Търсене по снимка

Търсене по снимка

Вижте как да да подобрите класирането си при търсене по снимка.

Търсенето по снимка може да се превърне в още един източник за популяризиране на сайта и генериране на допълнителен трафик към сайта.

Правилното формариране на изображенията може много добре да се отрази и като цяло върхо SEO оптимизацията на вашия сайт. Преди всичко добре преоразмерените изображения няма излишно да забавят зареждането на сайта, а както знаем това е един от важните фактори за търсещите машини.

Благодарение на снимките, текстът ви ще изглежда много по-подреден и има много по-голяма вероятност да грабнете вниманието на аудиторията ви.

Детайлно ще разгледаме общо шест елемента, които ще ви помогнат за по-добри резултати при търсене по снимки:

1. Преоразмеряване на изображенията – направете го преди качването на снимката в сайта. Това ще позволи да намалите размера на файла, както и ще позволи по-бързото зареждане на страницата.

2. Име на файла – вместо безсмислени комбинации от букви и цифри, използвайте вашата ключова дума за страницата. Хубаво е изображението и ключовата дума все пак да са на една тема. Препоръчително е имената на файловете да са на латиница – в някои CMS-и кирилицата би могла да създаде проблем или да се прекодира в произволен набор от символи.

3. EXIF Информация – може да я попълните като изберете Properties – Details в Windows Explorer. Попълненете всички възможни полета.

Вече можете да качите снимката на сайта си. В това видео примера е даден с WordPress.

4. Заглавие на изображението (TItle) – тук задължително използвайте вашата ключова дума. Добра идея е тайтълите на снимките да са подобни на тайтълите на страниците, т.е. можете спокойно да използвате и вашия бранд. Не забравяйте, че в някои платформи ще трябва да добавите този таг ръчно. Например <img title=”Примерен текст” …/>

5. Кратко описание (Caption) – това е текстът, който се вижда под снимката и също може много да помогне за доброто класиране по търсене по изображения.

6. Alt текст – не пропускайте и това поле. Дори ако изключите ползите за оптимизацията, много софтуери за незрящи хора използват този текст, за да го “изговорят”.

Бладорание на тези прости стъпки имате шанс значително да подобрите позициите на сайта си при търсене по снимка.

Търсене по снимки

(текстова версия)

Здравейте! В това видео ще ви покажа как търсенето по снимки може да се превърне в един много добър инструмент за нашата SEO оптимизация. Ползите от това (търсенето по снимки), разбира се, са много. Като основните са, че чрез търсенето по снимки нашият сайт ще може да присъства като допълнително класиране в резултатите на Google, да има като цяло по-добро представяне и също така повече ключови думи на страницата. Ще ви разкажа за общо шест елемента, които са много важни при оптимизацията за търсенето по снимки.

Първият от тях, с който ще започна оптимизацията за търсенето по снимки, това е преоразмеряването на изображенията. Предлагам ви да започнете именно с това нещо оптимизацията за търсенето по снимки, защото както виждате от моя пример, оригиналното изображение е с размер цели 3,8 MB, което в повечето случаи е дори два пъти повече от размера на сайтовете. В моя случай аз използвах фотошоп, с който с лекота достигнах до размер от 85 KB, като съответно малко намалих и размера на самата картинка.

Второто нещо, което разбира се е много важно за оптимизацията на изображенията за търсенето по снимки, това е името на самия файл. Както виждате, в случая тези OUIZUV-50 не говорят абсолютно нищо за търсенето по снимки. Аз имам една страничка, която бих искал да оптимизирам за търсене по снимки. Тя се казва „Рижаво куче“ и за да мога съответно да използвам изображенията като част от моята оптимизация за търсенето по снимки, най-логично е да си наименувам файла с нещо подобно. В случая например това ще бъде просто „rijavo-kuche“. Използвам латиница, защото предпочитам като цяло изображенията ми (които ще се оптимизират за търсенето по снимки) да са кръстени с латински символи. В някои случаи WordPress или някои други платформи просто ги преименуват по невероятно сложен за търсенето по снимки начин, докато така веднага се вижда за какво става въпрос. А и  Google  също ще може да разбере какво има на нашата картинка.

