Какво представляват SEO интрументите
Какво представляват SEO интрументите

Какво представляват SEO инструментите ?

SEO инструментите са неразделна част от процеса на оптимизацията за търсачки. Всеки SEO експерт борави с поне дузина SEO инструменти, с които подобрява качеството на работата си. През последните години се появиха най-различни SEO инструменти, които предлагат различни решения за изпълнението на цялостната SEO оптимизация. SEO инструментите са уеб базирани или инсталируеми програми, които автоматично извличат нужна информация, която служи за SEO оптимизирането на даден проект.

Видове SEO инструменти
Видове SEO инструменти

Видове SEO инструменти

SEO инструментите на първо място са два вида – платени и безплатни. Много от платените SEO инструменти предлагат trial период, чрез който потребителите да се възползват от пълната функционалност на продукта, след което да изберат дали им върши работа и да го закупят, или въпросният SEO инструменти не отговаря на техните нужди.

Ако трябва да разделим SEO инструментите по различна функционалност, тогава се обособяват няколко различни групи, с които може да характеризираме повече от тях :

  • SEO инструменти за анализ на ключовите думи. Както повечето от вас знаят – нуждата от професионален анализ на ключовите думи лежи в основата на бъдещите добри резултати в търсачките. Няма резултатна SEO стратегия, която да бъде изпълнена без анализ за ключовите думи. По този повод има създадени различни SEO инструменти, които бързо и лесно анализират ключовите думи за даден уеб сайт. Трябва да отбележим, че анализът на избран от вас SEO инструмент за ключови думи трябва да бъде изпълнен изключително прецизно и отговорно. Грешно избраните ключови думи могат изцяло да променят SEO резултатите на вашия проект и вие да загубите ценно време след това, опитвайки се да оправите сгрешените дими и целеви страници. Именно заради това един SEO инструмент може да помогне тук, но в никакъв случай не трябва да разчитате изцяло на неговите данни за крайния избор и дефиниране на ключовите думи.
  • SEO инструменти за вътрешна оптимизация. Определено най-използваните инструменти са тези, които анализират техническото състояние на сайта и цялостната on-page SEO оптимизация. Едва ли има вече SEO специалист, който да не използва такива SEO инструменти в работата си. На пазара има голям избор от цялостни решение за този вид инструменти. Някои от предлаганите платени SEO инструменти наистина вършат чудесна работа и подобряват качеството на SEO одита и по този начин поставят основите на качествената SEO стратегия. SEO инструментите за вътрешна оптимизация засягат техническите параметри на сайта, спрямо SEO тенденциите, отделно анализират всички описания, мета данни, тайтъли, заглавия и още много важни SEO елементи. Използвайки такъв тип SEO инструменти помага да се установят промените, които трябва да се извършат във вътрешните линкове, съдържанието на даден сайт и още много важни елементи.
  • SEO инструменти за външна оптимизация. Тук най-важната роля на тези инструменти е точният анализ на външните линкове. Всяка линк билдинг стратегия в една SEO оптимизация трябва да използва възможно най-добрия SEO инструмент за анализ на линкове и домейни. По този начин SEO специалистът ще успее да изготви правилната стратегия за набиране на качествени линкове от авторитетни сайтове. SEO инструментите за външна оптимизация анализират и конкуренцията – техните позиции, линкове и класирания. Важно е да знаем къде са нашите преки конкуренти за да изградим най-точна представа за работата, която трябва да се свърши по даден проект, а без този тип SEO инструменти това не може да се случи.
  • SEO инструменти за цялостен анализ. Този вид SEO инструменти са винаги платени или поне качествените. Ако искате да използвате подобен тип SEO инструменти, които анализират всички елементи на SEO оптимизацията за даден сайт, трябва да знаете, че не всичко опира до данните и фактите. Есенцията на успешната SEO стратегия, която наистина ще бъде полезна за крайния клиент е в индивидуалния подход, анализ и работа. Да, SEO инструментите помагат, но никога не могат да изместят работата на цял екип специалисти, които работят специално за вашия проект.
Най-добрите SEO инструменти
Най-добрите SEO инструменти

