Защо да инвестираме в популялизиране на сайт ?
Защо да инвестираме в Популяризиране на сайт ?

Защо да инвестираме в популяризиране на сайт ?

Интернет се превърна в свят, в който почти всичко е възможно. В частност онлайн бизнесът процъфтява в последните години, като електронната търговия в някои отрасли бележи значително повече приходи от физическите обекти. Нуждата от популяризиране е на сайт за всеки, който иска да има присъствие в мрежата е осезаема, защото всяка минута се „раждат“ стотици нови уеб сайтове и конкуренцията е огромна.

Днес, всеки бизнес има свой уеб сайт, независимо от големината му – от еднолични търговци до световни корпорации с хиляди служители. И всички те се нуждаят от постоянно популяризиране на сайтовете си, защото борбата за челните позиции в Google и останалите търсачки е постоянна и много трудна, особено в някои специфични отрасли.

Има много методи за популяризиране на сайт, но определено най-ефективният от всички е SEO оптимизацията. Самите Google споделиха в официалния си блог, че инвестицията в SEO е най-оптималния вариант за дългосрочни резултати и в повечето сфери на онлайн бизнеса няма по-добър метод за възвръщаемост на инвестицията.

В следващите редове ще ви представим най-известните методи за популяризиране на сайт, които са най-често срещани сред онлайн маркетинг специалистите.

