Трафик на сайт

Какво е трафик на сайт ?

За да измерят ефективността на даден уебсайт, анализаторите и маркетолозите разглеждат трафика на сайта: общия брой посетители на уебсайта, както и информация за това откъде са дошли и как са стигнали до сайта. Разбирането на естеството на трафик на сайт, как да увеличите броя на посетителите, как да превърнете трафика на сайт в клиенти и защо трафикът на сайт е по-малък в събота вечер, е ключът към Вашия онлайн просперитет. Това са ключовите термини в анализа на трафика на сайт:

Трафик на сайт 2 - графика

Трафик на сайт – свържете се с нас!

  • Попадения – взаимодействието на посетителите с уебсайта
  • Сесии – колекции от посещения, групирани по време и логика на взаимодействие
  • Потребители – колекции от сесии, групирани въз основа на сходство в устройството, браузъра, системата и други параметри
  • Метрика – измерим показател на дадено събитие
  • Параметър – настройка или критерии за анализ
  • Измерение – атрибут на вашите данни

Анализаторите вече не се питат само “колко души са посетили”. Сега е също толкова важно, ако не и по-важно, да се разбере:

Колко време са останали потребителите? Привличането на огромни количества трафик на сайт в крайна сметка е безсмислено, ако потребителите напускат след само няколко секунди. Показатели като процент на отпадане и време на страницата дават представа за поведението на потребителите, когато се измерва трафик на сайт.

Какъв процент от потребителите са направили покупка? За да процъфтява един онлайн бизнес, той се нуждае от голяма аудитория. Но тя трябва да бъде и правилната аудитория. Чрез трафика на сайт и определянето на това колко потребители купуват продукти, което обикновено се измерва с коефициента на конверсия, се показва дали магазинът за електронна търговия продава ефективно маркетинговите си предложения.

Колко струва привличането на един посетител? Част от трафика на сайт е безплатен, но много онлайн магазини разчитат на платен трафик на сайт – като PPC или филиали – за да поддържат и развиват бизнеса си. CAC и CPA разходите са може би двата най-важни показателя за електронна търговия.

 

Как се регистрира трафик на сайт ?

Трафик на сайт 3 - екран

Трафик на сайт – обадете ни се!

Трафик на сайт се регистрира, когато някой посети уебсайт, неговият компютър или друго, свързано с мрежата устройство, се свързва със сървъра на уебсайта. Всяка страница в уеб се състои от десетки различни файлове. Сървърът на сайта предава всеки файл на потребителските браузъри, където те се сглобяват и оформят в кумулативна част с графики и текст. Всеки изпратен файл представлява едно “попадение”, така че едно разглеждане на страница може да доведе до множество попадения. Наблюдава се не само трафикът на сайт на началната страница, по-скоро всички сегменти на уебсайта се наблюдават постоянно от сървъра, за да се определи точно колко посещения получава всеки от тях и по този начин да се измери трафика на сайта. На езика на уебсайтовете едно посещение се нарича “сесия”. Подробностите на всяка сесия варират, но всяка има начало и край. Сървърите са в състояние да обобщават всяка заявка за дадена уебстраница, което дава на оператора информация, необходима за определяне на популярността и трафика на сайта и на това кои страници се радват на най-голямо внимание. Когато уеб сървърът обработва заявка за файл, той прави запис в така наречения “сървърен журнал” на твърдия диск на сървъра. В дневника се събират записи за цял период от време, като се формира ценна база данни с информация, която собственикът на сайта може да анализира, за да разбере по-добре активността на посетителите и трафика на сайта.

 

Функционалности на системите за анализ на трафик на сайт.

Събиране на данни за попаденията – анализ на трафик на сайт.

Всяка система за анализ на трафик на сайт събира информация за действията на уебсайта, като регистрира кликвания, скролиране, подаване на формуляри и др. Всички тези събития се събират от системата за анализ на трафик на сайт и се маркират с времеви печат и други параметри от проследяването на данните на всеки посетител на уебсайта. Това са данните за попаденията, които са от съществено значение за анализа за трафик на сайт.

Обработване на данни за попадения и сесии на формуляри – анализ на трафик на сайт

Не можем да сме сигурни, че всички тези попадения могат да се използват за анализ на трафик на сайт, без да ги обработваме на ниво сесия. Всяка система за анализ на трафик на сайт има своя собствена логика за формиране на сесии. Ако разполагаме само със списък на всички действия, извършени на уебсайта, без да знаем кой ги е извършил, за колко време или колко често, няма да можем да направим нищо с тези данни, които са ни нужни за измерването на трафика на сайт. Сесиите са от съществено значение за анализа на трафика на сайт. Броят на сесиите е интересна метрика за работа, тъй като това са първите готови за използване данни, които можете да намерите в отчетите.

Изготвяне на отчети – анализ на трафик на сайт.

Отчетността е начинът, по който системата за анализ на трафик на сайт ви информира за нещата, които се случват на вашия уебсайт. Можете да използвате предварително зададени отчети за трафик на сайта или да създадете свои собствени отчети, като комбинирате метрики, параметри и измерения. Най-добрите отчети се изготвят с необработени данни без извадки (Google Analytics прилага извадки, когато обемът на данните надхвърли нейните граници). Пълнотата на входните данни определя качеството на отчета за трафик на сайт.

Трафик на сайт 4 - файл

Трафик на сайт – изберете професионалист

Защо е важен трафикът на сайт ?

Трафикът на сайт е важен по много причини. Колкото повече хора виждат сайта Ви, толкова повече потенциални клиенти ще имате. Броят на посетителите на Вашия уебсайт се превръща в броя на възможностите, които Вашият бизнес има за създаване на впечатление, генериране на квалифицирани потенциални клиенти, споделяне на Вашата марка и изграждане на взаимоотношения. Изграждането на взаимоотношения и доверието може да доведе до продажба на Вашия продукт или услуга, да привлече нови клиенти и да помогне за развитието на Вашия бизнес. По-големият трафик на сайт не означава само повече пари. По-големият трафик на сайт може да доведе до разрастване на бизнеса Ви, до разширяване на продуктовата ви гама, откриване на повече обекти и разработване на повече услуги и продукти. Именно поради тези причини големият трафик на сайт е от голямо значение за съвременните бизнеси.

Измерване на трафик на сайт от Оптимистика

Ако сте решили, че искате да увеличите трафика на сайта си; ако искате да увеличите продажбите и популярността на бизнеса си, то ние сме помощта, от която имате нужда. Доверете се на доказани професионалисти и агенция с видими резултати в маркетинга и в анализирането на трафик на сайт. ОБАДЕТЕ НИ СЕ!

Какво е трафик на сайт ?
Как се регистрира трафик на сайт ?
Функционалности на системите за анализ на трафик на сайт.
Защо е важен трафикът на сайт ?
Измерване на трафик на сайт от Оптимистика

4.5/5 - (2 votes)

Leave a Comment

Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!

Реклама в Google цена 3 - таблетРегистрация на сайт в търсачките 3 - лаптоп