Защо ние да знаем „как се прави SEO ?“
Защо ние да знаем „как се прави SEO ?“

Защо ние да знаем „как се прави SEO ?“

Как се прави SEO ? Този въпрос все по-често изниква сред собствениците на различни уеб сайтове (онлайн магазини, новинарски платформи, фирмени страници и т.н.). SEO оптимизацията прогресира изключително много в последните години и все повече хора имат понятие от тази доскоро неясна материя. Вече няма почти модерна компания, която да не инвестира в SEO оптимизация и същевременно да държи да има ясно присъствие в интернет света. Хората отдавна са в интернет, а през последните 5-10 години пикът на онлайн общуването, пазаруването, забавленията, образоването и много други занимания е видим от всички. Все по-често ще се питаме „Как се прави SEO ?“, защото нуждата от присъствие в интернет средата се увеличава с всяка изминала година, а с нея идва и полезността на SEO оптимизацията като най-удачен вариант за дългосрочна инвестиция за ясни и високи резултати в намирането на таргетирани посетители за почти всеки уеб сайт. Факт, който тази година беше потвърден и от електронния гигант Google.

Как се прави SEO е въпрос, чийто отговор не е еднозначен и кратък. Процесът на SEO оптимизация е сложен, постоянно променящ се и са необходими много знания, търпение и професионализъм за да се постигнат добри резултати в SERP (класирането на търсачката Google). “Как се прави SEO” най-вече засяга Gogole, защото американската търсачка отдавна е лидер в своята област, държаща над 62% от всички търсения в света. В Европа и САЩ, Google държи над 85% от пазара, затова SEO оптимизаторите акцентираме почти изцяло върху познатата на всички търсачка.

В следващите редове ще ви представим основните елементи на процесът „Как се прави SEO“, но това ще бъдат само малка част от всичките необходими знания, тънкости и похвати, които всеки един желаещ да се занимава със SEO оптимизация човек трябва да знае.

Най-добрите сайтове за безплатно учене на „Как се прави SEO“
Най-добрите сайтове за безплатно учене на „Как се прави SEO“

Най-добрите сайтове за безплатно учене на „Как се прави SEO“

Искате да разберете как се прави SEO ? Ако отговорът на този въпрос е „да“, тогава задължително ще трябва да се запознаете с информация от сайтове, които ще изброим по-долу. В следващата мини класация ще ви представим най-реномираните блогове и платформи за SEO, в които има предоставени тонове материали на високо ниво.

Блогът на Google. Разбира се кой разбира повече от това как се прави SEO от самите Google. Следенето на блога им е задължително, защото информацията там е винаги точна и се явява първоизточникът за много от SEO промените в бъдеще. Всеки, който желае да се научи как се прави SEO задължително ще трябва да се абонира официалния блог на американския гигант. Важно е да отбележим, че в блогът на Google няма да намерите важни съвети за това „как се прави SEO“, но е важно да следите заради самите промени, които налагат монополистите в онлайн света и своевременно да ги въвеждате във вашата SEO практика.

Moz.com. Ако има компания, която да я знаят всички и да се е доказала в това, че знае как се прави SEO, това определено е Moz. Пионерите в сферата на SEO оптимизацията са на пазара от 2004 година,  а техният собственик Ранд Фишкин е смятан, за един от основоположниците на оптимизацията за търсачки. Moz определено могат и доказват с всяка нова публикация как се прави SEO. Нивото на блога им е високо за начинаещите оптимизатори, но препоръчваме задължително да се абонирате за тях, тъй като с течение на времето ще придобиете нужната рутина и знания за да извличате пълноценно ползата от материалите в блога на Moz.

Search Engine Land. За мнозина този блог е лидерът към днешна дата. От него може да научите много за това как се прави SEO, защото информацията, която ще намерите в сайта е винаги коректна, първа в SEO света и най-разнообразна. Още един плюс на SEL блога е възможността да задавате въпроси като коментари и авторите ще ви отговорят в голям процент от случаите. Истински полезен ресурс за всеки авантюрист, решил да научи как се прави SEO.

