SEO ОПТИМИЗАЦИЯ

SEO оптимизация - Класация на фирми

Класиране на SEO фирмите 2023
Класиране на SEO фирмите 2023

Optimystica e класирана на първо място сред всички фирми за SEO оптимизация в България. Класацията е на Top-seo.site – сайт, провеждащ изследвания за авторитета на SEO компаниите в страната.
Критерият, по който се класират фирмите, е броят на страниците, които имат на челни места по разнообразни ключови думи в областта на онлайн маркетинга.

Корица на книгата На първо място в Google 2023

В ИНТЕРНЕТ ЛИ СА ВАШИТЕ КЛИЕНТИ?

Преди да купят потребителите първо проверяват в интернет. А след това в 95% от случаите влизат на първите три сайта. Сайтовете на втора страница получават под 1% от посещенията. Затова ако вашият сайт не е на топ позиция в Google, вие на практика не съществувате в онлайн пространството.

Optimystica издава единствената към момента книга за SEO оптимизация в България – „На първо място в Google”. Тя ви предлага 252 стъпки, с които да изведете сайта си на първите позиции. Тук ще научите всичко за: използване на ключови думи в съдържанието, работа по кода, URL адреси и мета данни, структуриране на съдържанието и връзките в самия сайт, изграждането на линкове от други сайтове, споделяне в социалните мрежи и букмарк сайтове с препратки към вашия сайт и др.

Книгата е подходяща както за SEO специалисти, така и за предприемачи, които имат желание да оптимизират SEO маркетинга на своя бизнес. Адаптирана е за България от екипа на Optimystica.

Купи „На първо място в Google” с 12,5 % отстъпка сега.

Вземете 3 безплатни SEO съвета за вашия сайт

 • SEO
  СТРАТЕГИЯ
  360лв. на месец
  • Анализ на сайта по 252 фактора
  • Управление на съдържанието
  • План за линкбилдинг
  • Подбор и анализ на ключови думи
  • Практически обучения на вашия екип
  • Препоръки за оптимизиране на архитектурата на сайта
  • Месечни консултации и супервайзинг на изпълнението
 • ПЪЛЕН
  SEO ПАКЕТ
  1580лв. на месец
  • Включва всичко от „Изпълнение на SEO стратегия“ плюс:
  • 144 оптимизирани текста в блога
  • 10 Facebook публикации на месец
  • 3 кампании във Facebook месечно
  • 1 Facebook игра на месец
  • Текущо адаптиране на стратегията
  • Пакетна отстъпка
  • Бонус: Създаване на профил в Google Business

SEO МАРКЕТИНГ ЧРЕЗ SEO ОПТИМИЗАЦИЯ

Повече клиенти чрез SEO оптимизация

Повече клиенти чрез SEO оптимизацияНие от Optimystica имаме много клиенти, които искат да се свържат с вас, търсят ви в Google, на не успяват да ви открият! Клиентите ви са онлайн, но единствено от вашето желание зависи да им позволите да ви открият чрез SEO оптимизацията за Google. Към момента на публикацията екипът на Optimystica е извел на първо място 100 сайта по над 1000 думи. Можем да го направим и за вас.

 

 

За кого е SEO оптимизацията

За кого е СЕО оптимизациятаПотребителите имат нужда от повече информация за това, което им предстои да купят. За тях също така е важно да разберат и какви са мненията и оценките на вече закупилите даден продукт или услуга. Точно по тази причина, когато с помощта на SEO (Search Engine Optimization) за Google вашият сайт започне да се появява на първо място в Google и в останалите търсачки, вие ще имате можете да привлечете още много клиенти без значение дали сте застрахователна компания или транспортна фирма, заведение или държавна агенция, промоутър или партия, счетоводител или зъболекар, онлайн магазин или рекламна агенция, благотворителна кауза или магазин за мебели, домашен майстор или производител на бързо-оборотни потребителски стоки, а дори и ако сте… фирма за SEO оптимизация, като нас.

Колко е важна SEO оптимизацията за SEO продажбите

SEO оптимизация 1 - продажби

SEO оптимизация – важност за продажбите

Според няколко независими изследвания (включително и на GE Capital Retail Bank) над 81% от всички потребители в световен мащаб ползват онлайн пространството, за да научат повече за продукти и услуги или за да ги закупят. Това показва колко важна е SEO оптимизирането за Google за вашия бизнес. Още много други проучвания потвърждават, че повече от 70% от анкетираните проверяват в интернет, преди да вземат решение за покупка, повлияно от SEO оптимизацията за търсачки. Например проучването на Mintel от 2015 г. разкрива, че 69% от жителите на САЩ пазаруват онлайн поне веднъж месечно. Всяка секунда в Google се извършват над 40 000 търсения, което прави около 3 500 000 000 търсения на ден – Google е недвусмислен лидер сред търсачките. Ето защо за вашите SEO продажби е задължително да ползвате SEO оптимизация за сайта си – както за Google, така и за останалите търсачки!

С колко процента SEO оптимизацията увеличава посетителите

С колко процента SEO оптимизацията увеличава посетителитеСтраниците от интернет сайтове, които благодарение на SEO оптимизация за Google се появяват на челните места в SERP (Search Engine Results Page – страницата с резултатите от търсенето), са най-посещаваните. Сайт изведен на първо място в Google чрез SEO оптимизиране събира 36,4% от кликовете. Първите 3 сайта SEO оптимизирани за търсачки получават почти 60% от всички посещения, а тези на страниците след първата, които не са добре SEO оптимизирани се задоволяват с едва под 1% от тях.

Но за вас не е са важни единствено разпределенията на кликовете, а SEO продажбите тъй като при някои търсения се оказва, че хората, които влизат в SEO оптимизирания сайт, изведен на първо място в Google са повече от 95%. Това се случва, защото посетителите не влизат в само един сайт, те влизат в по няколко сайта и така излизащият на първо място почти винаги се оказва сред избраните от всички потенциални ваши клиенти! Затова в зависимост от различните типове търсения хората, влизащи в SEO оптимизирания сайт, излизащ на първо място в Google, е от 40% до 95%.

Без SEO оптимизация вашият сайт е невидим

SЕО оптимизация 4 - търсене

SEO оптимизация – търсене

Според статистическите изследвания повечето от посетителите завършват търсенето си с първите 10 сайта – тези, които са на първа страница и изключително рядко посещават някоя от останалите страници от резултатите със сайтове, които не ползват SEO оптимизация за търсачки. Затова ако сайтът ви не е на първата страница в Google или останалите търсачки, той реално не съществува в интернет!Вие не можете да очаквате SEO продажби от такъв сайт. Затова SEO оптимизирането за Google е задължителен инструмент във вашия интернет маркетинг микс! Данните на NetMarketShare показват, че търсенията, проведени посредством известните търсачки в света, са както следва: Google – 68,69%, Yahoo – 6,74%, Bing – 6,22%. Ясно е защо основните усилия за SEO оптимизация е редно да бъдат насочени основно към Google.Обърнете внимание, че въпреки че Google доминира в света като цяло, в редица страни не е най-популярната търсачка. На първо място в Китай е Baidu, а в Япония – Yahoo! Japan, в пък най-често се търси чрез Хонконг – Yahoo!, в Чехия – чрез Seznam, в Южна Корея – ползват основно Naver, а в Русия – на-популярна търсачка е Yandex. Затова при оптимизиране за такива страни е редно да се предприемат и специфични действия за SEO оптимизация, съобразени с лидерите сред търсещите машини за всеки конкретен пазар.

Мащабите на SEO оптимизацията за търсачки

SEO оптимизация 3 - мащаби

SEO оптимизация – мащаб

Маркетингът и рекламата онлайн са сред от най-динамично развиващите се сегменти на икономиката – затова и ролята на SEO оптимизацията за търсачки за SEO продажбите нараства. Данните на Internetlivestats.com от 2016 г. показват, че в момента има над 3 424 000 000 потребители на интернет (около 46% от населението на Земята), а онлайн икономиката ще надхвърли $4 200 трилиона в държавите от Г-20.

Близо 90% от информацията в интернет се е появила през последните няколко години. При положение, ежесекундно се появяват толкова много новини и нововъведения, инвестициите в онлайн маркетиране и SEO оптимизация за Google са повече от наложителни.

Изследвания за SEO оптимизацията и за SEO продажбите

SEO оптимизация 2 - графики

SEO оптимизация – изследвания

От доклад на Cmo Council от края на 2015 г., засягащ SEO оптимизацията за търсачки, става ясно, че бизнесите са отделили около $540 000 000 000 за реклама, а над 28% са увеличили бюджета си за дигитален маркетинг за сметка на общия рекламен бюджет. Почти един от всеки пет долара от маркетинговия бюджет е похарчен за интернет реклама, в това число и за SEO оптимизация за Google и тези показатели продължават да растат.

BCG пък установяват, че малките и средните предприятия, които активно са ангажирали вниманието на своите клиенти онлайн, в това число и чрез SEO оптимизиране за търсачки, са реализирали 22% ръст в продажбите за три последователни години. Това е валидно за фирми от различни държави: Китай, Германия, Турция и Франция. Пол Зуиленберг, партньор в BCG и съавтор на доклада, потвърждава ползите от онлайн маркетинга и SEO оптимизацията за търсачки за SEO продажбите: „По света малките и средните предприятия, които се възползват от потенциала на интернет пространството, растат завидно по-бързо от тези, които не използват интернет. Като насърчават компаниите да се обърнат към интернет, държавите могат да подобрят своята конкурентоспособност и перспективите си за растеж“ (The Boston Consulting Group survey).

Перспективите пред SEO оптимизацията

Перспективите пред SEO оптимизациятаЗа перспективите пред SEO оптимизирането за Google и за останалите търсачки говори и фактът, че хората са до такава степен свикнали с мрежата, че за да имат достъп до интернет, биха пожертвали основни неща от ежедневието си. На въпроса „От какво бихте се отказали, за да запазите достъпа си до интернет“, 77% от американците отговарят „от шоколада“, 73% – „от алкохола“, 69% – „от кафето“, а 21% споделят, че биха се лишили от секс за цяла година. Интернет се е превърнал в неделима част от нашия живот. Поради тази причина бизнесите най-ефективно достигат до своите клиенти, използвайки за своите SEO продажби интернет и SEO оптимизация за Google. Така броят на компаниите, използващи интернет, расте главоломно. Но това поражда и много силна конкуренция между тях.

SEO оптимизиране чрез съдържание

SEO оптимизиране чрез съдържаниеВ тази ситуация SEO оптимимизирането за Google се превръща в най-силното оръжие за привличането на клиенти онлайн и за SEO продажби. SEO оптимизирането за търсачки включва операции, целящи извеждането на вашия сайт на водещите места сред безплатните (органичните) резултати на търсачките.Не се опитвайте да излъжете Google, нито пък се стремете да му се харесате чрез вашата SEO оптимизация за търсачки. Оптимизирайте за хора, а не за търсачки! Вашата най-добра стратегия за SEO оптимизация е да създавате съдържание, което е ценно, интересно, забавно и полезно за вашите клиенти. Така сайтът ви не само няма да бъде засегнат фатално при някоя от промените на алгоритмите на Google, но и ще задържате неговите посетители по-дълго и ще ги превръщате в свои клиенти!

На първа страница в Google чрез SEO оптимизация

SEO оптимизация 5 - на първо място

SEO оптимизация – на първа страница

Забележете, че резултатите, които показва Google са ограничени до максимум 1000. Това е така по много причини, но ако това, което търсиш не се открива сред първите 1000 резултата, то едва ли ще го откриеш и след това.
Това, че повечето от посетителите разглеждат само резултатите на първата страница, показва колко е важна SEO оптимизацията за Google. За да посетят и вашия сайт и да постигнете SEO продажби, вие трябва да се постараете доста, за да изведете сайта си до първата страница чрез SEO оптимизиране за търсачки.

 

Персонализирани резултати и вертикално търсене

Персонализирани резултати и вертикално търсенеНо задачата ви се усложнява още повече и от Google Personalized Search, при което се предоставят резултати, съобразени с предишните търсения на всеки потребител, логнал се в своя акаунт в Google. Обърнете внимание, че при дълги търсения се случва Google да представя и няколко резултата от един и същи сайт, като те могат да достигат дори и няколко страници. В допълнение към това, при универсалното (universal или blended) търсене заедно с органичните резултати Google показва също и карти, видео, снимки, локални резултати и постове в социални мрежи. Това може да доведе до изтласкване дори и топ 10 сайтовете в дъното на първата страница.Затова си заслужава да обърнете внимание и на SEO оптимизирането за търсачки на видео, снимки и резултати, които се появяват при локално търсене. Чрез тях също вашият сайт може да излиза на челни позиции и в често резултатите могат да се окажат по-ефикасни от тези при обичайното търсене. Това е най-важно при т.нар. вертикално търсене (vertical search) – когато се търсят само снимки, видеа, новини и т.н. Като пример за успешна оптимизация можем да ви посочим сайта Investor.bg, който след стриктно прилагане на съветите на Optimystica за SEO оптимизиране за Google увеличи органичния си трафик с цели 50%.

SEO оптимизация за видеа, снимки и постове

SEO оптимизация за видеа, снимки и постовеВъзможностите за привличане на трафик не се ограничават само до SEO оптимизиране за търсачки единствено на уебсайта. Вие вече имате възможност да оптимизирате чрез SEO и да извеждате на водещи места не само отделните страници на сайта си, но и видеа, фотоси, карти и даже постове от Facebook, Twitter, Google+ и други социални мрежи, препращащи към вашия сайт.Помнете, че вашата SEO оптимизация зависи главно от поведението на потребителите и е много зависимо от вида търсене, което те предпочитат: navigational (търсене на бранд или сайт, който са си набелязали предварително – например сайта на Domino, s Pizza), transactional (търсене на точно определена услуга – като например „доставка на пица“) или informational (търсене на обща информация, да кажем, по темата „вредна ли е пицата“). Това означава, че трябва да SEO оптимизираме за Google сайта си едновременно и по името на фирмата, и по начините за покупка на продукта, и по обща информация, свързана с него.Често сайтовете се оприличава на къща, в която посетителите влизат отвсякъде – не единствено през вратата, но и през прозорците, през комина, през канализацията и дори през стените! Съобразете вашия сайт с това сравнение.

Приятелите на SEO оптимизацията за Google

Приятелите на SEO оптимизацията за GoogleУспехът на SEO оптимизирането ви за Google и на вашите SEO продажби ще бъде много по-голям, ако наред със SEO оптимизацията използвате максимално и всички останали канали, по които посетителите достигат до вас в интернет: социални мрежи, форуми, банери, бизнес каталози, онлайн медии и т.н. Новите линкове и повечето посещенията, които ще ви донесе това, са и основен фактор за излизането ви на челните места в Google. Много важно е да се съобразявате и с това, че SEO оптимизацията за търсачки по някои ключови думи и словосъчетания може да привлича по-малко посетители, но това може да са хора, склонни да купят точно този продукт!

 

SEO оптимизация не за позиции, не за кликове, а за SEO продажби

SEO оптимизация не за позиции, не за кликове, а за SEO продажбиФактът, че нашия сайт излиза на първите места, е важен, но още по-важно е това, че щом потребителите го видят сред резултатите, те ще кликват и ще го посещават. Но най-важно е, че след посещението си те извършат желаното от вас действие – покупка, запитване, абонамент и т.н.!Ако при търсенето вашите потенциални клиенти включват в заявката си и имена на брандове или на продукти (branded search), шансът те да се превърнат във ваши клиенти е още по-голям. Кое от търсенията според вас ще доведе до продажбата на повече книги – „спекулации на борсата“или „книга за спекулации на борсата“? Очевидно е, че при второто търсене, потребителите търсят конкретен продукт – книга. Ако продавате гуми Goodyear, как очаквате да ви открият вашите клиенти – по „гуми Goodyear“ или по „гуми“? Този, който е потенциален купувач не търси обща информация, той търси конкретен продукт.

Затова когато избирате ключови думи за SEO оптимизация за Google, трябва да обърнете внимание на това, че някои думи може да довеждат на сайта ви съвсем случайни посетители. Те бързо ще напускат сайта ви и ще създават висок bounce rate, или висока степен на отпадане, а това ще се отрази отрицателно на оптимизирането. Затова е важно още от самото начало да подберете прецизно кои ключови думи за SEO оптимизация за търсачки са най-релевантни на вашите продукти или услуги, и по кои от тях вашите клиенти ще търсят в Google – така ще осъществите повече SEO продажби.

