Какво е PPC реклама ?
Какво е PPC реклама ?

Какво е PPC реклама ?

Ако сте се сблъсквали с онлайн маркетинг, то неминуемо сте чували поне за PPC реклама. Съкращението PPC реклама идва от Pay-per-Click рекламиране. С други думи този вид реклама работи на принципа, че рекламиращият заплаща пари единствено, ако върху неговата реклама се кликне. PPC рекламата не се влияе от броя показвания (импресии), както е при PPМ системата (Pay-per-Mile). Вашето рекламно каре може да се покаже и 10 000 пъти, но ако бъде кликнато само веднъж, то вие ще заплатите само за този единствен клик.

Много интернет маркетинг агенции предлагат професионално ръководене на PPC рекламни кампании. Днес, в света на интернет общуването, познанството и търговията, PPC рекламата определено дава своите резултати и много бизнеси прибягват до този начин на промотиране.

Най-известната мрежа за PPC реклама в света е тази на Google – Adwords. Стотици хиляди предприемачи се възползват от възможностите на Google PPC рекламата, но трябва да отбележим, че както във всяка сфера, така и тук има тънкости и важни знания, които помагат да се извлекат максималните ползи от този вид рекламиране.

PPC рекламата в Google на родния пазар е все по-често използвана. Много фирми и уеб сайтове комбинират SEO оптимизацията със PPC рекламиране, което в последствие води до най-добри резултати в класирането на сайта (SEO) и бързото набавяне на посетители (PPC реклама).

Особености на PPC рекламата в Google Adwords
Особености на PPC рекламата в Google Adwords

Особености на PPC рекламата в Google Adwords

Google Adwords е наистина отлична PPC рекламна система, която позволява да рекламирате с различни бюджети – от скромни суми до крупни инвестиции. Правилната употреба на PPC реклама в Adwords е цяла наука, но най-общите и важни елементи за успешна кампания са няколко :

  • Правилен анализ на ключовите думи. Както при SEO оптимизацията, така и при PPC рекламата трябва много внимателно да проучите, анализирате и изберете точните * ключови думи за вашата предстояща кампания. Подбраните от вас ключови думи трябва да са релевантни към бизнеса ви, да обхващат не само точните фрази и думи, но и да включват и long-tail търсенията, които носят изключително добри резултати в повечето кампании. Не на последно място трябва да отбележим, че за да бъде успешна една PPC реклама, трябва да следите променящите се трендове и ключови думи в Google Key Planner инструмента.
  • Подходящи целеви страници. Много ползватели на PPC рекламата не съобразяват достатъчно добре своите landing pages или иначе казано – целеви страници. Целта на PPC рекламата е да доведе заинтересован от вашето предложение (ключова дума) потребител и той не само да посети сайта, но и да направи някакво действие (да се абонира, да хареса и сподели дадена публикация, а най-често за закупи стока или услуга от вас). Именно поради тази причина трябва много внимателно да оформите вашата целева страница и тя да подканва потребителите да направят действие – т.нар. call-to-action.
  • Качество на PPC рекламата. Google Adwords преценява съотношението между кликове, целевите страници и цялостните кампании и понижава цената на клик, ако всичките тези показатели са качествено изпълнени.
Плюсове и минуси на PPC рекламата
Плюсове и минуси на PPC рекламата

Плюсове и минуси на PPC рекламата

Както всяка рекламна схема, така и PPC рекламата има своите добри и слаби страни. В следващите редове ще ви представим положителните и отрицателни черти на PPC рекламирането.

Плюсове:

  • PPC рекламата дава бързи резултати. Определено няма по-добър вариант, ако искате да постигнете светкавични резултати – продажби, посещения, абониране и т.н.
  • PPC рекламата е лесна за употреба. Google Adwords е направен толкова лесен за употреба, че дори пълни новаци в сферата ще съумеят да пуснат своя кампания.
  • PPC рекламата позволява пълен контрол. Ако рекламирате в Google Adwords, то вие имате пълна свобода на действие и във всеки един момент може да правите промени, ако това се налага.
  • Плащате само за сигурни резултати. Може би една от най-силните черти на PPC реклама е възможността да плащате само на реални резултати – кликове. При друг вид рекламиране е възможно да ви се вижда рекламата в хиляди импресии, но така и да не получите задоволителен брои кликове.

Минуси:

  • PPC рекламата може да излезе доста скъпо, ако не знаете как да я управлявате. Не забравяйте, че както във всяко рекламиране, така и тук има особености и ако не ги знаете и спазвате – тогава ще хвърляте доста пари на вятъра, без да имате необходимите и очаквани от вас резултати.
  • PPC рекламата може да генерира нетаргетират трафик, отново при неумение да изберете правилната за вас и бизнеса ви аудитория. Въпреки, че интерфейсът на Google Adwords е значително лесен, самият процес на оформяне и определяне на тартег групи, избор на ключови думи и т.н. е една нелесна задача, с която трябва да се заемат хора, имащи опит. В противен случай е напълно вероятно да генерирате трафик, който няма да ви носи никакви действия , кликове и продажби.
  • PPC реклама не винаги е успешна. В процеса на работа ще се убедите, че трябват много познания за да довеждате повечето кампании до наистина задоволителен край. Много компании, предлагащи PPC реклама дори не съумяват да достигнат задоволителен ROI коефициент за своите клиенти.

 

PPC реклама си остава най-предпочитания метод за бързи резултати в онлайн маркетинг бизнеса. Много хора прибягват ежедневно до инвестиции в PPC рекламната мрежа не само на Google. Ако имате желание да постигнете бързи резултати, но нямате необходимото време или познания за да се занимавате лично, позвънете ни и екипът на Optimystica ще ви предложи най-оптималния вариант за PPC реклама за вашия бизнес !

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!