Search Engine Watch. Още един от стълбовете в отразяването на новините около SEO оптимизацията. Сайтът има доста добър дизайн, с което впечатлява хората, желаещи да прочетат повече информация относно как се прави SEO. Search Engine Watch е сочен за мнозина като най-детайлният сайт, който предлага освен последните новини в сферата, така и информативни материали за цялостния процес на оптимизирането за търсачки.

Search Engine Journal. Завършваме голямата петица с този не по-малко качествен блог. Напротив, SEJ предлага изключително ценна информация и се превръща в задължителен абонамент за повечето хора, интересуващи се как се прави SEO. Много професионалисти споделят, че Search Engine Journal предлага най-лесно смилаемата информация за новобранците в света на SEO оптимизацията.

Най-големите специалисти в света, знаещи как се прави SEO
Най-големите специалисти в света, знаещи как се прави SEO

Най-големите специалисти в света, знаещи как се прави SEO

Въпреки, че изброихме най-важните блогове, които ще ви помогнат да разберете как се прави SEO, в редовете по-долу ще ви представим и най-известните SEO специалисти или тъй наречените SEO гурута в света. Препоръчваме ви да ги последвате в социалните мрежи и техните лични блогове, защото те постоянно публикуват ценна информация, която още повече ще надгради знанията ви относно как се прави SEO. Професионалистите, които са изброени съчетават дългогодишен опит в сферата, интуитивно мислене и имплементирането на иновации в SEO материята така, че да променят изцяло правилата на оптимизацията в последните години.

Кристофър Семпър. Един от световноизвестните предприемачи, създал програмата Impacta. Тя ви позволява да създавате лесно съдържание, което е важна част от доброто SEO. Също така Семпър е създател на още една много важна SEO програма – Link Detox, която проверява даден сайт дали ще е добре да вземете линк от него или не.  SEO специалистът често публикува различни анализи относно промените в SEО, акцентирайки най-вече върху създаването на съдържание и линк билдинг материята. Два от най-важните елементи на това как се прави SEO.  Ето и един полезен съвет от Кристофър Семпър.

 

„Ако добавите вашият нов сайт в някаква директория, то това ще има негативен ефект върху класирането му в търсачките. Повечето директории днес нямат стойност и са извадени от Google, като източник на авторитет и тъй наречената SEO тежест. Вие просто не трябва да губите позиции на сайта си, използвайки тази стара методика за набиране на линкове. Съветвам ви да се запознаете с най-ценните директории, които все още имат значение за Google и няма да навредят на вашия сайт, напротив – ще ви донесат истинска SEO полза.“

Нийл Пател. Един от най-изявените онлайн маркетинг предприемачи в света. Пател има създадени и продадени в последствие за огромна стойност компании (KissMetrics, Quick Sprout, Crazy Egg и други). Изключително уважаван SEO експерт, който постоянно обновява своя блог и помага на хората да разберат по-добре процесът на това как се прави SEO. В момента, Нийл Пател отговаря за изготвянето на маркетинг стратегии за корпорации като Amazon, NBC, HP и други гиганти в световния бизнес.

Нийл Пател съветва: „ Когато говорим за SEO, първото нещо, което изкача в главите на повечето маркетинг специалисти е Google. Съветвам всички вас, хората искащи да знаят как се прави SEO – използвайте и останалите канали пълноценност, защото това сериозно ще повиши вашите посещения, а оттам потребители, клиенти и респективно приходи.“

Саги Соломон. Още един много уважаван и четен SEO специалист, който има какво да ви научи относно как се прави SEO. Основател на компанията InboundJunction. Соломон е известен с това, че постоянно търси нови предизвикателства в сферата и никога не остава бездеен за дълъг период от време. Ето какво казва Соломон за важността на бързината на вашия уеб сайт :
„Скоростта на вашия сайтовете ви е от изключително значение за Google и вашите посетители. Винаги, винаги се стремете да имате най-бързия сайт, с най-лесния начин за боравене, защото това , уважаеми SEO специалисти, е в основата на професионалния подход относно това, как се прави SEO“.

