Видео SEO
Видео SEO

Видео SEO

През 2017 година Google обявиха, че най-търсеното съдържание в мрежата са видеата, които надминаха текстовете и изображенията за първи път в историята на търсачката. Хората гледат много, наистина много видео. Тази тенденция е на път да се увеличава и именно поради тази причина много маркетинг експерти от цял свят препоръчват инвестиция във видео SEO. В България компаниите предлагащи услуга видео SEO са малко, защото все още на родния пазар практиката да се създават видеа, с цел подобряване на SEO оптимизацията, не е развита достатъчно.

Видео SEO се превръща в неотменна част в цялостната стратегия за оптимизиране на сайтове и брандовете като цяло. В световен аспект известните (и не само) брандове поддържат доста сериозно своите видео канали, като част от изградената стратегия за видео SEO. Оставайки настрани големите корпорации, фирми от малкия и средния бизнес също се ориентират към инвестицията във видео SEO, виждайки огромния потенциал на сферата и по-специално възможността да изградят база от абонати, последователи, които да се превърнат след време в клиенти.

Говорейки за видео SEO трябва да поясним, че цялата информация, която ще ви представим в тази статия се отнася главно за Youtube, както и цялостната SEO оптимизация се отнася за Google. Всички знаем, че Youtube е собственост на Google и своевременно заема второто място в класацията на търсачките. С други думи – видео порталът Youtube генерира повече търсения от Bing и останалите водещи търсачки. Ето защо, ако искате да инвестирате и да правите видео SEO, то най-правилният вариант за това е да използвате Youtube.

Преди да започнем с детайлното представяне на видео SEO наръчника, решихме да ви представим малко интересна информация за Youtube и сами да добиете представа от обема и важността на сайта и защо видео SEO трябва да се превърне в част от вашата SEO стратегия.

Интересни факти за Youtube и защо порталът е в основата на видео SEO
Интересни факти за Youtube и защо порталът е в основата на видео SEO

Интересни факти за Youtube и защо порталът е в основата на видео SEO

 • Първото видео, качено в платформата е с дата 23-ти април 2005 година.
 • Общият брой потребители, използващи Youtube са над 1,3 млрд. души. Аудиторията, до която може да достигнете с добро видео SEO практически е неизчерпаема.
 • Над 300 часа видео се „качва“ всяка минута в сайта.
 • Почти 5 млрд. видеа се гледат всеки ден. Представете си обема и възможностите за видео SEO оптимизацията.
 • Най-многобройната аудитория в Youtubе е с възраст между 18 и 49 години. Отлична целева група за повечето бизнеси и още една предпоставка да се инвестира във видео SEO.
 • 6 от 10 потребители вече предпочитат да гледат видео онлайн, отколкото да седят пред телевизора. Тази тенденция ще се развива и според маркетолози до 2025 година 8/10 човека ще са абонирани за онлайн видео услуги, вместо да плащат на стандартните оператори. Огромен + за видео SEO потенциала.
 • Около 3,5 милиарда часа видео се гледа в мрежата всеки месец.
 • Над 10, 000 видеа са генерирали повече от милиард гледания.
 • Само 20% от посетителите в мрежата са от САЩ и Канада.
 • Дневно гледанията на видео от мобилни устройства надхвърлят 1 милиард. Видео SEO оптимизацията определено трябва да се насочи и към мобилните търсения.
 • 62% от посетителите на мрежата са мъже, което е отправна точка за доста бизнеси насочени предимно към „силния“ пол. Това влияе и върху избора на някои бизнеси да инвестират доста средства във видео SEO именно поради тази причина.
 • Youtube има версия за 88 различни страни и покрива 95% от интернет популацията.

Всички тези факти говорят колко развита мрежа е Youtube. Потенциалът, който се предлага от портала е реално неограничен, единственото условие е да създадете канал, да качвате вашите клипове и разбира се – да направите качествено видео SEO. Резултатите са вашия бизнес няма да закъснеят, стига всичко да бъде професионално оформено и поддържано. Съветваме компаниите, които нямат опит във видео SEO – потърсете съвет, ходете на обучение или наемете специалисти, които да вършат тази работа вместо вас. В противен случай може да нанесете повече вреда за бизнеса си, отколкото ползи, ако не поддържате видео канала си както трябва.

Как се прави качествена видео SEO
Как се прави качествена видео SEO

Как се прави качествена видео SEO

Видео SEO оптимизацията навлиза все повече в сферата на онлайн маркетинга. В България сме още в начално ниво, но в световен мащаб видео SEO отдавна работи и дава стабилни резултати за хората, които са решили да инвестират средства и усилия във видео оптимизацията. В следващите редове ще ви представим най-основните и важни елементи, изграждащи видео SEO оптимизацията, като ще отбележим и някои тънкости, без които вашата видео SEO няма да бъде така ефективна и носеща добри резултати. Цялата информация е базирана на Youtube платформата, но важи до голяма степен и за останалите видео портали.