Определяне на ключови думи за SEO оптимизация

SEO оптимизация 7 - ключови думи

SEO оптимизация – ключови думи

Преди да започнете SEO оптимизацията за Google, изберете ключови думи и словосъчетания, по които ще оптимизирате сайта и отделните му страници. Може да ползвате Google Analytics или инструмента за ключови думи на Google Keyword Planner (http://adwords.google.com/keywordplanner), за да видите по какви ключови думи и словосъчетания ви откриват потребителите и чак след това да започнете със своята SEO оптимизация за търсачки. В Google Search Console пък може да се провери колко пъти вашият сайт е показван сред резултатите от търсенето с различни думи (заявки за търсене) и какъв процент показвания са последвани от посещение в сайта.

 

Защо не се дават гаранции за SEO оптимизация

Защо не се дават гаранции за SEO оптимизацияНикой SEO оптимизатор не може и не трябва да гарантира първо място в Google или в някоя от останалите водещи търсачки.Наред с всички останали причини и защото търсачките сменят своите алгоритми толкова често, че дори сайтът днес да е на първо място, утре или при следващото обновяване на алгоритъма вече може и да не е.„Но нали някои сайтове излизат на първо място в Google, как са го е постигнали?! Може ли моят сайт да излиза на първо място в Google?“ Разбира се, че може – чрез SEO оптимизация за търсачки! „Това лесно ли е?“ Разбира се, че никак не е лесно! «От какво зависи да бъда на първите места в Google?“ От теб! Ако следваш тези 252 съвета за SEO оптимизация за Google, сайтът ти ще излиза на първите места в търсачките. Но много по-важното е, че ще започнеш и да печелиш. Ще печелиш повече пари, ще печелиш и повече влияние в интернет.

Кога се вижда ефектът от SEO оптимизацията

SEO оптимизация 6 - реализация

SEO оптимизация – какъв е ефектът

Ден след ден се убеждаваме, че SEO оптимизацията трябва да се прави постоянно, непрекъснато и през целия живот на сайта ти! Първи резултати от SEO оптимизацията и първите ви SEO продажби могат да се видят скоро, дори и след няколко седмици. Появата на резултатите зависи от това кога през сайтовете ще премине някой от паяците на Google (Googlebot). Ботовете на Google преминават през всички сайтове и събират информация за тях. После тази информация се обработва от алгоритъма на търсещата машина, който оценява сайтовете по много критерии и определя кой от сайтовете на кое място ще излезе в страницата с резултатите. Приемете факта, че през първата година от живота на сайта или при започване на SEO оптимизацията в класирането на сайта може да се наблюдават големи скокове и спадове. Тези резки промени в класирането на сайта в Google се наричат Google Dances.

Промените в алгоритмите на Google и SEO оптимизацията

Промените в алгоритмите на Google и SEO оптимизациятаGoogle много често променя алгоритъма, по който определя къде ще се класира даден сайт, като дава различна тежест на отделните фактори. Важното обаче е, че главните фактори рядко се променят – променя се единствено тежестта, която имат в алгоритъма. Затова изграждайте своята стратегия за SEO оптимизация въз основа но всичките 252 фактора, а не се стремете да отгатвате тежестта, която им придава Google. Например с последните си ъпдейти на Google отдава все по-голяма значимост на т.нар. социални сигнали – харесването, споделянето и коментирането на страници от сайта в социалните мрежи. Това обаче не означава, че тези социалните сигнали преди това са оказвали негативно влияние върху SEO оптимизацията за Google. На конференции представителите на Google казват, че факторите, влияещи върху класирането на сайтовете, са повече от 200. Практика е търсачките да не огласяват всички фактори, които са включени в алгоритмите им, като така се надяват, че ще ограничат манипулирането на резултатите от търсенията.

Вътрешна и външна SEO оптимизация

Вътрешна и външна SEO оптимизацияSEO оптимизацията се разделя на външна и вътрешна (Off-page SEO оптимизация и On-page SEO оптимизация). Вътрешната SEO оптимизация включва структуриране на съдържанието и линковете в самия сайт, повишаване ролята на ключовите думи (keyword prominence) в съдържанието и в кода, в URL адресите и в мета данните (които показват на търсачките каква е тематиката на всяка страница).Под външна SEO оптимизация за търсещи машини се разбира създаването на линкове към сайта от други сайтове и споделянето на линкове към него в социалните мрежи и букмарк сайтове.Така че двете най-важни неща за успешното SEO оптимизиране за Google и за вашите SEO продажби са: редовното добавяне на уникални текстове на сайта (най-малко един-два пъти седмично) и увеличаването на броя качествени линкове към него от други сайтове, директории, блогове, форуми, социални мрежи и др.

Онлайн маркетинг микс и SEO оптимизация

SEO оптимизация 8 - маркетинг микс

SEO оптимизация – маркетинг микс

SEO оптимизацията за Google може да се окаже главното ви оръжие онлайн, но не трябва да бъде единственото.Инвестицията в SEO оптимизация за търсачки обикновено се възвръща много бързо, но никой да гарантира, че след поредната промяна на алгоритъма сайтът ви ще продължава да присъства в резултатите на търсачките. Ерик Шмид, СЕО на Google, казва, че само през 2010 г. компанията е направила над 500 промени в своя алгоритъм! Затова успоредно с SEO оптимизирането развивайте и останалите елементи на своя интернет маркетинг микс.

 

Black hat SEO оптимизация

SEO оптимизация 9 - добри практики

SEO оптимизация – придържайте се към добрите практики

Не използвайте черните техники (Black hat SEO оптимизация). Това са всички опити да измамите търсещите машини,подробно описани в книгата „На първо място в Google“ – скриване на текст, изписването му с цвета на фона или с прекалено малки букви, показване на една страница на търсачката, а друга – на посетителите и т.н. Подобни похвати за SEO оптимизация за търсачки могат да доведат до много добри временни резултати, но е доста вероятно сайтът ви да се окаже с понижен рейтинг или дори да бъде напълно отстранен от страниците с резултатите.Използването на правилните начини за SEO оптимизация (White hat SEO оптимизация) не е свързано със спазване на точно определени инструкции. Като цяло няма да имате проблеми, ако SEO оптимизирате за Google сайтовете си така, че те да бъдат високо оценени от хората, а не от търсещите машини. Това означава, че като препълните с ключови думи текста на сайта, който SEO оптимизирате, за да се харесате на търсачките, има опасност да ви отхвърлят и реалните посетители, които намират сайта ви за отблъскващ, и търсачките, които ще ви приемат като измамник.

SEO оптимизация за Google и за други търсещи машини

SEO оптимизациа за други търсещи машиниЗнайте, че рейтингът на сайта ви в Google може да бъде много различен от рейтинга му в други търсачки като Yahoo! Или Bing, но като цяло принципите, по които търсачките класират сайтовете, са много близки. Затова можете да следвате една и съща стратегия за SEO оптимизация за търсачки, независимо че резултатите от търсенето може да бъдат много различни и когато то се осъществява от различни държави, различни градове, дори и от различни компютри. В книгата „На първо място в Google“ ще разберете как да оптимизирате чрез SEO така, че да се класирате добре и при локално търсене, по какъв начин да използвате езикови версии и да оптимизирате групи от сайтове.

SEO оптимизация за YouTube

SEO оптимизация за YouTubeВ книгата „На първо място в Google“ е отделено специално внимание на SEO оптимизацията на видео в YouTube, тъй като каналът за видеосподеляне е собственост на Google и връзката между тях е много силна. Купете си книгата и започнете да оптимизирате и видеата си! Уникалните посещения в YouTube са над 1 000 000 000 на месец, от които 80% са извън САЩ, а в сайта се излъчват над 10 000 000 000 видеа на ден, което реално го прави втората по важност търсеща машина в света – по-голяма от Bing, Yahoo, Ask и AOL, взети заедно. Светът на SEO оптимизацията е динамичен – непрестанно се развиват както алгоритмите на търсачките, така и техниките за оптимизиране. Следете за актуални промени в техниките за SEO оптимизация на www.optimystica.com.

 

Ползи от SEO оптимизацията за Google

Има два начина сайтът ви да присъства на челните позиции в Google. Единият от тях е чрез AdWords кампания, а другият е бъде направена SEO оптимизация за търсачки. Има случаи, когато сайтът може да присъства на първи места в Google и без горните две условия, но това е изключителна рядкост и може да стане ако конкуренцията ви по дадена ключова дума е изключително слаба и тази дума не се среща почти никъде в онлайн пространството.

Това, което ви дава SEO оптимизацията за търсачки е:

 • Увеличен трафик към сайта ви.
 • По-голямо доверие на сайта ви защото е поставен от Google в неплатените резултати;
 • При правилно таргетиране на аудиторията чрез ключова дума ще се радвате и на повече SEO продажби;
 • Присъствие на челните позиции в Google, което да изгражда положителен образ на бранда ви.

Такъв е случаят с американската компания Skycasters, която предоставя сателитен широколентов интернет достъп и нагледно показва, колко е важно присъствието на първите места в Google по основните ключови думи. Преди SEO оптимизацията, ключовите думи като satellite internet и satellite internet access, заемаха 38 и 8 позиции, а satellite internet service и satellite internet service provider изобщо не попадаха в първите 50 резултата, което съответно им коства загубата на голямо количество потенциални клиенти. След анализ на ключовите думи и SEO оптимизацията на страниците според тях, за една година нещата се промениха драстично: първо място в Google по satellite internet access, второ място по satellite internet и satellite internet service provider, и трето място по satellite internet service.

Значимост на SEO оптимизацията за Google и за търсачки

Значимост на SEO оптимизацията за Google и за търсачкиИнтернет маркетирането е един от най-бързо развиващите се сектори на икономиката. Според доклад на BCG (Boston Consulting Group) през 2016 г. има 3 000 000 000 интернет потребители, а интернет икономиката достига $4 200 000 000 000 в държавите от Г-20, което е с $2.3 трилиона повече в сравнение с 2010 г. Тези данни само потвърждават растящата роля на SEO оптимизирането.

Според проучване, проведено от Cisco сред 5000 потребители от  5 страни, 78% от всички купувачи в САЩ използват интернет, за да проучват и да закупуват продукти и услуги. Други изследвания също потвърждават, че над 70% от анкетираните използват интернет, за да вземат решение и да извършат покупка.

Както знаете, колкото по-голям е трафика към даден интернет сайт, толкова повече потенциални клиенти е възможно да бъдат привлечени да извършат желаното от нас действие – закупуване на стоки, услуги, присъствие на събития и др.

Например, благодарение на SEO оптимизацията за търсещи машини, директорията за складове под наем usstoragesearch.com, в която се публикуват платени обяви за складове, увеличи след SEO оптимизация посещенията към сайта си от 8 000 до 35 000 посещения месечно, което е увеличение с над 430%.

За кого е подходящо да SEO оптимизира сайта си за Google

За кого е подходящо да SEO оптимизира сайта си за GoogleSEO е подходящо за всеки бизнес, особено когато той е в сферата на силно конкуретни ниши и разчита на своето online присъствие, за да продава. Най-голяма нужда от SEO имат сайтове, предлагащи взаимозаменяеми продукти – коли под наем, хамалски или ключарски услуги, пакетни туристически услуги и т.н.

 

 

 

Различни видове SEO оптимизацията за търсачки

Различни видове SEO оптимизацията за търсачкиWhite Hat SEO оптимизация – включва всички „легални“ и приети от търсещите машини похвати и практики, които SEO оптимизаторите използват, за да класират на добра позиция сайтовете в Google и в другите търсачки, без да създават предпоставки за наказание от тях. White Hat SEO оптимизацията дава бавни, но сигурни и дълготрайни резултати.

Grey Hat SEO оптимизация – използване на „бели“ и „черни“ SEO похвати, което е възможно да доведе до отпадане на сайта от индекса на Google. Grey Hat SEO оптимизацията дава бързи резултати, но носи и риск от наказание от Google.

Black Hat SEO оптимизация – използване на забранени от Google похвати за SEO оптимизирането на сайт, например: скриването на текст от визуалните възприятия на потребител, дошъл в уеб сайта и включване (обикновено spam-ене) на ключови думи, които не носят конкретни ползи на потребителите, изписване на думи в същия текст като фона, агресивен линкбилдинг и др. Black Hat SEO оптимизацията дава бързи резултати, но в дългосрочен план има сериозен риск от наказание от Google.

Компоненти на SEO оптимизацията за търсачки

SEO оптимизация 12 - търсачки

SEO оптимизация – компоненти

SEO оптимизацията за търсещи машини би могла да се раздели на общо 2 вида: On-page SEO оптимизация и Off-page оптимизация:

On-page SEO оптимизация представлява работа със самия сайт, неговото съдържание и всички негови елементи, като се спазват определени техники, които са доказани, че работят и водят до положителни резултати в класирането на сайта. On-page SEO оптимизацията започва още с избора на домейн и с избора на хостинг и включва също и  правилното структуриране на URL адресите на определен сайт и техническото разположение на всички ключови елементи в HTML структурата на сайта.

Off-page SEO оптимизация е свързана с осигуряването на качествени и релевантни линкове към уеб сайта, обект на оптимизацията – регистрации в уеб директории, браншови каталози, набавяне на статии с линкове, участие в тематични форуми, блогове и т.н. Включва също анализ на конкуренцията, мониторинг и отчитане на ефективността от SEO кампанията.

 

Правилно и грешно изпълнение на SEO оптимизацията

Правилно и грешно изпълнение на SEO оптимизациятаПравилният процес на SEO оптимизация е насочен единствено и само към потребителите –реалните хора, употребяващи уеб сайта. Грешно е да се мисли, че SEO оптимизация се прави само за Gооgle или други търсещи машини – самите представители на Google споделят, че трябва да се стремим да създаване полезно съдържание за посетителите, а не такова за търсещи машини, като те влагат всички усилия класират сайтовете именно по този начин. Ако потребителите не открият полезна информация за тях на сайта, на който са попаднали, най-вероятно ще го напуснат също толкова бързо, колко са  дошли благодарение на SEO оптимизирането.

Ето и някои от най-често срещаните грешки при SEO оптимизирането на сайтове:

– По-добре да имате HTML базиран сайт, отколкото Flash – по простата причина, че Google бота не разпознава хубавия дизайн на сайта, а само текста и файловете в него, и затова HTML страниците се индексират много по-добре.

– Прекалената употреба на ключови думи в title, decription, h-тагове и alt-описания води до пренасищане на текста с ключови думи, което е лош сигнал за Google, говорещ за опит за умишлено манипулиране на резултатите при некоректно SEO оптимизация.

– Поставяне на еднакви meta тагове за всички страници на уеб сайта също е грешна практика при сайтове, които не се оптимизират за търсачки – описанието трябва да е строго свързано със съдържанието на страницата.

– SEO оптимизирането на всички елементи, без да се добави качествено съдържание в сайта няма да ви донесе никаква полза.

– Употребата на cloaking (представяне на различно съдържание на Google и на потребителите) може директно да ви докара наказание от Google.

– Публикуване на линкове в сайтове, за които Google е дал оценката, че са спам сайтове, само и само за генериране на голямо количество линкове. Такива линкове към вашия сайт, освен че няма да ви помогнат, е възможно дори да ви навредят за доброто класиране.

– Копирането на съдържание от други сайтове и публикуването му на вашия по никакъв начин няма да ви помогне при SEO оптимизирането. Вместо това е добре да преразкажете съдържанието по свой начин.

Погрешно е схващането, че SEO оптимизацията е еднократен процес на оптимизация – алгоритмите на Google се променят постоянно и неща, които са давали резултат в миналото е възможно да нямат тежест в новите промени.

Погрешно е и да очаквате мигновен резултат от SEO оптимизирането и изстрелване на сайта в топ 3 позициите. Понякога в силно конкурентните ниши са необходими месеци, за да може SEO оптимизацията, да даде сериозен резултат.

Изпълнение на SEO оптимизацията

SEO оптимизация 10 - интерфейс

SEO оптимизация – изпълнение

SEO оптимизирането за Google е процес, който започва още от създаването на сайта и избора на домейн и хостинг. При създаването или редактирането на кода на сайта трябва да спазват някои основни SEO правила, за да не се получава объркване както при посетителите, така и при търсещите машини.

