Дигитален маркетинг – какво е това и защо всеки бизнес се нуждае от него?

„Уеб маркетинг“ , „онлайн маркетинг“ или по-широко познатото „дигитален маркетинг“ – са все названия, които доста точно описват същността на този вид дейност, а именно „намиране на идеи и начини за продажба чрез интернет“. Започвайки още през 1971 година с изпращането на първия имейл, преминаваме през 90-те години с навлизането на персоналните компютри , началото на новия век с появата на Iphone и социалните мрежи и така до днес, можем спокойно да заключим, че заедно с еволюцията на технологиите дигиталния маркетинг е област, която търпи непрестанно развитие.

Дигитален маркетинг 1 - таблет

Дигитален маркетинг – таблет

Нужен ли е дигиталният маркетинг?

Както всичко в този живот, така и дигиталният маркетинг не е задължителен. Но ако искате да увеличите продажбите си, разпознаваемостта на бранда ви или да изградите репутацията му, то в такъв случай отговорът е – да, нуждаете се от дигитална маркетинг стратегия. Истината е, че почти няма бизнес, който да не използва дигитален маркетинг под някаква форма, но малко са тези, които знаят как да извлекат всички ползи от него. Настъпилата пандемия през 2020 година и ограниченията, които дойдоха заедно с нея, доведоха до още по-голямо нарастване на онлайн пазаруването. Това, от своя страна, подтикна всички малки и големи компании да преместят бизнеса си в интернет пространството, което, разбира се, води и до огромно нарастване на конкуренцията в сферата на дигиталния маркетинг. Тук идва и SEO оптимизацията . „SEO“ накратко от Search Engine Optimization е дял от дигиталния маркетинг, който има за цел да „убеди“  търсачките като Google, Yahoo или Bing, че вашият сайт е най-доброто решение за проблемите на потребителите им.

Най-голямата търсачка, заради чиято популярност се появяват даже неологизми (нови думи) в английския език – това е Google. Google предлага много дигитални маркетинг услуги на своите потребители – Gmail, Google Maps, Google Docs и още. Търсачката получава над 100 милиона заявки всеки ден от всички предлагани услуги, затова и внимание в дигиталния маркетинг се обръща основно на нея.

Как работи SEO оптимизацията ? Целта ѝ е да отведе вашия сайт на първо място в търсачката при търсенето на определени фрази, или още наречените „ключови думи“ , свързани с вашия бизнес.

А защо е нужно сайтът ви да е на първо или поне на едно от челните места в Google и защо това е толкова важна част от дигиталния маркетинг? Защото истината е, че хората гледат и се интересуват само от резултатите, които им се показват на първата страница от тяхното търсене и „кликват“ основно на първите три от показаните сайтове. Затова и тази част от дигиталния маркетинг е изключително важна.  Без да навлизаме в повече подробности, за да разберете повече за това какво е SEO оптимизацията и 252-те стъпки как да я постигнете  – прочетете книгата ни „На първо място в Google”. Тя ще ви разкрие всичко за състоянието на сайта ви, какво трябва да знаете за линк билдинга, трафика, ключовите думи и още много тайни от дигиталния маркетинг.

Дигитален маркетинг 2 - първи стъпки

Дигитален маркетинг – първи стъпки

Първи стъпки в изграждането на стратегия за дигитален маркетинг

За да можете да използвате дигиталния маркетинг възможно най-ефективно се нуждаете от добра стратегия. Ето и откъде за започнете:

  • Стъпка 1 от стратегията за дигитален маркетинг: Установяване на пазара и изграждане на профила на идеалният клиент

Това е основната и изключително важна стъпка за успешната стратегия за дигитален маркетинг. На кого искаме да предлагаме нашия продукт или услуга? Какви са неговите демографски характеристики: възраст, пол, финансови възможности? Къде се намира – страна, град, област? Последно и може би най-важно – какви са неговите интереси, какво е поведението му в интернет?

Колкото по-добре опознаете идеалния си клиент, толкова по-добра и по-ефективна ще бъде вашата стратегия за дигитален маркетинг.

  • Стъпка 2 от стратегията за дигитален маркетинг: Съобщението

Тук, надграждате над Стъпка 1 . Трябва да установите две неща : какви са желанията на идеалния клиент и какви са неговите страхове, притеснения и нещата, които не харесва. Защо?

Знаейки тези неща ще можете да изградите идеалното послание и да предадете съобщението си най-точно чрез каналите за комуникация на дигиталния маркетинг като в същото време избягвате и всички шансове за мискомуникация.

  • Стъпка 3 от стратегията за дигитален маркетинг: Начин за комуникация

Тук идва моментът ,в който дигиталният маркетинг се различава от познатия досега традиционен. Когато говорим за традиционен маркетинг се сещаме за радио, телевизия и печатна преса. В дигиталния маркетинг това са социалните мрежи – Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, имейл маркетингът и много други.

Тези стъпки могат да дадат началото на стратегията за дигитален маркетинг или да подобрят вече изградената такава.

Дигитален маркетинг 3 - данни

Дигитален маркетинг – данни

Плюсове на дигиталния маркетинг

Дигиталният маркетинг има не малко плюсове пред традиционния:

  • Първият плюс на дигиталния маркетинг е, че в днешно време всеки използва интернет. Това прави достъпа до потребителите чрез рекламиране с дигитален маркетинг много по-лесен и бърз.
  • Друг плюс е таргетирането на желаната аудитория. Чрез дигиталния маркетинг спокойно можем да въведете всички характеристики на нашия идеален клиент и да насочите вниманието си специално към него.
  • Получаването на резултати от рекламните кампании, използващи дигитален маркетинг, е много по-удобно, систематизирано и бързо. Ако рекламата върви по телевизията ще трябват дни за да получите данни за това дали тя е успешна. Ако е в интернет, използвайки инструментите за дигитален маркетинг, до няколко часа ще имате цялата информация ,от която се нуждаете – ще можете да я спрете ако не е успешна или да я подобрите, за да ви носи по-голяма печалба. Дигиталният маркетинг дава възможност да тествате различни реклами едновременно и да разберете какво се харесва на потребителите като текст, изображения, видео и други елементи.
  • Дигиталният маркетинг се превръща и в метод за изграждане на репутация на марката. Каналите за комуникация, които предлага дигиталният маркетинг, като социалните мрежи и имейлите, дават възможност за изграждане на клиентска база. Това от своя страна е шанс за персонализиране на съобщенията и рекламите и изграждане на лоялност у потребителите.
  • Един от най-важните плюсове е разходът за реклама. Дигиталният маркетинг е по-изгодният и икономичен вариант спрямо традиционните методи за реклама. Сами можете да определите колко пари да вложите и в какъв вид дигитална маркетинг реклама, в зависимост от възможностите ви. Дигиталният маркетинг предлага възможност за печалба, както на малки, така и на големи фирми. Разбира се, ресурсът за реклама е от значение и в дигиталния маркетинг, но липсва тази висока бариера, която спира малките предприятия да използват традиционните начини за рекламиране. Ако нямате голям бюджет инвестирайте с време и желание, за да извлечете ползи и печалба от дигиталния маркетинг.

Един друг начин по който можем да покажем, че сме сериозни в нашите намерения с SEO, е наличието на SEO сертификат.

За повече информация и безплатна консултация- свържете се с нас !

Нужен ли е дигиталният маркетинг?
Първи стъпки в изграждането на стратегия за дигитален маркетинг
Плюсове на дигиталния маркетинг

 

 

4.3/5 - (6 votes)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

seo копирайтинг 2 снимкиSeo анализ на сайт 5 - компютър