50 нюанса SEO (част 1)

shades-of-seo-optimystica

Когато става на въпрос за оптимизация на сайтове, никога няма да има такова нещо като „прекалено много знание“. SEO не е игрална площадка. Това е мястото, където трябва да поддържаме някого на върха и право под курсора на мишката! Имайки това предвид, ще ти споделим 50 неща, които можеш да ползваш като съвети за да отведеш бизнеса си точно на един клик разстояние от потребителя.

 1. Въпрос на съдържание !

Качествено написаното съдържание е не само добро за потребителите и клиентите ви, но и за crawler-ите, които обикалят по интернет пространството. Колкото по-добре пишеш, толкова по-висок ранк ще има сайтът ти.

 1. Погрижи се за backlink-овете.

Както съдържанието, така и качествените линкове ще boost-нат сериозно ранкът ти. Разбира се, спам линковете ще те отведат към Google Penguin наказание. За да не се озовеш там помисли за backlink-овете като проактивно съдържание.

 1. Използвай правилно файлът Google Disavow.

Запознай се подробно с този файл и го използвай по предназначение.

 1. Правилната аудитория

Всичко е въпрос на бизнес. Тук говорим за социалните медии и присъствието ти там. Ако искаш хубав корпоративен имидж – LinkedIn е за теб, ако наблягаш на графично съдържание – пробвай Instagram и Pinterest. Ако постваш редовно и държиш на разнообразие и реклама – Facebook и Twitter са винаги решение!

 1. Не подценявай социалните мрежи!

Та, в този ред на мисли – те ти помагат да популяризираш най-добре бранда си и генерират солиден трафик. Ъпдейтвайте често и не забравяйте да отговаряте на отзиви и коментари!

 1. Wikipedia

Google обича Wikipedia! Направете си страница там, ще спечелите със сигурност!

 1. Site Map

Crawler-ите обичат site map-ове. А потребителите също! Картите им помагат да намерят бързо именно от каквото имат нужда. При направата на Site Map се увери, че сте ъпдейтнал до последна версия на Google Webmaster Tools.

 1. Мобилни

Без мобилна версия на платформата, откриваемостта на сайта ти спада драстично. Направи си  гъвкав дизайн за всички размери мобилни устройства.

 1. Оптимизирай съдържанието си

Увери се, че текстовете, статиите, новините и блоговете, които публикуваш съдържат необходимите ключови думи, за които искаш да се класираш в търсачките. Може би аудиторията ти обожава филми, но ти продаваш дрехи – та, какъв фокус ще искаш да си поставиш?

 1. Оптимизирай сървъра/сайта си

Разгледай кодовете си. Можеш ли да ускориш сървъра си?Използвай различни онлайн приложения за помощ като seositecheckup и pingdom за да видиш скоростта, с която се зареждат страниците на сайта ти и проследявай техническите промени, които правиш.

 1. Правила и условия

Ако сайтът ви съдържа с правила и условия на ползване, това го прави по-уважаван и привлекателен за търсачките.

 1. Публикувай по-често

Това прави сайтът ти активен и желан както за потребители, така и  за търсачките.

 1. Flash

Нашият съвет е да се придържаш  по-добре към HTML5 стандарта за по-добро ранкиране.

 1. Пиши за аудиторията си

В съдържанието си трябва да имаш ключова дума. Внимавай с това, защото пренасищането води до обратни резултати.

 1. Единствена ключова дума

Оптимизирай всяка статия, новина или друго само по една ключова дума. Всичко друго би се счело за спам или нежелано.

 1. Навигация

Колкото по-лесно се навигира в сайта, толкова по-лесен ще бъде за ползване той и ще носи възможно най-висока потребителска оценка. Да не забравяме, че това ще помага за продажбите.

 1. Питай за отзиви

Когато давате на потребителите си правото да говорят за услугите, които предлагате, както и да коментират различни теми, това всъщност създава въвличащо съдържание и води до по-високо ранкиране.

 1. Информирай се

Промените в света на SEO оптимизацията са постоянни. Бъди готов да се адаптираш бързо!

 1. Текстови линкове

Колкото повече са линковете, толкова по-добре.  Не правете линкове само към началната страница, а и към разнообразни вътрешни категории и страници.

 1. Фокус

Ако ключовите ви думи са с широк обхват, то тогава ще имаш по-голяма конкуренция. Намери по-специфични думи, които да са директно свързани с твоя бизнес.

 1. Хостинг

Намери хостинг компания, която оперира на твоя пазар. Например, българския IP адрес се възприема по-добре за ранкирането, от колкото ако бъде хостван от щатите.

 1. Мета данни

Увери се, че мета заглавията и мета съдържанията са добре написани в сайта ти, за да може търсачките да ги откриват по-бързо.

 1. Взимайте предвид дължината в символи

Мета заглавията не трябва да бъдат повече от 60 символа, а описанията – 140. В противен случай написаното ще бъде отрязано и ще излиза съкратено в страниците на Google.

 1. URL адреси

Винаги са от значение, трябва да бъдат кратки и адекватни спрямо съдържанието на страниците.

 1. Нека всичко е видимо

Тествайте всяка страница, уверете се, че никъде не получавате 404 грешки. Ако някой линк води до страница, която вече не съществува, това може да се отрази много зле на сайта ви.

Спираме до тук със съветите, очаквайте скоро следващите 25 нюанса как да бъдеш на първо място в Google без излишни Мистикоросвания.

Rate this post
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Best-SEO-Tips