Анализ на ключовите думи във видео SEO.

Ако имате понятие от анализ на ключови думи във SEO оптимизацията, тогава ще трябва да знаете – проучването за ключови думи във видео SEO няма почти нищо общо с обикновения анализ при SEO, защото :

 • Повечето от гледанията на видеата ви ще идват от тъй наречената функция „препоръчани видеа“, която е много важна за видео SEO. Повечето хора смятат, че гледанията на техните видеа ще бъдат с посетители предимно от Google, но това е невярно. Доказано е, че в 40% от посетителите на вашите видеа ще са от „препоръчани видеа“, докато 15-20% ще идват от натуралните Google търсения.
 • Хората използват Google и Youtube напълно различно. Този факт е много важен за бъдещата ви работа по видео SEO оптимизацията. Всеки прохождащ във видео SEO трябва да го разбере и да свикне с принципа. Потребителите, макар да използват сходни продукти на една и съща компания, не използват функционалностите на Google търсачката и Youtube по идентичен начин!
  Например: ключова дума, която има над 100К месечни търсения в Google, в Youtube може да има около 50-100 ( пример – животозастраховане). Важи и обратният принцип – във видео портала се търсят много „сладки кучета“, докато в Google тази ключова дума едва ли ще има и 10% от Youtube търсенията.

Най-добрите техники за анализ на ключови думи във видео SEO за Youtube

 • Youtube Suggest. Най-лесният начин за намиране на ключови думи е търсачката на youtube, която сама ви дава предложения. Използвайте я според думите, които искате да оптимизирате вашата видео SEO, сложете ги в търсачката и ако излизат автоматични, тогава значи има достатъчно търсения на месечна база. Не подценявайте тази техника, защото сайтът сам ви казва какво се търси и то с long-tail ключови думи.
 • TubeBuddy Tags. Тази безплатна програмка, която се инсталира като допълнение в Chrome, ще ви покаже какви тагове използват вашите конкуренти в техните видеа. Много добро приложение, което дава да разберете какви тагове се използват от конкуренцията. Задължителен инструмент при видео SEO оптимизацията.
 • Tubular Labs. Тази freemium програма е много полезна за видео SEO и се препоръчва от много маркетинг специалисти. Tubular Labs ще шпионира конкурентните канали и ще ви казва кое видео как се ранкира като гледаемост, продължителност и други важни показатели. Истинско бижу във видео SEO оптимизацията.
 • YT Cockpit. Една от малкото програми, анализиращи само и единствено ключови думи в Много полезен инструмент за качествената работа по видео SEO.
 • Youtube Analytics. Запазихме най-доброто за накрая. Няма по-важен и детайлен инструмент от самия анализатор на Вашият канал, след като генерира гледаемост, посещения и т.н. ще започне да създава данни в YT Analytycs. От там ще може да извлечете максимална полза за вашата видео SEO, като разгледате най-търсените ключови думи за вашите видеа.

Оптимизирайте съществуващо видео по една ключова дума. Ако имате видео, което се класира по една ключова дума по-добре от останалите зададени – тогава акцентирайте най-вече върху нея. Най-лесният начин е да се добави ключовата дума в таговете (по възможност първи поред таг), да се включи в описанието и разбира се – в заглавието. Прост, лесен и работещ метод във видео SEO.

Създайте ново видео за ключова дума. Много често ключовата дума, която ни трябва е без видео, затова ще трябва да се създаде такова. При създаването на видео има доста специфични моменти, които ще разгледаме по-долу в нашия наръчник за видео SEO.

 

Как да създадем SEO оптимизирано видео ?

Ако искате да сте успешни във видео SEO тогава задължително вашите материали трябва да са много качествени. Повечето от вас ще попитат: „какво значи качествено видео ?“, а ние ще ви отговорим така: във видео SEO оптимизацията, качественото видео се измерва по следните параметри: продължителност на гледане, ангажиране на потребителите, оценка, CTR и други.

Ако тези показатели са на ниво, тогава е много вероятни вие да сте на върха на Youtube класирането за дадена ключова дума, но дотогава ще трябва да свършите доста работа по видео SEO, за да достигнете тези желани висини.