Преди да пристъпите към промени на съществуващ сайт, а дори и да нямате конкретни планове скоро да го направите, трябва да можете да наблюдавате състоянието на сайта си – кой го посещава, какво най-много се разглежда, от къде идва трафика и много други показатели. Много добър вариант е да използвате Google AdWords за тази цел, тъй като там ще намерите огромен набор от инструменти не само за SEO оптимизация, но и за наблюдение и анализ на състоянието на сайта.

След като сте сигурни, че сайтът ви е технически коректно изграден, трябва да определите целите, които желаете да постигнете. Най-добре е да съставите списък с ключови думи за SEO оптимизация, който да се превърне в т.нар семантично ядро, около което да съставяте текстовете на страниците и описанията на продуктите. Ако бизнесът ви е свързан с различни дейности, то най-добре е да имате отделни категории за различните продукти и услуги. Няма да е удачно, например, да оптимизирате за Google една и съща страница по „онлайн магазин за цветя“ и „агенция за организиране на сватби“.

Освен за съдържанието на сайта, трябва да се погрижите и за популяризирането му. Линк билдинга в традиционното му разбиране (регистрация в онлайн каталози и списъци) все повече отстъпва място при SEO оптимизирането на социалните сигнали и естествено генерираните входящи връзки. Колкото повече се споменава за сайта ви в други ресурси с активни потребители, толкова по-значим става той за търсещите машини.

SEO факторите, по които ще се класира сайта ви, са над 250, като по неофициални данни те са дори в пъти повече, като например Google непрекъснато променя алгоритмите, по които класира сайтовете. Основното правило при SEO оптимизацията е никога да спирате да поддържате интереса на посетителите и винаги да наблюдавате състоянието с различни инструменти за анализ.

Бриф – задание за SEO оптимизиране на сайт

SEO оптимизация 11 - първо място

SEO оптимизация – бриф

Преди да започнете SEO оптимизацията на даден сайт за търсачки, отговорете си на следните въпроси:

 1. По какви ключови думи искате да излизате на първи места в Google?
 2. CMS системата, която използва вашия сайт, позволява ли да се редактират metaтаговете, URL адресите и други елементи?
 3. На какви езици искате да оптимизирате?
 4. Имате ли служител, който ще добавя ново съдържание или ще популяризира сайта ви?
 5. Имате ли информация от Google Analytics, Google Webmaster tools и AdWords?
 6. Кои са основните ви конкуренти и водещите фирми в бранша?
 7. Какъв е редът и приоритетът на услугите или продуктите, които предлагате?
 8. Имало ли е напоследък необичайни промени в позициите на вашия сайт в Google?
 9. Правена ли е SEO оптимизация на сайта ви преди?
 10. Колко страници има сайтът?

Често задавани въпроси за SEO оптимизацията

Често задавани въпроси за SEO оптимизациятаKак работят търсачките?

Търсещите машини използват ботове (паяци), които обхождат мрежата, сканират съдържанието на сайтовете и го складират в тяхната база данни. Когато някой направи заявка по ключова дума към техните сървъри, те връщат вече индексираната и подредена по критерии информация, която да е максимално съответстваща на търсенето на потребителите.

 

Какво е SEO оптимизация?

SEO (Search engine optimization) е оптимизация за сайтове, която има за цел да помогне на определен сайт да се класира на по-добра позиция в резултатите, които търсачката връща на потребителя при търсене по ключова дума.

Как да изберем ключови думи и фрази за SEO оптимизация?

Най-добре е да направите анализ на търсенето по ключови думи и фрази с помощта на инструменти като Google Analytics или данните от Google AdWords и да изберете най-подходящите вариации.

Защо ключовите думи са важни за SEO?

Чрез тях таргетирате потребителите си, така че при вас да достигат хората, които се нуждаят точно от вашия продукт.

Как да не получим наказания от Google?

Използвайте при SEO оптимизиране само разрешени методи и такива, за които е доказано, че работят. Разбира се, винаги може да се експериментира, но е добре да не се използват Black Hat SEO техники.

Колко време ще трябва да продължи SEO оптимизацията, за да може сайтът ми да излезе на добра позиция?

За всеки проект това е индивидуално. Процесът зависи както от техническото изпълнение на уеб сайта, така и от конкуренцията по ключова дума. Първите резултати от SEO оптимизацията могат да се появят след 1 до 3 месеца.  Сериозни резултати от SEO оптимизирането в конкурентни ниши може да отнемат и повече от година.

Скъпо ли е SEO оптимизирането?

Понякога е по-лесно да направиш AdWords, отколкото SEO оптимизация за Google, защото ресурса, който ще се използва за оптимизация, може да е по-скъп от това, което ще платите за реклама. Това е строго индивидуално и е различно за всеки проект. В дългосрочен план, SEO оптимизацията може да доведе до много повече нови посетители и нови SEO продажби от рекламата.

SEO РЕЧНИК

Виж целия речник:

301 Redirect – Moved Permanently – „Файлът е преместен за постоянно на друг адрес“. Това е препоръчваният при SEO оптимизацията за търсачки начин за пренасочване (redirect) на страници и сайтове към нови­те им адреси. По този начин съдържанието на новия адрес получава рейтинга на съдържанието, което е било публи­кувано на стария адрес. В зависимост от авторитета на сайта и честотата на обхождането му от ботовете на търсачките пренасочването може бъде отразено от тър­сещите машини след няколко дни или след повече от месец, и едва след това може да се очакват резултатите от SEO оптимизацията за Google.

302 Redirect – Found – „Файлът е открит, но временно е разположен на друг URL адрес“. Метод за пренасочване, който се използва за временно преместени на друг адрес страници или файлове. За SEO оптимизацията на сайта е по-добре да се избягва използването на 302 Redirect, вместо него трябва да се използва 301 Redirect.

404 – Not Found. Съобщение за грешка, при която търсе­ната страница от сайта не е открита на сървъра. Причи­на за това могат да бъдат линкове, които сочат към вече несъществуващи страници или сайтове. Тази страница може да се използва при SEO оптимизацията на сайта. Използвайте максимално SEO потенциала на вашата „404“ страница! Поставе­те на нея линкове към началната страница и към картата на сайта. Добавете и поле за търсене в сайта. Нека тя да изглежда като част от сайта, който оптимизирате за търсачките – използвайте логото, цвето­вете и дизайна, така както го правите и на останалите страници.

Above the fold – над линията. Тази част от страницата, която може да бъде видяна при зареждането от браузъра, без да се налага потребителят да скролва надолу по нея. Точ­ният размер на видимото пространство може да варира в зависимост от резолюцията на екранa на монитора. Рекла­мите, разположени в тази зона, обикновено са по-скъпи, но сe виждат по-често и водят до по-добри резултати.

Absolute Link – абсолютен линк. Линк, който посочва пълния URL адрес на страницата, например: <a href=“http:// www.domain.com/pagename.html“>anchor text</a>. Проти­воположност на абсолютните са релативните линкове като <a href=“pagename.html“>anchor text</a>. Релативните линкове се използват, когато се поставя връзка към страни­ца на същия сайт. В такива случаи не е наложително да се изписва целият адрес, включващ и домейна, достатъчно е да се посочи само страницата, към която сочи линкът. За предпочитане е при SEO оптимизацията да се използват абсолютни линкове, тъй като това помага при определянето на канонични версии на сайта. Наличието на ключови думи в адреса като <а href=“http://www.domain.com/ keyword1/keyword2/pagename. html“>…</a> също може да ви накара да предпочетете из­ползването на абсолютни линкове за SEO оптимизацията на вашия сайт за търсачки.

AdSense. Услуга на Google за контекстна реклама, при която предоставяте място на сайта си за публикуване на реклами от рекламната мрежа на Google и получавате запла­щане, когато посетителите кликнат върху тях. Тази програма на Google прави сайтът ви по-видим за търсачката и има своето място във вашата програма за SEO оптимизация.

AdWords. Спонсорираните връзки в Google, които се появяват над, до или под първите резултати от търсе­нето. Те са едни от най-лесните и бързи начини да започне­те да привличате към вашия сайт потенциални клиенти в интернет. Можете да таргетирате вашата реклама по ключова дума или категория, по демографски, географски признаци и др. Google определено „обича“ сайтовете, които използват AdWords. Затова спонсорираните връзки са препоръчителен елемент от SEO оптимизацията.

Affiliate program – афилиейт програма. Партньорска про­грама, при която сайтовете, рекламиращи даден продукт, получават комисиона за всяка покупка, извършена от посе­тители, които рекламиращите сайтове са препратили към сайта на търговеца. За да се идентифицира от коя реклама е привлечен купувачът, се използват промо кодове, бисквит­ки, или референтни номера в банерите и линковете. Наличието на линкове към вашия сайт от партньорски сайтове повишава ефекта от SEO оптимизацията, която провеждате.

Alexa – Алекса. Услуга, която измерва трафика на уеб­сайтовете и предлага класация на тяхната популярност. Данните се събират от toolbar, който милиони хора са ин­сталирали на своите уеб браузъри. Повишеният трафик към сайта подобрява SEO оптимизацията му. Alexa може да ви помогне да проверите трафика към сайтовете на вашите конкуренти.

Algorithm – алгоритъм. Търсещите машини определят на кое място сред резултатите да се появяват страниците от вашия сайт, като използват сложни алгоритми, които включват голям брой фактори (над 200) с различна тежест, по-голяма част от които не се огласяват публич­но. Относителната им тежест в алгоритъма се променя периодично, което може да води до промени в рейтинга на вашия сайт и в резултатите от SEO оптимизацията за търсачки, дори и в рамките на един и същ ден.

ALT Tags – АЛТ тагове. HTML тагове, които се използ­ват за описване на графичните елементи в уебстраницата. Търсещите машини не могат да разпознават съдържанието на снимките. Те разбират за него от описателния алтерна­тивен текст (ALT). ALT текстовете помагат при ориен­тацията и на потребители, които са деактивирали зареж­дането на изображения в своя браузър, както и на такива със зрителни проблеми (в този случай софтуер прочита на глас АLT текста). Наличието на ключовите думи в ALT таговете е задължително условие за добрата SEO оптимизация за търсачки.

AMP – Accelerated Mobile Pages Project. Инициатива с отворен код на Google, чиято основна цел е да се създават максимално леки статични страници, които да се зареж­дат изключително бързо на мобилните устройства. Освен това при търсене от мобилни устройства страниците, използващи AMP, ще се класират над останалите резулта­ти под формата на хоризонтален скрол. Бързината на зареждането на страницата помага много за добрите резултати от SEO оптимизацията.

Analytics – анализи. Най-популярният инструмент за анализ на посещенията е Google Analytics. Той предлага важна за SEO оптимизацията ин­формация за уебсайта и неговите посетители. Анализират се броят посещения на даден уебсайт, броят разгледани страници, степента на отпадане на потребителите, тях­ното географско местоположение, по кое време се извърш­ват посещенията и много друга информация, отнасяща се до измерването на трафика – както количествено, така и качествено.

Anchor Text – аnchor текст. Задължителен елемент от SEO оптимизацията! Това е текстът, върху кой­то трябва да кликне потребителят, за да последва даден линк. Anchor текстът дава информация за какво се отна­ся конкретната връзка. Например, ако линкът изглежда така: www.онлайнмагазин.com/product.php?id=56381, едва ли ще разберете какво ще видите, като кликнете на него. Щом обаче линкът изглежда по този начин: GPS навигатор Garmin 3123, вие ще знаете какво ще откриете на стра­ницата. В случай, че линкът е поставен върху изображение, ролята на anchor има ALT текстът на изображението. Тър­сещите машини приемат, че уебстраницата ви е релевант­на на ключовите думи в anchor текстовете на линковете във вашия сайт и на тези, сочещи към него. За SEO оптимизацията е задължително да поставяте ключови думи или словосъчетания в anchor текстовете. Когато линко­вете са създадени по естествен начин, обикновено техни­те anchor текстове се различават един от друг. Прекалено многото подобни или идентични anchor текстове може да се сметнат от търсещите машини като опит за манипу­лация чрез SEO оптимизация и сайтът да бъде наказан. Пример на HTML код на anchor текст: <a href=http://www.internetreklama.bg>Anchor text</a>.

Astroturfing. Опит за популяризиране на дадена търгов­ска марка, кауза или политическа програма от лице, което се представя за безпристрастен участник във форуми, бло­гове и социални мрежи. Поставянето по този начин на линкове към даден сайт може да помага за неговата SEO оптимизация.

Audience Profile – профил на аудиторията. Разпределение на типовете посетители на сайта по възраст, пол, образо­вание, местоживеене, професия, навици, начин на живот и др.

Authority site – авторитетен сайт. Уебсайт, към който има голямо количество входящи линкове от други уважава­ни и посветени на същата тематика сайтове. Тези линкове са жизнено важни за SEO оптимизацията. Когато един сайт е цитиран често в множество уважавани сайтове, обикновено има висок PageRank, висок TrustRank и високи резултати при търсенето. Пример за авторитетен сайт е CNN.com.

Backlinks – входящи линкове. Линкове от други уебсай­тове, които сочат към някоя от страниците на нашия уебсайт. Търсещите машини използват количеството и ка­чеството на входящите линкове, за да преценят доколко може да се има доверие на този сайт. Когато един сайт по­ставя линк към друг сайт, се счита за глас в полза на послед­ния. Затова и линк билдингът е изключително важна част от SEO оптимизацията. Броят на линковете, качество­то на сайтовете, от които идват те, както и начинът, по който линкват към вас (дали са DoFollow или NoFollow, какво е местоположението на линка и др.), са важни факто­ри и за класирането на сайта, и за неговата SEO оптимизация. Входящите линкове се наричат още и inbound links.

Ban – бан. Забрана за участие във форуми или социални мрежи. Бан може да се нарече и премахването на уебсайт от индексите на търсещите машини заради нарушаване на техните правила (използване на непозволени техники за SEO оп­тимизация или спам).

Banner – банер. Графично изображение, което се използва с цел реклама. Банерите са най-популярната форма за онлайн реклама и могат да бъдат статични, анимирани или интерак­тивни. Банерите помагат за SEO оптимизацията като повишават броя входящи линкове към сайта и трафика към него.

Behavioral Targeting (BT). Таргетиране, при което на по­требителя се показват реклами, от които е най-вероятно той да бъде заинтересуван. Базира се на информация какви сайтове досега е посещавал, по какви ключови думи е извърш­вал търсения, какви покупки е правил и т.н. За да се съберат и използват тези данни, се използват cookies (бисквитки). Google AdSense също показва такива реклами, като използва информацията от предишни търсения на потребителя.

Bellow the Fold. Тази част на страницата, която при първоначално зареждане в браузъра е скрита от погледа на потребителя и той трябва да скролне надолу или встрани, за да я види.

Black Hat SEO – черно SEO. Непозволени методи за оп­тимизиране, които целят да манипулират търсещите ма­шини, за да подобрят рейтинга на сайта. Ако си служите с BlackHat SEO техники за оптимизация, рискувате да бъдете наказани от търсачките, които могат да понижат рей­тинга ви или да ви изключат от показваните резултати. Има напълно приети и етични методи за SEO оптимиза­ция, чрез които можете да подобрите вашите резултати в дългосрочен план, без да излагате сайта на излишен риск. Ако създадете уебсайта така, че да бъде насочен предимно към хората, а не към търсещите машини, рискът да получи­те наказание за некоектна SEO оптимизация е минимален.

Blacklisted – поставен в черен списък (баннат или изт­рит). Премахнат от индекса на търсещите машини сайт, в повечето случаи заради използване на Black Hat техники за SEO оптимизация.

Blog – блог. Съкратено от web log (интернет дневник). Блоговете са отчасти дневник, отчасти уебсайт и стават все по-популярни като форуми за хора, които искат да изло­жат своята гледна точка пред потенциално неограничена аудитория. Личните препоръки от блогъри с много верни последователи могат да помогнат на бизнеса и на SEO оптимизацията на сайта ви. По същия начин оплакванията могат да прогонят много потенциал­ни клиенти от дадена фирма. Съществуват много софту­ерни продукти за изграждане на блог, но най-разпростране­ният начин е WordPress, предлагащ отлични предпоставки за SEO оптимизация.

