Wix SEO срещу WordPress SEO: Проучване на 6,4 милиона домейна

Нека да бъдем честни: репутацията на Wix сред SEO професионалистите не е голяма. Повечето вярват, че WordPress не само го превъзхожда, но и че Wix SEO е по-зле от това на почти всеки друг CMS.

Wix прави всичко по силите си, за да промени негативното възприятие сред оптимизаторите.

Ето защо през 2017 г. те стартираха конкурс, предизвикващ света да ги превъзхожда за „герой в SEO“. Наградата? Готино $ 50,000.

Wix SEO състезание

Wix SEO състезание-3

Но въпросът е, наистина ли Wix е толкова зле? Оправдана ли е цялата тази омраза или това са просто клюки? И по-добре ли от SEO гледна точка да сме на WordPress?

За да отговорим на този въпрос, Ahrefs проучиха 3,2 милиона Wix уебсайта и 3,2 милиона уебсайта на WordPress.

В тази публикация ще прегледаме техните констатации и след това сами ще можете да решите кой CMS е най-подходящ за вас.

Данните

Преди да стигна до констатациите, искам да поговоря малко за източника на нашите данни и за изследваните показатели.

Извадката

За нашата извадка от 6,4 милиона уебсайта използвахме BuiltWith – услуга, която ви показва различните технологии зад уебсайтовете.

Ако сте любопитни как работи това, отидете на сайта им, въведете домейн в полето за търсене, след което отметнете раздела „Система за управление на съдържанието“. Ще ви каже дали сайтът работи на Wix, WordPress или нещо друго.

BuiltWith показва, че NewYorker.com работи на WordPress.

Тъй като да правим това ръчно за 6,4 милиона домейна, щеше да отнеме цяла вечност, изтеглихме извадката ни с помощта на API на BuiltWith.

NB! Изключихме всички поддомейни от нашата извадка, защото там можеха да бъдат използвани други технологии или персонализирани настройки.

SEO метриките

За всеки от 6.4-те милиона домейни в нашия набор от данни, извадиха четири ключови SEO показателя на Ahrefs:

 • Рейтинг на домейна (DR): мярка за общата сила на профила на обратната връзка на уебсайт по скала от 0 до 100. Колкото по-висока е стойността, толкова по-добре.
 • брой на препращащите домейни: Броят на уникалните свързващи уебсайтове.
 • брой на “dofollow” препращащи домейни: Броят на уникалните свързващи уебсайтове с линейни връзки.
 • Прогнозиран органичен трафик: приблизителният брой месечни органични посещения от Google.
  От тук се втурнаха в данните, за да се опитат да разберат повече за SEO козовете на тези две платформи.

Проучването

За да започнем с анализа, сегментирахме набора от данни в две категории, свързани с органичния трафик:

 • Категория # 1: Сайтове с органичен трафик
 • Категория # 2: Сайтове с 100 + месечни органични посещения
  Ето какво научихме:

46,1% от уебсайтовете на WordPress са получили поне някакъв месечен трафик за търсене, в сравнение със само 1,4% от сайтовете на Wix.

WordPress срещу Wix трафик - 1

WordPress срещу Wix трафик – 3

Сега за нашата втора категория: 8.26% от извадката с WordPress получава повече от 100 посещения месечно, докато нашата Wix проба е намаляла до 0.06%.

Wix или WordPress - 1

Wix или WordPress – 3

Така че според нашите данни е съвсем ясно, че средно WordPress сайтовете получават значително повече органичен трафик от сайтовете на Wix.

Но тези данни сами по себе си не доказват, че една платформа е по-добра от другата.

Причина за това са много фактори, които влияят на органичния трафик… и много от тях не са свързани със CMS-а на самия сайт.

Препратки

Преди няколко месеца проучихме почти един милиард уеб страници и открихме ясна връзка между броя на препратките от уникални уебсайтове и органичния трафик за търсене:

Външните линкове свързани ли са с органичния трафик? - 1

Външните линкове свързани ли са с органичния трафик? – 3

Така че, за нашата извадка от Wix и WordPress сайтове, решихме да проверим средния рейтинг на домейна, броя на препращащите домейни и месечния трафик за търсене за всяка платформа.

Средни стойности за домейни - 1

Средни стойности за домейни – 3

Някои ключови наблюдения:

 • Средният DR за сайтове на WordPress е почти 3 пъти по-висок от този на Wix сайтовете.
 • Средният брой на „dofollow“ линковете е над 22 пъти по-висок за сайтовете в WordPress.
 • Средният месечен органичен трафик е около 49 пъти по-висок за сайтовете в WordPress.
  Но разглеждане на средната стойност в изолирани сутиации понякога може да доведе до заблуждаващи тълкувания на набор от данни.

