се залага още при изработката на сайта. Като цяло употребата на такава секция се използва от уеб дизайни за страници с често променящо се съдържание. Например, при изработката на сайт на фризьорски салон с 10 статични страници няма нужда от подобна секция. Една браншова организация с всекидневно актуализирана информация е повече от задължително да притежава подобен уеб дизайн.

6. Шрифт

Изработка на сайт и уеб дизайнГолемина, вид, болд, италик, подчертан Използването на подходящите шрифтове е от изключителна важност за това как ще бъде възприета информацията в уеб сайта и как ще изглежда уеб дизайна. Най-общо правилата за използването са следните:

 • Несерифните шрифтове са по-подходящи за използване в изработката на сайтове от серифните.
 • Вид – Изцяло по преценка на професионалистите, занимаващи се с изработката на сайта и уеб дизайна. Най-добре е да се използват най-разпространените шрифтове – Arial, Verdana, Times New Roman, Helvetica, Тahoma. Ако използвате шрифт, който не е широко разпространен рискувате някой от браузърите да не го разчете и на практика уеб дизайнът ще изглежда различно през Internet Explorer, Firefox, Chrome или Opera и др.
 • Bold – удебеляването се извършва, за да се постави акцент на някаква информация в уеб дизайна.
 • Италик – обикновено се използва при цитиране на информация или за акцентиране върху нещо важно в уеб дизайна на съдържанието.
 • Подчертан текст – Подчертава се информация, която е важна в някаква насока. Не се използва толкова често, защото обикновено линковете в текста и уеб дизайна са подчертани и от там може да настъпи объркване за потребителя – кое е обикновено подчертан текст и кое линк.

7. Цветовата гама (фонове, заглавия, линкове и т.н.) спрямо лого и други графични изображения и корпоративни цветове

Изработка на сайт и уеб дизайн 22 оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – дизайн

Добре е при избора на цветове за уеб дизайна и изработката на сайта те да са така съчетани, че да представляват едно стилистично единство на уеб дизайна. Обикновено е добре фонът (ако има такъв) да е с лек акцент, заглавията да са удебелени (с h1, h2, h3), линковете да са цветово отличени също. Уеб дизайнът на текста е добре да бъде в стандартните и лесно възприемащи се за окото цветове – черно, тъмно сиво (като цяло тъмни цветове, за да се отличат контрастно от бялото поле зад тях). Принципно, по желание на хората, занимаващи се с уеб дизайн е възможно да се направи switch на цветовата схема.

Например – бекграундът да е черен, а основния шрифт – бял.

Но тук отново е запазено правилото на уеб дизайна за стилистично разграничени между двата елемента. При желание за такъв уеб дизайн и изработка на сайт, също трябва визията да се тества дали се приема от потребителите, дали стои добре.

8. Визуални акценти от уеб дизайна – стрелки, бутони, булети, болд, подчертавания.

Изработка на сайт и уеб дизайн 20 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – бутон

Използват се при изработката на сайтове от всеки тип, независимо от бизнеса. Представляват фундамента на уеб дизайна на всеки сайт. Те трябва да бъдат отличаващи се от останалия уеб дизайн, да не се сливат с него, но в същото време да не са основен акцент при изработката на сайта. Основният акцент трябва да е информацията и снимките или графиките.

9. Анкета с бутон или линк за резултатите от анкетата

Изработка на сайт и уеб дизайн 32 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – анкета

Анкетата е един прекрасен начин да се допитате до мнението на потребителите си. Подходящо е да се използва при изработването на сайт за въпроси свързани с конкретната марка, за мнение за уеб дизайна, за мнение за отминало събитие, организирано от бранда, за проучване на общественото мнение (обикновено се прави от големи новинарски сайтове) и др.

10. Бутони за социални мрежи – споделяне, харесване, кажи на приятел или просто линк към Facebook страницата на компанията.

Изработка на сайт и уеб дизайн

Използването на бутони за социално споделяне е нарастваща тенденция в уеб дизайна и изработката на сайтове, която е достигнала своя връх. Почти всички уеб сайтове имат опции за споделяне в социалните мрежи. Единствено това не е подходящо да се използва в случаите, когато уеб дизайнът има строго корпоративна визия и залага на професионалния имидж, въпреки че и тогава има случаи, в които се използва.

11. Място с броя на харесали страницата в определената социална мрежа (във Facebook – Like Box).

