DMOZ.org ще бъде закрит

The Open Directory Project е може би най-известната директория за сайтове в света. Едва ли има SEO оптимизатор, който да не е взимал линк за сайт от DMOZ. За съжаление обаче на всички в бранша – директорията ще бъде спряна от 14 март 2017 година.

Идеята за сайта се заражда през 1997 година, а проектът стартира година по-късно и носи името GnuHoo, след което бързо бива сменено на NewHoo. Директорията възниква като алтернатива на Yahoo, които биват обвинявани в прекалено строгото одобрение и като цяло трудния процес да вземеш линк.

Преди 19 години Google тъкмо се беше родил, а хората използваха директориите за да търсят подходящи за тях сайтове. С времето обаче Googlе преобърна начина на търсене и DMOZ остана източник на качествен линк и нищо повече. Дори Yahoo спря своята директория през 2014-та година, заявявайки че хората вече нямат нужда от подобен тип сайтове, защото търсачките са улеснили нещата неимоверно и никой не търси уебсайт в директория.

Все още няма официално изявление от DMOZ защо са решили да спрат директорията, но причините най-вероятно ще са сходни с тези на Yahoo. Доста онлайн маркетьори споделиха мнение, че ерата в която хората определяха кои сайтове са качествени и кои не вече е отминала. Всичко сега остава в “ръцете” на търсачките и техните алгоритми.

5/5 - (1 vote)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Кой къде клика