Най-важните параметри за добре оптимизираното видео :

 • Общо гледано време (total watch time). Според редица видни специалисти във видео SEO най-важният фактор за ракнване на дадено видео е именно Total watch time. Както може да се досетите този параметър показва точно колко минути е гледано видеото и това е фактор за Google и в случая Youtubе видео SEO.
  Как да оптимизираме по Total watch time ? Създавайте по-дълги видеа. Нека разгледаме следния пример :
  Създаваме две видеа А и Б. А е с продължителност 12 минути, Б има дължина от 4 минути. Средностатистически хората гледат около 40% от дадено видео. В крайна сметка видео А ще има 3 пъти повече total watch time отколкото видео Б и респективно ще се класира по-добре в Основен закон във видео SEO е да не се правят къси видеа, но и да не се прекалява с дължината. Тънък момент във видео SEO оптимизацията, но след време ще свикнете и сами ще откриете максималния вариант за продължителност на вашите видеа и как потребителите реагират на тях относно това дали са достатъчно дълги.
 • Процент на гледане (audience retention). Следващият основен фактор за добро класиране във видео SEO е процентът, който е изгледан от вашето видео. Колкото по-голяма част от видеото ви е изгледано, толкова по-добре и това е ясно на всички. Този показател играе много важна роля в видео SEO, защото съобщава на Youtube, че вашето видео е качествено (ако има над 60% изгледано съдържание) или видеото ви не е добро (под 30% продължителност на гледане).
  Как да оптимизираме по този параметър ? Най-важното е да се фокусирате върху първите 15 секунди на видеото. Доказано е, че потребителите ви дават точно толкова за да им грабнете вниманието. Ако не успеете, има голяма вероятност те да не изгледат видеото ви, а да потърсят следващото. Дори самият Youtube ви съветва да се съсредоточите максимално върху тези първи 15 секунди. Водещите маркетинг специалисти по видео SEO дори имат специални уроци, в които детайлно показват интересни техники за привличането на потребителското внимание в първите 15 секунди на видеото.
 • Session watch time. Третият важен фактор за видео SEO е времето, което потребителите прекарват в Youtube, след като са изгледали ваше видео.
  Самите Youtube го потвърдиха преди време: „вашето видео ще се облагодетелства в класирането, ако то след като бъде изгледано от даден потребител, то той остане още време в Youtube и изгледа други видеа“. С други думи Youtube поощряват видеа, които карат хората да останат в сайта им. Този фактор е много важен за видео SEO, защото е доста важен за самата мрежа и клиповете, които предразполагат хората да гледат още и още подобни видеа са доста добре класирани.
  Как да оптимизираме по този показател ? Най-напред създайте плейлисти. Няма по-лесен начин и по-ефективен от това. Ако вкарате вашите видеа в плейлисти, то автоматично ще започне следващо ваше видео и така интересът на гледащия може да се провокира и да се увеличи неговото session watch time. Полезен трик във видео SEO, който малко хора знаят. Следващ важен момент е да сложите линкове към друго ваше видео в края на гледания клип. Може да използвате анотациите, които наскоро претърпяха доста голяма промяна в положителна насока.
 • Ангажираност на потребителите (user engagement). Youtube не искат потребителите спокойно да седнат и да изгледат видеото ви. Youtube иска хората да харесват, коментират, споделят и кликат в сайта им. Този видео SEO показател е много сходен със SEO оптимизацията за социални мрежи. Търси се ангажираност на крайния потребител и тя трябва да се провокира. Ето три бързи съвета как да го направите :- насърчавайте, дори искайте от хората да коментират видеото ви. Много важно е за видео SEO да имате коментари ,затова не се притеснявайте да ги поощрявате в самото видео. Знайте, че хората обожават да си дават мнението, но не харесват много, много да мислят. Именно поради тази причина им дайте конкретен повод за коментар, а не ги оставяйте сами да измислят тема , защото много малко от тях ще го направят.
  – поставете ясна анотация – абонирай се за канала ми в самия клип. Повечето хора забравят да се абонират, дори да им хареса вашия канал, но след като сте им напомнили и то доста ясно, тогава има голяма вероятност част от зрителите ви да го направят. Абонирането играе важна роля за видео SEO оптимизацията, но най-вече изграждате зрителска база, която е и целта на всеки канал в
  – отговаряйте на коментари – хората харесват да им се обръща внимание, затова отговаряйте на положителните коментари и окуражавайте останалите да оставят своите въпроси и питания. Съветваме ви да не отговаряте на провокативни и заядливи коментари, защото в крайна сметка това няма общо със видео SEO оптимизацията, но ще навреди най-вероятно на вашето реноме и възприятието на зрителите за вас.
Техническа видео SEO оптимизация
Техническа видео SEO оптимизация