Bookmark – букмарк. Всички уеб браузъри ви дават въз­можност да записвате в отделни папки и категории адре­сите на страници с важна или интересна за вас информа­ция, така че по-късно отново да можете да ги посетите. Много уеб базирани услуги също ви дават възможност да букмарквате (отбелязвате) и споделяте страници с други потребители.

Bot, Spider, Crawler – бот, паяк. Софтуер, който посеща­ва уебсайтове в мрежата, събира информация от тях или извършва други действия. Търсещите машини като Google разполагат с голям брой ботове, които посещават и индек­сират сайтовете, като събират информация за тяхното съдържание. Целта на SEO оптимизацията е сайтът ви да се хареса на ботовете! Други ботове служат за вредителство като хакване на сайтове, опити за проникване в чужди системи, събиране на имейл адреси за спам или автоматизирано пуб­ликуване на спам в сайтове, блогове, форуми и т.н.

Bounce Rate – степен на отпадане. Показва процента на посещенията, при които потребителите са разгледали само една страница от сайта (тази, на която са попаднали първоначално) и са го напуснали. Високата степен на отпа­дане на посетителите може да бъде индикация за недобро юзабилити на сайта, некачествено съдържание или просто за липса на необходимата информация. Степента на отпа­дане се използва и от Google, за да се определи доколко уеб­сайтът е полезен за потребителите, а това се отразява и на неговия рейтинг. За добра SEO оптимизация на сайта ви за търсачки вие трябва да се стремите да намалите степента на отпадане на посетителите.

Branded Keywords – брандирани ключови думи. Думи или словосъчетания, които включват името на бранда. Бран­дираните ключови думи се използват от потребители, които вече познават марката от други маркетингови ка­нали и търсят повече информация в сайта на компанията. Някои сайтове се SEO оптимизират и по ключови думи, включващи имената на брандовете на конкурентите.

Named Anchor – котва. Линкове, които водят към опре­делена част от интернет страница, например към конкре­тен раздел в дълъг текст. Използването на котви помага на SEO оптимизацията като повишава количеството ключови думи в кода на страницата.

Breadcrumb Navigation. Техника за навигация, използвана, за да помогне на търсещите машини и на посетителите на уебсайтовете да разберат каква е позицията на разглеж­даната в момента страница спрямо началната страница на сайта. Пример за breadcrumb навигация: Начало > Услуги > Нови продукти. Обикновено breadcrumbs са разположени под менюто в горната част на страницата и имат линк към по-горните нива на сайта. Използвайте breadcrumbs при SEO оптимизацията на сайта си за търсачки.

Broken Link – повреден линк. Връзка, която води до несъ­ществуваща страница. Премахването на повредените линкове е една от първите задачи при SEO оптимизацията. Линковете може да са повредени по различни причини. Най-често срещаните са: сайтът вече не съществува, търсената страница е преместена на друг адрес, сменен е CMS-ът (и съответно адресите и структу­рата на линковете). Повечето от големите сайтове имат повредени или счупени линкове, което не е фатално за съ­ществуването им. Но ако повредените връзки са прекалено много, това може да бъде индикация за неадекватност на сайта и да се приеме негативно както от търсещите маши­ни, така и от потребителите. Затова SEO  оптимизаторите се стремят да ги намалят. Xenu Link Sleuth е безплат­на програма, с която можете да проверите уебсайтовете за повредени линкове. Също така можете да използвате и http://validator.w3.org/checklink или допълнителни плъгини, които да проверяват периодично за повредени връзки, ако използвате някоя от по-големите системи за управление на съдържанието като wordpress, joomla и т.н.

Browser – браузър. Софтуер, който служи за визуализи­ране на уебстраници, взаимодействие с тях и навигация в интернет пространството. Най-използваните браузъри са Mozilla Firefox, Internet Explorer, Chrome и Safari.

Browser Caching – кеш на браузъра. За да съкратят вре­мето за зареждане, браузърите съхраняват наскоро посете­ните от потребителите страници на харддиска на компю­търа и при ново посещение на страницата я презареждат от компютъра на потребителя, а не от сървъра, където се хоства оригиналната страница. По тази причина потре­бителят може да не види актуалните промени по страни­цата, които са направени след последното му посещение. Не е нужно да ви обръщаме внимание, че SEO оптимизацията на сайта е насочена не към това, което е запазено н кеша на браузъра, а към актуалното състояние на вашия сайт.Новото съдържание на страницата може да се презареди с клавиша F5. Когато търсите в интернет, не търсите в цялата мрежа, а само във файловете в индекса на търсе­щата машина. Някои търсещи машини предоставят дос­тъп до запазената от тях кеширана версия на страницата. Например в Google можете да я видите, като напишете cache: името-на-сайта.com.

Call to action – подтикване към действие. Текст, който подканя потенциалните клиенти да направят запитване, да поръчат или да купят, да се абонират, да посетят шоу­рум, да участват в анкета и т.н. Няма особена SEO стойност, освен, разбира се, ако не подтиква посетителите ви да посещават редовно сайта или да поставят линк към него.

Canonical URL – канонична версия. Много системи за управление на съдържанието са създадени и конфигурирани неправилно, в резултат на което едно и също съдържание или страница е достъпно от различни URL адреси. Това може да бъде много лоша SEO практика защото се приема от търсещите машини като дублирано съдържание и бива наказвано. Решение на този SEO проблем е да се посочи ка­ноничната версия на URL адреса – тази, която е най-авто­ритетна и предпочитаме да бъде индексирана. За да се посо­чи каноничната версия, се използва атрибут rel=“canonical“, поставен в кода на страницата, който изглежда така: <link rel=“canonical“ href=“http://www.site.com/URL-адрес-на-пред­почитаната-версия“/>.

CAN-SPAM Act of 2003. Закон, който установява пър­вите стандарти в САЩ за изпращачите на комерсиални имейли. CAN-SPAM поставя много условия пред изпращачи­те на търговски имейл съобщения, включително изисква да използват подходящи subject-и, да предоставят физическия си адрес, да предлагат на получателите възможност да от­кажат получаването на повече имейли от изпращача, да ин­формират на видно място за съдържание за възрастни и др. За щастие все още няма закон за SEO оптимизацията. J

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart). Програма или приложение, което се използва в уебсайтовете, когато потребителят трябва да докаже, че е реален човек, а не робот. Обикнове­но CAPTCHA съдържа комбинация от символи (букви или цифри), които са деформирани така, че да не могат да бъ­дат разчетени от ботовете. След като потребителят въведе текста, системата проверява дали той е коректен и допуска или отхвърля потребителя до съответната услуга. CAPTCHA се използва най-често на места, които представляват интерес за ботовете, като форми за заяв­ка, форми за публикуване на мнения във форуми и блогове (за спам), форми за регистрация на потребители и др. CAPTCHA може да навреди на SEO оптимизацията за търсачки като ограничи индексирането на страници, които бихме искали да са видими за потребителите.

ccTLD (country code Top Level Domain) – национални до­мейни. Домейни от първо ниво, които са предназначени за различните страни и независими територии. Примери за национални домейни са .bg, .es, .it и т.н. SEO оптимизацията започва с избор на подходящ домейн.

CDN (Content Delivery Network). Глобална мрежа от сър­въри, чието основно предназначение е кеширането на ста­тични страници в различни точки на света с цел по-бър­зото зареждане на сайта. Съществуват различни видове такива сървъри – както платени, така и безплатни. SEO оптимизаторите използват факта, че сайтът се класира по-добре в страната където е хостнат.

Click Froud – измами с кликвания. Нелегална практика при PPC рекламите. При нея уебмастърът на сайт е по­ставил реклами, за които получава заплащане на всеки клик, плаща на лица, за да кликват на тях. В резултат на това получава заплащане, но фирмите, които рекламират, не по­лучават реални клиенти.

Cloaking. Черна (BlackHat SEO) техника за SEO оптимизация, при която на по­требителите се показва едно съдържание, а на търсещите машини – друго. Някои от търсещите машини, като на­пример Google, имат строги правила против използването на тази техника, а нарушаването им води до наказание или бан за сайтовете, които я използват. Различните езикови версии на сайта, които се зареждат в зависимост от мес­тоположението на посетителя, не се считат за Cloaking. В краткосрочен план подобна практика може да доведе до бързи резултати от SEO оптимизацията, но в дългосрочен тя може да навреди значително на оптимизирания сайт.

Clustering – групиране. В страницата с резултатите от търсенето за всеки отделен сайт се показват ограничен брой резултати. Google ги групира, за да се улесни разглеж­дането им и да се осигури разнообразие на източниците, свързани с търсената информация.

CMS – система за управление на съдържанието. Систе­мата включва администраторски панел, позволяващ да се добавя, обновява и редактира съдържанието на сайта, без да се налага всеки път да се обръщате към дизайнера, който да направи съответните промени. За SEO оптимизацията е задължително предварително да подберете CMS, позволяващ ръчно, а не автоматично определяне на meta данните, H1, URL адресите на страниците и т.н.

Code swapping – подмяна на съдържанието. Техника за SEO оптимизация, при която първоначално на дадена страница се публикува текст с неестествено много ключови думи, а след като се постигне висок рейтинг, съдържанието се подменя. Тази техника за SEO оптимизация не е ефективна и прекомерната й употреба може да доведе до сериозно наказание.

Comments – коментари. Много сайтове позволяват на посетителите да оставят коментари на представената в тях информация. Публикуването на ценни и полезни комен­тари в сайтове с тематика, близка до тематиката на ва­шия сайт, е добър начин потребителите да разберат за вас и помага на SEO оптимизацията за търсачки.

Concept Search – концептуално търсене. Резултати от търсене, които не включват само търсените думи, но и техния смисъл. Важно е дали SEO оптимизацията по ключовата дума „гуми“ е насочена към оптимизиране на автомобилни гуми, гума за изтриване на молив или за презервативи… Някои търсещи машини показват резулта­ти, свързани с предишни търсения на потребителя или с подобни търсения от други потребители.

Content – съдържание. Текстове, снимки и видеа, които имат за цел да донесат стойност за потребителя и пред­ставляват интерес за него. При SEO оптимизация се създава допълнително съдържание, което ще бъде оценено от търсачките. Рекламата, навигацията, бран­дирането и повтарящите се елементи на сайта не се счи­тат за съдържание.

Content Farm – ферма за съдържание. Сайтове, които разполагат с голям брой нископлатени писатели (в повече­то случаи фрилансъри), създаващи голямо количество тек­стово съдържание. Основната им цел е да се класират добре в търсещите машини чрез SEO оптимизация, за да получават приходи от реклама.

Contextual advertisement – контекстна реклама. Реклама, която е свързана със съдържанието на страницата. На­пример, ако на една страница е публикувана информация за нощния живот или забавленията в даден град, на нея ще се показват реклами на нощни клубове.

Conversion – конверсия. Извършването от доведените чрез SEO оптимизация на сайта посетители­ на определено действие, което е предварително зададено като цел – покупка, регистрация, запитване и т.н.

Conversion Rate – честота на превръщане на посетителите в клиенти. Съотношението между потребителите, които са посетили сайта, и потребителите, които са извършили желаното действие. Например, ако сайтът има 50 посещения и 2 конверсии, честотата на превръщане ще бъде 4%. Извеждането на сайта на челни позиции чрез SEO оптимизация би било самоцелно ако не води до повече конверсии.

Cookie – бисквитка. Малък файл, който се съхранява на компютъра на потребителя. Бисквитките се използват за запазване на информация за потребителя, персонизиране на показваната информация, афилиейт програми, проследяване на конверсиите и др.

Copyright – авторско право. Ограничения за публикуване и разпространение на защитени с авторско право интелек­туални продукти. Когато провеждате SEO оптимизация кампания не нарушавайте авторските права на създателите на текстове, видео, снимки и друго съдържание. Google и останалите търсачки не гледат с добро око на това.

Copyrighting – копирайтинг. Създаване на рекламни тек­стове. Копирайтинг за търсещи машини е създаване на тек­стове за уебстраници, които са приспособени към изисква­нията и алгоритмите на търсещите машини за по-добра SEO оптимизация и по-добро класиране при търсене.

CPA (Cost per Action) – цена за действие. Модел за запла­щане на реклама, при който рекламиращият плаща на сайта такса на базата на броя потребители, които са извършили определено действие – регистрация, покупка или запитване за оферта и др. CPA моделът е много разпространен сред афилиейт програмите.

CPC (Cost Per Click) – цена за клик. Цената, която рекла­модателите заплащат за всеки клик върху рекламния банер.

CPM (Cost per mille). Цена, която заплащате за хиляда показвания (импресии) на рекламата.

Crawl Frequency. Честотата, с която уебсайтът се об­хожда от ботовете на търсещите машини. Авторитет­ните или често обновявани сайтове се обхождат по-често, отколкото сайтовете, към които има ниско доверие (Trust Rate), малко или нискокачествени линкове и голямо коли­чество дублиращо се съдържание. При SEO оптимизация можете да подобрите честотата на посещение на вашия сайт като споделяте съдържанието в социални мрежи или като „пингвате“ търсачките.

Crawl Depth – дълбочина на обхождане. Показва колко дъл­боко е обходен и индексиран уебсайтът. За SEO оптимизацията е важно сайтът да бъде индексиран възможно най-добре и най-пълно, тъй като по-дълбоките страници може да се класират добре за търсе­ния, включващи по-голям брой ключови думи. Големите сай­тове се нуждаят от добър PageRank, за да бъдат индексира­ни по-дълбоко. Едно от нещата, които може да попречат на дълбокото индексиране на сайта, а заради това и на SEO оптимизацията, са проблеми, свързани с дублираното съдържане.

CTR (Click-through rate). Съотношението на кликовете спрямо общия брой показвания на даден рекламен банер, линк или резултат от търсене. Например, ако банерът ви е бил показан 1000 пъти, а върху него е кликнато 20 пъти, вашият CTR ще бъде 2%.

Dead link – счупена връзка. Линк към страница, която не може да бъде открита. При посещение на такава връзка потребителите получават съобщение за грешка 404. За добрата SEO оптимизация тези връзки трябва да бъдат откривани и отстранявани.

Deep Link Ratio – съотношение на дълбоките линкове. Съотношение на линковете, водещи към вътрешни стра­ници, спрямо общия брой линкове, водещи към уебсайта. Високото съотношение обикновено е знак за легитимен и натурален линкинг е една от целите на добрата SEO оптимизация.

Deep Linking – дълбоко свързване. Линкове, които во­дят към вътрешните страници на сайта вместо към не­говата начална страница, като например линк към http:/ internetreklama.bg/на-първо-място-в-гугъл вместо към http:// internetreklama.bg. От гледна точка на SEO оптимизация­та е хубаво линковете към вътрешни страници да бъдат повече от тези към началната страница. Това е индикация за Google, че линковете са естествени. Повечето от ви­сококачествените сайтове обикновено имат голямо коли­чество линкове, водещи към вътрешни страници. Когато при SEO оптимизация получавате входящ линк от друг уебсайт, е по-добре той да бъде от тяхната най-таргетирана и свързана с темата страница към вашата най-таргетирана и свързана с тема­та страница.

Delisting. Временно или постоянно премахване на стра­ница или сайт от индексите на търсещите машини. При­чините могат да бъдат много, като най-често това става заради спам, злонамерен софтуер, cloaking или дублирано съ­държание, което може да се появи заради неправилна SEO оптимизация.

Directory – директория. Каталог с уебсайтове, в който те са подредени по тематика, браншове и т.н. Някои ди­ректории като Yahoo! са редактирани от хора. Регистра­цията на сайта в ограничен брой уважавани директории, свързани с бранша или региона, е важна част от SEO оптимиза­цията на сайта.

Display URL – показван URL адрес. URL адресът, който се показва на потребителите в дадена реклама. Например в AdWords рекламите в резултатите на Google той се на­мира между заглавието и описанието. Този адрес може да бъде различен от адреса, на който потребителят ще бъде отведен, след като кликне на рекламата.

DNS – Domain Name Server (Domain Name System). Систе­ма, която превръща домейн имената в IP адреси, на които съответстват уебсайтовете. За потребителите е значи­телно по-лесно да напишат в браузъра internetreklama.bg, от­колкото поредицата от цифри, която показва IP адресът.

