Техниките за Off-page оптимизация /част 2/

В тази статия ще ви покажем още от успешните техники за Off-page оптимизация.

Как да получите релевантни и авторитетни беклинкове?

Според SEO експерти, блогъри и маркетолози, беклинковете са с главен off-page SEO фактор. И може би са прави, защото именно линковете от авторитетни сайтове към вашия сайт, са тези, които гласуват „вот на доверие“ към вас. А това веднага се забелязва от търсачките.

Основните off-page фактори са:

 • Броят на линкващите домейни към вас
 • Броят на линкващите страници – броят на линкващите страници от даден домейн, също е първостепенен фактор. Не забравяйте, обаче, че е по-добре да имате линкове от различни домейни, отколкото от различните страници на един домейн.
 • Линкове от страници с висок  PageRank – естествено, че линковете от страници с висок ранг имат повече тежест от всички други. Фокусирайте се върху този факт.
 • Реленвантност на линковете – сайтовете, релевантни на вашия, имат повече тежест на препращащите линкове. Например, ако сайтът ви е за бебешки дрехи, то е добре да линквате от сайтове и форуми за дамски, детски и бебешки дрехи, отколкото да изпращате множество линкове от сайтове за дограма, часовници или автомобили.
 • Авторитет на линкващия домейн – подобно на PageRank , авторитет също може да се окаже главен фактор. Например, линк от страница с нисък PR, която се намира в сайт с висок PR е за предпочитане, в сравнение с линк от сайт с нисък PR.
 • Линкове от заглавната страница – много от SEO експертите смятат, че линковете от заглавнтие страници на сайтове, са в пъти по-ефективни, от вътрешните линкващи страници.
 • Dofollow и Nofollow  линкове – не забравяйте, че Google официално обяви, че не брои Nofollow линковете, което означава, че само тези, които са Dofollow имат роля за вашето класиране.
 • Разнообразието от видове линкове – помнете, че прекалено много линкове от един тип, водещи към сайта ви, са признак на спам за търсачките. Стремете се да поставяте различни видове препратки, за да не сте подозрителни за Google.
 • Линковете в контекста на съдържанието – не пренебрегвайте факта, че търсачките индексират по-добре линкове, които са от самото съдържание (вътре в текста), отколкото от sidebar или footer на даден сайт.
 • Link anchor – anchor текста на линка всъщност е силен фактор за класирането в търсачките. Не забравяйте, да използвате различни anchor текстове, когато изграждате линкове. Естествено, прилагайте и името на бранда си редовно.

В днешни време Google не индексира единствено броят на линковете към сайта ви, той анализира множество фактори, когато забележи препращащ линк: От къде идва линкът?; Каква може да е вероятната причина, сайтът да линква към вас?; Авторитетен ли е линкващият сайт?; Свеж ли е линкът?; До каква степен вашия линк профил е естествен? И много други.

Наред с изграждането на външните линкове, трябва да бъдете внимателни и с вътрешните такива. Припомняме ви основните неща, върху които да се фокусирате:

 • Редовно следете за счупени линкове. И все пак ви припомняме, че грешка 404 не се приема като кричитен фактор от Google за класирането ви. Тъй като търсачката е наясно с непрестанно променящата се среда и съдържанието, което изниква и изчезва в интернет всяка една минута.
 • Създавай и разпространявай инфографики – визуалният маркетинг си остава изключително силен инструмент
Rate this post

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

SEO фирмаSEO консултации