Затова решихме да вземем медианата за всяка от тези метрики.

Медиана на домейни - 1

Медиана на домейни – 3

Виждате, че разликата тук е по-малко забележима. Но какво означава това?

Ето какво казва техният експерт:

“Когато измервате централната тенденция на данните, най-добре е да изчислите средната стойност и медиана и да сравните двете стойности.

Като цяло, ако и двете стойности не са твърде различни една от друга, използваме средната стойност. Но значителна разлика между тях би показала, че данните са изкривени.

Когато данните са изкривени, големите стойности имат ОГРОМНО въздействие, което прави средната стойност по-голяма от действителното разпределение, което данните предполагат.

В този случай медианата е по-подходяща идея за разпространение на данни.”

За да разберем по-добре тази концепция, си представете, че имаме само една извадка от 10 уебсайта. Девет от тях са имали 0 месечни органични посещения, а един от тях имаше 1000 посещения на месец.

Средната стойност би била 100 посещения за търсене на месец.

Медианата, от друга страна, ще бъде 0 органични посещения на месец.

Или на обикновен английски:

Повечето сайтове получават малък или никакъв органичен трафик и имат малко входящи линкове, независимо от това дали те работят на Wix или WordPress. Но в нашата извадка, очевидно, има няколко уебсайта на WordPress с висок трафик и висок авторитет, които изкривяват средните стойности.

Отиваме по-дълбоко

След това искахме да направим по-задълбочен анализ на уебсайтовете на Wix и WordPress органичен трафик.

Но преди да направим това, ние почувствахме, че трябва да изравним нивото на игра, като елиминираме колкото е възможно повече отклонения от нашите извадки и извлякохме някои допълнителни данни.

Затова добавихме три допълнителни слоя към нашия анализ.

# 1. Изравнихме размерите на извадките
В нашата извадка има само 44 600 Wix уебсайта с трафик, в сравнение с 1,475,147 уебсайта на WordPress.

Това е голяма разлика, така че произволно избрахме същия брой (44,600) на WordPress сайтове като Wix сайтове, за да осигурим сравнение на ябълки с ябълки. В края на краищата няма смисъл цяла армия да се сравнява само с няколко войници.

# 2. Открихме броя на топ 10 класациращите се ключовите думи

За всеки сайт в нашата извадка изтеглихме броя на ключовите думи, по които те се класират в първите 10 резултата в Google.

Събрахме и количеството органичен трафик, който всеки сайт получава от тези ключови думи.

# 3. Изключихме ключови думи с точно съвпадение
Ако домейнът беше xyz.com, тогава премахнахме ключовата дума xyz за този конкретен уебсайт. Това е да се изключи трафикът от брандирани търсения.

….

Ето резултатите за всички домейни с> 0 органични посещения:

Wordpress и Wix сайтове - 1

WordPress и Wix сайтове – 3

Можете да видите, че WordPress бие Wix, когато става дума за средния брой на топ 10 класирания на ключовите думи и за трафика, който тези ключови думи отчитат.

Но, отново, средната стойност  е драстично различна от медианата, което показва, че големите различия в пробите силно изкривяват и двете проби. Затова, за съжаление, не можем да разчитаме твърде много на тези резултати.

Казвайки това, нещата започват да стават малко по-интересни, когато разглеждаме само сайтове с над 100 месечни посещения.

Wordpress срещу Wix сайтове с над 100 посещения - 1

WordPress срещу Wix сайтове с над 100 посещения – 3

Можете да видите, че средното и медианното ниво се изравняват, когато става въпрос за броя на 10-те ключови думи както за WordPress, така и за Wix.

Така че нашите данни показват с известна сигурност, че уебсайтовете на WordPress обикновено имат малко по-голям брой ключови думи в топ 10 в сравнение с Wix сайтовете.

Но когато става въпрос за органичния трафик от тези ключови думи, Wix излиза на върха.

По принцип, уебсайтовете на WordPress се класират за повече ключови думи в топ 10 от сайтовете на Wix, но сайтовете на Wix получават повече трафик от своите 10-те най-добри ключови думи, отколкото WordPress сайтовете.

Ако погледнете данните за тази „категория“ малко по-дълбоко, ще видите, че уеб сайтовете на Wix имат по-висок рейтинг на домейн, но по-малък брой на препращащите домейни.

Wordpress срещу Wix медианата - 1

WordPress срещу Wix медианата – 3

NB! Тази графика включва само стойности на медианата, тъй като наборът от данни включва много отклонения.
Това ни казва, че сайтовете на Wix в нашата извадка могат да получат повече трафик за търсене поради фактори, които не са свързани, като например класиране и получаване на трафик от брандирани търсения.

