В коя маркетингова стратегия е най-добре да инвестирате?

Когато става въпрос за маркетингова кампания, има един фактор, който е преди всички други и това е възвръщаемост на инвестицията.

Ако можете да максимизирате възвръщаемостта на инвестицията си и да генерирате устойчив растеж за дълъг период, то SEO маркетингът ви е безспорно успешен.

Първоначалните съображения

  • Възвръщаемостта на инвестицията е малко трудна за предвиждане –  с колкото и много данни да разполагате, едва ли ще можете на формулирате точния размер на инвестицията, която ще ви бъде възвърната. Главната причина е, че много от фактическите начини за възвръщаемост, всъщност не са количествено измерими, като например репутация на бранда, имидж, изградено доверие и др.
  • Както парите, така и времето са инвестиции –  много стратегии изискват да инвестирате повече време, отколкото пари.
  • Дългосрочната възвръщаемост на инвестицията е по-трудна от краткосрочната –  често хората искат да видят резултати във възможно най-кратък срок, а това изисква и по-голям риск на ивнестицията.
  • Маркетинговите стратегии зависят от изпълнението –  колкото и добре да е изчислен резултатът от дадена стратегия, това съвсем не означава, че всичко ще се получи перфектно, дори и да нямате идея какво вършите на практика.
  • Всеки бизнес е различен –  всяка индустрия, всеки индивидуален бранд има уникални фактори, които влияят върху ефективността на всяка една стратегия.

 

Вижте кои са най-популярните маркетингови стратегии в света, които ще възвърнат инвестицията ви многократно.

Платена реклама

Платената реклама е стратегия, която има добра възвръщаемост. Има няколко неща, обаче, които могат да усложнят този вид маркетингова кампания. Например, цената на клик в Google, може силна да варира в зависимост от бранша, в който се намирате. Освен това, имайте предвид, че подобна реклама, в която и да е платформа, е аналогична на плащане на рента. Спрете ли да плащате на платформата, то рекламата ви автоматично бива спряна също.

Content Marketing и SEO

За разлика от платената реклама, тук не енужно да имате огромна първоначална финансова инвестиция. Истинската мощ на Content Marketing и SEO стратегиите е да се мащабират експоненциално с течение на времето. Ако платената реклама ви предлага резултати, само в рамктие на даден период от време, то при SEO маркетинга ползите от усилията ви ще бъдат видими за доста по-дълго време. И всичко това благодарение на стойността, която добавяте към сайта си, качественото съдържание, което гради имиджа ви и авторитета на домейна.

Social Media Marketing

Още една стратегия, за която ви е нужно най-вече време, за да я приложите правилно. При тази маркетингова стратегия можете да изчислите обвързаността на потребителите, трафика, конверсиите, но е трудно да пресметнете репутацията, която брандът ви генерира. Разбира се, в зависимост от целите ви, Social Media Marketing може да ви струва и холяди левове месечно, всичко варира и до съответната индустрия, в която оперирате.

Email Marketing

Според експерти, това е онлайн маркетинговата стратегия, която има най-голяма възвръщаемост на инвестицията, ако е приложена правилно. Тази стратегия не изисква големи разходи нито на време, нито на пари.

Можем да заключим, че платената реклама със сигурност ще ви възвърне инвестицията, а Email Marketing е стратегията, която работи добре при повечето бизнеси, стига да са изградили вече добър списък с имейли. Ако трябва обаче, да изберем най-дорбата маркетингова стратегия, с оглед на инвестицията и приходите, които тя генерира, то категорично се спираме на Content Marketing и SEO. Благодарение на многостранните си ефекти за онлайн бизнеса ви, перманентната стойност, която създава и потенциала за възвръщаемост, SEO тактиките са най-ефективният начин, по който можете да инвестирате маркетинговия си бюджет.
Един от начините да се запознаете задълбочено, какво точно представляват SEO тактиките е да намерите добър SEO учебник, в който да са описани тънкостите за добрата SEO оптимизация. Тогава сами ще разберете защо SEO оптимизацията може да се окаже ключова за успеха на вашия бизнес.

5/5 - (1 vote)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO оптимизация и защо да инвестирате в неяSEO онлайн магазини