Изработка на сайт и уеб дизайн

Използването остава по преценка на бранда, който ще се развива. Има много примери за силни брандове, които използват подобно каре и много, които не го включват в уеб дизайна си. От друга страна същото явление се наблюдава и при малките, недотам развити марки, още при изработката на сайта им – някои го използват, други не. Обикновено не носи някакви изключително преференциални предимства в уеб дизайна при изработката на сайт.

 

12. Favicon – поставяне на логото или друг графичен елемент пред адреса на сайта (address box) в браузъра.

Изработка на сайт и уеб дизайн 24 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – икона

Това е пряко свързано със добрия user experience на потребителите. Задължително е за изработката на сайтове и като цяло за уеб дизайна в мрежата. Предназначението на фавиконките е да правят табовете добре отличими в един браузър, за да може ако 1 потребител е отворил много табове в 1 браузър, по-лесно и визуално да се ориентира от уеб дизайна.

13. Резултати на живо

Изработка на сайт и уеб дизайн 25 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – Live score

Това е live score при изработката на сайт за спорт или ticker с борсови котировки за финансов сайт. Както сами се досещате, този елемент е пряко насочен към изброените типове сайтове и уеб дизайни. За изработката на сайтове от други типове не се използва. Особеност е, че обикновено зад този елемент на уеб дизайна е възможно да седи доста сериозна софтуерна разработка.

14. Бутон за мобилна версия на сайта

Изработка на сайт и уеб дизайн 26 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – мобилна версия

Превключването от стандартна към мобилна версия не е много честно срещана практика при изработката на сайт. Обратната връзка – превключване от мобилна към стандартна версия е установения стандарт за уеб дизайн. Обикновено се помества в долната част в или около footer.

Изработка на сайт и уеб дизайн

Това е елементът, който стои в най-долната част на уеб дизайна при изработката на сайт. Той се визуализира на уеб дизайна на всяка страница под главното съдържание – под home page, под вътрешна страница, под детайлен преглед, под публикация и др. Обикновено е един и същ за всяка страница. Еквивалент е на header, само че с различно предназначение.

 • Име на фирмата – добре е да се помести тази информация със съответния символ за copyright в уеб дизайна още при изработката на сайта.
 • Полезни връзки към други сайтове – възмножно е да се добавят при изработката на сайта, но не много. Добрата практика посочва максимум 5, 6 връзки. Възможно е вместо тях да се добавят връзки към вътрешни страници на уеб сайта. Има намаляващо значение за SEO оптимизацията.
 • Политика на ползване – Ако брандът има някаква особена политика на ползване е добре линк към такава страница да бъде поместен още при изработката на сайта в уеб дизайна на footer-a.
 • Общи условия – дисклеймър – лимитиране на отговорността. В някои държави е задължително условие да има такива секция. Най-добре е да се помести в уеб дизайна на footer-а линка към съответната страница в уеб сайта, където са описани всички общи положение за използване на уеб сайта, продукта или услугата. Задължителен елемент от уеб дизайна при изработката на сайт. Не се използва много често единствено при блоговете (ако са лични) или при персоналните уеб сайтове.
 • Авторски права – включва се линк към страница с авторски права, ако продуктът или услугата са носители на такива. В уеб дизайна на съответната страница подробно се описа юридическият текст, указващ задълженията и отговорностите, свързани с ползването.
 • Текст с физическия адрес на фирмата и телефонен номер – може да се използва без линк, като се постави текстова инфорамация. Другата опция е да се сложи линк към страница с контакти в уеб дизайна още при изработката на сайта.
 •  Помощ – Ако сайтът разполага с такава информация, е добре да се сложи линк към нея още при изработката на сайта.
 • За реклама – Линк, сочещ към страница с media kit на съответния уеб сайт. Използва се обикновено от големи портали, които предлагат реклама в уеб сайта си. От друга страна, почти не се използва от продуктови или бранд сайтове и уеб дизайн. Може да се използва и при изработката на сайт за персонална употреба или блогове по преценка на собственика дали желае да предостави място за рекламиране на трети страни.
 • Линкове към наши клиенти и партньори – представяния и статии в нашия сайт или към техните сайтове. Ако партньорите са много малко – 1,2 или 3, може да се включи текстова информация за тях в уеб дизайна с линк към официалния уеб сайт на всеки един от тях. Ако са повече е добре при изработката на сайта да се обособи отделна страница „партньори“ от footer да се пусне линк към нея.
 • Котви към текстове на същата страница – рядко се използва. На практика означава 1 потребител да е минал през цялото съдържание и да стигне до footer-а, след което кликайки на котва от footer да се върне по-горе на съдържанието на уеб дизайна, което вече е видял. Все пак е възможно да се използва и добре да се очертаят 3 или 4 основни момента, към които да сочат котвите. Обикновено тези основни моменти могат да бъдат отбелязани в уеб дизайна като подзаглавията (h2) на темата.
 • Линк към компанията, която е извършила изработка на сайта, уеб дизайна, програмирането и SEO оптимизацията на страниците – добра практика е да се включи информация за фирмата, изработила уеб дизайна на съответния сайт. Това носи стойност на самия разработчик на сайта и затова се включва при изработката на сайтове.

