Повече за Google mobile-first index (част 2)

Продължаваме темата за цялостна информация относно Google mobile-first index. Нововъведение, което ще доведе до промени в SEO оптимизацията и всички, занимаващи се с с нея трябва да сме наясно какво всъщност ще представлява този индекс.

Мобилната версия на сайта ми има по-малко съдържание от варианта и за десктоп, трябва ли да се притеснявам?

Да, трябва. Тъй като Google ще индексира данните от мобилните версии, тогава вашия сайт ще предостави по-малко съдържание и респективно по-малко информация за класиране. Всичко това ще доведе до промени в SERP и разлики в посещенията от мобилни и десктоп потребители. Най-удачно е съдържанието ви да бъде едно за мобилната и десктоп версия, с което ще се избегне горе написаните разлики и спада в посещенията.

Как да накарам Google да извлича информация от мобилната версия на сайта ми?

Най-добрият вариант си остават инструментите в Google Console – Fetch & Render. Просто избирате варианта за смартфони и давате Fetch as Google и готово. Нищо ново или пък сложно.

Ще има ли два отделни SERP за мобилни и десктоп версии?

Google искат да запазят сегашното състояние на търсачката, тоест да се показват от едно място всички резултати, но в зависимост от устройството да се визуализират мобилен SERP или десктоп такъв. Всичко това предстой да бъде въведено, а дотогава ще има mobile-first index и desktop-first такъв. Очакваме с интерес официалното интегриране на промените.

 

5/5 - (2 votes)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!