Google и Facebook се обявиха против фалшивите новини

Уеб гигантите Facebook и Google се обявиха против фалшивите новинарски сайтове. Тази тяхна стъпка бе продиктувана от многото критики на американски потребители в последните месеци. Упреците се засилиха по времето на предизборната кампания в САЩ. Според американците в рекламните мрежи на двете компании има прекалено много платени публикации, които целенасочено крият информация, подвеждат хората и лъжат за реални събития и факти. Именно заради насъбралото се масово недоволство двата световни лидери в онлайн рекламата решиха да предприемат мерки.

От Google заявиха, че ще спрат двете си рекламни мрежи (Adsense и Adwords) за сайтовете, които публикуват фалшиви новини, промоции и информация, която подвежда потребителите. Това ще рече, че занапред собствениците на тези сайтове няма да могат да си промотират съдържанието чрез Adwords или да получават приходи от рекламни полета на Adsense.

Facebook от своя страна предприе подобна тактика за решение с проблема. Рекламната мрежа на Facebook няма да допуска реклами от въпросния тип сайтове, като всички сигнали за такива реклами ще бъдат преглеждани от специални, новосформирани екипи.

Въпреки, че се вслушаха в гласа на потребителите си, двете компании отрекоха, че са повлияли на изборните резултати в САЩ по какъвто и да е било начин.

Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO оптимизацията за блогAMP