DuckDuckGo пред Bing като опция в Android

Google обяви кои търсачки ще се показват на екрана на доставчика му по подразбиране за потребители на Android в ЕС. Bing ще се появи като опция само в Обединеното кралство, докато DuckDuckGo и Info.com ще се появят заедно с Google във всичките 31 територии на ЕС, съобщи The Verge за първи път в четвъртък.

Защо Google прави това? Екранът за избор на Android за търсене е част от усилията на Google да изпълни антимонополното решение на Европейската комисия от юли 2018 г.

Избор на търсачка - 1

Избор на търсачка – 3

Как работи?

От 1 март екранът за избор на търсене ще бъде показан на потребителите в ЕС, които настройват устройствата си за Android за първи път. Google, DuckDuckGo, Info.com и още една търсачка (която варира в зависимост от региона) ще се показват като опции.

Когато потребителят избере желания от него доставчик, свързаното приложение ще бъде инсталирано и то ще се превърне в търсачката по подразбиране в Chrome и в полето за търсене на началния екран.

Защо точно тези търсачки?

Доставчиците за търсене са избрани чрез аукционния метод, при който Google приема оферти за това, колко всеки доставчик е готов да плати на потребител, който избира своята търсачка по подразбиране.

Търговете се провеждаха за всяка страна, като се използва система „четвърта цена“, при която тримата победители плащат на Google сумата на четвъртата най-висока оферта. Избраните в първия цикъл търг доставчици ще се показват на екрана за избор на търсене за четири месеца (до 30 юни), като бъдещите търгове ще се провеждат на тримесечие.

Търговете не са честни за всички. „Вярваме, че този търг противоречи на духа на решението на Европейската комисия от юли 2018 г.“, казва Кристиан Крол, изпълнителен директор на базираната в Берлин търсачка Ecosia, в изявление, изпратено до Search Engine Land.

Екозия използва печалбите си за лесовъдство. „Засаждането на дървета в горещи точки за биологичното разнообразие е наш приоритет, това означава, че процесите на наддаване като този отрязват целенасочени търсачки като Екозия“, казва Крол. Екозия заяви, че ще бойкотира търга малко след като методологията е била обявена за първи път през август 2019 г.

Къде е Бинг?

Търсачката на Microsoft видимо отсъства като избор за търсене, освен в Обединеното кралство, където вероятно приходите от реклами за търсене са по-високи, отколкото в страни с по-нисък БВП, отбелязва The Verge.

Защо ни интересува?

Въпреки че предлага на потребителите в ЕС с три други доставчици на търсене, за да изберат, няма вероятност да направи голяма вдлъбнатина в дела на Google на пазара, тъй като търсенето е силно интегрирано с другите му приложения за Android и Google е това, с което повечето потребители са свикнали да се ползва.

Тъй като е използван метод на търг, изборът просто отразява кои търсачки са готови да платят най-много на потребител и не е показателен за дяла на пазара за търсене в съответните страни.

Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Най-търсените ключови думи в България за 2019 г. - Optimystica - 1Търсене: Застраховка за кола - 1