Продуктовите категории се класират по-добре от продуктовите страници (Проучване)

Страниците с категории за електронна търговия представляват по-голяма възможност за класиране и подобряване на органичен трафик за търсене от страниците с подробности за продуктите, според проучване, разкрито в SMX West 2020 в четвъртък.

В близо 30 топ САЩ сайтове за електронна търговия, класиращи се за повече от 25 милиарда ключови думи, страници с категории надминават страниците с подробности за продуктите, което води до повече класиране на ключови думи и прогнозен трафик, както и показва по-голям потенциал за привличане на допълнителен трафик с оптимизация.

Данните – събрани от JumpFly и seoClarity от класацията на Google в САЩ – подчертават огромната роля, която страниците с категории играят в маркетинговите усилия за по-горна фуния, за да стимулират познаването и интереса на марката.

По-конкретно страниците с категория за електронна търговия – които включват родителска категория, подкатегория и страници с продуктова мрежа с фасетирана навигация – са класирани средно с 19% повече ключови думи в сравнение с страниците с подробности за продукта. Допълнителните ключови думи, за които се класираха, доведоха до около 413% повече трафик въз основа на търсенето на ключовите думи и позицията на страниците. С оптимизация тези страници с категория показаха потенциал да задвижат с 32% повече трафик.

Въпреки че страниците с категории водят до силен трафик, има значително място за подобряване на ефективността при класиране. Средно всеки заема приблизително 9% от дела на гласа в своята страница с резултати от търсенето. Това означава, че останалите страници за класиране заловиха приблизително 91% от кликванията. От друга страна, страниците с подробности за продукта заемат едва 2% от дела на гласа.

Тенденции в сектора на електронната търговия

Тенденцията на страниците със силна категория беше най-очевидна в секторите, които естествено са насочени към по-общи ключови думи за глава и торс. Например сайтове, които продават електрически винтоверти, настолни лампи и каубойски ботуши, постигат по-добри резултати с страници с категории, включително мода, стоки за дома и подобряване на дома, както и сайтове за универсални магазини.

Интересното е, че резултатите варират за един тестван сектор: електроника. Една вероятна причина, че страниците с подробности за продукта се представят по-силно в този сектор, е, че темите за ключови думи в електрониката съдържат по-конкретни атрибути на продуктите от тези в други сектори на електронната търговия. Например, често срещаните телевизионни търсения включват специфични характеристики като размер, технология на показване, разделителна способност, марка и дали е „умна“ или не. Имената на продуктите за електроника също съдържат някои от тези атрибути, за да разграничат множеството налични продукти. Следователно уместността между подробна заявка за търсене и подробностите в името на продукта е по-висока, отколкото би била за други сектори.

Независимо от сектора, обаче, пространството, насочено към потребителя, доведе до най-силните резултати от категория страници, като страниците с категории са класирани за 356% повече ключови думи от страниците с подробности за продукта. Тези производители на марки, които продават свои собствени продукти на своите сайтове – като Apple, IKEA, The Gap и Nike – привличаха приблизително 202% повече трафик със страници с категории и имат потенциал да привличат 233% повече трафик.

Пазари и търгове

Никаква история на електронната търговия не е завършена без поглед върху пазарите и търговете. За съжаление нямаше силен консенсус сред сайтовете в нито една от двете групи.

Amazon преодолява тенденцията, като страниците с подробности за продукта се класират за невероятните 21 847% повече ключови думи: 34 милиона ключови думи в сравнение с оскъдните 155 000 ключови думи, за които са класирани страниците му с категории. Страниците с подробности за продукта на Amazon също задвижваха приблизително 57,5 ​​пъти повече трафик и имаха потенциал да привличат 275,7 пъти повече трафик.

Това прави известна доза смисъл, основан на силата на Amazon в продажбите на медии и електроника. И двата сектора са по-фокусирани върху типовете ключови думи, които страниците с подробности за продукта естествено биха спечелили – заглавия на книги и филми и атрибути на продукти. Всъщност една от най-добрите практики на Amazon за страници с подробности за продукта включва поставяне на възможно най-много атрибути на продукти в техните имена на продукти от 50 до 250 знака.

Обратно, имената на продуктите и съответно маркерите на заглавията, които обикновено се базират на тях, обикновено са много кратки и неясни в повечето сайтове за електронна търговия. Един луксозен сайт за бижута например има повече от 10 продукта, наречени просто „Пръстен с топка“.

По-малката пазарна система на Walmart действаше по-скоро като Amazon със страници с подробности за продукта, които се класираха по-силно. Въпреки че технически е класифициран като пазар от своето разширение Target +, за да включи и продавачи на трети страни, миналата година много по-малката мрежа на Target действаше повече като универсален магазин с по-силни страници с категории.

От страна на аукциона eBay действаше повече като универсален магазин с малко по-силни страници с категории, докато Etsy направи повече класации със своите страници с подробности за продуктите.

Защо има значение

Това проучване предполага, че оптимизацията на страници с категории е ценна област, която трябва да даде приоритет на вашите органични резултати от търсенето и трафика.

Страниците с категории формират основата на сайта за електронна търговия като представяне на таксономията на сайта, който може да се кликва. Всяка страница с категории естествено е насочена към поредица от ключови думи, които формират път през фунията. Ключовата дума за главата се намира в устието на фунията, докато свързаните по-подробни теми стъпват по-ниско, за да образуват торса и дългата опашка, които се движат към върха на фунията. Традиционно ключовите думи на продукта се намират в самия връх на фунията, превръщайки клиента в продажба.

Например сайт за електронна търговия, който продава дрехи, може да има следния път за щракване през поредица от пет категории страници: женско облекло> рокли> макси рокли> черни макси рокли> XL черни макси рокли. Всяка от тези пет страници е насочена към уникална тема с ключови думи с място в търговската фуния. Оптимизирането на страници с категории ви позволява да улавяте търсещите клиенти, докато проучват техните възможности за покупка.

За това и много други малко детайли около SEO оптимизация, можете да се свържете с нас на 0888 455 055 или на контактната ни форма.

Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!