Как да дефинирате SEO целите си?

Да дефинирате главните SEO цели на маркетинговата си кампания не винаги е лесна задача.

Например, ако търсите повече онлайн видимост, дори да знаете правилните ключови думи за бизнеса си, то често се случва, да се колебаете относно начините за постигане на видими резултати. Особено, ако вече сте инвестирали в даден процес, който не е генерирал нужните ползи.

За да изградите силна SEO стратегия, първо трябва да се си осигури добра база от индикатори за основните фактори, влияещи върху онлайн представянето ви, което включва и стриктното следене на работата на  търсачките, и в частност Google.

Алгоритмите на Google претърсват уеб пространството, използвайки ключови показатели, като уникално съдържание и качествени беклинкове, за да възнаградят сайтове с трафик или да ги превърнат в невидими за онлайн потребителя.

Разбира се, за да изградите и вие перфектната SEO стратегия, която ще ви изстреля към челните места, задължително трябва да анализирате конкурентите, които вече са класирани пред вас в резултатите от Google.

Това е първата стъпка, с която всяка професионална SEO консултация ще започне, преди да определени основните параметри в тактиката на бизнеса ви.

Представяме ви и още 3 стъпки, които не трябва да пропускате, ако искате да бъдете №1 в Google.

  1. Изберете правилните ключови думи, които да анализирате

 

Повечето компании са наясно кои са основните им конкуренти. Трябва, обаче внимателно да подберете кои конкурентни сайтове, наистина бихте желали да анализирате.

Вижте по кои думи се класират вашите конкуренти на челни места и селектирайте и вашите ключови думи, като едва ли искате да оптимизирате по думи, като „обувки“, „дрехи“. Наблегнете на по-тясно насочените словосъчетания, например „евтини обувки“, „бални рокли“ и т.н. Така ще имате шанс да достигнете точно до вашата таргетирана база потребители, а усилията ви ще са насочени в правилната насока, без да харчите излишни ресурси.

С други думи: „Първо спечелете битката, после войната“.

Селектирайки вашите ключови думи, вижте кои са петте конкурентни сайтове, които са пред вас по въпросните словосъчетания. Така вече ще знаете срещу кого се изправяте, а това ще определи процедирането в по-късен етап на стратегията ви.

  1. Определете колко са препращащите домейни, които конкурентите ви имат

 

Препращащите домейни са начин да разберете колко сайта линкват даден сайт. Колкото повече качествени сайтове линкват вашия уеб сайт, толкова повече доверие ще породите в Google, което пък директно ви препраща на по-горни места в класирането му.

Разбира се, имайте едно наум, когато се опитвате да се издигнете в класирането – тактики от black-hat методите, със сигурност няма да ви бъдат от голяма полза, а и има вероятност да ви бъде поставен черен печат на уеб сайта от самия Google.

Когато говорим за определяне на препращащи домейни, то няма как да не споменем и основните инструменти, които всички използват за тази цел, а именно Ahrefs, Majestic и OpenSiteExplorer.

  1. Уточнете големината на всеки от вашите конкурентни сайтове

 

Влезте в Google, използвайте “site:yourcompetitor.com.“ Така  Google ще ви покаже колко са средно резултатите за това търсене, а освен това ще покаже и какъв е размера на конкурентния сайт.

Така може да сравните препращащите домейни и размера на сайта на конкурента ви със своите собствени параметри, за да разработите по-прецизно SEO кампанията си.

Например, ако вие имате 100 индексирани страници от търсачката, а вашият конкурент има 500, то това означава, че трябва да съсредоточите инвестициите си в създаване на повече уникално съдържание на сайта си.

Причината, поради която по-големите сайтове се индексират по-успешно е големият брой страници, които дават повече възможности на Google да обходи сайта. Също така и по-големият обем съдържание е предпоставка за по-ефикасни вътрешни линкове, както и възможности за беклинкове.

 

Ако се намирате в ситуация, в която разполагатe с 50 препратки от други сайтове, а вашите конкуренти със стотици препращащи домейни, то задължително се замислете за усъвършенстване на линкбилдинг стратегията си. Ако предприемете такива действия и  пресметнете броя линкове, които трябва да генерирате на ден, съчетани с фокусът върху качествено съдържание, то ще успеете да изчислите подходящия бюджет.

 

5/5 - (1 vote)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO гуруSEO експерт