SEO оптимизацията има за цел да подобри класирането на вашия сайт в търсачките и предимно в Google. Изграждането на подходяща SEO стратегия е от изключително значение. В интернет можем да открием много информация за ключови думи, алгоритми, линк билдинг и още много термини , които да ни объркат .  В тази статия ще разгледаме SEO съвети , които да ни насочат откъде да започнем с оптимизацията на един сайт.

SEO Съвети: Google Tools

SEO съвети 3 - клиенти

SEO съвети – опознайте клиентите си!

Използвайте Google Analytics, Google Search Console, Page Speed insights, Google My Business – това са безплатни инструменти и услуги на Google , които предоставят важна информация за вашия сайт.

  • Google Analytics –информация за потребителите – демографски данни и поведение на сайта: възраст, населено място, интереси, какъв браузър използват, кои страници посещават, колко време прекарват на сайта, колко от тях са нови или завърнали се. Предоставя ни информация за скоростта на зареждане , какви са търсенията в търсачката, информация за реализациите ни. Можете да наблюдавате в реално време колко потребители има на сайта Ви и на кои страници се намират. Имате възможност да персонализирате отчети с информацията , която Ви интересува най-много и е най-важна за вашия бизнес.
  • Google Search Console –Можете да откриете информация за средната позиция, на която се е класирал вашият сайт в резултатите на Google при търсене по различни ключови думи, броя импресии и кликвания. Там ще видите ако имате наложено наказание от Google, както и да следите цялостното състояние на сайта ви и да оптимизирате видимостта му.
  • Page Speed Insights – Инструмента анализира скоростта на сайта ви и дава насоки, за стъпките, които трябва да предприемете, за да я подобрите. Скоростта на сайта е от голямо значение и за потребителите и за търсещите машини.
  • Google My Business- е услуга за бизнеси, които имат физически обекти. Обединява предишните Google +, Google Search, Google Maps и улеснява откриването на бизнеса Ви. Клиентите Ви могат да оставят мнения , както и да виждат актуално работно време и точната локация на бизнеса.

Използването на всички тези инструменти показва на Google , че вашият бизнес е надежден и помага за класирането му на по-горни позиции.

SEO съвети: Установяване на позиции

Преди да започнете с оптимизацията на Вашия сайт , трябва да разберете какви са позициите , на които се намира в момента. Проверете дали той излиза на първо място , когато напишете адреса му „моятсайт.com”. Можете да направите и проверка за думи, които ви интересуват и  по които искате да се класирате. Може да го направите ръчно или автоматично. Ако изберете ръчния вариант ви съветваме да търсите в „инкогнито“ прозорец, за обективни резултати. При автоматичния вариант не е нужно да преглеждате страниците една по една. Можете да използвате програма като Serpstat. Там можете да видите всички думи, по които се класира вашият сайт и на коя позиция.

SEO съвети: Ключови думи

SEO съвети 2 - лаптоп

SEO съвети – научете повече!

Първата стъпка , за да изберете подходящи ключови думи и да изградите семантично ядро, по което да оптимизирате сайта си е да помислите какво един потенциален клиент би написал в Google, ако се нуждае от вашия продукт или услуга. Съветваме ви да не избирате прекалено общи думи като „дрехи“ , защото ако някой е заинтересуван от покупка би потърсил по-скоро „дамски дрехи“ или „мъжки дрехи“ или още по-конкретно „мъжки тениски“ или „дамски рокли с цветя“. SEO съвет: За да разберете броя търсения по определена ключова дума или фраза можете да използвате Google AdWords – Keyword Planner. Разгледайте и Google Analytics, за да видите по какви ключови думи посетителите влизат в сайта ви.

SEO Съвети: Текстове

Щом потребителите търсят продуктите ви по определени ключови думи, те трябва да присъстват на страницата, на която искаме да ги отведем. След като изберете подходящите за вас думи или словосъчетания , определете целеви страници , които ще оптимизирате. Следващата стъпка е да създадете текстове на тези страници. Google разпознава основно текстове и за да индексира една страница по дадена дума, тя трябва да присъства в текстовете качени на нея. Нашият SEO съвет за ключови думи е да ги добавите във всеки абзац от текста на страницата. Препоръчително е да ги поставяте на видно място , например в началото на параграфа. Но не прекалявайте с добавянето на ключова дума в текста , ако присъства повече 4-5% се получава пренасищане.

SEO Съвети: Страници

SEO съвети 1 - телефон

SEO съвети 1 – започнете сега!

Както споменахме в предния ни SEO съвет, трябва да изберете подходящи страници, които да оптимизирате по вашите думи. За всяка ключова дума трябва да бъде определена отделна страница. Това е така, за да избегнете конкуренция в собствения си сайт, защото ако оптимизирате различни страници по едни и същи думи , Google няма да знае коя е най-релевантна.

 SEO Съвети: Мета данни

Добавете Мета данни на вашите страници

  • Мета заглавие: Заглавието, което се вижда в горната част на браузъра. При търсене в Google то се визуализира в синьо на първия ред на резултатите за вашия сайт. В него трябва да се съдържа ключовата дума, по която оптимизирате съответната страница. SEO съвет: Направете мета заглавието до 60 символа и включете името на вашия бизнес.
  • Мета описание: Това са двата реда текст, които излизат при търсене в Google под заглавието на страницата. Ключовата дума или словосъчетание трябва да присъства в началото и общо два пъти в текста. SEO съвет: Най- добрата практика е да направите мета описанието между 120 и 150 символа и по възможност включете името на вашият бизнес.

SEO Съвети: SEO книга

Ако имате желание да научите повече за SEO оптимизацията книгата “На първо място в Google“ ще ви бъде от полза. В нея ще откриете над 200 SEO съвета за вашия бизнес. Всичко от анализ на състоянието до оптимизиране на съдържанието, което качвате в социалните медии.

За повече SEO съвети и информация разгледайте още статии в блога ни и се свържете с нашия екип за безплатна консултация за вашия сайт!

 

 

SEO Съвети: Google Tools

SEO съвети: Установяване на позиции

SEO съвети: Ключови думи

SEO Съвети: Текстове

SEO Съвети: Страници

SEO Съвети: Мета данни

SEO Съвети: SEO книга

 

Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO учебник 3 - корица