SEO одит
SEO одит

 SEO одит

Какво представлява  SEO  одитът и защо ни е нужен ?

SEO одит е процес на оценка на определен уеб сайт, която показва моментното нивото на SEO оптимизация – така определя SEO одита един от най-големите специалисти в областта Ранд Фишкин. С други думи, SEO одит е анализ, който определя колко се харесва вашия сайт на търсачките. Всяка една професионална SEO оптимизация започва с SEO одит и именно той определя бъдещите стъпки в изграждането на SEO стратегията за всеки уеб сайт. Много компании предлагат единствено SEO одит, с който да продължите самостоятелно вашата оптимизация, което е нож с две остриета, ако не сте достатъчно запознати с материята и не можете да разберете правилно анализа.

Колко често се прави  SEO  одит ?

Поради постоянните промени в SEO материята е нужно да се прави SEO одит веднъж, дори два пъти годишно. Постоянните промени, които съпътстват оптимизацията за търсачки, пораждат тенденции и изменения в цялостната методика на SEO. Именно поради това е нужно да се проверява състоянието на сайтовете, както и да се доверите на SEO компания, която да е в крак с най-новите SEO тенденции. SEO одита реално се явява едно „сверяване с часовника“ на моментните SEO правила.

Видове  SEO  одит

Двата основни елемента на SEO одита са : on-site и off-site

On-site SEO одит представлява пълен анализ на техническите характеристики на вашия уеб сайт. Посредством on-site одит се изгражда структурата на сайта, съдържанието, изображенията и още много елементи. On-site одита е далеч по-важният от двата.

Off-site SEO одит засяга външните линкове и най-вече домейните, от които ги получавате. Кои страници са най-линквани и колко от домейните са добри или лоши за вашето SEO. Реално off-site одита представлява част от линк билдинг стратегията, която ще трябва да изработите.

Вътрешен SEO одит
Вътрешен SEO одит

Вътрешен  SEO  одит

Есенцията на качествения одит е именно професионалния вътрешен такъв. Елементите, които трябва да се вземат под внимание, са наистина много и въпреки наличието на много автоматични онлайн SEO одити, цялостната информация за вашето SEO състояние не може да бъде получена тъй лесно. SEO компаниите инвестират много време и познания, когато се касае до SEO одит. Основата на добрата SEO  стратегия зависи само и единствено от наличието на професионален и обстоен SEO одит, които да покаже слабите страни и да бъде отправна точка за изграждането на редица мерки за повишаване на елемента SEO friendly на вашия уеб сайт. Най-добрите анализи се предоставят чрез детайлен чеклист, в които са описани всички елементи и тяхното състояние.

Елементи на SEO одита
Елементи на SEO одита

Елементи на вътрешния  SEO   одит

Вътрешният SEO одит има много елементи, които трябва да се анализират внимателно и коректно за да се получат данни, които да бъдат използвани за бъдещата SEO оптимизация.

Домейн и хостинг – този чисто технически аспект от SEO одита може да не се струва важен за мнозина, но наличието на качествен, бърз хостинг и подходящ домейн придават голяма SEO стойност към цялостната оценка на вашия сайт.

SEO одит на заглавията и описанията– много често SEO оптимизаторите започват своя анализ с заглавията и описанията на дадения уеб сайт. Подценяването на тези елементи е честа практика сред web девълопърите и собствениците на сайтове. Правилната структура на тези елементи е много важна за SEO оптимизацията.

SEO одит на структурата на  URL  адресите – много хора не подозират важността на правилния URL адрес за SEO friendly състоянието на техните сайтове. Много важно е URL адресите във вашите уеб проекти да са с правилна структура. Също така трябва да се провери за наличието на т.нар. „счупени линкове“ – URL адреси, които вече не съществуват в сайта, но ги има в съдържанието. Още веднъж – ключов елемент в добрия SEO одит.

Ключови думи и страници – определянето на целеви страници за вашите ключови думи е част от вътрешния линк билдинг, но предварително трябва да се направи SEO одит за състоянието на сайт ви и да се види дали вече няма автоматично изградени страници по някои ключови думи.

SEO одит на съдържание – Google винаги са казвали „създавайте съдържание за потребителите, а не за търсачките“. Именно съдържанието е един от трите най-важни критерия, по които се класира вашия уеб сайт. SEO одит на съдържанието е може би един от най-важните елементи. Проверката на вашето налично съдържание е само част от целия процес и отнема време и доста усилия.

SEO  одит за социални мрежи – Facebook, Twitter, LinkedIn и другите социални платформи станаха неизменна част от SEO оптимизацията. SEO одит на вашето състояние в социалните мрежи е неизбежно и трябва да се направи професионално, защото онлайн присъствието ви зависи от бъдещите съвети за „поведение в социалните мрежи“. Оптимизацията за видео съдържание в Youtube също е много важна, защото видео мрежата се явява реално втората най-популярна търсачка след Google в света.

Технически  SEO  одит – множество важни елементи с чисто технически характер оказват влияние върху SEO friendly състоянието на сайтовете. Например наличието на мобилна или mobile friendly версия на сайта. А знаете ли, че AMP технологията например помага много в заемането на челните позиции в мобилните резултати. Също така наличието на Flash в сайтовете ви и много таблици се гледа с лошо око от Google и влияе негативно на резултатите ви в SERP. Техническият SEO одит не може да се направи от хора, които нямат познания и опит в сферата. Препоръчително е за всички бъдещи собственици на сайтове да поръчат SEO одит именно заради техническата основа на проектите им, която ще даде отличен старт на тяхната SEO оптимизация.

SEO одит на изображения – все повече SEO сила имат изображенията и придават голяма тежест в цялостната оптимизация, ако са структурирани според последните тенденции в сферата.

В цялостния SEO одит има още много елементи, които ще трябва да се анализират за да се добие цялостната оценка на дадения уеб сайт.

SEO  одит  от  Optimystica

Ще повторим отново –  SEO одита е най-важната начална стъпка в правилното оптимизиране на всеки уеб сайт.

Ако сте решили да инвестирате в SEO и възнамерявате да не си давате парите на вятъра – тогава се доверете на професионалните услуги на Optimystica. Компанията ни има дългогодишен опит в SEO оптимизацията и е предоставила редица SEO одити на различни компании в България и чужбина. Нашите специалисти изготвят цялостен SEO одит, които ще ви предостави над 250 елемента, които ще ви помогнат да създадете отлична стартова позиция за SEO оптимизацията на вашия уеб сайт. Както написахме по-горе- много фирми предлагат единствено SEO одит, но ако не сте запознати със SEO тенденциите, термините и самата материя – тогава въпросният SEO одит е почти безполезен за вас.

Не се лъжете – няма как онлайн SEO одит да ви даде детайлната информация , която ние ще приготвим за вас. Optimystica  изготвя SEO одити вече над 7 години. Натрупаният опит и постоянното себеусъвършенстване в SEO и новостите към него са гаранция за професионален SEO одит и отлични, бъдещи резултати в Google резултатите.

4/5 - (30 votes)
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!