Например, Long John Silvers, популярна верига ресторанти, е уебсайт, който използва Wix.

И според инструмент на Ahrefs, те получават около 133 000 органични посещения на месец.

Но ако разгледате техния отчет за органичните ключови думи, веднага ще видите, че по-голямата част от техния трафик идва от брандирани търсения, а не от общи ключови думи като „морски ресторант“.

Органични ключови думи за ljsilvers com - 1

Органични ключови думи за ljsilvers com – 3

Заключение

За съжаление данните са донякъде неубедителни.

Няма начин да се каже дали една платформа е по-добра от другата, основана единствено на резултатите от нашето изследване.

Научихме няколко неща в това проучване:

 1. Изглежда, че може би е вкаран повече ресурс в SEO на WordPress сайтове, отколкото Wix. Можем да видим това въз основа на огромните разлики в органичния трафик за търсене като цяло, както и броя на препращащите домейни, сочещи към уебсайтовете.
 2. На пръв поглед няма връзка между използваната платформа (WordPress срещу Wix) и способността на сайта да се класира в 10-те най-добри резултати от търсенето с Google.
 3. WordPress сайтовете получават повече трафик от Wix като цяло. Но Wix има повече трафик за търсене на домейни, които получават повече от 100 посещения за месечно търсене.
  Повтарям, не е възможно да се каже дали някоя от тези платформи е „по-добра“ от гледна точка на органичния трафик, отколкото другата.

Така че защо Wix получава лоша репутация?

Позволете ми да започна, като кажа, че когато става дума за абсолютните основи на SEO страниците като настройване на заглавия, мета описания, URL адреси и т.н., Wix има нужните функционалности за по-голямата част.

Много лесно е да се редактират тези неща в бекенда, подобно на WordPress.

Все пак, една малка досада е, че структурата на блог URL-та има тенденция да използва / post / prefix.

Това само по себе си не е въпрос на SEO; това е просто досадно.

Така че изглежда, че Wix получава лоша репутация, поради ограниченията, които възникват, когато се опитвате да персонализирате нещо напреднало или техническо.

Нека ви дам няколко примера.

Многоезично SEO

Wix не поддържа маркера hreflang по време на писането на тази публикация.

Сравнете това с WordPress, където има доста свободни модули за това.

Robots.txt

Друго техническо ограничение, свързано с SEO, е невъзможността за модифициране на файла robots.txt, което е много важно за по-големите сайтове.

Същото важи и за .htaccess.

Javascript

И накрая, един голям в пространството за технически SEO се отнася до Javascript.

Ето какво каза Бари Адамс в нишка в Twitter за това:

Дани Ричман: “Бих се радвал на всеки, който може да ми даде някои конкретни примери за SEO проблеми с Wix в сравнение с други hosted решения, напр. SquareSpace / Shopify и др.”

Бари Адамс: “Една дума: JavaScript.

Wix разчита на клиентската JS, за да покаже съдържание и връзки в повечето случаи. Няма JS = няма индексируемо съдържание и не могат да се търсят връзки.

Което, както знаете, е ужасно за SEO на няколко нива.

Освен това, ако погледнете изходния код на някои уеб сайтове на Wix, има много безполезен код – голяма част от който е Javascript. Това е лошо, защото забавя сайта ви и Pagespeed е фактор за класиране.

Ето резултатът Google Pagespeed Insights за един Wix сайт, който намерих:

Pagespeed на Wix сайт - 1

Pagespeed на Wix сайт – 3

NB! Тази снимка на екрана не доказва, че всички Wix уебсайтове са толкова бавни. Съмнително е, че те са. Това обаче беше буквално първата случайна страница, която проверих.

Заключителни мисли

Ако се интересувате от SEO, трябва ли да използвате Wix, WordPress или нещо друго?

Истината е, че няма окончателен отговор на този въпрос.

Всичко се свежда до това, което цените.

Ако вашите SEO изисквания са доста основни и минимални, а Ви е грижа за лесна за използване CMS, тогава Wix вероятно е добре. В края на краищата, данните ни показват, че Wix сайтовете не се класират трудно в Google.

Wix е чудесно за стартиране и поддържане на основен уебсайт, дори ако нямате техническа кост в тялото ви. Познавам няколко души, които използват Wix по тази причина.

Но ако планирате да използвате SEO като дългосрочна стратегия, или наемате агенция, която да прави SEO за вас, може да е изгодно да търсите в други платформи (не непременно WordPress) за скалируемост и персонализиране.

5/5 - (3 votes)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO конверсия - 1