SEO – процент на конверсиите

В един или друг момент всеки маркетолог, агенция, собственик на бизнес си задават този въпрос: „Колко от моя органичен трафик наистина трябва да се превърне в продажби/запитвания?“ Този въпрос има основателна причина: процентът на конверсията на органичните посещения е отличен показател за успеха на дадена кампания. Да не говорим, че посетителите, които са дошли от Google имат много по-висок процент на затваряне или конверсия, отколкото техните изходящи партньори: SEO трафикът има 14,6% процент на реализация, докато изходящият трафик (като директна поща или печатна реклама) процент на конверсия от 1,7%, според Ерик Сиу от Search Engine Journal.

Какъв е цифрата?

Общият среден процент органичен трафик, който трябва да се преобразува в потенциални клиенти, е 16%
Разбивайки това от индустрията, виждаме следните проценти на реализациите в органичния трафик:

 • Медия или публикация: 20%
 • Маркетингова агенция или консултация: 20%
 • Образование, обучение, нестопанска цел: 18%
 • Технология (хардуер, софтуер, IT): 15%
 • Производство, строителство, потребителски стоки: 15%
 • Професионални услуги (финансови, правни и др.): 14%
 • Търговия, търговия, дистрибуция на едро: 11%Ако вашата статистика не е много подобна на тази по-горе, не се изненадвайте. Много фактори могат да повлияят на средните коефициенти на конверсия на органичния трафик. Това са някои от най-често срещаните:

1. Вашето местоположение на страницата с резултати от търсещата машина
Потенциалните клиенти вероятно търсят продукти или решения като Вашите, но независимо от това дали намират Вашия конкретен сайт (и да станат потенцилани клиенти) зависи от областта, в която се появявате в резултатите от търсенето. Например, проучване на Smart Insights установи, че в Google най-много хора посещават 1-ви, 2-ри и 3-ти резултат. Числата продължават да падат по-далеч от първите три места на страницата с резултати – така че, ако не се класирате на първата страница за конкретна ключова дума, шансовете са, че няма да виждате големи номера на трафик или води за този срок.

2. Вашата индустрия
Някои индустрии виждат по-ниски средни проценти на реализация поради много причини. Например продукти или услуги с дълъг цикъл на продажбата, които са насочени към много пазарна ниша или имат много високи цени, могат да видят по-ниски реализации от органичен трафик. Въпреки това, някои от тези намаления на обменните курсове могат да бъдат компенсирани от нашия следващ фактор в процента на конвертиране от страна на водещите фирми.

3. Качеството на съдържанието Ви
Успешният SEO маркетинг – посещения, потенциални клиенти, клиенти и т.н. – не е само за съдържание. Става дума за това, да имате правилното съдържание – това, което отговаря на въпросите на вашите посетители, говори за техните интереси и ги води през собственото им, специфично пътуване на купувача. По отношение на съдържанието, което увеличава органичното Ви посещение към продажба,  трябва да постигне три неща.

 1. То трябва да бъде оптимизиран за правилните ключови думи, така че да може да бъде намерен чрез органичното търсене.
 2. То трябва да говори за специфичните нужди и интереси на този потребител. Това означава, че трябва да отговори на въпросите, които този потребител има в началото на процеса на закупуване и в идеалния случай на съдържанието на етапа на осъзнаване.
 3. То трябва да включва CTA (призив за действие) за последващо предложение, което е пряко свързано с част от съдържанието и би било от интерес за някой, който се интересува от повече информация по тази тема.
 4. Броят на страниците, които имате
  Колкото повече страници в сайта имате, толкова по-вероятно е сайтът ви да бъде намерен чрез органичното търсене. Писането на статии в блога е от най-добрите начини за увеличаване на броя на страниците, които вашият сайт показва и получава класиране за тези страници. Тъй като всяка публикация, която пишете, става собствена страница на уебсайта, обикновеният график за блоговете може лесно да се превърне в експоненциален растеж за отпечатъка на интернет в сайта Ви. Според HubSpot, компаниите, които блогват имат в пъти повече трафик от тези, които не пишат статии в блога.
 5. Броят на целевите страници, които имате
  Не би трябвало да е изненадващо, че ако има повече целеви страници, е по-вероятно посетителите на уебсайта Ви – независимо от това, откъде произхождат – да се превърнат от посетители в потенциални клиенти. Всъщност компаниите често виждат 55% увеличение на потенциалните клиенти, когато увеличават целевите страници от 10 до 15.

Въпреки че много фактори допринасят за органичния процент на конвертиране на трафик в органичното търсене на уебсайт, една силна маркетингова стратегия и план за съдържанието може да ви постави доста над средното ниво от 16%.

Ако искате и Вашият сайт да достигне до повече посетители и да създадете индивидуална SEO стратегия за увеличаване на продажбите, можете да се свържете с нас на 0888 455 055 или да ни пишете през формата за контакт.

Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Wix SEO състезаниеОнлайн репутация от Optimystica - 1