16. Елементи на текста в уеб дизайна на сайта

 • Изработка на сайт и уеб дизайнЗаглавие – маркира се с h1. Обикновено в уеб дизайна е същото като title на страницата. При изработката на сайта е добре да се използва само един h1 за 1 страница.
 • Подзаглавие – маркира се с h2 и дава допълнително пояснение за тематиката на страницата. В уеб дизайна страницата може да съдържа няколко h2 тага.
 • Автор – При изработката на сайта е добре да се добави авторство към статията. За да има положителен ефект върху SEO оптимизацията трябва да се обвърже името на автора на статията с неговия реален профил в Google +.
 • Дата – Обикновено се използва тогава, когато се публикуват новини или се пуска обява. Не е добре да се използва при изработката на сайтове, чиито ресурси не се обновяват много често – малки фирмени сайтове, малки лични сайтове, защото не прави добро впечатление, ако се види, че информация в тях е публикувана преди 3 години, например.
 • Категория, към която се отнася текста – отново е приоритетно за изработката на сайтове с голямо количество съдържание и не е подходящо за малък тип бизнес. Добре е да се използва в уеб дизайна, защото по този начин се указва принадлежността на публикацията към даден тип категория. Потребителите могат лесно да се ориентират ако търсят други публикации на същата тематика (категория). Добре е категориите да се изнесат и като менюта в навигацията на уеб дизайна.
 • Съдържание – отнася се към основния текст в уеб страницата. Съдържанието е изключително важно за уеб дизайна и то може да се добавя както при изработката на сайта, така и след това. Може да съдържа текст, снимки, видео, презентации, линкове.
 • Стилистика – Стилистиката е добре да бъде изключително в духа на ценностите на бранда. Това остава по преценка на възложителя на проекта, какъв точно уеб дизайн търси. Ако ценностите са на продукт, който е близко до хората, с неговото ежедневие, а таргета са хора, които боравят с езика на улицата, е добре да се използва slang, например. От друга страна, ако се преследва строго корпоративния език е задължително в текстово съдържание да се използват характерните за бранша професионални термини.
 • Линкове – Има 2 типа линкове, които могат да се използват в съдържанието. Сочещи извън уеб сайта и сочещи към съдържание от уеб сайта. От SEO гледна точка, е добре да бъдат включени и двата типа при изработката на сайта и неговата поддръжка. Например, ако се прави ревю на таблет Samsung е добре да има 1 линк към официалния сайт производителя и 1 линк към вътрешна страница от уеб дизайна с информация от типа на „Тест: Кой таблет е по-добър – Samsung или Apple”.
 • ALT и Title на линковете – alt за линковете не се използва, нито при изработката на сайта, нито при поддръжката на уеб дизайна му. Title на текста може бъде някакво описателно съдържание, например<a href=”http://mysite.com/the-new-product” title=”Това е ревюто за новия продукт”>Нов продукт</a>
 • Възможност за коментар под статиите – така наречения User Generated Content (UGP). По принцип използването на коментари под статиите е в услуга на SEO оптимизацията и уеб дизайна. Наличието на коментари може да осигури трафик към малко търсени и много специфични термини.