Най-добрите SEO инструменти

В следващите редове ще ви представим най-добрите SEO инструменти, които са в момента на онлайн пазара. Някои от тях са платени, други са безплатни, но всички са се доказали като безценен помощник в една или друга област на SEO оптимизацията. Трябва да споменем и факта, че даден SEO инструмент дава резултати в ръцете на специалистите. Ако не умеете да боравите с даден SEO инструмент, тогава по-добре не губете време и не правете грешки, а се допитайте до SEO консултант.

KWFinder.com – един от най-известните и качествени SEO инструменти за анализ на ключовите думи. Точността на данните, които извлича е поразяваща и работата със самия инструмент е много лесна.

Google Trends – един от многото полезни SEO инструменти на Google. С него лесно се дава информация кои са популярните трендове и кои ключови думи биха били по-ефективни за в бъдеще.

SEM Rush – за мнозина това е един от най-добрите комплексни инструменти в индустрията. Много SEО специалисти го ползват изцяло за своите проекти.

SEO Site Checkup – още един комплексен SEO инструмент, които се е доказал през годините като изключително полезен. Повечето от качествените данни обаче идват с платения абонамент.

Google Adwords Keyword Tool – реално това е отправната точка за всеки нов SEO проект. Повечето SEO анализатори смятат, че SEO инструментът на Google е най-добрата опция за анализ на ключовите думи.

Ahrefs – този SEO инструмент е смятан за най-добрия анализатор на линкове в света. Използван от хиляди потребители всеки ден. Отлично допълнение за изграждане на перфектната линк билдинг стратегия.

Мajestic seo – още един от водещите SEO инструменти в бранша. Огромна база с информация, детайлен анализ и изключително лесен за използване интерфейс.

Screaming Frog – отиваме в секцията на техническия анализ и SEO инструментите за вътрешен одит. Screaming Frog се ползва с уважението на мнозинството SEO специалити по цял свят и върши отлична работа, ако желаете да анализирате вашия сайт за технически проблеми и като цяло за on-page SEO.

Xenu –много ценен SEO инструмент, който анализира състоянието на „счупените“ линкове във вашия сайт. Изключително полезен за сайтове с много страници.

Google Page Speed Tools – скоростта на сайта е много важен елемент за доброто SEO и високите резултати в търсачките. Именно заради това този SEO инструмент на Google показва изключително добре бързината на всеки сайт и при грешки добавя предложения за отстраняването им.

Yoast SEO – огромна част от сайтовете в света са базирани на WordPress система. Безспорен лидер в света на SEO за WordPress е именно този SEO инструмент. Предлага се безплатно, но има и платена версия с повече опции.

Google Search Console – един от най-важните SEO инструменти в сферата. Задължителен за всеки оптимизатор и неразделна част с анализите за прогреса на SEO стратегията.

Google Analytics – подобно на горния SEO инструмент, GA е важна част от всяка SEO оптимизация. Данните, които предоставя за незаменими и помагат изключително много да се види прогреса или грешки в даден SEO план.

SimilarWeb – има много SEO инструменти за анализ на конкурентите, но този определено си заслужава. С него може да видите приблизителен брой посещения на конкуренцията и още много полезна информация.

Copyscape – може би най-добрия измежду SEO инструментите за плагиатство. С него спокойно може да видите даден текст къде се появява в мрежата и дали ви копират.

Moz toolbar – тази добавка за Chrome позволява първоначален анализ на мета описанията, тайтълите, мета думите и още важна информация за даден уеб сайт. Много полезен SEO инструмент.

SEO инструментите помагат за работата на специалистите, но и дават възможност на клиентите да анализират моментното състояние на техните сайтове. Нуждата от SEO инструменти е безспорна, но те просто помагат за по-качествени резултати, истинската работа се извършва от професионални екипи за SEO оптимизация.

5/5 - (1 vote)
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!