Линк билдинг

Какво е линк билдинг и защо е нужен ?

Линк билдинг е израждането на хиперлинкове от чужди сайтове, които водят към вашия. Хиперлинковете или просто линкове са един от начините да браузвате в интернет. Търсещите машини използват линковете за да класират уеб сайтовете. Линк билдингът е един от най-важните елементи за доброто SEO, а според мнозина специалисти и най-ефективния начин за постигане на високи резултати в SERP. Един от бившите SEO гурута в Google Мат Кътс беше казал: “ Собствениците на уеб сайтове може значително да подобрят класирането си, ако успеят да направят качествен линк билдинг“.

Изграждането на линк билдинг е задача, която не трябва да се пренебрегва, защото последиците за сайтовете може да са катастрофални, ако не се изпълни правилно набирането на линкове. Има няколко вида линк билдинг и всеки един има своите правила и особености за да бъде успешен в дългосрочен план.

Видове линк билдинг

Като цяло линк билдингът се разделя на две – вътрешен и външен линк билдинг. Вътрешният обхваща цялостната структура на линковете във вашия уеб сайт. Линкове между страниците, изходящите линкове към други страници и тяхното оформление. Набирането на линкове от други сайтове, които да водят до вашия уеб сайт се нарича външен линк билдинг. Той е значително по-труден за постигане и се характеризира с много работа, търпение и познание в областта за да получите добри резултати.

Вътрешен линк билдинг

Оптимизирането на вътрешните линкове е много важна и често пренебрегвана задача. Много  хора не обръщат внимание на вътрешния линк билдинг в техните сайтове, а това е грешка, която може да коства много в дългосрочен план. Правилата за правилното структуриране на вътрешните линкове са много, но някои от най-важните са :

  • Не прекалявайте с изходящия линк билдинг – наличието на много изходящи линкове към други сайтове може да ви изиграе лоша шега. Внимателно обмисляйте кои сайтове заслужават линк от вас.
  • Не прекалявайте с вътрешните линкове – много хора смятат, че наличието на повече от 2-3 линка в даден текст ще им донесе по-голям тежест в Отдавна е известно, че Google дава тежест само на първия линк в съдържанието на страница, а останалите не се взимат под внимание. Спам линк билдингът е неефективен и ненужен.
  • Линквайте единствено към правилната страница, която се оптимизира по дадената дума в анкор текста ви . В противен случай ще разбиете silo структурата на сайта и ключовите думи, по които оптимизирате няма да имат нужната тежест за търсачките.

Качественият вътрешен линк билдинг е една от главните предпоставки за добра SEO оптимизация. Изграждането му е сложна стратегия, която трябва да се направи от професионалисти, за да се гарантират високи резултати в дългосрочен план.

Външен линк билдинг

Същинската част от една линк билдинг стратегия е именно изграждането на качествен външен линк билдинг . Наличието на линкове от авторитетни сайтове е само част от цялостното изпълнение на стратегията, в която трябва да присъстват всички елементи от външния линк билдинг. Ето и някои от най-важните фактори в white-hat линк билдинга:

  • Линк билдинг одит – първото нещо, с което се започва една стратегия е сравняването на вашия уеб сайт с този на вашите конкуренти. Проверката на състоянието на конкурентните линкове е важна част и отправна точка за бъдещата работа по вашия уеб сайт. Също така е нужно да се проверява всеки сайт, от който сте решили да получите линк за penalty risk, тоест дали въпросният сайт е горен за линк билдинг или ще ви навреди.
  • Качествено съдържаниеGoogle винаги са казвали, че поощряват сайтове, които създават съдържание за потребителите, а не за търсещите машини или с цел чист линк билдинг. Поради тази причина създаването на интересно, увлекателно съдържание в сайта ви е предпоставка за естествено споделяне в социалните мрежи и други сайтове. По този начин вие ще спечелите натурални линкове, което е един от най-добрите ресурси във външния линк билдинг. Качественото и уникално съдържание може да ви помогне да вземете линк от Wikipedia.
  • Социални сигнали – тоест наличието на линкове от вашия сайт в социални мрежи като Facebook, Youtube, Twitter и други. С течение на времето социалните сигнали станаха неизменна и изключително важна част от SEO и по-специално качествения линк билдинг. Изграждането на стратегия за линкове в социалните мрежи за мнозина може да се струва лесна работа, но дейността не се свежда единствено до публикуването в една – две групи или профили. За да бъде ефективна публикация, тя трябва да бъде добре таргетирана и да предизвика интерес, тоест да бъде харесвана и споделяна, което всъщност представлява социалния сигнал. И това е само част от социалния линк билдинг на един уеб сайт.
  • Линк билдинг от директории – още отпреди години намирането на качествени директории за линкове и статии бе част от линк билдинг стратегиите на много SEO специалисти. Днес, когато SEO се променя, е много важно да се взимат линкове от авторитетни директории.
  • Линк билдинг от блогове – един от първите методи за набавяне на линкове е този от блогове и коментарите в тях. Днес, много от собствениците на блогове не допускат коментари с линк, затова набирането на този тип линкове става все по-труден, но за сметка на това ако се направи качествено носи много тежест върху цялостната SEO стратегия.
  • Линк билдинг от форуми – изграждането този тип линкове носят добри резултати, но става все по-трудно да се вземат, особено ако нямате разработена система и профили за дейността. До 70% от линковете на нови потребители в повечето форуми биват изтривани, което води до неефективен линк билдинг в дългосрочен план.
  • Линкове от партньорски сайтове – наличието на мрежа от сайтове, които да линкват към избран сайт не е по силите на обикновения потребител. Повечето SEO компании разполагат с такива, като таргетирането на линковете се прави внимателно и мярка, в противен случай този линк билдинг може да бъде с обратен ефект.

Това са само част от важните елементи на една линк билдинг стратегия. В процеса на работа винаги изникват трудности и проблеми, с които трябва да се справите, но ако се постигне качествен линк билдинг, то класирането в SERP определено ще се подобри.

Линк билдинг стратегия

от  Optimystica

Безплатните ресурси за линк билдинг са най-различни. Всеки може да започне да изгражда своята линк билдинг стратегия, но в повечето случаи при липса на познания, резултатите са негативни и не подобряват класирането на даден сайт.

Подобряването на линковете и социалните сигнали е съществена част от пълната SEO оптимизацията. За да настигнете в класирането вашите конкуренти, то трябва да ги настигнете, а след това да ги надминете. Линк билдингът е един от елементите, по които трябва да се съпоставите с вашите онлайн конкуренти.

Ние, екипът на Optimystica, имаме дългогодишен опит в израждането на висококачествени стратегии за вътрешен и външен линк билдинг. Нашият опит и постоянното ни себеусъвършенстване в SEO оптимизацията ни са гаранция за вашия бъдещ успех.  Модерната ни линк билдинг стратегия включва системно набавяне на разнородни линкове (авторитетни сайтове, социални мрежи, блогове, директории, платени публикации и други), като в процеса на работа се обособява индивидуален подход за всеки клиент. Оставете се в ръцете на професионалистите и вземете качествен и работещ линк билдинг от Optimystica.

4.3/5 - (21 votes)
Свържете се с нас!

Ако не намирате търсената информация на сайта ни - свържете с нас и с радост ще ви помогнем!