Domain – домейн. Името на вашия сайт в интернет. Например домейнът на Internetreklama.bg e… internetreklama. bg! Преди да изградите сайт и да започнете SEO оптимизация, трябва да закупите домейн. Може да го направите от някоя от многото специализи­рани фирми. Ако искате да проверите дали един домейн е свободен, не опитвайте да го направите през браузъра си (Internet Еxplorer, Mozilla и т.н.), защото така не можете да разберете дали домейнът вече не е закупен, но все още не се използва. Можете да направите тази проверка през сай­та на някоя от фирмите, които продават домейни. Сред най-популярните области, в които можете да закупите до­мейн, са: .com, .net, .eu, .bg. Имайте предвид, че името на до­мейна ви е важен фактор за рейтинга ви в Google и другите търсачки, така че, ако се стремите при SEO оптимизация да излизате в челните места по дадена дума, добре е тя да присъства в името на домейна ви.

Doorway Page (Gateway page). Страница, която съдържа минимално количество съдържание и е създадена с цел SEO оптимизация – за да се класира високо по определени ключови думи. Целта й е да пренасочва потребителите към друга страница на сайта. Някои търсещи машини имат негативно отношение към тази форма на SEO оптимизация и възприемат Doorway страниците като мека форма на Cloaking или спам.

Duplicate Content – дублирано съдържание. Уебстраници, които имат едно и също съдържание (текст) с други стра­ници от същия сайт или от други сайтове. Tърсещите ма­шини не харесват дублираното съдържание и при открива­нето му е възможно да понижат рейтинга на сайта, SEO оптимизиран по този начин.

Dynamic Content – динамично съдържание. Съдържание, което се генерира или променя от действията на потре­бителите или от информация, зареждаща се от бази данни. Важно за SEO оптимизацията е динамично генерираното съдържание да не води до появата на дублирано съдържание.

Dynamic Languages – динамични езици. Програмни езици като PHP и ASP, които създават уебстраницата в момен­та на нейното посещаване.

Editorial Link – редакторски линкове. Търсещите машини приемат линковете към сайтовете като глас за тяхното качество. За SEO оптимизацията на вашия сайт е важно да имате такива линкове. Търсачките отчитат линковете от статиите и от сай­тове с редакторски контрол като по-ценни от линковете, които са купени, разменени или са ферми за линкове.

E-mail marketing – имейл маркетинг. Форма на директен маркетинг, при която до получателите се изпращат ре­кламни имейл съобщения с цел да бъдат подтикнати към покупка или към друго действие, както и за да се подсили лоялността им към марката или компанията. Изпращането на непоискани съобщения може да се отрази негативно на SEO оптимизацията на вашия сайт.

Emphasis. HTML таг, използван при SEO оптимизация, който служи за отбелязване на акценти в текста, така че те да изглеждат като добре познатия italic. Важно е да не се прекалява с него, защото затруднява четенето от потребителите. Можете да го използвате само за да маркирате най-важните части от текста си.

Ethical SEO – етична SEO оптимизация. Използване на ме­тоди за SEO оптимизиране на сайтове, които не заблуждават търсещите машини, за да повишат рейтинга на сайта.

Everflux. Големите търсещи машини се обновяват по­стоянно и това води до разлика в резултатите, до които води SEO оптимизацията. Това обновяване при Google се нарича Everflux. В миналото Google обновяваше индекса си приблизително веднъж месечно, в резултат на това се наблюдаваха сериоз­ни размествания на резултатите, днес обаче алгоритъмът се обновява постоянно.

Facebook Page – страница във Facebook. Страница (профил) на вашия бизнес във Facebook. В нея можете да поместите информация за дейността на фирмата, данни за контакт с вас, снимки, да използвате дизайн, съобразен с корпоративната идентичност на компанията, и т.н. Постовете, които публикувате, достигат мигновено до много от вашите фенове – хората, които са харесали вашата стра­ница. Facebook създава предпоставки и за създаването на вирусни кампании, при които интересното съдържание се препраща между потребителите, без да е нужно инвести­ране на допълнителен рекламен бюджет. SEO оптимизирането на вашата Facebook страница е отделен, съпътстващ SEO оптимизацията на сайта ви процес.

Favicon – фавикон. Малка икона с размер 16 на 16 пиксела, която се визуализира вляво от URL адреса в уеб браузъри­те. Обикновено за фавикон се използва логото на фирмата или сайта. На сървъра се качва като изображение с името favicon.ico в root директорията на сайта. Един от онлайн редакторите, които могат да бъдат използвани за създава­нето на favicon-и, е: http://favicon.cc.

Feed – фийд. Формат, който доставя на потребите­лите новото съдържание от даден уебсайт. Изготвя се на XML език, като се използва RSS или Atom форматиране, и е изключително популярен метод, използван от бизнеса, за да се предаде съдържание до тези, които се интересуват от дадената тема. С просто кликване върху бутон потреби­телите могат да се абонират и да останат свързани със сайта, като получават последните добавени материали в него. Повечето посещения на вашия сайт с отразяват добре на неговата SEO оптимизация.

Flash – флаш. Технология, разработена от Macromedia, която позволява в интернет страниците да бъдат вклю­чени динамични векторни изображения, звук и видео. Из­ползва се активно при изработката на анимирани рекламни банери, а също така и за цели уебсайтове. От гледна точка на SEO оптимизацията не се препоръчва използването на Flash за изграждане на сайтове, тъй като търсещите маши­ни изпитват затруднения с индексирането му.

Forum – форум. Място в интернет, където хора със сходни интереси, поставят теми за обсъждане и коменти­рат мненията на останалите участници. Присъствието в релевантни форуми на линкове към вашия сайт може много да подобри SEO оптимизацията му.

Frames – фреймове/рамки. Техника, при която няколко по-малки отделни HTML файла се показват едновременно в независими секции на една и съща уебстраница. Фреймо­вете създават трудности за SEO оптимизиране на сайтовете, тъй като търсещите машини по-трудно обхождат сайто­ве, изградени чрез тях.

Gadget – гаджет (гизмо, уиджет). Малки приложения, които се използват от уебсайтовете, за да предоставят услуги на други сайтове – например брояч на посещенията или инструмент, който показва прогнозата за времето. Тези инструменти осигуряват голям брой входящи линкове и могат да помогнат на SEO оптимизацията на сайта.

Geo Targeting – гео таргетиране. Показване на реклами­те според местоположението на потенциалните клиенти. Играе важна роля при локалната SEO оптимизация.

Golden Triangle – златен триъгълник. Изследванията, които анализират движението на очите на потребители­те, показват, че хората обръщат най-голямо внимание на информацията в горната и в лявата част от видимото поле на екрана. Тези две полета оформят катетите на пра­воъгълен триъгълник. Поместените в него реклами или съ­общения ще получат най-голямо внимание от посетители­те. Златният триъгълник е още едно потвърждение колко е важно сайтът да излиза на челните места в резултати­те на търсещите машини, тъй като посетителите раз­глеждат основно сайтовете, излизащи на първите места в страницата с резултатите. Търсещите машини все още не обръщат внимание на тази особеност и затова тя не играе роля при SEO оптимизацията.

Google Bombing. Практика за SEO оптимизация, при която се създават голям брой линкове, за да се класира високо сайтът по ключови думи, които не са пряко свързани с него. Например една от най-популярните Google бомби е кампанията за SEO оптимизация довела до класирането в топ резулта­тите на Google на страницата на президента на САЩ по фразата miserable failure.

Google Dances. Чести промени в позициите на сайто­вете в Google. Могат да се наблюдават при периодичното обновяване на индекса на търсещата машина. Именно поради тях е редно резултатите от SEO оптимизацията се отчитат на по-дълги периоди от един месец или дори повече.

Google Keyword Tool. Инструмент на Google, който се използва при SEO оптимизация за определяне на очакванията за конкуренцията на дадена ключова дума и за препоръчване на подходящи ключо­ви думи или фрази.

Google OneBox. Поле в горната част на SERP над орга­ничните резултати, в което Google понякога показва вер­тикални резултати от търсенето от Google Новини, YouTube, Google Images и др. Използването му помага за по-добра SEO оптимизация на видеа и снимки.

Google Sandbox. Хипотетичен механизъм на Google, кой­то поставя новите сайтове в т.нар. SandBox (или пясъч­ник) за няколко месеца, преди да започне да ги включва в ре­зултатите от търсенето. Съществуването му е спорно и дори се отрича от редица специалисти по SEO оптимизация.

Google Traffic Estimator. Инструмент на рекламната про­грама Google AdWords, който показва очакваните цени при наддаване за всяка ключова дума, както и очаквания брой кликвания върху нея. Ако не въведете максимална цена, този инструмент ще покаже очакваната цена, която трябва да бъде зададена за класиране на рекламата на първо място по съответната ключова дума в 85% от търсенията.

Google Trends – гугъл трендс. Инструмент, който поз­волява да видите как са се променяли във времето търсени­ята в Google по определена ключова дума или фраза. Може да се ползва при SEO оптимизация за по-дългосрочни резултати.

Google Search Console. Това е новото име на Google Webmaster Tools и представлява инструмент на Google, който служи на уебмастърите за получаване на информация за състоянието на сайта, входящите линкове, броя показ­вания на сайта в SERP, търсенията на потребителите и др. Google Search Console се използва ежедневно за SEO оптимизацията, като служи и за настройване на различ­ни параметри за обхождането на сайта от ботовете на Google и неговото индексиране.

Google Website Optimizer. Инструмент на Google, който позволява да експериментирате с различни версии на стра­ници от вашия сайт, като правите промени по дизайна, съдържанието и т.н. Показва коя версия на страницата се възприема по-добре от потребителите и предизвиква по­вече запитвания, продажби и т.н.

Graphical Search Inventory (GSI). Показването на графич­ни реклами като банери, видео, анимация или pop-up в зави­симост от контекста на страницата.

Gray Hat SEO – сиви SEO техники. Техники за опти­мизация, които попадат между белите (White Hat SEO оптимизация) и черните (Black Hat SEO оптимизация). В някои случаи се считат за неприемливи, а в други за приемливи. Такива техники са: Doorway страници, Gateway страници, дублиране на съдър­жание и др.

Headings – хединг. Хединг елементите се използват при SEO оптимизация за маркиране на заглавието на текста, поместен на интернет страницата. Те могат да бъдат от H1 до H6, като с H1 се отбелязва основното заглавие, а с H2, H3 и т.н. подзаглавия или заглавията на раздели от текста. Препоръчително е на всяка страница да има само един H1 елемент. Heading еле­ментите могат да бъдат стилизирани и с използването на CSS. Много CMS системи използват за H1 същото съдър­жание, което се използва и за Title, което не е правилно от гледна точка на SEO оптимизацията. Препоръчително е H1 и Title да се различават, като в същото време съдържат ключовите думи, по които се оптимизира.

Headline – хедлайн. Заглавието на текста, публикуван на страницата. При SEO оптимизация е важно търсачките да откриват вашите ключови думи и там.

Hidden text – скрит текст. SEO техника, използвана, за да се показва на ботовете на търсещите машини текст, кой­то човек не може да види. Използването при SEO оптимизация на скрит текст води до наказания на сайта от търсещите машини.

Hijacking. Опит да се накарат търсещите машини да повярват, че на вашия URL се намира друг сайт. Обикнове­но за това се използват техники като redirect 302 или meta refresh.

Home page – начална страница. Това е първата страница на всеки уебсайт. Тя се нарича още фронтпейдж, индексна страница или главна страница. Най-често съдържа въвежда­ща информация за фирмата и продуктите и/или препрат­ки към избрани или последно добавени вътрешни страници. При SEO оптимизация началната страница обикновено се оптимизира по едни ключови думи, а вътрешните страници – по други.

Hosting – хостинг. Услуга, която се предоставя от хос­тинг компания и ви позволява срещу заплащане да използ­вате ресурсите на техен сървър, за да разположите на него уебсайта си. За добри резултати от SEO оптимизацияте е редно сайтът ви да е хостнат в страната, за която се отнася.

HTML – HyperText markup Language. Основният език, кой­то се използва за създаване на уебстраниците. Чрез него се форматира информацията, която трябва да бъде визуали­зирана на съответната страница – изображения, тексто­ве, заглавия, мета данни и т.н.

HTML5. Последната версия на HTML. В HTML5 са вклю­чени множество възможности, които позволяват по-пъл­ноценно онлайн изживяване, вграждане на видео, аудио и други възможности. HTML5 е алтернатива на Flash и не изисква използването на допълнителни plugin-и, microdata и др. За добра SEO оптимизация за търсачки използвайте HTML5, а не Flash.

Транслитерация. Преобразуването на символи от една азбука в друга (например от кирилица в латиница). За SEO оптимизацията е важно при транслитерация да се спазват определени пра­вила, например буквата ж с латински букви се изписва zh, ч става ch и т.н.

Keyword cannibalization. Наличието на еднакви ключови думи и фрази на голям брой отделни страници, които се конкурират и започват да се самоизяждат. Търсещите ма­шини не могат да определят коя от страниците най-добре отговаря на даденото търсене и в резултат започват да си пречат. SEO оптимизация предполага изчистване на този проблем и оптимизиране на различните страници по различни ключови думи.

Nasted tables. Това са таблици на страницата, които са поставени в други таблици. Те увеличават размера на страницата и се зареждат по-бавно от браузърите. За SEO оптимизацията е по-добре за създаването на сайта да не използвате таблици, а CSS.

Text to ratio. Съотношението между съдържанието на текста на страницата и размера на файла. Ако например текстовото съдържание е 2 KB, а размерът на цялата стра­ница е 10 KB, съотношението ще бъде 2/10*100 =20%. През призмата на SEO оптимизацията се приема, че за сайта е по-добре, когато този процент е по-висок. Препоръчител­но е съотношението да бъде поне 25–30%. За търсещите машини това означава, че на страницата има по-малко код и повече текст.

HTTP – HyperText Transfer Protocol. Протокол за трансфер на хипертекст, който стои в основата на интернет. Чрез него се осъществява връзка от типа „заявка – отговор“ между клиента (потребителското устройство) и сървъра.

Hyperlink – хиперлинк. Какво е SEO оптимизация без линкове! Хиперлинкът е препратка, която се поставя върху текст, изображение, банер и т.н. и води към друга страница или сайт. Хиперлинковете в повечето случаи се наричат просто линкове. След като се кликне върху тях, те препращат към други страници или уебсайтове. Обик­новено хиперлинковете в текста са с различен от основния цвят и са подчертани (но това не е задължително). Освен ако не са от ферми за линкове или от лоши сайтове, линко­вете от други блогове, форуми, социални мрежи или сайто­ве помагат за по-добро класиране на вашия сайт в търсещи­те машини и са един от основните инструменти за SEO оптимизация.

Impression – импресия. Броят показвания на рекламен банер, линк или уебстраница. Голяма част от рекламите в интернет се заплащат според броя показвания, например чрез показателя CPM (цена за хиляда импресии).

Inbound или incoming links – вж. Backlinks.

Index – индекс. Колекция от информация, която търсе­щите машини събират и в която реално се осъществява търсенето на потребителите. Търсещите машини, бази­рани на индексиращи съдържанието на сайтовете ботове, обикновено запазват копие от всички уебстраници, които са обходили.

Internal Link – вътрешен линк. Линк, който води от една страница на сайта към друга страница от същия сайт. За предпочитане е, при SEO оптимизация, когато се създават линкове, да се използ­ват описателни anchor текстове, за да могат търсещите машини по-лесно да разберат за какво се отнася страница­та, към която води линкът. Поставяйте линкове между логически свързани страници – това ще помогне за SEO оп­тимизацията на сайта и за по-лесното ориентиране на по­требителите в него.

Internet marketing – интернет маркетинг. Използването на интернет за маркетинг, промотиране и реклама на про­дукти и услуги. SEO оптимизацията е само една от формите за онлайн маркетиране.

IP адрес – ИП адрес. Адрес, който получава всяко ус­тройство (компютър, сървър, мобилен телефон и т.н.), свързано в интернет. IP адресът се състои от цифри и може да се приеме като еквивалент на телефонния номер, чрез който устройствата в интернет се свързват едни с други.

ISP (Internet Service Provider) – интернет доставчик. Компания, която предоставя достъп до интернет услуги. Доставчиците предлагат различни планове, които вари­рат в зависимост от скоростта, която предоставят на крайните клиенти, и месечната такса.