Джордан Кастелар. Предпоследния в нашата класация е изявен SEO консултант, занимаващ се с онлайн маркетинг вече 16 години. Изготвял SEO стратегии за много известни компании, Джордан Кастелар се слави с много дълбоките си познания по онлайн маркетинг и често пише за различни SEO сайтове. Определено си заслужава да прочетете някои от материалите му, ако искате да узнаете повече за това как се прави SEO.

„Брандът все повече играе важна роля за привличането на нови клиенти. Повечето предприемачи нямат никаква идея колко нови продажби може да донесат вече съществуващите ви клиенти, ако сте се постарали да изградите запомнящ се и доверчив бранд“.

Ранд Фишкин. Завършваме нашата елитна класация с може би най-известното име в областта – основателят на Moz.com и смятан от мнозина за най-добрия SEO специалист – Ранд Фишкин. Ако искате да се научите как се прави SEO, определено трябва да четете, слушате и гледате Фишкин, който често публикува нови материали в блогът на Moz.

“SEO оптимизацията е процес, при който промените са постоянни. Няма почти нищо сигурно в дългосрочен план, освен качественото съдържание и авторитетните линкове. Всичко останало се променя през години и всеки, който държи да знае как се прави SEO на високо ниво, трябва винаги да се информира за новостите в сферата на оптимизацията за търсачки.

Полезни съвети за това как се прави SEO на професионално ниво
Полезни съвети за това как се прави SEO на професионално ниво

Полезни съвети за това как се прави SEO на професионално ниво

SEO оптимизацията, както забелязахте е доста сложна и променяща се материя. Ние, екипът на Optimystica ви представяме най-важните елементи от качествената оптимизация, които всеки занимаващ се със SEO трябва да знае.

Анализ на ключови думи. Ако искате да знаете как се прави SEO, тогава задължително ще трябва да се научите да анализирате , подбирате и употребявате правилно ключовите думи за вашия сайт. Много често се случва да не се подходи достатъчно сериозно към този изключително важен процес и след време се виждат негативните последици от това. Всеки SEO специалист трябва да определени най-важните думи, да избере целеви страници за тях (страниците, към които ще се оптимизират вече избраните думи). Ако искате да можете да правите SEO, тогава задължително ще трябва да съобразите и конкуренцията на всяка дума, защото при нов сайт и избор на високо конкурентна дума – резултатите могат и да не дойдат доста дълго време, което не е подходящ избор. Винаги избирайте думи спрямо реалните шансове да класирате въпросния уеб сайт в срок от 6-12 месеца в топ 10 на SERP.

Вътрешно SEO. Трябва да научите и on-page SEO оптимизацията , ако искате да знаете как се прави SEO. Техническата подготовка за всеки сайт е отправна точка за цялостната SEO стратегия. Абсолютно задължително е сайтът ви да бъде технически изправен, спрямо SEO критериите, защото Google все повече държи на различните чисто технически елементи – скорост, наличие на HMTL5, липса на flash и други.

Трябва да добави, че е необходимо да изчистите всички грешки при описанията, заглавията на страници, снимки и видеа в сайта си. Много е важно за Google да спазвате определени правила в оформянето на мета описанията в сайта, както и всички други текстове и заглавия.

Наличието на качествено и уникално съдържание във всеки сайт е важна част от SEO стратегията. Ако перефразираме Ранд Фишкин, то може да заключим , че доброто съдържание и качествените входящи линкове никога не излизат от мода в SEO сферата.  Няма нов уеб сайт без уникално, свое съдържание, който да успее да се класира добре в SERP. Съветваме ви, ако не можете да създавате такова съдържание, да се обърнете към професионално копирайтинг услуги, защото в противен случай рискувате дори наказание от Google, ако копирате чужди материали в сайта ви.