Методи за популяризиране на сайт
Методи за популяризиране на сайт

20 метода за популяризиране на сайт

 1. SEO оптимизация. Както вече споменахме, за нас и за мнозина известни маркетинг специалисти – SEO оптимизацията е най-удачният начин за популяризиране на сайт. Ако изберете правилната SEO компания, която да популяризирате вашия сайт, то резултатите няма да закъснеят, макар да не са светкавични. Добрата SEO стратегия изисква време за да бъде изпълнена и търпението от ваша страна трябва да бъде част от нея, защото в повечето случаи класирането на сайта ви в челни позиции ще дойде след 6-12 месеца.
 2. Платена реклама. Следващия ефективен начин за популяризиране на сайт е платената реклама. Световно известните мрежи за рекламиране като Google Adwords например дават отлична възможност да достигнете до желана аудитория, но резултатите при този вид популяризиране на сайт са бързи и краткотрайни. С други думи – вие ще инвестирате дадена сума пари, но тя няма да даде дългосрочни резултати. За някои вид бизнеси този вариант на популяризиране на сайт е удачен, но за повечето онлайн сайтове не е достатъчен за да изградите своя клиентска и/или посетителска база.
 3. Рекламиране в социалните медии. Facebook, Twitter, LinkedIn и другите известни социални медии имат свои рекламни мрежи, които предлагат добра възможност за популяризиране на сайтовете ви. За да рекламирате успешно във Facebook например е необходимо да имате добри познания по тяхната рекламна платформа, за да постигнете максималните резултати във вашето популяризиране на сайт. Много често собствениците на онлайн бизнеси наемат маркетинг специалисти да ръководят рекламните кампании на даде уеб сайт.
 4. Изграждане на профили в социалните мрежи. Добре развитите профили в социалните мрежи са отличен метод за популяризиране на сайт, особено ако сте развили вашия бранд на средно и по-високо ниво. Важен съвет, който трябва да запомните от нас е, че ако създавате профил в някоя социална мрежа, след това трябва да го поддържате усърдно. Доказано е, че ако имате профил във Twitter например, но не го поддържате, тогава ефектът от него е отрицателен върху вас и вашия бранд. Задължително поддържайте ежедневно вашите социални профили, за да постигнете максималното за популяризирането на сайтовете ви.
 5. Популяризиране на сайт чрез социалните канали. Оставаме на вълна социални мрежи. В България най-добре развитата социална мрежа определено е Facebook, докато останалите водещи в световен мащаб (Twitter, LinkedIn, Instagram) не са толкова популярни и работещи за повечето бизнеси. Facebook обаче е много мощен инструмент, с който лесно може да постигнете качествено популяризиране на сайтовете ви, стига да имате необходимите познания точно как се прави. Facebook ограничи доста публикациите на потребителите, които смята, че са спам или с цел популяризиране на сайт, но въпреки това има как да се постигне идеалната среда и да се извлекат ползи за хората, стремящи се да промотират своите онлайн проекти.
 6. Организирайте състезание във Facebook. Може би сте забелязали този метод, който много компании използват за популяризиране на сайтовете си. За целта ще трябва да имате своя фирмена страница и през нея да организирате разни игри с награди, като абонатите ви ще трябва единствено да харесат и споделят дадена ваша публикация. Много ефективен трик, който носи много за популяризиране на сайта ви. Трябва да знаете обаче, че организирането на разни томболи и игри във Facebook не е много поощрявано от социалната мрежа и не трябва да прекалявате.
 7. Публикувайте във Facebook групи. Оставаме на вълна популяризиране е на сайт чрез Facebook и неговите групи. Всички знаем силата на тези групи, в които възможността да набавите нови посетители на вашия сайт е огромна. Отново ще ви напомним, че Facebook не толерира спама изобщо и във ваш интерес е да не прекалявате с еднообразни и чести публикации навсякъде из мрежата.
 8. Предлагайте намаления чрез и-мейл. Много хора вече, а и самите и-мейли слагат писма с промоции директно в спам папката. Въпреки това, популяризиране на сайт все още е възможно, чрез и-мейл маркетинга, макар мнозина да го възприемат като чист спам. В случай, че имате абонати с имейл събскришън, тогава непременно трябва да използвате този доказан с годините метод за популяризиране на сайт. Не ви съветваме да закупувате имейли и да пращате на хора, които не са посещавали вашия сайт, това вече е спам и прави много лошо впечатление.
 9. Оптимизизрайте сайта за лесно търсене. Много уеб сайтове нямат добра търсачка, което кара потребителите да търсят нужната информация другаде, въпреки че тя съществува и в сайта, в когото я търсят. Споделянето на материали от сайта ви, което е дело на вашите потребители е изключително ценен ресурс. Google смята това за естествена реакция и класира много добре такива публикации. Именно поради тази причина вашата търсачка трябва да изкарва максимално близки до търсенето резултати, за да може да има възможност потребителят ви да на мери необходимото и евентуално да го сподели в последствие. Това е един много важен метод за популяризиране на сайт, който много собственици пренебрегват. Повечето модерни платформи за изграждане на сайтове имат детайлни търсачки, които поддържат и автоматични предложения за търсения. WordPress, водещата CMS платформа в света, има много развита система за търсене и затова я препоръчваме горещо на всички начинаещи онлайн предприемачи, които са решили сами да изграждат сайтовете си.
