BERT: Най-новият алгоритъм на Google за разбиране на езици

Преди почти пет години. Google прави най-голямата промяна в своята система за търсене от момента на въвеждането на компанията – RankBrain. Компанията заяви, че това ще повлияе на 1 от 10 резултата, класирани по дадена заявка.

Пускане. BERT започна работа тази седмица и скоро ще оживее напълно. Той се въвежда за езикови заявки сега и ще се разшири до други езици в бъдеще.

Препоръчани snippets: Това ще се отрази и на представените снипети. Google каза, че BERT се използва в световен мащаб, на всички езици, на представени фрагменти.

Какво е BERT? Това е базираната в Google неврална мрежа техника за обработка на естествен език (NLP). BERT означава двупосочни представителства на енкодери от трансформатори.

Бях пуснат миналата година в open-source вид. Накратко, BERT може да помогне на компютрите да разбират езика малко повече като хората.

Кога се използва BERT? Google каза, че BERT помага за по-доброто разбиране на нюансите и контекста на търсенето и по-добре съответства на тези заявки с по-подходящи резултати. Използва се и за представени фрагменти, както е описано по-горе.

В един пример, Google каза, при търсенето на „2019 бразислки турсит, пътуващ до САЩ, има нужда от виза“, думата „до“ и връзката с други думи. Преди това Google не би разбрал важността на тази връзка и ще върне резултати за САЩ. граждани, пътуващи до Бразилия. “С BERT ние успяваме да разберем този нюанс и знаем, че общата дума” до “е това, което трябва да разберем повече за това запитване”, обясни Google.

Забележки: Примерите по-долу са с илюстративна цел и може да не работят в резултатите от търсенето на живо.

Алгоритъм БЕРТ - Optimystica - 1

Алгоритъм БЕРТ – Optimystica – 3

В друг пример, търсенето с Google за „do stand by lot“, Google Said преди това е съвпадал с „самостоятелния“ термин с думата „stand“, използвана в заявката. Моделите на BERT на Google могат да „разберат, че„ стойката “е свързана с концепцията за физическите нужди на работните места и показва по-полезен отговор“, заяви Google.

Алгоритъм БЕРТ - Optimystica - 5

Алгоритъм БЕРТ – Optimystica – 7

В примера по-долу Google може да разбере повече като човек в аптеката.

Алгоритъм БЕРТ - Optimystica - 9

Алгоритъм БЕРТ – Optimystica – 11

Представен пример за фрагмент. Ето пример на Google, показващ подходящ представен фрагмент за заявката „Паркиране на хълм без бордюр“. В миналото запитване като това би объркало системите на Google. Google каза: „Ние поставихме твърде голямо значение на думата„ бордюр “и игнорирахме думата„ не “, без да разбираме колко критично е тази дума да отговори правилно на тази заявка. Така че бихме върнали резултати за паркиране на хълм с бордюр. ”

Алгоритъм БЕРТ - Optimystica - 13

Алгоритъм БЕРТ – Optimystica – 15

RankBrain не е мъртъв. RankBrain беше първият метод на Google за изкуствен интелект за разбиране на заявките през 2015 г. Това е както заявки, така и съдържание на уеб страници в индекса на Google, за да се разбере по-добре какви са значенията на думите. BERT не замества RankBrain, това е допълнителен метод за разбиране на съдържание и заявки. Това е добавка към системата за класиране на Google. RankBrain може и все още ще се използва за някои въпроси. Но когато Google сметне, че може да се разбере по-добре с помощта на BERT, Google ще използва това. Всъщност една заявка може да използва множество методи, включително BERT, за разбиране на заявката.

Как? Google обясни, че има много начини, които могат да разберат какъв е езикът. Например, ако неправилно изпишете нещо, правописните системи на Google могат да ви помогнат да намерите правилната дума, за да получите това, от което се нуждаете. И / или ако използвате дума, която е синоним на действителната дума, която е в съответните документи, Google може да ги съпостави. BERT е друг сигнал, който Google използва, за да разбира езика. В зависимост от вашето търсене ще можете да разберете вашето запитване и да предоставите подходящи резултати.

Защо ни интересува. Ние се интересуваме не само защото Google каза, че тази промяна е “най-големият скок напред в последните пет години и един от най-големите скокове напред в историята на търсенето”.

Но и защото 10% от всички заявки са били засегнати от тази актуализация. Това е голяма промяна. В средата на седмицата и по-рано тази седмица не видяхме съобщения за актуализации на алгоритмите, които може да са свързани с тази промяна.

Препоръчваме ви да проверите промените в трафика си по време на следващата седмица и да видите доколко вашият сайт е повлиян от тази промяна. Ако беше, пробийте по-дълбоко кои целеви страници са били засегнати и за кои заявки. Може да не забележите, че тези страници не са конвертирали и трафикът от търсене, изпратен от Google, всъщност не е бил полезен.

Ако имате нужда от SEO фирма, която да Ви изкара на първо място в Google, можете да се свържете с нас на 0884 725 333.

Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Google Search Console - Speed Report - 30Обновление в алгоритъма на Google - Optimystica 1