Друго нещо, което е добре да направите преди да качите вашето изображение (особено ако става въпрос за ваша авторска снимка), е да си попълните правилно EXIF информацията за търсенето по снимки. Можете да го направите директно от вашия Windows, без да отваряте някакви сложни софтуери, програми и т.н., като натиснете дясно копче на мишката , изберете  “Properties” и след това отидете на табчето “Details”. Тук има няколко неща, които аз предпочитам да попълвам за търсенето по снимки. Първото от тях е “Title”, след това “Subject”, „Таgs”, “Comments”, “Author” (тук можете да си напишете директно ключовата дума за търсенето по снимки заедно с името на бранда или каквото си решите) и “Copyright”, който всъщност ще бъде адреса на моята страница, където ще се вижда тази картинка.

Общо взето това е всичко, което трябва да направим като предварителна подготовка за оптимизацията за търсенето по снимки. Следващата стъпка от оптимизацията за търсенето по снимки е просто да си качим картинката в сайта. Аз използвам WordPress за целта. И така, първото нещо, което виждаме – това са ни стандартните поленца, свързани с търсенето по снимки, които може да използваме в WordPress, за да помогнем на Google да разбере какво има на нашата картинка (не че той вече не се оправя много добре с тези неща, но по този начин поне ще си увеличим бройката на ключовите думи в страницата). Първото нещо, което разбира се трябва да попълним за търсенето по снимки, това е заглавието на нашето изображение. Tози сайт съм си го кръстил „Супер дума“, така че ще го направя под формата на бранд „Рижаво куче – Супер дума“. Разбира се, можете да използвате какъвто искате друг вид структура за търсенето по снимки. Аз лично предпочитам в заглавието за търсенето по снимки да си добавя и бранда. След това е краткото описание на нашата картинка. Тук за търсенето по снимки можем дори просто да напишем „Снимка на рижаво куче“. Последно идва Alt текстът, за който много хора считат, че не е нужно да се попълва за търсенето по снимки. Напротив, аз смятам, че е напълно полезно за търсенето по снимки да си го имаме попълнен (Google разбира за какво става въпрос на изображението, но ако ние още веднъж му кажем, не мисля, че ще ни се разсърди). Съвсем спокойно за търсенето по снимки тук може да се напише отново дори само ключовата ни дума – „Рижаво куче“. И така, вмъкваме картинката в публикацията, виждаме я и си я подравняваме в центъра.

Едно нещо, което за жалост ми е малко неприятно в WordPress във връзка с търсенето по снимки , това е, че отскоро са забравили или по-скоро умишлено са изключили опцията да се вижда тайтъла при задържане на мишката върху изображението. Както виждаме, тук го няма по никакъв начин. И за да мога да си го допълня за търсенето по снимки, аз предпочитам да си вляза отново в образно казано сорса на моята картинка и да си го допиша на ръка. За търсенето по снимки си пиша title=”Снимка на рижаво куче“. След това можем отново да минем на визуалния редактор, където като задържим мишката, виждаме този надпис, за който говорихме.

И това е всичко относно оптимизацията за търсенето по снимки. Това са абсолютно всички неща, които току що направих. Започнах с името на файла, както го виждаме, добавих EXIF информацията за търсенето по снимки, след което си преименувах файла на “rijavo-kuche”. При качването му сложих няколко основни елемента за търсенето по снимки, като кратко описание, Alt текст и тайтъл (по-рано забравих да спомена и кепшъна). По този начин ключовата ни дума за търсенето по снимки се повтаря вече няколко пъти на тази страница. И общо взето това са всичките неща, които трябва да направите във връзка с търсенето по снимки. Благодаря Ви за вниманието и успех в оптимизацията за търсенето по снимки! : )

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!