Java – Джава. Обектно ориентиран език за програмира­не, който работи под различни платформи. С него могат да се добавят динамични аплети в уебстраниците. Използ­ва се и за разработване на мобилни приложения.

JavaScript – джава скрипт. Скриптов език, който се вгражда в HTML кода на страницата. Използва се за доба­вяне на динамични и интерактивни възможности в сайта. В AJAX JavaScript се комбинира с други технологии, които позволяват на страниците да бъдат още по-интерактив­ни. Пример за използване на JavaScript са менютата в голяма част от сайтовете, които при преминаване с мишката показват подменюта.

Keyword Density – гъстота на ключовите думи. Един от водещите индикатори, използвани при SEO оптимизацията. Показа­тел за съотношението на повторенията на дадена ключо­ва дума към общия брой думи на страницата. Ако на една страница има 200 думи и 7 от тях са повторения на някоя дума, то нейната гъстота ще бъде 3,5%.

Keyword Frequency – честота на ключовите думи. Пока­зател за броя повторения на ключовата дума или словосъ­четание, присъстващи на дадена уебстраница. За търсачките е важно за какво става дума в даден текст и затова SEO оптимизацията се стреми да им „подскаже“ това, като ключовите думи се повтарят определен брой пъти.

Keyword Marketing. Използването на SEO оптимизирано по ключови думи и текстови линкове съдържание за повиша­ване на позицията на сайта в търсещите машини.

Keyword prominence. Местоположението на дадена клю­чова дума в HTML кода на страницата. Колкото по-напред се намира ключовата дума, толкова е по-добре за SEO оптимиза­цията на страницата по нея.

Keyword Proximity – близост на ключовите думи. Търсе­щите машини правят разлика между „олинклузив екскур­зия в Кипър“ и „екскурзия в Кипър олинклузив“. При равни други условия първият текст ще се класира по-добре при търсене с „екскурзия в Кипър“, а вторият – при търсене с „Кипър олинклузив“. По тази причина се препоръчва SEO оптимизацията сайта да се стреми да изведе на първо място в търсачките и двете словосъчетания, както и останалите разпространени търсения по темата.

Keyword Research – проучване на ключови думи. Проце­сът на откриване на релевантни ключови думи и фрази за SEO оптимизация или PPC маркетинг кампании. Съществу­ват различни методи, за да се открият такива думи: като се използват Google Analytics, Google Adwords или сървърни­те логове, чрез проучване на съдържанието на конкурентни сайтове, поставяне на поле за търсене на вашия сайт или в разговори с клиенти, в които да ги попитате как са ви открили и как са избрали точно вас. SEO оптимизацията започва именно с определяне на ключовите думи.

Keyword Research Tools. Инструмент, позволяващ да откриете ключови думи, които да използвате за реклам­ната си кампания или SEO оптимизация. Подборът им се базира на броя търсения за минал период, тенденциите в търсенията, съдържанието от подобни страници или це­ните за наддаване. Услугата за проверка на ключови думи на Google се нарича Google Keywords Tool: https://adwords. google.com/o/KeywordTool.

Keyword Stuffing – стъфинг. Прекомерната употреба на ключови думи в съдържанието на дадена уебстраница, кое­то цели по-добро класиране в резултатите на търсещите машини. Това е лоша практика на SEO оптимизация. Стъфингът е в нарушение на правилата на повече­то търсещи машини и води до отстраняване от резулта­тите или до понижаването на рейтинга на сайта. Прието е броят на ключовите думи да не превишава 5% от общия брой думи в текста. При SEO оптимизацията е важно ключовите думи да не са по­ставени самоцелно, а да изглеждат по естествен начин за посетителите на сайта.

Keyword Suggestion Tools – вж. Keyword Research Tools.

Keyword/Keyword phrase – ключова дума/ключова фраза. Дума или словосъчетание, по които потребителите тър­сят информация в търсещите машини. Търсещите машини анализират всяка уебстраница и я класират в резултатите си според релевантността й на ключовите думи, по които е направено търсенето. SEO оптимизацията разчита ос­новно на работа по ключовите думи.

Landing Page – лендинг страница. Това е първата стра­ница, която виждат посетителите, когато влязат на уеб­сайта от реклама или чрез линк, на който са кликнали. Тя може да бъде всяка страница от уебсайта, включително и началната. Ако например кликнете върху линк, който ви отвежда към страницата: www.вашият-сайт.com/мобил­ни-телефони/nokia, за вас Landing page ще бъде страницата, на която са представени модели телефони Nokia, а не на­чалната страница на сайта www.сайт.com. За добрата SEO оптимизация е важно сайтът ви да има различни лендинг страници за различните ключови думи.

Latent semantic indexing (LSI) – скрито семантично ин­дексиране. При скритото семантично индексиране Google определя рейтинга на сайтовете, като взима предвид и присъствието на думи в текста, смислово свързани с клю­човите думи и словосъчетания, по които е извършено тър­сенето. Така присъствието на думи като „пътуване“, „ва­канция“, „отдих“ и „хотел“ помага за по-високо класиране на страницата по основната ключова дума „почивка“. Именно затова е добре SEO оптимизацията да покрива различни словосъчетания от семантичното ядро, по което се оптимизира сайтът.

Link – линк – вж. Hyperlink.

Link Bait – линк байт. Всяко нещо на уебсайта, което на­сърчава поставянето на линк към него от други уебсайто­ве. Може да бъде съдържание, онлайн инструменти, файлове за сваляне или каквото и да било друго достатъчно инте­ресно нещо, за да предизвика поставяне на линк към него. Ако при SEO оптимизация успявате да си набавяте такива линкове, то успехът ви няма да закъснее.

Link Building – линк билдинг. Процесът на осигуряване на линкове от други уебсайтове към вашия. Линк билдингът е основна част от SEO оптимизацията. За постигане на оп­тимални резултати от SEO оптимизацията трябва да се осигурят качествени лин­кове, заради които търсещите машини ще приемат сайта ви като авторитетен, заслужаващ доверие и релевантен на дадена тематика.

Link Bursts. Бързо увеличаване на броя на линковете, кои­то водят към определен уебсайт. Търсачките гледат с лошо око на тази практика за SEO оптимизация. Когато линковете се появяват по естествен начин, обикновено се увеличават постепенно във времето. В някои случаи обаче популярни вайръл статии или други материали получават за кратък период голямо количество линкове, но тогава има други индикации, по които търсач­ките разпознават качественото съдържание, например: увеличаване на информацията на сайта, много посещения, направени през на линка, поява на новите линкове в авто­ритетни сайтове и др.

Link Farm – ферма за линкове. Уебсайт или група от сай­тове, върху съдържанието на които няма никакъв или има минимален редакторски контрол. Те служат единствено за SEO оптимизация – публикуване на линкове към други сайтове, които се опит­ват да си осигурят по-добро класиране в резултатите на търсещите машини.

Link Hoarding. Метод, който се използва при SEO оптимизация, за да запазите вашия рейтинг в търсачките. За да го постигнете, вие не поставяте на сайта си линкове към други сайтове или ги поставяте с атрибута NoFollow.

Link juice. Предаването на PageRank и авторитет на сайта чрез линкове от сайтове, които сочат към него. SEO оптимизацията разчита на тези входящи линкове за постигане на максимален ефект.

Link Popularity. Показател за качеството на входящите линкове, който търсещите машини включват в алгорит­мите си. Методът, по който Google го прави, се нарича PageRank. За добрата SEO оптимизация и за доброто класиране в търсачките не е толкова важен броят на линковете, а качеството им (да бъдат от популярни страници с висок PageRank и с теми, близки до темата на сайта).

Local Business Listings. Всяка от основните търсещи машини поддържа списъци локални бизнеси (листинги). В Google при много от локално таргетираните търсения те се показват до картата в горната част на страницата. Не е задължително фирмите да имат уебсайт, за да присъст­ват в локалните бизнес списъци. Това също е форма на SEO оптимизация, която дава много възможности!

Local Search – локално търсене. Голяма и непрестанно разрастваща се част от интернет маркетинг индустри­ята. Локалното SEO оптимизиране позволява при локално търсене потребителите да откриват уебсайтове на местни бизнеси – ресторанти, автокъщи, салони за красота, кина и т.н. Оптимизиране­то за локално търсене изисква различни практики от тра­диционното SEO оптимизиране.

Login – логване. Процесът на влизане в сайт, програма или устройство посредством въвеждане на парола и по­требителско име или имейл, за да се получи достъп до опре­делена страница, профил или услуга. Ограничаването на достъпа до дадени страници може да навреди на тяхната SEO оптимизация.

Logo – лого. Графичен знак на марката, който служи за визуално представяне на бранда и го отличава от конкурен­тите, като увеличава разпознаваемостта му от потреби­телите. SEO оптимизацията изисква логото на компанията да бъде оптимизирано така, както и всички други изображения.

Long Tail Keywords. Вместо към SEO оптимизиране на най­-общите и популярни ключови думи във вашата индустрия, можете да се фокусирате върху по-дълги фрази, включващи от 3 до 5 думи, отговарящи на темата на сайта. Те са по­лесни за SEO оптимизиране и се класират по-бързо в челото на търсещите машини. Long Tail ключовите думи могат да генерират до 60% от трафика на сайта. Например, ако из­ползвате за SEO оптимизацията „бизнес с колички за хотдог“, вероятността да се класирате на първо място в Google е значително по-висока. Освен това, въпреки че посещения­та на сайта ще бъдат по-малко, отколкото, ако оптимизи­рате само по „хотдог“, те ще бъдат много по-таргетирани и конверсията (процентът на посетителите, които купу­ват или изпълняват друго желано от нас действие) ще бъде много по-висока.

Malware – зловреден софтуер. Съкращение от malicious software. Към него спадат вируси, троянски коне, spyware – шпионски софтуер, червеи (worms), ботове и други, които целят да навредят на системата, на потребителите или на мрежата. Ако сайтът ви е заразен по такъв начин, резултатите от SEO оптимизацията няма да бъдат добри. Затова първо отстранете проблема и едва след това SEO оптимизирайте.

Meta Description – мета описание. Мета таг, който се използва при SEO оптимизация, за да се направи кратко описание на съдържанието на страницата. Показва се в резултатите на търсещите машини и е важен елемент в SEO оптимизацията на сайта. За да се визуализира изцяло в резултатите на Google, трябва да съдържа до около 150–155 символа. Meta Description трябва да отговаря на съдържанието на страницата, да бъде раз­лично за всяка отделна страница от уебсайта и да съдържа ключови думи в себе си. Кодът изглежда така:

<meta name=“Description“ content=“Описание“>.

Meta Keywords – мета ключови думи. Мета таг, в кой­то се посочват най-важните ключови думи и фрази, които се съдържат на дадената страница. Повечето търсещи ма­шини от години не използват информацията от този таг при класирането на сайтовете, което прави безсмислено SEO оптимизирането му, отделянето на внимание и време за добавянето му. Кодът, който се използва, изглежда така: <meta name=“Keywords“ content=“ключова дума 1, ключова дума 2, ключова фраза и т.н.“>.

Meta Search. Сайтове, които при търсене използват резултатите от няколко други търсещи машини и ги ком­бинират в нов резултат. Пример за такава мета търсеща машина е excite.com.

 

Meta Tags – мета тагове. Етикети, които се използ­ват за добавяне на информация, касаеща съответната страница. Съдържанието на мета таговете не се показва в страницата, а се използва от търсещите машини и браузъ­ра. За SЕО оптимизация на сайта най-често използваните мета тагове са: meta decription, meta title, meta keywords, meta robots и др.

Microdata – микродата. Атрибути, част от HTML5, които са възприети и се използват от най-големите търсе­щи машини: Google, Yahoo и Bing. Microdata помага на маши­ните да разберат по-добре съдържанието на уебстраници­те и каква е семантичната връзка между отделните данни, поместени в тях. „Звездичките“ постявани от посетителите, оценяващи съдържанието на сайта, могат да се поставят благодарение на микродата. Използвайте микродата за по-добра SEO оптимизация!

Microformat – микроформати. Използват се, за да марки­рате определените части от вашия сайт така, че да помог­нете на търсещите машини да разберат за какво се отнася всяка. Благодарение на тях може да се показва и допълнител­на информация от страницата в Snippet-a с резултатите от търсенето.

Mirror Site – огледален сайт. Сайт, който е достъпен от различни домейни или е копие на друг сайт. От гледна точка на SEO оптимизацията не се пре­поръчва използването на такива сайтове, защото търсе­щите машини ги наказват, като приемат съдържанието в тях за дублирано.

Mobile Version – мобилни версии. Версия на сайта, коя­то е предназначена за разглеждане от мобилни устройства. Специфичното при мобилните версии е, че те са максимал­но олекотени в графично отношение, така че да изглеждат добре на малките дисплеи на мобилните устройства и да са достатъчно леки, за да се зареждат бързо от тях. Обикновено класирането на сайта при мобилно търсене се различава с 1-2 позиции от класирането му при десктоп търсене, но SEO оптимизацията e насочена към добро класиране на сайта като цяло. Не се налага провеждане на отделна SEO оптимизация за различните версии на сайта.

Monetizаtion – монетизиране. Получаване на пари от уеб­сайт. Рекламите на Google AdSense са един от начините да се монетизира даден сайт.

NAP (name, address, phone). Комбинация от името на бизнеса, физическия адрес и телефонния номер. Използване­то й в локални директории, на сайта и на други места в онлайн пространството има голямо значение за локалната SEO оптимизация.

Natural Listings – натурални листинги. Резултатите от търсенето, показвани от търсещите машини заради реле­вантността на уебстраниците, а не защото е било пла­тено. Известни са и като органични резултати. Някои търсещи машини изискват допълнително заплащане, за да включат сайта или да го покажат на по-предни позиции. Колко високо се класира един сайт зависи от много факто­ри, двата основни са релевантност на съдържанието и ка­чество на входящите линкове. Целта на SEO оптимизацията за търсачки е да класира сайта на челни места именно сред органичните резултати.

Navigation – навигация. Система, която позволява на по­требителите на уебсайта да разбират къде се намират и как това място е свързано с останалата част от уебсай­та. За най-добри резултати от SEO оптимизацията е препоръ­чително да се използва стандартна HTML навигация, а не JavaScript, Flash или друг метод, който би затруднил търсе­щите машини.

Newsletter – нюзлетър. Имейл, който фирмите изпра­щат периодично на регистрирали се потребители. Той може да включва новини и полезна информация за бранша или фирмата, промоции на продукти и др. Приносът му към SEO оптимизацията се ограничава до това, че може да води до по-редовни посещения на сайта.

Nofollow. Атрибут, който се добавя към изходящите линкове, за да предотврати предаването на PageRank от сайта към други сайтове. Когато на линка не е поставен ат­рибутът NoFollow, се счита, че сайтът, на който е поста­вен линкът, дава своя глас за сайта, към който сочи линкът. Препоръчителна му употреба за SEO оптимизация е при изходящи линкове към други сайтове. Може да се използва както за отдел­ни линкове, така и за цялата страница чрез поставяне на Meta tag от вида: <META NAME=“ROBOTS“ CONTENT=“ NOFOLLOW“>. Препоръчително е при SEO оптимизация да се използва за индиви­дуални линкове, а не за цялата страница, защото така ще се отрази и на вътрешните линкове на сайта.

Noindex. Използван при SEO оптимизация мета таг, който може да се поставя в HEAD секцията на страницата, за да инструктира роботите на търсещите машини да не я индексират.

Non reciprocal link – нереципрочен линк. Еднопосочен линк, който не съществува едновременно с линк, сочещ в обратната посока. Търсещите машини оценяват много по-високо нереципрочните линкове, защото вероятността да са резултат на договорка между сайтовете е значително по-малка. От гледна точка на SEO оптимизацията за Google, ако от сайт А има линк към сайт B, то сайт B не трябва да поставя DoFollow линк към сайт A, защото това би бил реципрочен линк.

Organic Search Results – органични резултати. Повече­то големи търсещи машини показват в резултатите си списъци от уебстраници, съответстващи на търсената дума или словосъчетание, както и платени реклами. Не­платените резултати се наричат органични резултати от търсенето. Целта на SEO оптимизацията е именно извеждане на сайта на челни места сред органичните резултати. Органичните резултати са организирани по релевантност, която в голяма степен се базира на ко­личеството и качеството на входящите линкове, съдър­жанието на дадена страница и на целия сайт, исторически данни за домейна и друга информация, свързана с доверието към сайта. Повечето кликвания върху резултатите са от органичните резултати от търсенето, като някои изслед­вания показват, че такива са между 60% и 80% от кликва­нията.

