Класиране на сайт
Класиране на сайт

Високо класиране на сайт – как да го постигнем ?

Всичките популярни търсачки (Google, Bing, Yahoo и т.н.) споделят сходни правила за класиране на сайт в техните алгоритми. Процесът на SEO оптимизация всъщност цели точно едно високо класиране на сайт в SERP (резултатите на търсачките, които виждаме, когато търсим дадена дума или словосъчетание). За да се постигне желаното класиране на сайт е нужно да сме изпълнили различни писани и неписани изисквания на търсещите алгоритми. SEO оптимизацията е постоянно променяща се сфера, в която годишно се изменят много съществуващи правила, добавят се нови и се премахват неактуалните такива. Класиране на сайт е сложен процес, които отнема време, много усилия и познания в SEO оптимизацията. Въпреки, че има много изписано по темата, в следващите редове ще систематизираме и синтезираме най-важните фактори на модерната SEO оптимизация, които влияят най-много върху класирането на сайтовете :

  • Уникално съдържание. Google винаги са казвали следното : „създавайте уникални съдържание за хората, а не за търсачките“. Алгоритмите на търсачките ценят изключително много уникалното и релевантно съдържание и класирането на сайтовете зависи много от наличието на такова съдържание. Много е важно публикациите, блог постовете и описанията в сайта ви да бъдат максимално уникални. Много собственици на уеб проекти пренебрегват това и копират вече създадени текстове, което се отразява изключително негативно върху класирането на сайтовете им в последствие. Днес, в модерната SEO, факторът „уникално съдържание“ е изключително важен, особено за нови сайтове. Почти невъзможно е нов сайта да бъде класиран добре за продължително време, ако не използва свое съдържание и не практикува black-hat SEO.
  • Външен линк билдинг. Наличието на качествени линкове от авторитетни сайтове е още един много важен фактор за доброто класиране на сайтовете. Много SEO специалисти смятат, че за да има високо класиране на сайт е нужен стабилен външен линк билдинг. В днешната SEO оптимизация набирането на правилните линкове, които да доведат до резултат е трудна и не лесна задача. При неправилно изпълнена линк билдинг стратегия резултатите върху класирането на сайта ви може да е повече от ниско, а вероятността да получите дори наказание и изваждане от SERP е напълно възможна. Google все повече обръща внимание на т.нар. натурални линкове, които са генерирани от вашите посетители. Мат Кътс, бивш шеф в Google, заявява и днес, че линковете си остават един от най-важните елементи за високо класиране на сайт и нуждата от качествени връзки от авторитетни сайтове към вашия такъв е наложителна, ако искате да се преборите с конкурентите.
  • Техническа SEO. През годините на своето развитие, SEO оптимизацията все повече започна да се съобразява с техническите параметри на уеб проектите и това се отразява директно върху класирането на всеки сайт днес. Всички търсачки обръщат изключително внимание върху техническото състояние на сайтовете – скорост на зареждане, mobile-friendly версия, user-friendly интерфейс и още много други важни технически фактори. Ако вашия уебсайт зарежда бързо, има приятен и лесен за употреба интерфейс и предлага добра мобилна версия или е mobile-responsive, тогава класирането на сайта ви определено ще е по-високо.
  • Социални сигнали. SEO оптимизацията за социални мрежи вече е сред основните фактори за високо класира на сайтовете. Facebook, Twitter, Instagram, Youtube са само най-известните социални мрежи за споделяне на информация, които влияят много силно върху цялостния В днешната, модерна SEO оптимизация вече има обособен подраздел, който се занимава само и единствено със SEO в социалните мрежи. Много SEO специалисти се занимават с изработването на различни маркетинг стратегии за оптимизация във Facebook, Twitter и т.н. Социалните сигнали според Google са един от основните елементи, които показват, че даден сайт е полезен за хората, именно чрез споделянето на публикации, снимки, видеа от даден сайт във въпросните социални мрежи. Ако желаете високо класиране на сайта си, то необходимостта от качествена SEO за социални мрежи е напълно наложително, но трябва да се направи професионално, защото негативният ефект върху сайтовете ви, при неуспешно изпълнена стратегия може да бъде пагубна за целия ваш бизнес.
  • Локално SEO. Още един елемент за класиране на сайт, който бе подценяван в последните години, но днес е неразделна част от всяка качествена SEO стратегия. Местните резултати все повече се зачитат от потребителите и необходимостта им за едно добро класиране на сайт е наложителна. Този сравнително нов раздел в SEO търпи постоянни изменения, но цялостно предполага много полезна информация за потребителите на търсачките, като дава възможност на собствениците на сайтове да привлекат повече клиенти в своите физически обекти (магазини, офиси, студия и т.н.)
  • Постоянство. Последния важен фактор, който ви представяме, влияещ върху класирането на сайтовете, е именно постоянството в изпълнението на всички горе написани елементи. Google зачита много постоянната работа по всеки един сайт. Собствениците на уеб проекти трябва да показват ежеседмично, че сайтът им работи и гененрира ново съдържание, тоест е полезен за посетителите. Доброто класиране на сайтовете неимоверно минава през ежедневна работа и спазване на SERP правилата във всеки един момент.
Класиране на сайт – Optimystica
Класиране на сайт - Optimystica

Класиране на сайт от Optimystica

Optimystica предлага висококачествена и професионална SEO оптимизация за своите клиенти. Ние сме експерти в дигиталния маркетинг и в специалност SEO, като имаме зад гърба си над 8 години опит, много доволни клиенти и стотици успешно реализирани проекти. Ако сте решили да не изоставате от вашите конкуренти и имате нуждата ви да имате стабилно и реномирано онлайн присъствие – обадете ни се. Ние, заедно с нашите клиенти сме постигнали многократно високо класиране на сайтовете в Google. Не отлагайте възможността да увеличите вашите клиенти, да имате още по-разпознаваем бранд в онлайн света и да печелите повече !

5/5 - (2 votes)
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!