17. Видео материал

Изработка на сайт и уеб дизайн

Изработка на сайт и уеб дизайн – видео

Достатъчен е плейър, който се стартира автоматично с отварянето на страницата или от потребителя. Той е важна част от маркетинга и уеб дизайна и може да бъде имплементиран при изработката на сайта. Могат да се поставят представяния на компанията, ревюта на продукти, интервю с управителя или информация за предстоящи или отминали събития и т.н. Има 2 варианта при изработката на сайта. Или да се използва плейър с ъплоад на файла на сървъра на уеб сайта (необходима е софтуерна плейър разработка, т.е при изработката на сайта, или интегрирането на готови софтуерни решения в уеб сайта, т.е при поддръжката) или в уеб дизайна да се използва свободна видео хостинг услуга – Youtube, Vimeo, Dailymotion и др.

18. Снимки (графики или илюстрации)

Изработка на сайт и уеб дизайн 27 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – снимки

• ALT на снимката – този текст не се вижда в уеб дизайна от потребителите, а само от търсачката. Ще се запитате тогава „Защо се използва?“. Ако браузърът ви поради някаква причина не успее да визуализира дадено изображение, вместо празно място в уеб дизайна, ще покаже текста от alt тага на снимката. Добре е текста да е описателен с 1 изречение с макс 10 думи. Той може да се сложи при изработката на сайта и последващо обновяване на съдържанието или продуктите.

 • Описание на снимката, title – Поява се при поставяне на курсора на мишката върху снимката. Добре е да бъде по-стегнат от alt тага, защото той вече е част от самия уеб дизайн. Може да е същото име като filename. Описанието се слага още при създаването на сайта и поддръжката на уеб дизайна му.
 • Текст под снимката (caption) – Това текстът, който излиза под снимката като някакво допълнително описание към нея. Например, ако при изработката на сайта качите 1 снимка, на която показвате химикал, в caption под нея можете да пишете „Този модел е един от най-успешните на британската фирма X, който се превърна в бестселър поради дизайна си“.
 • Име на файла на снимката – добре е да се бъде свързан с тематиката на снимката. Например ballpoint-pen.jpg.
 • Image slider – това е уеб дизайн, който позволява да бъдат показвани изображения, които се „въртят“. – Добре е там да се включи някаква важна информация – например, изброяване на основните продукти или услуги, някаква промоция и т.н. Обикновено се използва само за уеб дизайна на home page и се залага при изработката на сайта.

19. Музикален фон

Изработка на сайт и уеб дизайн 28 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – аудио

Възможно е да бъде включен в уеб дизайна при изработката на сайта. Може да има плейър за смяна на песента или да няма такава опция. По принцип се използва от уеб дизайни на страници, свързани с някакъв тип удоволствие или забавление. Не е подходящо за професионални продукти и услуги.

20. Игри – забавна част от всеки уеб дизайн

Изработка на сайт и уеб дизайн 29 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – игра

Възможно е да изграждат допълнителна стойност към марката. Препоръчително е да се интегрират при изработката на сайта, макар да може да се имплементират и след това.

21. Позиции за рекламни банери в уеб дизайна с възможност за ротация и за поставяне в различни секции и различни големини

Има няколко вариант за поставяне на рекламни позиции – хедър, сайдбар, фуутър или в самото съдържание. Ако уеб дизайна на сайта е насочен към ревюта на разнообразни продукти такива реклами могат да се поставят практически навсякъде. Рекламните банери са важен елемент от уеб дизайна и изработката на сайта. От друга страна, ако сайтът е продуктов (например на Apple), едва ли е подходящо да се позволи рекламирането на трети страни чрез adsense например – съществува риск да се появи реклама на Samsung в сайта на Apple). Ако същия този уеб сайт има договорка с някакъв високо технологичен парк, където потребителите могат свободно да използват продуктите на Apple, тогава е възможно да се отдели място за реклама в уеб дизайна на сайдбара, например, която да води към официалния сайт на парка.

22. Карта на сайта (Sitemap)Изработка на сайт и уеб дизайн

Описва структурата (дървото на уеб сайта). Създава се при изработката на сайта. Добре е да изнесена в уеб дизайна някъде във footer, например. Не е задължително да акцент в главното меню. Препоръчително е да се използва за уеб дизайна при изработката на сайтове с много страници и информация. При малките не е необходимо, тъй като ако сайтът е с 5-10 страници, потребителите ще могат лесно да се ориентират в тях.

