Как малките сайтове да се конкурират с големите в SEO (част 1)

Голяма част от онлайн маркетьорите смятат, че  SEО състезание с големите и доказани уеб сайтове е битка, обречена на сигурен неуспех. Въпреки, че собствениците на малки сайтове нямат ресурсите и възможностите за инвестиция на утвърдените брандове, все пак има какво да направят в SEO  оптимизацуята така, че да извлекат най-големи ползи за техния бизнес. В първата част на тази статия ще ви представим SEO предимствата както на известните сайтове, така и на малките такива.

Предимства на утвърдените онлайн брандове

  • Авторитет на домейна –  повечето големи брандове имат много стари домейни, което само по себе си е един изключително важен фактор в SEO. CNN, BBC, APPLE, са брандове са изградили своите  уебсайтове преди повече от  10 -15 години, което им дава изключителна тежест в SERP.
  • Количество и качество на беклинковете  –  известните уебсайтове имат огромен брой линкове, които водят към тях (беклинкове), което е още един много важен фактор за по-добро класиране в търсачките.
  • Доверие –  качество, което е много важно за крайния потребител. Поради милионите уеб сайтове в мрежата, хората все повече се доверяват на авторитетните такива, поради много грешна информация в нови или малки сайтове. Факт, които се забелязва най-вече в онлайн търговията.
  • Финансови ресурси –  предимството относно SEO инвестициите и възможността за харчене на маркетинг бюджети безспорно е на страната на големите онлайн играчи.

Предимства на малките онлайн бизнеси / сайтове 

  • Гъвкавост в решенията –  възможността да сменяте рязко маркетинг плановете ви дават по-голяма свобода да опитвате различни стратегии. В големите компании всичко трябва да бъде проверено и одобрено на няколко нива, което отнема често много време.
  • Творчество –  утвърдените брандове, както споменахме, имат доста бавен апарат за одобрение на новите идеи и стратегии. В малките бизнеси може да се развихрите и да мислите „out of the box”. Най-хубавото е, че когато сте въодушевени от изключителна нова идея, можете да я споделите и обсъдите с екипа много бързо.
  • Съсредоточаване –  малките сайтове могат да се фокусират върху даден елемент от маркетинга си, като да оставят останалите за по-натам. Например решавате, че SEO оптимизацията ви е най-важна и ще инвестирате в нея целия си ресурс, а РРС рекламите, социалния маркетинг ще изчакат седмица или две. Това при големите играчи няма как да се случи, защото ще загубят бързо позиции от другите такива.
  • Нишово таргетиране –  може да изберете дадена ниша и да се концентрирате изцяло в нея. Примерно сте в бизнеса с каталози за хотели. Големите играчи акцентират върху всички възможни видове хотели. Вие, като малък уеб сайт можете да се съсредоточите върху хотели само на морето и там да наблегнете на SEO оптимизация.
  • Автентичност –  малките/новите брандове имат възможност да градят имиджа си от нулата и да изберат в каква насоченост да се развиват относно граденето на онлайн доверие и присъствие. Ако съберете нишови потребители/клиенти и те са доволни от услугите/стоките ви, тогава ще може да се разраствате пълноценно, на базата на препоръки от същите тези доволни потребители.
Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO friendly съдържаниеSEO състезание между малки и големи фирми