Outbound Links – външни линкове. Линкове (връзки), кои­то насочват от един уебсайт към други сайтове. За SEO оптимизацията на вашия сайт е важно на него да няма много изходящи линкове.

PageRank. Алгоритъм, който анализира линковете към даден уебсайт или страница и определя тяхната значи­мост за SEO оптимизацията. Може да бъде със стойност от 0 до 10 или изобщо да липсва. Определя се от количеството и качеството на входящите линкове към сайта, като качеството на линко­вете (такива, които идват от сайтове с висок PageRank, са по-ценни) е по-важно от техния брой.

PageRank decay. Намаляване на предавания PageRank, въведено от Google, за да не се стимулира SEO оптимизация чрез създаването на кръгове от сайтове. Всяка страница получава PageRank чрез линковете, сочещи към нея, и предава PageRank чрез лин­ковете, които сочат от нея към други страници. Заради PageRank decay factor страниците не предават целия получа­ван по този начин PageRank, а около 85–90% от него.

Paid Inclusion – платено включване. Метод за включване срещу заплащане на уебсайтове в директории, които тряб­ва да преминат през редакторска проверка за оценка на тяхното качество. Най-популярната такава директория е Yahoo! Directory. За присъствието там се заплаща твърда годишна такса. Ираят ограничена роля при SEO оптимизацията.

Paid Placement – платено позициониране. Показване в търсещите машини на платени реклами, свързани с търсе­нето на потребителите.

Paid Results – платени резултати. Резултати от тър­сене, които се показват, ако е заплатено за тях (например Google AdWords).

Pay-per-click – плащане за клик. Реклами, при които ре­кламодателят заплаща за броя на кликванията върху тях, а не за показването им, както е при PPM рекламата. Пример за такъв тип реклама са спонсорираните връзки, които се показват в резултатите на Google.

Personalization – персонизиране. Показване на различни ре­зултати, съобразени с интересите на различните потреби­тели. Търсачките филтрират резултатите в зависимост от местоположението на потребителя, посетените сай­тове, последното разглеждано съдържание и др. Персонализирането усложнява SEO оптимизацията защото поради него резултатите, показвани на отделните потребители могат да бъдат доста различни.

PHP. Open Source скриптов език, използван предимно за изграждане на динамични уебсайтове и платформи. По-го­лямата част от всички онлайн платформи (CMS-и, блого­ве, онлайн магазини и др.) са създадени на PHP.

Plug-in. Допълнителна програма, инсталирана към соф­туерен продукт (например браузър или CMS), която добавя допълнителна функционалност, неподдържана от базовата версия на софтуера. За WordPress например съществуват хи­ляди plug-in-и, благодарение на които можете да добавите възможност за SEO оптимизация, опции за повишаване на сигурността, за споделяне в социалните мрежи и т.н.

Poison Words – отровни думи. Думи в съдържанието на уебсайт, които се асоциират с нискокачествени сайтове. Някои търсещи машини понижават позициите на сайтове, съдържащи такива думи. Примери за отровни думи, които трябва да се избягват при SEO оптимизация са: то­рент, безплатни mp3, hack, crack и т.н. По същата причина на сайта zamunda.net вместо думата „торенти“ ще откриете думата „банани“.

Portal – портал. Уебсайт, предлагащ различни услуги за потребителите, като например новини, имейл, търсене, директория със сайтове и др. Примери за такива портали, които могат да се използват при SEO оптимизация, са Yahoo.com, Dir.bg, gbg.bg.

Position – позиция. Мястото, на което сайтът излиза в органичните (натуралните) резултати в търсещите машини. Обикновено на първата страница на Google има 10 резултата. Наблюденията показват, че потребителите много рядко посещават сайтове, които не излизат на пър­вата страница с резултати. Затова собствениците на сайтове се стремят SEO оптимизация да ги извеждат на първа страница в резултатите на търсачките.

Position Reporting – доклад за позициите. Мониторинг и отчет от фирмата, предлагаща SEO оптимизация за със­тоянието и промените в класирането на определени стра­ници в търсещите машини.

Penalty – наказание. Търсещите машини налагат наказания като забрана или понижаване на позициите в резултатите от търсенето, за да се избегне доброто класиране на сайто­ве, които са заподозрени в използването на тех­ники за Black head SEO оптимизация, спам или измами. Наказанията могат да бъдат наложени след ръчна проверка или автоматично, като се базират на сложни алгоритми. Обикновено наказани­те сайтове могат да премахнат или променят съдържание­то, заради което им е наложено наказанието, и да изпратят до търсещата машина заявка за възстановяване. Връщането на първоначалните позиции може да отнеме месеци работа но SEO оптимизацията на сайта.

PPA (Pay Per Action) – плащане за действие. Модел на рек­ламиране, при който рекламодателят заплаща само когато потребителите са извършили дадено действие – покупка, поръчка, запитване и др.

Press Release – пресрилийз. Съобщение, което се изпра­ща до медиите, за да ги информира за новина, предстоящо събитие или да им предостави информация, която да пуб­ликуват. Може да ес използва за SEO оптимизация за търсачки, тъй като копирането на това съобщение в сайтовете на медиите може до доведе до получаването на много входящи линкове към сайта.

Print friendly version – версия за принтиране. Версия на уебстраницата, предназначена за отпечатване. От нея са премахнати излишни елементи – фон, меню, footer и т.н., за да изглежда добре, отпечатана на хартия.

Quality content – качествено съдържание. За търсещите машини качественото съдържание е това, което е уникал­но, ново, получава линкове от други сайтове и се посещава често от много хора. Именно такова съдържание се стремят да създават SEO оптимизаторите.

Quality Link – качествен линк. Търсещите машини дават различна тежест на линковете към даден уебсайт. От гледна точка на SEO оптимизацията качест­вените линкове са стари, от авторитетни или близки по тематика сайтове, поставени са върху релевантна дума или словосъчетание в текста.

Query – търсене. Запитването към търсещата машина за показване на резултати, съответстващи на дадени клю­чови думи.

Rank – позиция. Поредното място, на което се класира уебстраница или уебсайт в резултатите на търсещите ма­шини по дадена ключова дума. Повишаването на позицията на сайта в резултатите от търсенето е главната цел на SEO оптимизацията.

Reciprocal link – реципрочни линкове. Размяна на линко­ве между два сайта, при която всеки сайт поставя линк към другия. Този вид линкове носят ниска стойност и дори могат да навредят на сайтовете. Затова размяната на линкове се избягва при SEO оптимизацията и за предпочитане е към даден сайт да водят еднопосочни входящи линкове.

Redesign – редизайн. Промяна на дизайна на същест­вуващ сайт. Тя може да има за цел да придаде по-модерен имидж на сайта, да добави нови функционалности или до­пълнителни елементи към него. Редизайнът важен за SEO оптимизацията защото може да доведе до промени в класирането на сайта, особено ако е свързан с промени на съдържанието или на адресите на страниците.

Regional Long Tail – регионален Long Tail (RLT). Словосъче­тание, по което потребителят търси в интернет, съдър­жащо и наименование на град или район. Използват се много често при търсене на местни търговски обекти или услуги и повишава значението на локалната SEO оптимизация.

Registrar. Компания, чрез която можете да регистрира­те домейн преди да започнете SEO оптимизацията. Пример за такава компания е Host.bg.

Responsive design – адаптивен дизайн. Дизайн, който позволява уебсайтът да бъде максимално адаптивен към екрани с различна разделителна способност. С адаптивния дизайн сайтът може да бъде направен така, че да изглежда максимално добре на различни мобилни устройства като смартфони, таблети и др. Уважаващите се компании за SEO оптимизация ще ви препоръчат да използвате риспонсив дизайн.

Return of investment (ROI) – възвращаемост на инвести­цията. Съотношението между инвестициите (в това число и в SEO оптимизация на сайт за Google) и печалба­та, която е предизвикана от тях.

Rich Media. Банери или страници, които включват ани­мирано или интерактивно съдържание.

Rich Snippets – обогатени резултати. Всички допълни­телни елементи, които се показват в резултатите от търсене – авторство, оценки, тип на съдържанието (музи­ка, видео, рецепта, продукт) и др.

Robots Meta Tag. Тагове, които позволяват на уебмастъ­рите да предотвратят включването на определени стра­ници от сайта в индекса на търсещите машини. Като алтернатива на Robots Meta Tag при SEO оптимизация се използва robots.txt, или защита за достъп с парола.

Robots.txt. Файл, който се използва, за да ограничи дос­тъпа на търсещите машини до определени части от уеб­сайта или дори до целия сайт. Използва се когато при SEO оптимизация не желаете дадена част от сайта ви да бъде индексирана.

RSS – Real Simple Syndication. Метод за събиране на ин­формацията, който позволява на потребителите да полу­чават най-новото съдържание или новини, публикувани на уебсайтовете, които притежават RSS емисия.

Scroll – скролване. Придвижването нагоре/надолу или наляво/надясно в рамките на страницата, за да се разгледа съдържанието, което остава извън видимата част на екра­на.

Search Engine – търсещи машини. Сайтове като Google, Yahoo или Bing, които се използват за търсене на инфор­мация, разположена в онлайн пространството. Търсещите машини разполагат с ботове (паяци), които обхождат ин­тернет и добавят информация за посетените страници в т.нар. индекс. Когато потребителите търсят по ключови думи, всъщност търсят в индекса на търсещата машина. SEO оптимизацията за търсачки има за цел именно по-високото класиране на даден сайт в този индекс.

Search Engine Marketing – маркетинг за търсещи маши­ни. Реклама, промотиране и продажба на стоки и услуги чрез търсещите машини. Може да включва SEO оптимизация и PPC реклами.

Search Engine Optimization Software – софтуер за SEO оп­тимизация. Софтуерни програми, чрез които SEO опти­мизаторите анализират състоянието на сайта и входящи­те връзки към него. Понякога неправилно така се нарича и софтуер, който автоматично създава линкове към даден сайт. Важно е да се знае, че използването на софтуер, който поставя линкове към сайта, може да бъде много вредно за неговата оптимизация и да доведе до наказание.

Search Engine Optimization Strategy – стратегия за SEO оптимизация. Стратегия, която се изготвя от фирма за SEO оптимизация и служи като план за действие за подо­бряването на класирането на сайта на клиента.

Semantic core – Семантично ядро. Детайлен списък с клю­чови думи и словосъчетания, по които ще се провежда SEO оптимизацията на сайта. Изгражда се на базата на най-търсените комбинации от думи, използвани от потребителите. Ключовите думи в този списък трябва да са релевантни на съдържанието в сайта.

SEO (Search Engine Optimization) – оптимизация за търсе­щи машини. Оптимизацията за търсещи машини е процес, чиято цел е извеждането на сайта на предни позиции в ре­зултатите на търсещите машини. Когато говорим за SEO оптимизация, в повечето случаи се има предвид оптимиза­ция за Google. Факторите, които влияят на класирането в Google, са над 200, като се разделят на on-page и off-page (on-site и off-site).

SEO Consultants – SEO консултанти. Специалисти в сферата на SEO оптимизацията, които анализират със­тоянието на сайта, позициите му в търсещите машини, използваните ключови думи и други фактори, след което предлагат решения за оптимизирането на сайта.

SEO Copywriting – СЕО копирайтинг. Писане и формати­ране на съдържанието за уебстраница по начин, който да спомогне за SEO оптимизацията и за класирането на страницата на по-високи позиции в търсещите машини. Използват се различни техники за SEO оптимизация, които включ­ват въвеждането на определен брой ключови думи и техни синоними, разполагането им на определени места в стра­ницата, описания, които съответстват на начините, по които потребителите търсят информация и я споделят, и т.н.

SERP (Search Engine Results Page) – страница с резулта­ти. Страницата, на която се показват резултатите от търсенето, което правят потребителите в търсещите машини.

Server – сървър. Специално конфигурирана компютърна система, използвана за съхранение на файлове и уебсайтове на потребителите.

Silo – сило. Тип структура, при която страниците на сайта са организирани в отделни „силози“ с по една водеща страница (хъб) за всяка от основните теми. Изграждането на сило структура е сред основните стъпки за SEO оптимизацията на сайта.

Sitemap – карта на сайта. Списък на всички страници, които съдържа даденият уебсайт. Картата на сайта е по­лезна както за търсещите машини (за да откриват по-бър­зо новото съдържание), така и за потребителите, които да се ориентират по-лесно в сайта. Тя може да бъде в HTML версия (предназначена и за потребителите, и за търсещите машини) или да е в XML (предназначена само за търсещите машини). За SEO оптимизацията вашия сайт е задължително да имате сайтмап.

Social Bookmarking – социален букмаркинг. Споделяне на интересно съдържание от потребителите. То води до повече входящи линкове към сайта и до по-добра SEO оптимизация.

Social Media – социални медии. Онлайн медии, съдържа­нието на които се публикува най-вече от самите потре­бители. Социални медии са wiki сайтовете, форумите, социалните мрежи като Facebook и Twitter, сайтовете за споделяне на видео като Youtube, на снимки като Flickr и др. Социалните сигнали (честото споделяне и коментиране на информацията от вашия сайт) помагат много за неговата SEO оптимизация.

Social Networks – социални мрежи. Вид социални медии, които позволяват на потребителите да взаимодействат, създават или променят съдържание. Активното присъствие в социалните мрежи е важно за добрата SEO оптимизация. Тези сайтове позволя­ват на потребителите да създават собствени уебсайтове (онлайн сфери), като например LinkedIn и Facebook, да споде­лят фотографии, като във flickr, да изпращат малки части информация до своята общност чрез микроблогове, като например twitter, или да препоръчват информация за други, които да открият в интернет, например Svejo.net. Сай­товете от последната група също се наричат bookmarking сайтове или социални новинарски сайтове. Съществуват също нарастващ брой сайтове за локализация на потреби­телите, като например Foursquare.

Spam – спам. Спамът е масово разпращане на имейли с рекламна или друга цел до потребители, които не са изявили изрично желание да ги получават. Въпреки че може да увеличи продажбите, спамът може и да навреди на репутацията на фирмата и да доведе до глоба за изпращача или до наказание от търсещите машини. В по-общ смисъл понятието спам включва и всички опити да се измамят търсещите машини чрез некоректна SEO оптимизация за търсачки.

Spam Ad. Страници, създадени, за да печелят от AdSense, банерна или друга реклама. За тях се използва съдържание, което не носи никаква допълнителна стойност за потре­бителите – копирано е от други сайтове или е генерира­но автоматично. Спамърите често създават сайтове със стотици и дори хиляди такива страници.

Spam comment – спам коментар. Техника за SEO оптимизация при която се поставя линк в коментар на блог, форум или социална мрежа с цел да се осигурят входящи линкове към даден сайт. Поради увелича­ващия се брой спам коментари голяма част от блоговете са поставили атрибута NoFollow на изходящите линкове, които се генерират от потребителите.

Spamdexing. Опити за недобронамерена SEO оптимизация и манипулиране на резултатите на търсещите машини, за да се подобри класирането на дадени уебстраници.

Spider trap – капан за паяци. Наличието на множество уебстраници, които могат да принудят както целенасоче­но, така и неволно ботовете да обхождат сайта неогра­ничен брой пъти. Това става, като се генерират огромно количество страници, които ботовете да обхождат, например безкрайно дълбока директория: http://вашият- сайт.com/1/2/3/4/5/6/7… По този начин паяците хабят голямо количество ресурси, а някои от тях дори блокират. Капани за паяци могат да бъдат създадени, за да се ограничи достъпът на ботове до съдържанието или за да се попречи на ботовете, събиращи имейли с цел спам. Ако правите та­къв капан за паяци, трябва да ограничите достъпа на Google и другите търсещи машини чрез robots.txt. Спам ботовете, които не се съобразяват с ограниченията в robots.txt, ще попаднат в капана.

Splash Screen/Page. Преходна, въвеждаща страница на уебсайт, която се зарежда преди началната страница на уебсайта. Създава се с цел да грабне вниманието на потре­бителя. Тя може да служи, за да насочва потребителите към подходящата за тяхната страна или език версия или като форма на реклама. По този начин се ограничава достъпът на малолетни до порнографско съдържание, до сайтове за ал­кохол, тютюневи изделия и хазартни игри или се създа­ва допълнителна естетическа стойност на сайта. Splash страниците обаче могат да навредят на SEO оптимиза­цията на вашия сайт.