23. Breadcrumbs

Изработка на сайт и уеб дизайн 31 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – Breadcrumbs

Показване в коя страница се намираме и пътя от главното меню до нея (начало/статии/човек захапа куче). Обикновено се използва точно над h1 заглавието в текста и уеб дизайна. Подходящо е да се използва отново при изработката на сайтове с много съдържание в тях – категории, подкатегории, продукти и др. При малките уеб сайтове е препоръчително да не се използва този уеб дизайн, поради яснотата на структурирането на страниците.

24. Блог

Изработка на сайт и уеб дизайн 30 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – блог

Възможно е в главния уеб сайт, в уеб дизайна на навигацията да има линк към блога на съответната фирма. Обикновено, тъй като това не бива да е акцент, при изработката на сайта и уеб дизайна линкът се поставя във footer. При кликване се препраща към блога, а не към вътрешна страница в уеб сайта.

25. Форум

Изработка на сайт и уеб дизайн 33 - оптимизатор

Изработка на сайт и уеб дизайн – форум

Възможно е в главния уеб сайт, в уеб дизайна на навигацията да има линк към форума на съответната фирма. При кликване се препраща към форума, а не към вътрешна страница в уеб сайта.

26. Онлайн чат с представител на фирмата

Изработка на сайт и уеб дизайн 34 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – чат

Използва се при уеб дизайна и изработката на сайтове, които предлагат някаква услуга със support към нея – например хостинг провайдъри, уеб сайтове за залагания, уеб сайтове с live streaming video услуги и др. Много често това меню е видимо само за вече регистрирани потребители. Добре е да се постави акцент, така че да може да се вижда тази функция като обикновено се включва в уеб дизайна или на навигацията или на сайдбара.

27. RSS

Изработка на сайт и уеб дизайн

Това е софтуерен механизъм за обмен на новини между два сайта или между сайт и потребител. След конфигурация от страна на програмистите при изработката на сайта, rss feed-а се пълни автоматично. От уеб дизайна на сайта, всеки потребител може да се абонира за този rss, така че без да е отворил уеб сайта да получава известия за ново съдържание в него. Обикновено се използва в уеб дизайна на сайтове с ревюта, новинарски сайтове и като цяло такъв тип сайтове, които имат често обновявани ресурси.

28. Брояч на посещенията

Изработка на сайт и уеб дизайн 38 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – статистика

Ако такъв има, той следва да се премахне от уеб дизайна и да се премине към Google Analytics – Най-често използвания онлайн tool за проследяване на трафика е Google Analytics. Той не предоставя публична информация за посещенията като достъп до нея има само собственика на сайта и профилите на които той даде достъп. Добре е всички уеб сайтове да използват статистиката, защото така може да се проследи детайлно откъде идва трафика, кои страници са ефективни и т.н.

29. Документи за сваляне от уеб дизайна

Изработка на сайт и уеб дизайн 40 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – безплатни ресурси

Брошура, ценова, рекламна оферта и други видове файлове. При наличието на документи, които смятате, че могат да бъдат в услуга на потребителите ви, можете да включите така секция в уеб дизайна при изработката на сайта си. Тази информация не е акцент в един уеб сайт и не следва да бъде посместена във главната навигация при изработката на сайта (въпреки че зависи – в някои случаи най-ценната информация може да бъде поместена именно в такъв тип документи).

30. Безплатни ресурси

Изработка на сайт и уеб дизайн 39 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – безплатен софтуер

Електронни книги, демо версии на софтуер и т.н. – Зависи от бизнеса, изработката на сайта и уеб дизайна. Определено идеята за безплатно сваляне на демо версия е много добра стратегия. Освен изброените неща безплатни ресурси могат да бъдат лекции, публикации, музика, шрифтове, темплейти, образци на документи, бланки, презентации и пр.

31. Title на страницата

Изработка на сайт и уеб дизайн 36 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – заглавие

Това е текстът, който се изписва в табовете на браузъра и който излиза в google. Той се създава при изработката на сайта. Най-важният html елемент за SEO оптимизацията. Добре е да не надвишава 65 символа дължина. Всяка страница в уеб сайта трябва да има уникален title таг. Най-добре се структурира по следния начин – Вашият Продукт | Вашата Фирма ( Online Marketing Services | MyCompany). Това е задължително за абсолютно всеки уеб дизайн.

