Мета описанията, последвани от името на марката и заглавието на страницата, оказват най-голямо влияние върху това дали потребителите кликват върху резултат от търсенето, показва проучване, проведено от Ignite Visibility. Две трети от анкетираните също заявиха, че повече реклами ще ги накарат да искат да използват Google по-малко, а мнозинството се съгласи, че Google подобрява резултатите от търсенето си, като включва представени фрагменти и други функции на SERP.

В проучването са участвали над 500 участници на възраст 25–60 години.

Проучване за CTR - Optimystica - 1

Проучване за CTR – Optimystica – 3

Най-голямо влияние върху кликването. На въпроса кой фактор най-много е повлиял на решението им да кликнат върху резултат, 62,9% от анкетираните са отговорили, че това е описанието, 24,2% са отговорили, че това е марката, а 13% са отговорили, че това е заглавието. Като малко противоречива констатация, 55,1% от участниците заявяват, че кликват само върху марка, която познават в резултатите от търсенето.

Потребителите казаха, че резултатите от търсенето са се подобрили. Мнозинството (58,5%) от участниците заявиха, че предпочитат сегашното състояние (декември 2019 г., когато е проведено проучването) на резултатите от търсенето с Google спрямо това как са били през януари 2019 г. Подобна част (55,5%) също каза, че включването на включените фрагменти и други функции на SERP подобрява резултатите от търсенето с Google.

Ще откажат ли повече реклами потребителите? Две трети (66,7%) от участниците заявиха, че Google, вмъквайки повече реклами в резултатите от търсенето, ще ги накара да искат да използват Google по-малко. Тази констатация изглежда противоречи на откритията от проучване, публикувано през декември 2018 г., в което 75% от анкетираните казаха, че рекламите улесняват намирането на информацията, която търсят.

Близо 67% от участниците в проучването на Ignite Visibility не са съгласни с това, че компаниите могат да пускат реклами въз основа на търсенията на други компании. Тази констатация съвпада добре с другата констатация на проучването, че по-голямата част от потребителите кликват само върху резултати от марки, с които са запознати.

Защо ни интересува. Според проучването, разпознаваемостта на марката е второто най-голямо влияние върху кликванията и е фактор за преработка или прекъсване за някои потребители. Изграждането на информираност за марката трябва да допълни вашите SEO усилия и обратно, за да спечелите и извлечете полза от органичната видимост.

Проучването също подчерта важността на писането на убедителни описания. Собствениците на сайтове и оптимизаторите трябва да гарантират, че описанията им са съобразени с намерението за търсене, тъй като Google няма да използва вашето описание, ако смята, че може да се вземе по-точен от съдържанието на вашата страница.

Ако потребителите предпочитат съвременната страница с резултати от търсенето и нейните много функции, марките ще трябва да се адаптират. Един от начините за възвръщане на видимостта е чрез проектиране на съдържание с богати резултати.

Потребителите може да се противопоставят на по-платени списъци в резултатите от търсенето, но екосистемата на Google е дърпащ фактор и дори добавянето на повече реклами може да не е достатъчно фактор за натискане на потребителите да променят поведението си.

Ако се нуждаете от фирма за SEO оптимизация, която да Ви съдейства с това да излизате на челни позиции и повече хора да кликват на Вашите резултати, можете да се свържете с нас!

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!