 10. Създайте общност. Преди 5 и повече години форумите бяха центъра на онлайн общуването и дискусиите. След развитието на Facebook и групите там, много форумни сайтове просто загубиха посетителите си, защото масово хората употребяват Facebook за всичко – сърфиране, пазаруване, общуване и дискусии. Въпреки това, създаването на форум все още работи за някои видове бизнеси, като този начин за популяризиране на сайт не е отживелица, поне за сега. Много хора все още предпочитат да извлекат нужната информация от даден сайт, вместо да се доверяват на мненията на случайни Facebook потребители и групи. Създаването на ваше форум общество не е лесна работа. Ще трябва да вложите време, усилия и познания в областта, както и да направите чисто технически форума, но в много случаи, ако се справите успешно, резултатите за популяризиране на сайта ви като цяло ще бъдат наистина забележителни.
 11. Участвайте във форуми. Дългогодишните специалисти в онлайн маркетинга си спомнят, че добре развитите форумни профили правеха чудеса относно популяризирането на сайтовете. Днес, както вече споменахме по-горе, форумните платформи не са толкова активни, но въпреки това има изявени общества, които функционират с пълна сила и до днес. Развиването на форумни профили е бавна и трудна задача, защото модерацията днес е по-строга от всякога. Не се допускат спамове и линкове толкова лесно, както беше преди години.
 12. Създайте блог. Наличието на блог ви носи много положителни страни за цялостното популяризиране на сайта ви. От една страна чисто SEO предимство е да имате блог и да пишете нови статии периодично, което казва на Google, че вашия сайт създава уникално и собствено съдържание, а повечето от нас знаят, че именно съдържанието е един от най-важните фактори за доброто класиране в
  Другото важно предимство, влияещо на вашето популяризиране на сайт е факта, че блогът носи възможност за споделяне и трупане на абонати, стига статиите ви да са интересни за читателите.
 13. Разрешете guest blogging. Този метод за популяризиране на сайт работи в малко случаи, но заслужава да се спомене. Ако имате развит бранд, по този начин може да трупате съдържание и то без да се ангажирате вие да го създавате. Важно е да знаете, че много внимателно ще трябва да пресявате публикациите, защото много често guest блогърите просто публикуват текст, в който се съдържат необходимите за тях линкове. Задължително проверявате всички материали за уникалност, защото ако качвате съдържание, което вече съществува в мрежата рискувате да бъдете наказало от Google за копиране, а това не трябва да се случва в нито един момент от развитието на вашия уеб сайт. Има различни програми за проверка на уникалността на текста, като най-известната и препоръчана от нас е Advego Plagatus. Изключително полезен инструмент за хората, който се стремят да постигнат добри резултати в популяризиране на сайтовете си.
 14. Пишете статии в сайтове, позволяващи guest blogging. Обратния метод за популяризиране на сайт на предишния. Ако имате време и желание, може да пишете уникални, авторски статии и да ги споделят в сайтове, които го позволяват. Много добър вариант и за подобряване на SEO състоянието на вашия уеб сайт, защото имате възможност да добавяте линкове в авторитетни сайтове към вашия сайт и то по избор на ключовите ви думи. Мнозина известни онлайн маркетинг специалисти препоръчват горещо този начин за популяризиране на сайт.
 15. Поддържайте видео канал в Youtube. Може би знаете, че втората най-голяма търсачка в света след Google е именно Най-голямата видео мрежа е лидер в бранша от години и позволява различни варианти за популяризиране на сайт. Изграждането на ваш канал в тубата е лесно, но самата поддръжка е трудоемка работа и не е за всеки. Въпреки това, ако имате възможност да правите видеа и да ги качвате в собствения си канал, това е един отличен метод за популяризиране на сайт, оптимизиране на SEO състоянието на сайта ви и горещо го препоръчваме за повечето бизнеси.
 16. Отговаряйте на коментари. Може би сте забелязали, че повечето световни брандове имат практика да отговарят на някои коментари. Разбира се, профилите с милиони последователи имат десетки хиляди коментари на някоя viral публикация, но винаги ще забележите, че има по един-два отговора. Това е много важно, както от чисто маркетинг гледна точка, така и за самото популяризиране на сайт. Хората харесват да им се обръща внимание и когато го сторите – те все повече започват да коментират, харесват, споделят. Препоръчваме ви да игнорирате чисто негативните коментари и да не попадате в спорове с абонатите ви. Бъдете винаги позитивни в отговорите си.
 17. Публикувайте e-книга безплатно. Този метод за популяризиране на сайт не е за всеки, дори в България е доста непопулярен, но в световен мащаб действа много добре. Хората харесват да получават безплатни неща, а ако напишете в сферата си електронна книга, която да я раздавате безплатно, тогава вероятността да достигнете до голяма база от нови клиенти/посетители е огромна.
 18. Публикувайте инфографики. Много развит в световен план е начинът за популяризиране на сайт посредством инфографики. Този вид изображения се споделят изключително много и viral постовете при добро изпълнение са гарантирани.
 19. Прессъобщения. Все още работещ начин за популяризиране на сайт, който обаче струва немалко пари, ако искате да публикувате съобщението си в сериозните новинарски сайтове в България.
 20. Офлайн реклама. За много от вас може да звучи несериозно, но все още има полза от раздаването на флаери. Ако ви предстои важно събитие, което да се проведе някъде, раздаването на флаери е отличен вариант за популяризиране на сайта и бизнеса ви. Не го забравяйте и се възползвайте при необходимост.
Популялизиране на сайт чрез SEO оптимизация
Популяризиране на сайт чрез SEO оптимизация