Външно SEO. Как се прави SEO без добра off-page оптимизация ? Няма как, това е сигурно. Всяка професионална SEO стратегия включва сериозен набор от сайтове, които ще ви дадат авторитетни линкове. Набирането на връзки от разни директории, без каквато и да е била стойност само може да навреди на бъдещите ви класирания и ние сериозно ви препоръчваме да внимавате откъде взимате линкове. Ако искате да знаете как се прави SEO по професионален начин, тогава ще трябва да се научите да взимате точните линкове от точните сайтове, което е доста сложна работя понякога и се налага търпение, писане на уникални текстове, а понякога и финансова инвестиция. Качествената външна линк билдинг стратегия лежи в основата на високите резултати в SERP и всеки, занимаващ се със SEO оптимизация, трябва да го знае.

SEO в социалните мрежи. Много хора може би ще попитат как се прави SEO в социалните мрежи, а ние ще отговорим – трудно, но ползата е огромна! Мнозина от водещите маркетинг експерти заявяват, че наличието на силно присъствие в социалните медии днес е неразделна част от всяка професионална SEO стратегия. Доказано е, че развитието на новите брандове неминуемо минава през Facebook, Youtube, Twitter, Instagram и останалите мрежи, ако имате нужда и възможност да поддържате профилите си там. Съветваме ви, ако не можете да поддържате акаунтите си актуални в основните социални мрежи, тогава инвестирайте време и пари само за Facebook и/или Youtube. По-добре е да нямате профил в някоя социална мрежа, отколкото да имате, но той да седи неподдържан, което прави изключително лоши впечатление на потребителите.

SEO на онлайн магазин. Онлайн търговията определено е сферата, в която нуждата от SEO оптимизация е най-голяма. Конкуренцията тук е жестока и всеки иска да бъде на челните позиции. Ако искате да знаете как се прави SEO, тогава трябва да умеете и този важен елемент от оптимизацията за търсачки. Онлайн магазините имат много специфични елементи, които липсват при останалите сайтове, затова тази част на SEO се е обособила като отделна в последните години. Наличието на качествената оптимизация за един онлайн магазин определено ще даде високи резултати след време, но работата е много сериозна и обемиста, особено ако магазинът ви разполага с повече продукти, които постоянно се сменят или обновяват. Все пак трябва да кажем, че инвестицията в SEO на онлайн магазин според водещите маркетолози е най-сигурният начин за бъдеща възвращаемост и високи резултати от 6 до 18 месеца.

Kак се прави SEO от Optimystica.
Kак се прави SEO от Optimystica.

Kак се прави SEO от Optimystica

Optimystica e SEO компания, която е сред лидерите на българския пазар. Ние имаме опит в онлайн маркетинга вече над 7 години. Ние знаем как се прави SEO ! Екипът ни е изграден от млади, можещи и ентусиазирани професионалисти, които работят заедно от години. Ние сме изградили успешно множество SEO стратегии за различни компании в страната, както прохождащи в бизнеса фирми, така и компании лидери в своите браншове. Optimystica подхожда индивидуално към всеки свой клиент. Нашата задача е да се постигнат максимално бързо резултати, които да удовлетворят и най-претенциозните клиенти. Ние сме се доказали като коректен, можещ и професионално работещ партньор за онлайн маркетинг бизнеса. Разгледайте нашите страници с клиенти и реализирани проекти и сами се убедете в нашия висок професионализъм. Ние харесваме нашата работа, а още повече харесваме да виждаме високите класирания на сайтове на клиентите ни, след като сме положили много усилия именно в тази насока.

Ако желаете да инвестирате в SEO или друг аспект от онлайн маркетинга, тогава сте попаднали на правилното място. Позвънете ни, а ние ще ви поканим на опознавателна среща, в която ще уточним индивидуалните ви нужди и как най-добре ще ви бъдем полезни. Не отлагайте, защото конкуренцията не спи, а ние определено знаем как се прави SEO!

4/5 - (2 votes)
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!