Техническа видео SEO оптимизация

Процесът на видео SEO има много сходни черти с оптимизирането на статия в даден сайт. Също като статията, видеото трябва да има правилно оформени заглавие, описание, тагове и т.н. Как точно трябва да стане, вижте по-долу :

 • Видео заглавие. Имате две важни цели във видео SEO оптимизацията на заглавието: да включите желаната от вас ключова дума и да повишите CTR. Препоръчваме горещо да включите ключовата дума само веднъж в заглавието.
 • Видео описание. Препоръчваме описанието да е дълго около 200 думи. Може да се запитате защо толкова дълго ? Причината е, че по-дългото описание дава възможност да дадете повече информация за видеото и по този начин да попаднете по-лесно в „препоръчани“ след време.
 • Тагове. Въпреки, че таговете днес не са толкова важни за видео SEO, колкото бяха преди, все пак е добре да сложите 4-5 броя, с ключовата дума най-отпред.
 • Казвайте ключовата дума във всяко видео. Много специалисти по видео SEO качват субтитри, в които споменават няколкократно желаната ключова дума. Този трик работи и при възможност ви съветваме да го пробвате и вие и да видите дали ще се отрази добре на класирането на видеата ви.
 • Оптимизирайте вашия CTR. Изключително важен фактор за видео SEO и доброто класиране. Предлагаме ви няколко съвета как да повишите вашия CTR- Създавайте заглавия, които да привличат внимание, но не използвайте clickbite такива. Много хора се влияят директно от заглавието на видеото, но ако слагате „сензационни“, но неверни заглавия относно съдържанието на видеото това ще има много негативни последици върху вашия канал и общото ви класиране.
  – Слагайте thumbnails, които хващат окото. Много разпространена практика във видео SEO оптимизацията, която доказано работи. Сигурно сте забелязали, че много видеа имат разголени жени за thumbnails, въпреки че тематиката им е далеч от женските тела. Не ви съветваме и вие да го правите, но може да създавате интересни thumbnails, с които да повишите CTR и нивото на цялостната видео SEO оптимизация.
  – Пишете интересни описания. Първите два реда от всяко описания трябва да провокират вниманието на потребителите. Само и те се виждат от тях, ако не решат да разгънат самото описание, затова се съсредоточете максимално в тези 1-2 реда. Там трябва да я има ключовата дума за добро видео SEO, но и любопитен текст, които да накара хората да изгледат видеото ви.

Оформление на канала

Следващите съвети са чисто бранд изграждащи такива, които същевременно имат много общо със видео SEO и са важна част от цялостната представа на вас и бизнеса ви в Youtube.

 • Оформлението на канала ви трябва да се отличава от останалите. Не копирайте, а създайте собствен бранд , защото хората това ги интересува – да виждат нови канали, нови видеа и автори.
 • Създайте авторски хедър на канала. Потребителите остават очаровани, ако вашият канал има готин и грабващ окото хедър. Постарайте се вашия изглед да бъде професионален, защото този елемент има директно отношение със видео SEO оптимизацията,. По този начин със сигурност ще увеличите вашите абонати и това ще се отрази на останалите важни параметри на видео SEO, които вече споменахме.
 • Напишете качествено описание на канала. Много е важно да включите най-важните ключови думи в описанието на канала ви, но не прекалявайте и не натоварвайте със сух текст вашите бъдещи абонати. Бъдете креативни и накарайте хората да изгледат някое ваше видео, след като са прочели описанието на вашия видео канал в
 • Създавайте плейлисти. Ако качвате видеа, които са с различна насоченост, тогава е много добра идея да ги групурате във плейлисти. Това влияе пряко върху видео SEO оптимизация и позволява на потребителите да се ориентират по-лесно в избора си.
Видео SEO от Optimystica

Видео SEO от Optimystica

Екипът на Optimystica има опит в SEO оптимизацията вече над 7 години. Ние сме се специализирали и във изграждането на видео SEO стратегии за различни наши клиенти и сме доказани специалисти в сферата на Youtube. Много наши клиенти изобщо нямат представа колко полезно може да бъде видео SEO оптимизацията за техните бизнеси. Практиката ни е да подхождаме индивидуално към всеки клиент, да намираме точните нужди и методики за постигане на желаните резултати. Ако се интересувате от онлайн маркетинг (PPC реклама, видео SEO, цялостна SEO оптимизация, маркетинг в социалните мрежи и т.н.) вие сте попаднали на точното място. Optimystica е един от лидерите в страната в маркетинг услугите и ние знаем как да помогнем на вас и бизнеса ви да печели повече онлайн. Позвънете ни и ще ви поканим на среща, в която спокойно и детайлно ще обсъдим как точно ще ви бъдем полезни.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!