32. Meta content description (Meta описание)

Кратък описателен текст до 135 символа. Този текст не се вижда в уеб дизайна и от потребителите на уеб сайта. Той е предназначен за търсачките и се слага при изработката на сайта. Добре е всяка отделна страница да има различен уникален таг. Задължително за всякакви типове уеб дизайни и сайтове. А ето и как изглежда този таг в Google, например:

Изработка на сайт и уеб дизайн33. Форми

 • Форма за кандидатстване за работа – ако предлагате кариери, какво по-добро решение от това да предоставите възможност за кандидатстване директно през Вашия уеб дизайн на сайта?
 • Форма за обратна връзка – Значително улеснява потребителите, защото така няма нужда да отварят имейла си, да създадат ново съобщение и т.н. С формата те директно изпращат своето съобщение и правят връзка с уеб сайта. Формата за обратна връзка е важен елемент от уеб дизайна и изработката на сайта. Използва се пожелание за всички типове бизнес и уеб дизайн, за които е добре потребителите им да оставят предложения, коментари, за които е важно техните бизнес партньори да се свързват със тях за нови възможности.
 • Изработка на сайт и уеб дизайнАбониране за нюзлетър – Добре е някъде в уеб дизайна при изработката на сайта да има опция потребителите да оставят техните имейли, за да получават newsletter¬-и например. Тази стратегия е изключително подходяща за сайтове с често обновяване на информацията – нови колекции, новини от бранша, нови продукти и др. Обикновено се използва в уеб дизайна или на footer или на sidebar.
 • Онлайн поръчки и Shopping cart – подходящо за изработката на сайтове тип онлайн магазини. Добре е онлайн магазините да използва такива системи, защото те са разработени специално за нуждите на този тип бизнес (виж „Онлайн Магазин“). Всеки един уеб дизайн на интернет магазин е добре да притежава страница с количка (shopping cart) , защото това прави пазаруването много по-лесно за потребителите. Така те няма да се налага ако искат да закупят 3 артикула да плащат за всеки един от тях по отделно, разглеждайки сайта ще натрупват желаните продукти във виртуална количка за пазаруване в уеб дизайна, с която накрая ще минат през check out страницата и ще платят за всичките продукти накуп. На практика всеки онлайн магазин го притежава още при изработката на сайта, независимо дали продава продукти (дрехи) или предлага услуги (хостинг).
 • Онлайн плащане – задължително за изработката на сайтове, които предлагат продажба на услуги или продукти чрез уеб дизайна на сайта си. Обикновено се изнася като отделна страница, в която има опции за плащане с различни разплащателни средства – PayPal, Credit Card и други. Обикновено страниците от уеб дизайна са достъпни след като потребителите са направили регистрация и не се виждат от нерегистрирани потребители. Вижте следните примери:

34. Дизайн на страница, информираща за грешка в адреса (грешка 404).

Изработка на сайт и уеб дизайн 35 - оптимизиране

Изработка на сайт и уеб дизайн – грешка 404

Това е страницата, която се показва, ако някой от съществуващите URL адреси липсва към настоящия момент, след изработката на сайта. Или пък потребител по невнимание е написал в браузъра вместо http://моясайт.com/страница ––> http://моясайт.com/стрнц. Тогава за по-добър user experience е добре да има страница404, която да съдържа информация за това, че страницата не съществува и да има няколко линка към уеб дизайна на home page или страница с help или FAQ. Добре е да присъства във всички уеб сайтове.

35. Интро страница, pop-ups преди зареждане и при излизане

Изработка на сайт и уеб дизайн 37

Изработка на сайт и уеб дизайн – поп ъп

Понякога е добре да информирате потребителите си за нещо ексклузивно, още преди те да са влезли в сайта ми – може да е реклама, може да е промоция, може да е нов продукт, нещо ексклузивно и т.н. Може да се заложи както при изработката на сайта, така и при поддръжката на уеб дизайна.

36. Pop-up при изхода от сайта

Това са съобщения, които се интегрират в уеб дизайна още при изработката на сайта. Те целят да попитат потребителя дали е сигурен, че иска да напусне страницата ви и не желае да се абонира за вашия newsletter например. Най-често този елемент от уеб дизайна и изработката на сайта се появява, когато потребителят доближи курсора до бутона за излизане/затваряне на сайта ви. Тези съобщения може да комбинират в уеб дизайна си ексклузивни промоции, новини, предложения за отстъпки, преглед на разгледани продукти и други.

Разгледайте нашата услуга оптимизиране на онлайн магазин

Вижте информация за класиране на сайт

Научете повече за редизайн на уебсайт

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!