Изкуственият интелект променя света на оптимизацията много по-бързо, от колкото си мислим

Сигурно сте чували за Google RankBrain, новият изкуствен интелект, с алгоритъм на запомняне и учене. Това, което не знаете за него е, колко бързо променя SEO услугите благодарение на съществуването си. Ще ви покажем няколко ясни примера защо е така и защо някои от старите правила вече са неприложими. Какви стъпки можете да предприемете?

Какво се има предвид под изкуствен интелект?

Когато говорим за Google RankBrain, имаме предвид ANI – Artificial Narrow Intelligence, или още познато на български като тясно специализиран изкуствен интелект. Пример за такъв тип „учещ“ се алгоритъм е този, който работи като спам филтър на пощата ви. Други такива са: Google Translate, Watson IBM, готината опция в Amazon, която ви показва кои продукти са ви препоръчани, колите с автоматично управление, които имат собствен софтуер за човешка ненамеса.

Идеята за Google RankBrain идва от вярването на хората, че знанието е кодирано в невронните клетки на мозъка ни. Според екипа разработил този алгоритъм, той е способен да изучава и анализира сурова информация, която да автоматизира и систематизира за използването й като знание.

Та, как всичко това се отразява на SEO технологиите?

Както обяснихме по-горе, Google RankBrain e само част от алгоритмите замислени да превъзхождат човешките мозъци в близките години. За жалост притесненията не са никак малки предвид това, че съществува винаги риск създадените изкуствени интелекти да се превърнат в опасно оръжие.

za-seo-statiq

Ами… тук можете да видите, че този умен алгоритъм, все още не е достигнал нашето ниво що се отнася до изпълнението на всекидневни задачи от разнороден тип. Интересното тук е, че развитието на интелекта (за изкуственият говорим!) е в много по-бързи темпове, от нашите собствени мозъци. Червената линия върви право нагоре, докато нашите стоят в статично положение.

Ето резултатите от SEO гледна точка:

Днешните регресионни анализи имат сериозни недостатъци. Типичните анализи водят до месеци работа, в резултат на които можем да видим по-високо ранкиране в Google и по-добро представяне. Месеците работа зависят много и от типа сайтове, които се оптимизират – с рекламна цел, социални мрежи, блогове, форуми, онлайн магазини, медии и много други.

Във вътрешността на познатата ни Google търсачка работят множество алгоритми, които се свързват помежду си по различен начин. Работата на Google RankBrain е да следи изпълнението им и начина, по който те „реагират“ на търсенията и отговарянията от страна на Google. Например, при някои конкретни търсения RankBrain може да научи, че най-важното е мета заглавието пред всичката друга показана информация.

Това за жалост не е еднакво за всички търсения, а както казахме, само за някои. Именно за това при едни може да проработи в полза за сайта, за други – съвсем не. Ако обобщим тук можем да кажем, че за всяка търсена дума или словосъчетание, Google използва съвсем индивидуален алгоритъм на корелация на данните.

Именно поради тази причина се налага изключително индивидуален подход при оптимизацията на всеки сайт. Този подход включва и последващ анализ след промяна в ранковете след даден период от време. След този последващ анализ може да се засече какво работи добре и какво не за въпросния сайт.

Останете в нишата за да избегнете грешки при класификациите.

Google знае как изглеждат „добрите“ и „лошите“ сайтове. Освен индивидуален подход, в зависимост от добрата или лошата оценка, се осъществява и самото ранкиране. Google „сканира“ изключително ефективно базата от данни на всеки сайт.

При операцията на RankBrain, алгоритъмът залага на всяка среда. Под среда си представете например цяла индустрия, да речем здравната. За нея RankBrain знае, че сайтове като WebMD.com има добра репутация и излизат на първата страница. Всичко, което прилича на структурата на този сайт ще бъде асоциирано с „добро“. Подобно на тази логика – всичко, което прилича на сайт със спам съдържание ще се асоциира с „лош“.

В следващата част на статията ще обясним какво точно означава термина „deep learning” и как  се използва от RankBrain. Ще засегнем темата за backlink-овете и ще резюмираме бъдещето на SEO услугите предвид последните промени, на които ставаме свидетели.

Rate this post
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO оптимизацията