Популяризиране на сайт чрез SEO оптимизация

Вече споменахме, че най-добрият начин за популяризиране на сайт според Google и редица известни маркетинг специалисти е SEO оптимизацията. Ако не сте запознати с този вид Популяризиране на сайт, в следващите редове ще ви представим най-важните елементи, с които SEO ще подобри популярността на сайта ви или с други думи – ще класира сайта ви по различни ключови думи във челните резултати на търсачките.

Анализ на ключови думи. Първоначалната стъпка при всяка SEO оптимизация е правилният избор и подбор на ключови думи. Ако искате да постигнете качествено популяризиране на сайта ви, тогава ще трябва задължително да направите професионален анализ на ключовите думи. С други думи – много е важно точно какви думи ще изберете за бъдещата оптимизация. Много SEO специалисти подхождат с недостатъчна сериозност към този процес, което води след време до незадоволително резултати и неостатъчно добро популяризиране на сайта в крайна сметка. Трябва да отбележим, че изборът на ключови думи лежи в основата на цялостната SEO стратегия. Препоръчваме да се избират ключови думи с подходяща конкуренция, защото ако избирате само думи с висока конкуренция, тогава резултатите могат много да се забавят, дори да работите правилно.

Вътрешно SEO. Следващата част от SEO и респективно от популяризирането на сайтовете е on-page оптимизация. След като сте избрани правилните за вашия бизнес думи е време да се погрижите за структурата на сайта ви. Google обръща внимание на чисто техническите характеристики на сайтовете – правилни описание, мета данни, скорост на сайта и много други.
Още една важна част от вътрешната оптимизация е наличието на качествено съдържание. Google винаги са казвали, че собствениците на сайтове трябва да създават съдържание за потребителите, а не за търсачките. Именно поради тази причина Google класира изключително добре сайтове, които имат уникално и редовно съдържание. Затова запомнете, че наличието на такова съдържание е важен елемент от популяризирането на сайтовете.
Външно SEO. Третият главен елемент от популяризиране на сайт чрез SEO оптимизация е off-page оптимизирането. Всички външни линкове, които водят от други сайтове към вашия се наричат външни линкове. Цялостната стратегия за набиране на такива линкове се нарича линк билдинг стратегия и според Google, заедно с качественото съдържание, образуват двата най-ценни елемента за търсачката. Набавянето на качествени линкове от авторитетни сайтове е трудоемка и нелесна задача. Съветваме да внимавате къде линквате вашия сайт, защото много често собствениците слагат линка на сайта си къде ли не, което може да доведе до много негативни резултати в класирането. Ако искате да постигнете качествено популяризиране на сайт посредством линкове, съветваме ви да изберете професионалните услуги в тази сфера.

SEO за социални мрежи. Последната важна част от популяризиране на сайт посредством SEO е оптимизацията в социалните мрежи. Въпреки , че Google официално не признават влиянието на Facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn и другите социални сайтове, световните лидери в онлайн маркетинга отдавна са доказали, че социалните сигнали (харесвания, споделяния, коментари и т.н.) играят изключително важна роля за класирането на дадени публикации, видеа и сайтове.
Екипът на Optimystica проведе експеримент, в който написахме оптимизирана статия по ключова дума със средна конкуренция. Същата тази статия се сподели в няколко Facebook групи и достигна 2000 харесвания за 24 часа. Само 3 дни след публикуването на въпросната статия, тя достигна №1 в Google по ключовата дума. Целият този експеримент доказа, че социалните сигнали влияят изключително сериозно върху класирането на отделни страници и ключови думи.

Популялизиране на сайт от Optimystica
Популяризиране на сайт от Optimystica

Популяризиране на сайт от Optimystica

Екипът на Optimystica има дългогодишен опит в SEO оптимизацията и популяризирането на сайтове от всякакъв тип. Ние сме млади маркетинг специалисти, работещи в сферата на интернет рекламата, SEO оптимизацията и онлайн маркетинга. Приоритетната ни задача при всеки клиент е да вникнем максимално в индивидуалните му нужди и да предложим най-добрият вариант за популяризиране на сайтовете му. Optimystica изгражда SEO стратегии вече над 7 години и екипът ни имаме постигнати високи резултати за много удовлетворени клиенти. Ако сте решили да инвестирате в популяризиране на сайт, тогава сте попаднали на правилното място. Позвънете ни, а ние ще ви поканим на опознавателна среща, в която ще изясним вашите нужди и желание и методите, с които да постигнем заедно най-добрите резултати за вашите цели. Не забавяйте темпото и не позволявайте на вашите конкуренти да ви изпреварят в онлайн пазара. Инвестирайте в SEO оптимизация и бъдете над всички останали и разбира се – печелете повече от своя уеб сайт.

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!