Изкуственият интелект променя света на seo оптимизацията — част 2

В първата част от статията – “За промяната на света и изкуственият интелект” засегнахме развитието на една нова ера наречена SEO оптимизация.  Според  Google RankBrain новите тенденции в света на оптимизацията се променят, благодарение на изкуствения интелект и бързата скорост, с която той се развива спрямо човешкия мозък.

Какво е deep learning и как влияе върху seo оптимизацията на сайтовете?

След като знаем, че Google е запознат добре с добрите и лоши практики, които прилагат някои от сайтовете ще отговорим подробно на един въпрос – Какво е значението на термина deep learning? Според RankBrain , преди групирането на сайтовете като „лоши“ и „добри“ трябва да се определи каква точно е класификацията на всеки сайт. Сайтове като Nike.com и WebMD.com са доста лесни за класифициране.  Въпреки, че сайтовете имат много подкатегории на общите категории, то те са ясно структурирани.

Какво бихме казали за сайтовете, които имат много различни категории? Един добър пример за такива сайтове са местата, които обикновено  имат много широки категории и информация. В тези случаи, deep learning процеса се разпада. Кои данни от този процес Google прилага в тези сайтове? Отговорът е на случаен принцип, като може да бъде една или друга категория.

За добре известни сайтове, като Wikipedia, Google може да се откаже от този процес на класификация напълно, за да се гарантира, че deep learning процеса не подбива сайтове известни като: „твърде големи, за да фалират“. Тази класификация от Google влияе пряко върху процеса на seo оптимизацията на сайтовете.

По друг начин стоят нещата за малките сайтове. Това, което се предполага е, че този процес е автоматизиран за класифицирането на всеки сайт от този тип, преди да се направят опити да бъде сравнен с друг.  Как трябва да изглежда един сайт като WebMD, който бихме определили като голям? Ако структурата на голям сайт за обувки бъде сравняване с тази на сайтове, като  Nike или WebMD ще открием няколко общи неща:

-сходна структура на категориите;

-много модели обувки.

Това сравнение обаче класифицира един сайт като спам.

Влияние на класификацията на сайтовете върху seo оптимизацията

 

 

 

 

 

 

 

 

Как се отразява класификацията на препратките?

Нека разгледаме същия пример по-горе, когато една компания има сайт за обувки. Ние знаем, че дълбокия процес на учене RankBrain ще опита да сравни всеки сайт в областта на обувната индустрия,  с  най-добрите и лоши практики в нея.  При препратките това ще се отрази чрез backlink профилът на лошият сайт, който ще бъде отличен от добрия.

Един авторитетен сайт за обувки  има препратки от следните места:

-спорт;

-здраве;

-мода.

Пример за препратка от друга ниша –  автомобилната индустрия  е създаването на страница за автомобилен сайт „безплатна оферта за обувки за всички нови договори за наем“ , която се свързва с новия вид обувки на сайта.

Практиката сочи, че много подобни сайтове за обувки имат външни препратки от автомобилни сайтове, което е най- честата причина да попаднат в спам филтъра. RankBrain е проучил кое е „добро“ и кое „лошо“ за своите резултати от търсенето.

Бъдещето на SEO оптимизацията и изкуственият интелект

Ако обърнем внимание на казаното дотук ще забележим, че изкуствения интелект в бъдеще ще надмине човешкия мозък. Очакват се някои от следните бъдещи промени:

-всяка средно конкурентна  дума ще бъде разглеждана самостоятелно;

-повечето сайтове ще трябва да присъстват единствено в своята област, за да се избегне неправилната класификация;

-всеки сайт трябва да притежава сходна структура и състав на известните си конкуренти.

Тази методология на дълбокото изучаване прави нещата по-прости за SEO оптимизаторите.

Бъдещето на SEO оптимизацията ще продължи да се развива изключително в техническия анализ и данните на сайтове със сходна и различна тематика.

Rate this post
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

technical-optimisationLocal SEO to business