Най-честите причини за висока степен на отпадане

Степента на отпадане или bounce rate е важна част от SEO оптимизацията и цялостното представяне на вашия сайт. Google Analytics определя bounce rate на сайта ви като разделя посещенията само на една страница на общите посещения за даден период. Например ако имате 50% степен на отпадане, това означава, че всеки втори потребител в сайта ви е разгледал само една страница, след което го е напуснал. Колкото по-ниска степен на отпадане има вашия сайт, толкова по-добре за класирането ви в търсачките. Ниският bounce rate говори на ранкинг алгоритмите, че вашия сайт предлага интересно съдържание и хората продължават да четат и друга информация, освен първоначално намерената. В следващите редове ще ви представим 5 от най-честите причини да имате висока степен на отпадане.

Бавно зареждащ сайт. В напредналата технология днес, хората придобиха навика да използват само бързи сайтове. Потребителите се дразнят, ако даден уеб сайт зарежда бавно и го напускат, ако усетят забавяне в браузването. Това е напълно нормално и собствениците на сайтове трябва да се стремят да оптимизират технически сайта си да работи наистина бързо.

Подвеждащо заглавие или мета описание. Ако оптимизирате така, че заглавието и мета описанието на страницата ви да е насочено към търсачките, а не към потребителите – тогава рискувате да бъдете наказани от Google. Тази практика се води черно SEO и не води до нищо добро. Още повече, че даден потребител може да кликне на резултата ви в Google и след 5 секунди да излезе, ако не намира това, което реално търси.

Счупени линкове. Ако имате счупени линкове (broken links) и сайтът ви дава често error 404, тогава степента на отпадане ще ви е изключително висока. Проверете за наличието на счупени линкове в Google Search Console (бившия Google Webmaster Tools) и ги оправете, ако намерите такива.

Некачествено съдържание. Дори и да качвате съдържание всеки ден, то трябва да е уникално и подпомагащо потребителите в намирането на желаната информация. Съдържание с ниско качество, с много грешки, което не буди интерес в четящия ще увеличи вашия bounce rate.

Лош UX. User Experience е термин, означаващ  възприемането и поведението на даден потребител за дадена система, продукт или услуга. Ако вашия сайт предлага трудно ориентиране в менюто, няма възможност за бързо достигане до търсачка или сродна информация, това ще накара потребителите да излизат бързо от него.

 

 

 

5/5 - (1 vote)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Най-добрите SEO плъгиниLocal-SEO