SSL сертификат. Сертификат, който позволява кому­никация между сървър и клиент, без обменяната между тях информация да бъде проследена от трети лица. За целта данните, които се обменят помежду им, се криптират. Та­къв сертификат може да бъде инсталиран за един домейн. Ако връзката между клиента (посетителя) и сървъра е за­щитена, то в браузъра URL адресът на сайта вместо с http:// започва с https://. Задължително използвайте SSL сертификат за по-добри резултати от SEO оптимизацията на вашия сайт.

Static page – статична страница. Уебстраница без дина­мично съдържание или променливи като ID на сесията или параметри в URL адреса. Статичните страници са много подходящи за SEO оптимизацията, защото се възприемат добре от ботовете на търсещите машини.

Steaming – стийминг. Техника за SEO оптимизация, при която в текста се използват вариации на ключовите думи по род, число, вре­ме, наклонение, залог и т.н. По този начин се увеличава шан­сът за по-високо класиране в резултатите от търсенето. Например думата „реклама“ може да бъде включена като: реклами, рекламен, рекламна, рекламиране и т.н.

Stickiness – привлекателност на сайта. Качеството на сайта да задържа по-дълго потребителите и да ги кара да разглеждат повече страници. Google оценява по-високо в резултатите си сайтове, на които посетителите се задържат по-дълго. По тази причина SEO оптимизацията предполага създаване на интересно съдържание на сайта.

Stop Words – стоп думи. Кратки думи (предлози, съюзи, частици, като например на, до, и, или, е и т.н.), които не се взимат предвид при търсене. Търсачките приемат, че са прекалено общи, не спомагат за увеличаване на релевант­ността на резултатите и по тази причина ги игнорират. Игнорирайте ги и вие при SEO оптимизацията на сайта ви за търсачки.

Submission – подаване. Включване на URL адреса в ин­дексите на директории и търсещи машини, което се прави като част от програмата за SEO оптимизация. Подаването не гарантира, че сайтът ще бъде включен и само по себе си не подобрява класирането на сайта в резултатите на тър­сещите машини. То може да бъде направено както ръчно, така и автоматично със софтуер или с уеб базирана услуга.

Supplemental index – допълващ индекс. Страници, кои­то са релевантни на дадено търсене, но не се показват в резултатите поради нисък PageRank, дублиране на съдържа­нието или други причини. Когато има такива резултати, Google показва следния текст с линк: Ако искате, може да повторите търсенето заедно с пропуснатите резултати.

Targeting – таргетиране. Насочване на реклами към та­кива типове потребители, които е най-вероятно да се превърнат в клиенти. Таргетирането може да бъде осъ­ществено по различни признаци – географски, демографски, психографски, полови, по хобита и интереси и т.н. Таргатирането има значение и за локалната SEO оптимизация – например ако имате търговски обекти в различни градове и се насочвате към различни аудитории.

Text – текст. Текстовото съдържание, което се помест­ва на уебсайта. Google обича дългите текстове и затова SEO оптимизацията предполага създаването на такива.

Text Link – текстови линк. Линк от дума или словосъче­тание (а не от изображение, икона, снимка или флаш анима­ция), водещ към определен сайт или страница. Чрез текстовите линкове SEO оптимизаторите показват на търсачките по кои ключови думи се оптимизира даден сайт.

Three-Way Link Exchange – тройна размяна на линкове. Размяна на линкове между три сайта. Тъй като размяна на линкове между два сайта се наказва от Google, някои соб­ственици на сайтове изграждат линковете за SEO оптимизация така, че линк от сайт A да води към сайт B, линк от сайт В – към сайт С, а линк от сайт С – обратно към сайт А.

Time on page – време, прекарано на страницата. Време­то, което потребителите прекарват на една страница, преди да я напуснат. Ако я напускат прекалено бързо, това е сигнал за Google и останалите търсачки, че тя не съдържа търсената от тях информация. SEO оптимизацията на сайта ви за търсачки ще има подобри резултати ако успеете да задържите посетителите по-дълго.

Title – заглавие (тайтъл). Заглавието на страницата, което се показва в горната лента на браузъра и се изписва в резултатите на търсещите машини. За да се визуализира правилно в Google, дължината му трябва да бъде до около 55–60 символа. Задължително е тайтълът за всяка страни­ца да бъде различен и да дава ясна информация какво ще от­крият потребителите на нея. Той е и един от най-важните елементи в SEO оптимизацията на сайта.

Toolbar – тулбар. Лента с бутони, икони, менюта или приложения. Тулбаровете дават бърз достъп до функции и възможности на конкретния софтуер. Обикновено се нами­ра под менюто на програмата.

Top Level Domain (TLD) – домейн от първо ниво. Последна­та част от името на домейна – тази, която се намира след последната точка. Например TLD-то на www.example.com е .com, докато на www.nasa.gov е .gov. TLD се администри­рат от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) и могат да бъдат индикация на какъв тип органи­зация е сайтът или за каква страна се отнася. Например сай­товете, завършващи с .gov, се отнасят за правителствени организации, а завършващите с .bg се отнасят за България. По принцип е по-добре ако сайтът, който SEO оптимизирате за България е с TLD .bg, а не TLD на някоя друга държава.

Trackback. Автоматично известяване на администра­тора на блог, когато друг сайт (блог) постави линк към него или го цитира. Някои от най-популярните блог системи имат вграден trackback, но той може да бъде инсталиран и като допълнителен модул (плъгин). За вашата SEO оптимизация  е важно да знаете какви връзки се създават към вашия сайт. За да бъде получено известие за поставен линк, трябва и двата сайта да под­държат и да използват Trackback протокола.

Tracking Code – код за проследяване. Код, който позволя­ва на рекламодателя да проследи ефективността на рекла­мата по различни критерии: име на препращащия сайт, име на кампанията и др. Обикновено е включен в URL адреса на линка, поставен в банера или в текстовата връзка към дадена страница.

Traffic – трафик. Броят на посещенията на даден уеб­сайт. Той може да бъде измерен с броячи или усъвършенст­вани системи като Google Analytics, които дават подробна информация за посетителите (вж. също Analytics). Увеличавайки трафика към сайта си вие подобрявате и резултатите от неговата SEO оптимизация за търсачки.

TrustRank. Алгоритъм, който дава допълнителна те­жест на входящи линкове от авторитетни сайтове, като например големи корпорации, учебни или правителствени институции. Ако успявате да се сдобивате с такива линкове SEO оптимизацията на вашия сайт за Google и за останалите търсещи машини ще има голям успех!

Unique visitor – уникален посетител. За уникално посе­щение се приема всяко влизане в сайта от един компютър и IP адрес, осъществено за определен период от време – 24 часа, седмица, месец или година. Последващите посещения от същия компютър и IP адрес през разглеждания период не се отчитат като уникални. За добрата SEO оптимизация за търсачки е по-важно в сайта ви да влязат повече пора по един път, отколкото малка група хора да влязат много пъти.

Universal Search – универсално търсене. Също така из­вестно като смесено или обединени резултати от тър­сенето. Универсалното търсене изтегля информация от няколко бази данни, които показва на една страница. Резул­татите могат да включват изображения, видео и резулта­ти от специализирани бази данни като карти и локална информация, информация за продукти, новини и др. Затова интегрираната стратегия за SEO оптимизация на сайт за търсещи машини предполага оптимизация не само за текст, но и за видео, снимки, карти и т.н.

Update – ъпдейт. Обновяване на алгоритъма на търсе­щата машина. Търсачките често обновяват алгоритмите и данните си, което им помага да запазят резултатите си актуални. Тези ъпдейти могат да изискват провяна в стратегията за SEO оптимизация на вашия сайт.

URL – Uniform Resource Locator. Точният адрес на всяка страница в интернет. Например URL адресът на сайта на президента на България е http://www.president.bg, а URL адресът на страницата с биографията му е http://www.president.bg/ cat9/Biografia-na-prezidenta/.

Usability – юзабилити. Лекотата, с която потреби­телите се ориентират в уебсайта и откриват необхо­димата им информация. Структурата и форматирането на текста, лесната навигация в сайта, ясните линкове и Call to action послания могат многократно да улеснят по­сетителите в откриването на желаната информация и да увеличат конверсията (превръщането) на посетителите в клиенти. Ако потребителите не ориентират лесно в сайта ви, неговата SEO оптимизация за Google може да не постигне най-добрите резултати.

User friendly. Организиране на графичната среда на соф­туерен продукт или уебсайт по начин, който улеснява по­требителите и е съобразен с техните нужди. За да бъде user friendly един сайт, неговата структура, навигация и съ­държание трябва да бъдат създадени така, че потребите­лите да могат с лекота да търсят и откриват нужното им съдържание.

User Generated Content (UGC) – съдържание, генерирано от потребителите. В сайтове като социални мрежи, wiki, блогове, форуми и други цялото или голяма част от съдър­жанието се създава и добавя от потребителите. Ако създадете условия потребителите да генерират съдържание на вашия сайт, това със сигурност ще улесни неговата SEO оптимизация.

UX design (User experience design, UX, UXD). Процес на повишаване удовлетвореността на потребителите чрез подобряване на използваемостта, достъпността и удо­волствието при взаимодействието между потребителя и продукта. Този процес се базира на различни елементи, като графичен дизайн, структуриране на информацията, удобство и лекота на използване, връзката между човека и машината и много други.

Vertical Search – вертикално търсене. Услуга за търсе­не, която е фокусирана върху определена област, определен тип информация или формат. Например Business.com е B2B вертикална търсеща машина, а YouTube е вертикална тър­сеща машина за видеоматериали. За вашия бизнес модел може да е важно да проведете SEO оптимизация и в рамките на самата вертикална търсеща машина – така например при търсене в YouTube вашето видео ще излиза пред видеата на конкурентите.

Viral Marketing – вайръл маркетинг. Маркетинг, състоящ се в създаването на интересно съдържание – текст, снимки или видео, които потребителите сами препращат помеж­ду си. Социалните мрежи като Facebook са отлична среда за разпространение на такова съдържание. Положителната страна на вайръл маркетинга е, че рекламодателят не влага средства за разпространението, а само за създаването му. Не е задължително фирмата за SEO оптимизация, с която да работи да е добра в създаването на вайръл съдържание – най-добре се свържете с криейтив агенция!

Virtual Server – виртуален сървър. Сървър, който позво­лява едновременното хостване на няколко топ левъл до­мейна. Виртуалният сървър може да ви спести пари, ако имате малки сайтове или приложения. За по-важните си до­мейни обаче използвайте собствен сървър. Това ще ви осигу­ри по-голяма надеждност и може да е индикация за по-високо качество и авторитет на сайта ви, което да даде по-добри резултати от SEO оптимизацията.

Virtual world – виртуален свят. Компютърно генерирана реалност, в която потребителите имат виртуална само­личност (аватар) и взаимодействат помежду си. Пример за виртуален свят е Secondlife, където потребителите мо­гат да закупят или построят жилище, да създадат бизнес, да закупуват виртуални стоки от виртуални магазини и т.н.

W3C (World Wide Web Consortium). Организация, която се за­нимава със стандартизацията и съвместимостта между раз­личните системи и технологии, съставящи World Wide Web.

WEB 2.0. Термин, който се използва за второто поколе­ние интернет базирани услуги и включва инструменти, кои­то позволяват на потребителите да си сътрудничат, да създават съдържание, да споделят информация онлайн или да взаимодействат със сайта. WEB 2.0 включва социални мре­жи, wiki сайтове, виртуални светове и социален букмаркинг.

Web Analytics – уеб анализи. Анализиране на посещенията на уебсайта и изследване на поведението на посетителите. Получената информация за уникалните посещения, броя по­казвания на страниците и действията на потребителите се използва за подобряването на уебсайта, на маркетингова­та му стратегия и на неговата SEO оптимизация.

Web design – уеб дизайн. Създаване на визията на интер­нет сайт. За да постигне целите си, дизайнът трябва да бъде издържан не само естетически, но и да бъде съобразен с функционалностите на сайта. Повечето елементи на сайта трябва да са съобразени с SEO оптимизацията – затова преди да започнете изработката и дизайна на сайта, задължително се консултирайте с компания за SEO оптимизация на сайтове за търсачки.

Webinar – уебинар. Семинари, които могат да бъдат на­блюдавани чрез интернет връзка. Те предлагат на бизнеса огромни възможности за достигане на ниска цена до клиен­ти, които се намират на огромни географски разстояния.

Webmaster – уебмастър. Човек, който се занимава с из­граждането, администрацията и поддръжката на уебсайт. Може да разработва дизайна на сайта, да програмира, да поддържа информацията в него, да отговаря на имейли и коментари и т.н. Работата по SEO оптимизацията на сайта протича в тясно сътрудничество между SEO оптимизатора и уебмастъра.

Website Promotion – промотиране на уебсайт. Всички начини за популяризиране на сайта: SEO оптимизация, пла­тено добавяне в директории, PPC реклами, банери, офлайн реклама чрез електронни и печатни медии, промоции, пре­зентации и др.

White Hat SEO. Методи за SEO оптимизация, при които се използват техники, приети от търсещите машини за честни и ориентирани към интересите на потребители­те. Противоположност на White Hat SEO оптимизация е т.нар. Black Hat SEO оптимизация, чрез което се прави опит да бъдат измамени тър­сачките и да се постигнат бързи, но краткотрайни резул­тати.

Whois. Информацията за домейна: за какъв срок е заку­пен, кой е неговият собственик, как да се свържете с него и т.н. DomainTools.com е един от сайтовете, на които можете да проверите Whois информацията на определен домейн. Тази информация може да ви бъде полезна ако искате да закупите от настоящия му собственик домейн, съдържащ в себе си ключовите думи, по които SEO оптимизирате. Платените услуги ви позволяват да видите и други домейн имена, разположени на същия IP адрес.

Wide Match – широко съвпадение. Опция, използвана по подразбиране при рекламиране с Google AdWords. При из­ползване рекламите се показват дори когато потребители­те търсят синоними на думата или различните й форми за род, число и т.н.

Widget – уиджет. Допълнителна програма, която позво­лява обновяване на информацията в реално време и може да се постави върху уебсайт, уебстраница или десктоп. Уиджетите предлагат персонизирана информация, като на­пример прогнозата за времето в даден град.

WordPress – уърдпрес. Популярна open source софтуер­на платформа за администриране на блогове – предлагаща отлични предпоставки за SEO оптимизация на сайт. Ако сериоз­но искате да изградите бранд или да печелите онлайн, е препоръчително да използвате системата на собствен домейн, а не безплатния хостинг на WordPress. На http:// www.wordpress.org можете да се запознаете с версията на WordPress за сваляне, а на www.wordpress.com да разгледате и хостнатата версия.

WYSIWYG (what you see is what you get). Съкращение от „това, което виждате, е това, което ще получите“. Из­ползва се във връзка със системи, при които виждате как ще изглежда крайният резултат още в процеса на редакти­рането. Пример за WYSIWYG редактор е Microsoft Word, защото още докато го редактирате, виждате как докумен­тът ще бъде показан или как ще изглежда, след като бъде принтиран. Редакторите, които се използват в системите за управление на съдържанието на уебсайтове (CMS), позволяват да форматирате текста, като променяте раз­мера, вида и цвета на шрифта, да добавяте елементи като изображения, видео, линкове, anchor-и и др. Най-използвани­ят такъв редактор за уебсайтове е TinyMCE, който е с отворен код и е безплатен за инсталация.

XML (Extensible Markup Language). Прост и гъвкав markup език, който позволява описване и обмяна на информация. Едно от основните му предимства е, че е независим от платформите, между които ще бъде обменяна тази ин­формация. В контекста на SEO оптимизацията XML може да се използва за създаване на карта на сайта, при която в структуриран вид са разграничени различните данни – url адрес, приоритет, честота на обновяване на страниците и др.

Вижте нашата страница google оптимизатор

176 СТРАНИЦИ ОТ 43 САЙТА
ИЗВЕДЕНИ НА ПЪРВО МЯСТО В GOOGLE КЪМ 22.02.2018

4.2/5 - (69 votes)
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!