Историята на компанията Google

Google  е американска компания, която е специализирана в web услугите. 9/10 компании за SEO оптимизация съсредоточават работата си върху извеждането на клиентските сайтове в топ позиции именно в най-известната търсачка Google. Вече дори има официален глагол в английския език “google”, което ще рече да потърсиш дадено нещо в Google. Компанията има интересна история и в следващите редове ще ви представим най-важните елементи от нейното развитие от малка компания до интернет гиганта днес.

Google е основана през 1996 година от двама студенти в ” Станфорд” – Сергей Брин и Лари Пейдж. Двамата младежи виждат нуждата от интернет търсачка, която да улеснява хората в намиране на подходяща информация в определени уеб сайтове.

1998 е годината на първото странично финансиране на Google. 100 000 долара биват инвестирани от Анди Бечтолшайм, собственик на компanията Sun Microsystems. До края на годината още три големи инвеститора влагат по около 100 хиляди долара в развитието на Google (единия от тях е Джеф Бизос, основател на Amazon).

1999 – Google получава инвестиции в общ размера на 25 милиона долара, главната част от които идват посредством участието на компанията  Kleiner Perkins Caufield & Byers. През същата година компанията се мести в силиконовата долина Паоло Алто (Калифорния).

През 2001 година Google получава патент за своята търсачка и механизмът й на работа.

През 2005 година компанията бележи израстване със 700% в сравнение с последните и 5 години на обема на работа и оборот.

През 2009 година Google.com бележи първия си милиард посетители за период от 30 ни. Междувременно се създават много от днешните приложения на платформата (maps, docs, translator и други).

В периода 2010-2013 година Google инвестира в най-различни проекти, свързани както с уеб, така и с offline начинания.

2014-2016 Google вече е тотален хегемон на пазара на търсене, както и на други услуги, които предлага напълно безплатно. Рекламната му мрежа за издатели и рекламодатели е най-популярната в цял свят и носи милиарди приходи всеки месец.

 

5/5 - (1 vote)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Най-добрите форумни CMSПовишаване на продажбите част 1